torstai 12. kesäkuuta 2014

Idätys / Sprouting

(For the English instructions, please scroll down to ENGLISH )

Idätys on tosi helppoa!!!

Netissä on monenlaisia ohjeita siihen, ja on olemassa kaikenlaisia laitteita, jotka tekevät idätyksestä helpompaa (tai työläämpää). Osa laitteista tekee idätyksestä helpompaa, mutta saattavat maksaa paljon ja toisaalta kuluttaa sähköä.

Tässä ovat minun helpot ohjeet, eikä sinun välttämättä tarvitse ostaa tarvikkeita (tai jos tarvitsee, nämä eivät paljoa maksa..). (Tosin kuvaosiossa kerron myös ainoasta idätyslaitteesta jonka omistan). Muokkaus: kuvissa pakasterasia, mutta suosittelen lasipurkin käyttöä mikäli vain mahdollista.
Tarvikkeet

Tarvikkeet
Lasipurkki (tai pakasterasia) 0,75l-1l
Kuminauha
Sideharsokangas/ohut kangas josta vesi pääsee helposti läpi (Itse käytän vauvan sideharsokangasta, jonka leikkasin neljään osaan)

Vaiheet
1. Liota valitsemiasi siemeniä vedessä yön yli (1 osa siemeniä, 3 osaa vettä). [Pieniä siemeniä kuten alfa alfaa ei tarvitse liottaa niin kauaa, mutta minä yleensä liotan, sillä laitan muita samaan aikaan itämään.]
2. Aamulla poista vesi esim. kaatamalla ensin siemenet ja vesi pakasterasiaan. Laita kangas rasian päälle ja kuminauha ympärille. Vedä kangasta reunoista eli kiristä kangas. Käännä rasia ylösalaisin jotta vesi valuu pois. Laita rasiaan vettä 2x siementen määrä, ravistele vaakatason suuntaisesti kevyesti, käännä taas ylösalaisin jotta vesi valuu pois. Voit tehdä vielä toisen huuhtelun. Laita sitten pakasterasia kankaineen astiakaapin alahyllylle kangas alaspäin (tai jos sinulla ei ole suomalaistyylistä astiakaappia ole kekseliäs - rasian täytyy olla pimeässä ja ilmavasti siten että vesi pääsee valumaan pois).
3. Toista huuhtelu joka ilta ja aamu. (Ravistelu kunnolla mutta varoen, etteivät idut katkea.)
4. Kun siemenet ovat itäneet huuhdo ne vielä kerran ja valuta vesi kunnolla. Ota sitten kangas ja kumilenksu pois, laita pakasterasiaan kansi ja siirrä rasia jääkaappiin. 

Isommat idut itävät n. 3 vuorokaudessa. Pienemmät idut itävät 5-8 vuorokaudessa.
Idut säilyvät jääkaapissa lajista riippuen jokusen päivän.

**********************************************************************

LISÄÄ KUVIA JA TIETOA / MORE PICTURES AND INFO

Pakasterasia on korkea ja neliömäinen. Kuvassa myös kansi. / The freezer container is tall and square like. Also the lid is in the picture.

Kangas on kiinnitetty rasiaan kuminauhalla / The muslin fabric has been tightenet onto the container

(Kuvassa tyhjä) pakasterasia kankaineen astiakaapissa "valutuksessa" / The container with the fabric upside down in the dish cupboard, "being drained" (container empty in the pic)


Kangas värjääntyy nopeasti, etenkin alfa alfaa huuhdellessa. Tämä ei ole vaarallista. :)


SEURAAVAKSI JAAN KUVIA JA INFOA AINOASTA IDÄTYSLAITTEESTA, JONKA OMISTAN.

NEXT I WILL SHARE PHOTOS AND INFO ON THE ONLY SPROUTING "DEVICE" I OWN.

Ostin tämän laitteen v. 2014 ja maksoin siitä muistaakseni 15e. Se on muovia ja siinä on neljä levyä/tasoa. Alimmassa tasossa ei ole reikiä ja se on vihreä. Muissa kolmessa on reikiä ja ne ovat läpinäkyviä. Ideana on, että joka tasossa voi pitää eri siemeniä ja ne voi huuhtoa helposti ja vaivattomasti ja samanaikaisesti. Lopuksi ne laitetaan vihreän tason päälle, jotta vesi ei valu kaikkialle.

Kuulostaa hienolta ja helpolta, vai mitä? Niin minäkin ajattelin. Ensimmäisillä kokeilukerroilla idut ovat menneet huonoksi (ruskeiksi). Myöhemmin sain mung idut onnistumaan. Niitä pitää huuhtoa paljon enemmän kuin jos käyttää lasipurkki/pakasterasiataktiikkaa (purkissahan idut uivat hetken aikaa vedessä, joten huuhtelu on tehokkaampaa. Tämän laitteen kanssa ituja täytyy huuhtoa pidempään, ravistella enemmän/siirrellä ituja itse). Tällä voi idättää, mutta koska vettä menee huomattavasti enemmän, en voi suositella.

I bought this in 2014 and it cost 15e I think. It's plastic and has 4 layers. The bottom layer is solid and green. The other three layers are see through and have holes in them. The idea is that you can sprout different seeds in the three layers and rinse them all at once. Then you can place them on the green layer, which will collect the water.

Sounds cool and easy, yeah? I thought so too. The first trials I made the sprouts turned brown, i.e. went bad. Later I figured out how to get the mung beans to sprout properly. You have to rinse the seeds really thoroughly (compared to using the glass jar/freezer container you use a lot more water, a lot more shaking/maybe moving sprouts with your fingers etc).  You canuse it for sprouting, but as you need to use a lot more water than with the glass jar method... I do not recommend this.

Idätyslaitteen neljä osaa / The four parts of the sprouting device

**********************************************************************

ENGLISH

Sprouting is very easy!!!

If you have surfed the internet you may have found all sorts of instructions and tips on how to sprout. Also you may know there ary many kinds of sprouting machines available. Some more useful than others. Some are quite expensive and use electricity, even though they do make sprouting very easy. Others may not be as good. Edit: in the pics you can only see a plastic freezer container, but I would recommend a glass jar if only possible.

I will share my sprouting method(s) with you. The main method I have used is very simple and cost efficient. You will probably have all the equipment home or if not, they do not cost that much. (I will also share info on one sprouting device in the pictures. Please see the end of the Finnish bit for my picture instructions.)
Equipment

Equipment
Glass jar / freezer container 0,75l-1l
Rubber band
Some muslin or other fabric that passes water through easily but won't let sprouts fall through (I used a baby muslin towel cut into four pieces)

Method
1. Soak the seeds of your choice over night (1 part seeds, 3 parts water). [Small seeds like alfa alfa don't need to be soaked that long, but I usually do as it's easier that way if sprouting other seeds simultaneously.]
2. In the morning pour the water out by for example pouring the water and seeds into the freezer container. Cover it with the muslin fabric and tighten with rubber band. Gently pull fabric so it is tight on the top. Turn container upside down and let the water drain. Once drained fill with room temperature or coolish water, gently shake horizontally in a round motion. Turn upside down and let drain. Repeat the rinse. Then place upside down (cloth down) into your dish cupboard (or if you don't have a Finnish style dish cupboard, be inventive.. the box needs to be in  the dark, and allow the water to drip out).
3. Repeat the rinse every night and every morning. (Do the shaking carefully so that the sprouts do not break. But do shake it properly.)4. Once the seeds have sprouted do one more rinse and drain properly. Remove the cloth and rubber band, put a lid on the container and place in the fridge.

Larger seeds sprout in about 3 days, smaller in 5-8 days.
The sprouts will last in the fridge a few days depending on variety.

Muut / Other

Tässä on lista blogin muista postauksista, jotka eivät sovi mihinkään muuhun yläpalkin kategoriaan.

Here is a list of all other posts in the blog. Posts that don't fit into the other categories in the top bars.

* * * * *

Ks. lyhenteiden selitykset tästä.
Please see here for explanations on abbreviations.


Ohjeita / Instructions

Kookospähkinän avaaminen / How to crack a coconut C
Idätys / Sprouting


Aamupala / Breakfast

* Gluteenittomat vegaaniset kaurasämpylät / Glutein-free vegan oat bread rolls 
Gluteiinittomat amerikkalaistyyliset pannukakut / Glutein free american style pancakes (E)
Vegaaniset gluteiinittomat banaaniletut / Vegan gluteinfree babanapancakes
Raakapuuro / Raw porridge
Chia vanukas / Chia pudding
Trooppinen smoothie / Tropical smoothie  (C)
Puolukkasmoothie / Lingonberry smoothie
Raaka suklaasmoothie / Raw chocolate smoothie N, (C)
(Joulu/Xmas) Riisipuuro / Rice porridge  (C)


Lisukkeet, dipit / Sides, dips

Paahdetut cajun kikherneet / Roasted cajun chic peas
Turkkilainen tomaattisalaatti / Turkish tomatosalad
Marinoidut sienet / Marinated mushrooms
(Joulu/Xmas) Sinappinen juuriselleri / Celeriac with mustard

Valkoinen salaattikastike (maidoton, öljytön) / White salad dressing (dairy free, oil free) (N) 
Raaka hampurilaiskastike / Raw burger sauce N 
Vegaanisia tsatsikeja / Vegan tzatzikis 
Vegaaninen vaniljakastike / Vegan vanilla sauce 
Vegaani raaka majoneesi / Vegan raw majoneesi N
Siemendippeja / Seed dips
Hummus
Munakoisodippi / Aubergine dip N 
Baba ganosh (dippi / dip)


Pikkupurtava / Snacks

Suklaisat raakapatukat / Raw chocolate bars N
Eväspatukat / Snack bars N
Marjaiset eväspatukat / Berry snack bars 
Sitruunaiset pallerot / Lemon raw balls  C

Lehtikaalisipsit / Kale chips
Vegaaniset pikku quichet (/"muffinsit") / Vegan mini quiches 
Pizzakeksit / Pizza crackers/biscuits
Papunäkkileipä / Bean crisp bread  
Nokkosnäkkäri / Nettle crisp bread
Porkkananäkkileipä / Carrot crisp bread
Siemen-näkkileipä TAI leipä / Seeded crisp bread OR bread 
Vegaaniset gluteiinittomat pinaattiletut / Vegan glutein-free spinach pancakes 
Pinaattipannari / Spinach pancake E, G, D


Juomat / Drinks

Kombucha (S)
Lämmin punajuurijuoma / Warm beetroot drink 


Muut / Other

Cajunmauste / Cajun seasoning
Vegaaninen kimchi / Vegan kimchi (So)
Hapankaali / Fermented cabbage ("sauer kraut")  

Raaka tahini / Raw tahini
Vuohenputkipesto / Ground Elder pesto
Voikukkakaprikset / Dandelion capers
(Joulu/Xmas) Sinappisienet (vegaaninen "silli") / Mustard mushrooms ("vegan pickled herring")
(Joulu/Xmas) Luumusose joulutortuille / Prune puré for Christmas pastries  

keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Villiruoka / Wild food

Tähän on kerätty kaikki villikasveja sisältävät reseptit, jotka on julkaistu tässä blogissa. / On this page you can find all the recipes published in this blog that contain wild plants (bush tucker!).

*****

Ks. lyhenteiden selitykset tästä.
Please see here for explanations on abbreviations.


Pääruoat / Mains

Quinoa muhennos vihanneksin / Quinoa casserole with vegetables


Piiraat / Pies

Maitohorsmapiirakka / Rosebay willowherb pie E, D

Pikkupurtava / Snacks

Nokkosnäkkäri / Nettle crisp bread
Vegaaniset gluteiinittomat pinaatti-nokkosletut / Vegan glutein-free spinach and nettle pancakes 

Makeat / Sweet

Raaka kuusenkerkkäsiirappi / Raw spruce shoot suryp S

Muut / Other

Vuohenputkipesto / Ground Elder pesto
Voikukkakaprikset / Dandelion capers

perjantai 6. kesäkuuta 2014

Raaka kuusenkerkkäsiirappi / Raw spruce shoot suryp

(for the recipe in English, scroll down to ENGLISH )

Vihdoin sain tehtyä kuusenkerkkäsiirappia! Ja vieläpä raakana. Nams. Keräilin ideoita ja vinkkejä eri keskusteluista pitkään. Muistathan että kerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.
Siirappi valuu / Suryp dripping

Raaka kuusenkerkkäsiirappi

Kerkkien lisäksi käytin intiaanisokeria. Paloittelin kerkät niin hyvin kuin pystuin ja laitoin kerroksittain lasiseen ilmatiiviiseen purkkiin. Aloitin kerkkä-kerroksella.

Tee kerroksista n. 0,5-1cm paksuisia (molempia aineksia yhtä paljon). Laita kansi kiinni ja hauduta (jos mahdollista) aurinkoisella ikkunalaudalla. Haudutusaika 4-7vrk (auringossa ja lämmössä tulee nopeammin). Kerran päivässä purkki käännetään kyljelleen tai päälleen esim. tunniksi, ja sitten takaisin. Siirappi on valmis kun sokeri on muuttunut tummaksi ja nestemäiseksi.

Valuta seos siivilän läpi lasipurkkiin. Voit pakastaa osan, ja osan jättää jääkaappiin. Jos pohjalle jää kovempaa sokerista seosta, voit laittaa eri purkkiin sen ja käyttaa esim. hunajan asemasta (ilman siivilöintiä).

Kommentit: Minusta tämä on taivallisen hyvää!!! Olin niin yllättynyt, kuinka voimakkaasti kerkkien maku tulee esiin. Olisin luullut että tämä on paljon miedompaa. Tein ensin yhden satsin, ja löysin vielä lisää kerkkiä ja sain tehtyä toisenkin.

Vinkit&ohjeet: Laitoin sokeria aika varovaisella kädellä ensimmäisessä satsissa. Lisäsin sokeria 24h jälkeen, sillä kerkät näkyivät mielestäni liikaa. Sen jälkeen seos tuntui toimivan ja muuttuvan hyvin nestemäisemmäksi.
Mielestäni tämä oli niin hyvää, että en halunnut heittää mitään menemään (plus kerkkiä en ehtinyt poimia paljoa). Huuhdoin siis haudutuspurkin ja siivilän siten, että otin veden talteen ja jääkaappiin. Siitä tuli "mehua". Valutetut kerkät laitoin purkkiin jääkaappiin ja keitän teeksi/lisään smoothiehen. Nam nam! :)

Paloiteltuja kerkkiä / Chopped spuce shoots

Kerkät ja sokeri kerroksittain 2. satsissa / Spruce shoots and sugar in the 2. batch

Muutosta siirapiksi / Changing into suryp


Lasipurkki jota käytin 1. satsissa / The glass jar I used in the 1st batch

Valutetaan siirappia lasipurkkiin / Sieving the syrup into a jar

Kun olin valuttanut siirapit, laitoin kerkkäkasan "toissijaiseen valutukseen" pidemmäksi aikaa. Sain siitä lopulta yllättävän paljon siirappia lisää (10-15%).
After sieving the suryp I put the spruce shoot mixture into a "secondary dripping" sieve for a longer time period. I ended up getting a fair bit more suryp that way (10-15%).

Toissijainen valutus / Secondary dripping system


Kovemmassa/tiiviimmässä sokerisessa massassa näkyy paljon kerkkää, mutta ne eivät tunnu.
In the harder/thicker sugary mass you can see lots of shoots, but you cannot actually feel them when you eat it.

Tiiviimpi aines / The thicker stuff
"Mehu" :) / "The juice" :)


ENGLISH

I finally made some raw spuce shoot suryp! Please remember if you are planning to collect spruce shoots in Finland, you need permission from the land owner to do so.

Raw spruce shoot suryp

I used just spuce shoots and sugat that we call intiaanisokeri (not sure how to translate it - it's made from dried sugar cane juice, not as processed as other sugar cane varieties... if you can't get it, molasses sugar might work too). I chopped the shoots as finely as I could and began layering them in airtight jars - starting with a spruce shoot layer.
Make the layers about 0,5-1cm. Close the lid and place it on a sunny windowsill if possible. Leave it there for 4-7days (faster in sun). Every day turn it upside down/on it's side for about an hour or so, and then back. The suryp is ready once the sugar has become dark and liquidy.

Pour into a glass jar through a sieve. You can freeze some of it, and leave some in the fridge. If there some thicker "suryp" in the bottom you can put it in a separate jar without using a sieve and use like honey.

Comments: This was soooooo good... I was very surprised how strongly the spruce shoot flavour comes out. I thought it would be a lot milder.

Useful tips: I used sugar quite sparingly in the 1st batch, and noticed after 24h that the spruce shoots were showing a lot. So I added more sugar to the top and after that it was all good.
In my opinion this was so good I didn't want to waste a drop (plus the fact I didn't have very much of it, due to my late spruce shoot picking). Soo.. as I rinsed the suryp jar and sieve, I collected the water in a bottle and drank it like juice. The drained spruce shoots I placed in a container in the fridge and will use for making tea (or add to a smoothie). Yummmy yumm!
For more instructions or tips, please see the photos above. There are comments also in English.

Kuusenkerkkäsiirappi / Spruce shoot suryp

keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Papu-pinaatti enchiladat / Bean and spinach enchiladas


Kokeilin tätä herkullisen kuuloista reseptiä pienin muokkauksin... tässä mitä tein:

Enchilada täyte / filling for the enchiladas
Tämä resepti on
munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön

Papu-pinaatti enchiladat
(6-9kpl)

Kastike
7dl kasvislientä (tai jos keitit pavut kasvisliemikuutiolla, voit käyttää keitinvettä)
4rkl tomaattipyrettä
3rkl jauhoja (esim. tattari)
1-2rkl voita paistamiseen
3 tl juustokuminaa
1/2 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl chilijauhetta
pippuria
suolaa

Lämmitä pannu ja laita voi sinne. Laita kaikki muut ainekset paitsi kasvisliemi pannulle ja sekoita. Lisää kasvisliemi vispilällä sekoittaen. Kastike on valmis kun se on hieman paksuuntunut (n. 10minuutissa).

Enchiladat
5-5,5dl (n.420g) papuja (mustapapuja/mustasilmäpapuja, tai joitakin muita maukkaita papuja)
250-285g (/4dl) maissia (tai herneitä)
100g tuoretta pinaattia
nippu kevätsipulia (n. 4-8 sipulia)
2 tl juustokuminaa
1/2-1 tl chilijauhetta
7dl juustoraastetta (esim. emmentalia ja edamia, tai mieleisesi juustojen sekoitus)
6-9 isoa tortillaa (maissitortilloja gluteiinittomaan/viljattomaan)

Pilko kevätsipuli ja pinaatti (minä käytin saksia). Lisää kaikki ainekset isoon kulhoon ja sekoita.

Laita hieman kastiketta uunivuoan pohjalle (iso lasagnevuoka on sopiva). Laita täytettä tortilloihin ja rullaa ne, käännä päät sisään. Laita tortillat uunivuokaan sauma alaspäin. Kaada loppu kastike tasaisesti niiden päälle.

Paista 190C uunissa n.20-30min.

Kommentit:
Todella herkullisia ja helposti muunneltavissa oleva resepti. Kastikkeen tilalle voisi laittaa salsan, jos haluaa tehdä vielä helpommaksi/muuttaa makua.
Innostuin viimeksi tekemään enemmän täytettä, sillä lisäilin aineksia aika rennolla kädellä. Käytin ylimääräiset täytteet seuraavana päiväna osana nacho-vuokaa! (resepti tulossa) 



Leikattu enchilada+mustapapupohjainen kastike / Cut enchilada+black bean sauce

ENGLISH

This recipe is
egg free, glutein free, grain free, soy free, nut free, sugar free

I tried this delicious sounding recipe with some adjustments... here is what I did:

Bean and spinach  enchiladas
(6-9 pcs)

Sauce
7dl (3cups) organic low sodium vegetable broth
4tbsp (1/4 cup) tomato pure
3tbsp (1/4 cup) flour (for example buckwheat flour)
1-2 tbsp butter for frying
2 tsp cumin
1/2 tsp garlic powder
1/2 tsp chili powder
salt
pepper

Heat a pan with the butter. Put everything apart from the vegetable stock into a pan and mix. Add the stock whisking it it. The sauce is ready once it's thickened, in about 10min.

Enchiladas

5-5,5dl (n.420g) beans (black beans, or other tasty beans)
350-285g (1,7cups) corn (I used frozen, thawed)
100g fresh baby spinach
a bunch of spring onion (6-8 onions)
2 tsp cumin
1/2-1 tsp chili powder
7dl (3 cups) cheese grate (mix of edam and emmental, or your favourite cheeses)
6-9 large tortillas (corn tortillas for glutein/grain free diets)

Chop the spring onion and spinach (I used scissors!). Add all the ingredients into a large bowl and mix.

Put a bit of sauce into an oven tray (a large lasagne tray is good). Fill the tortillas with the enchilada mix, roll them and tuck the ends in. Place them in the tray seam down. Pour the rest of the sauce evenly onto the tortillas.

Cook in 190C for about 20min.

Comments:
Delicious and a very adaptable recipe! If you want to make it even easier/change the taste, use a salsa instead of the sauce.
Last time I made this I was adding just whatever and ended up with a fair bit extra. I used the extra filling in a nacho dish the next day! (recipe coming)

Makeat / Sweets

Ks. lyhenteiden selitykset tästä.
Please see here for explanations on abbreviations.

*Merkityt ovat suosikkejani
*Marked are my recommendations


Makeat / Sweets

Hillot, levitteet ja kastikkeet / Jams, spreads and sauces

Suolaiset / Savory

Ks. lyhenteiden selitykset tästä.
Please see here for explanations on abbreviations.

*Merkityt ovat suosikkejani
*Marked are my recommendations

Pääruokia ja muita suolaisia / Mains and other savory

Linsseistä / from lentils
Kasvislasagne - vegaaninen, gluteiiniton / Vegetable lasagne - vegan, glutein-free 
* Vegaaniset gluteenittomat pinaattiletut / Vegan glutein-free spinach pancakes 
* Lehtikaalisipsit / Kale chips
* Vegaaniset pikku quichet (/"muffinsit") / Vegan mini quiches 
Pizzakeksit / Pizza crackers/biscuits
Socca eli kikherneleipä / Socca aka chic pea bread 
Papunäkkileipä / Bean crisp bread 
Nokkosnäkkäri / Nettle crisp bread
Porkkananäkkileipä / Carrot crisp bread
Siemen-näkkileipä TAI leipä / Seeded crisp bread OR bread 
Pinaattipannari / Spinach pancake E, G, D

Dipit, levitteet ja kastikkeet / Dips, spreads and sauces
Valkoinen salaattikastike (maidoton, öljytön) / White salad dressing (dairy free, oil free) (N) 
Raaka hampurilaiskastike / Raw burger sauce N
Vegaanisia tsatsikeja / Vegan tzatzikis 
* Turkkilainen tomaattisalaatti / Turkish tomatosalad 
Vegaani raaka majoneesi / Vegan raw majoneesi N 
* Siemendippejä / Seed dips
* Hummus
Raaka tahini / Raw tahini
Vuohenputkipesto / Ground Elder pesto
* Munakoisodippi / Aubergine dip N
Baba Ganosh
Raaka tahini / Raw tahini

 
 

Raakaruoka / Raw food

Lista kaikista blogissa julkaistuista raakaruoista. Kaikki raakaruoka on maidotonta, munatonta, sokeritonta ja gluteiinitonta. Joissain saattaa olla esim. kaurahiutaleita, mutta gluteiinittoman version saa gluteiinittomilla kaurahiutaleilla tai kvinoa hiutaleilla.

ENGLISH A list of all the raw food dishes published in this blog. All raw food is dairy free, egg free, sugar free and glutein free. Some might have for example oat flakes, but a glutein free version can be done using glutein free oat flakes or quinoa flakes.

Ks. lyhenteiden selitykset tästä.
Please see here for explanations on abbreviations.


Aamupala / Breakfast
Raakapuuro eli chiasiemenherkku / Raw porridge i.e. chiaseed yum
Trooppinen smoothie / Tropical smoothie  (C)
Puolukkasmoothie / Lingonberry smoothie
Raaka suklaasmoothie / Raw chocolate smoothie N, (C)

Pääruoat / Mains
Raaka tortillat / Raw tortillas

Lisukkeet / Sides
Marinoidut sienet / Marinated mushrooms 
Vegaani raaka majoneesi / Vegan raw majoneesi N

Makeat/Sweets
Raaka fudge / Raw fudge N

Sitruunaiset pallerot / Lemon raw balls  C

Appelsiinikakku (raaka) / (Raw) Orange cake N
Pehmeä pähkinäinen raakakakku / Soft and nutty raw cake
Raaka suklaakakku / Raw chocolate cake

Chia vanukas / Chia pudding C
Raaka suklaa banaani jalkiruoka / Raw chocolate banana dessert
Raaka kuusenkerkkäsiirappi / Raw spruce shoot suryp

Muut/Other
Raaka hampurilaiskastike / Raw burger sauce 
Raaka tahini / Raw tahini 
Vuohenputkipesto / Ground Elder pesto
Siemendippeja / Seed dips 
Suklaisat raakapatukat / Raw chocolate bars
Marjaiset eväspatukat / Berry snack bars  
Eväspatukat / Snack bars
Luumusose joulutortuille / Prune puré for Christmas pastries 

maanantai 2. kesäkuuta 2014

Raakapuuro eli chiasiemenherkku / Raw porridge i.e. chiaseed yum

(for the recipe in English, scroll down!)

Olen kaivannut jotain vaihtelua smoothie aamiaiseeni, joten olen kokeillut erilaisia raakapuuroja. Tässä jokunen variaatio!

Ensimmäistä ohjetta voi käyttää ikään kuin puuron pohjana ja muokkailla maun mukaan (marjat, kuiv. hedelmät, tuoreet hedelmät, tai vaikka suklaapuuro!), tai sitten mietona maukkaana raakapuurona. Banaania voisi toki olla vain 1kpl, mutta itse kaipaan makeutta sekä täytettä enemmän, joten laitan 2kpl.
"Puurot" ovat maukkaampia jos käytetään siemen-/pähkinämaitoa vrt. pelkkää vettä. Itse käytän joko oma tekemääni hampunsiemenmaitoa tai vettä.


Reseptit ovat:
maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, soijaton, sokeriton, pähkinätön ja vegaaninen


Raakapuuro tavallinen
(1 annos)

3rkl chia siemeniä
1,5dl-2dl nestettä (pähkinämaito, siemenmaito, vesi jne.)
2 banaania
1,5 rkl siemeniä, esim. seesamin, kurpitsan jne. (valinnainen)

Muussaa banaanit, lisää siemenet ja neste. Liota 10-15min tai yön yli. Sekoita ja lisää nestettä tarvittaessa.


Raakapuuro mausteinen
(1 annos)

3rkl chia siemeniä
1,5dl-2dl nestettä (pähkinämaito, siemenmaito, vesi jne.)
banaani
(1/2 rkl maca jauhetta (valinnainen))
1tl kanelia
1/2-1 tl kaardemummajauhetta
1,5 rkl siemeniä, esim. auringonkukan, seesamin, kurpitsan jne. (valinnainen)
(1-1,5 rkl rusinoita (valinnainen))

1-3tl makeutusta tarvittaessa (esim. hunaja, koivusokeri eli xylitol, muu makeutusaine)

Muussaa banaani aamiaiskulhoon. Lisää loput ainekset ja anna seistä n. 10-15min (tai vaikka koko yön yli). Sekoita, tarkista maku, lisää mausteita tai makeutusta tarvittaessa.


Raakapuuro marjainen

(1 annos)

3rkl chia siemeniä
1,5dl-2dl nestettä (pähkinämaito, siemenmaito, vesi jne.)
banaani
(1/2 rkl maca jauhetta (valinnainen))
1,5 rkl siemeniä, esim. seesamin, kurpitsan jne. (valinnainen)
n. 1dl tuoreita tai pakastemarjoja, esim. mansikoita

Muussaa banaani ja lisää siemenet sekä neste. Liota 10-15min tai yön yli. Sekoita, lisää tarvittaessa nestettä ja lopuksi lisää marjat.

Teen tätä usein purkkiin ja jätän yön yli jääkaappiin. Aamulla se on valmis ja voin ottaa mukaan töihin tms.



ENGLISH

Have felt like dumping the smoothies for a bit and tried a few raw porridges. Here are some variations to try.

The first "plain" recipe can be used as a base to build on if desired or just as it is. You could add berries, dried/fresh fruit, or even try to make a choc porridge. It could have just 1 banana, but in that recipe I crave for the extra sweetness as well as it being more filling.
The "porridges" are tastier when using a seed milk etc. compared to water, but works with both. I use my own hemp seed milk or water.

The recipes are
dairy free, egg free, glutein free, grain free, sugar free, soy free, nut free and vegan

Raw porridge (plain)
(1 portion)

3 tbsp chia seeds
200-220ml liquid (nut milk, seed milk, water etc)
2 bananas
1,5 tbsp seeds (sesame, sunflower, pumpkin, etc) (optional)

Mash banana into a bowl, add rest of the ingredients and mix. Let stand for 10-15minutes (or even overnight). Mix and add extra liquid if needed.


Raw cinnamon-cardamon porridge
(1 portion)

3 tbsp chia seeds
200-220ml liquid (nut milk, seed milk, water etc)
1 banana
(1/2 tbsp maca powder (optional))
1 teasp cinnamon
1/2-1 teasp cardamon
1,5 tbsp seeds (sesame, sunflower, pumpkin, etc) (optional)
(1-1,5 tbsp raisins, optional)

1-3 tsp sweetener if needed (for examle honey, xylitol i.e. birch sugar, or other sweetener)

Mash banana into a bowl, add rest of the ingredients and mix. Let stand for 10-15minutes (or even overnight). Mix and check the taste. Add spices/sweetener if needed.


Raw berry porridge
(1 portion)

3 tbsp chia seeds
200-220ml liquid (nut milk, seed milk, water etc)
1 banana
(1/2 tbsp maca powder (optional))
1,5 tbsp seeds (sesame, sunflower, pumpkin, etc) (optional)
about 1dl fresh or frozen berries, for example strawberries

Mash banana into a bowl. Add the seeds and liquid and let them soak for 10-15min or overnight. Mix, add more liquid if needed and add the berries.

I make this into a jar (see pic) and leave it overnight. Then it's ready to take to work as morning tea or dessert for lunch etc.