lauantai 27. huhtikuuta 2024

Maapähkinänuudelit papujen kera / Peanut nooodles and beans

Akuperäinen resepti täällä.


Maapähkinänuudelit papujen kera

2 levyä riisinuudeleita
1 prk papuja (valkoiset pavut parhaat)


Kastike, 2 annosta

8 rkl maapähkinävoita
4 rkl tamaria / nama shoy
2 rkl riisietikkaa
2 rkl+ valkosipulijauhetta
2 rkl kookossiirappia/agavea/tms.
2 maustemittaa cayenneä
2 rkl seesamiöljyä
4-6 rkl vettä, kuumaa


Kastike, 1 annos

4 rkl maapähkinävoita
2 rkl tamaria / nama shoy
1 rkl riisietikkaa
1 rkl+ valkosipulijauhetta
1 rkl kookossiirappia/agavea/tms.
1 maustemitta cayenne
1 rkl seesamiöljyä
2-3 rkl vettä, kuumaa

Päälle

Seesaminsiemeniä
Tuoretta ruohosipulia


Ohje

1. Laita vesi kiehumaan.

2. Sekoita kastikkeen ainekset. Kun vesi kiehuu, ota 2-3rkl vettä kastikkeeseen.

3. Laita nuudelit kiehuvaan veteen. 

4. Kun nuudelit ovat melkein kypsiä, lisää valutetut pavut.

5. Kun nuudelit ovat kypsiä, kaada vesi siivilällä pois.

6. Sekoita kastike papuihin ja nuudeleihin.

7. Ripottele päälle ruohosipulia ja seesaminsiemeniä.




Hernekeitto, vegaaninen / Pea soup, vegan

Tämä on meidän perheen vegaaninen hernekeitto, eikä siihen kuulu ns. lihan korviketta. Jos kaipaat sitä, voit lisätä hiukan esim. kasvisliemessä turvotettua soijarouhetta.

Hernekeitto

500g herneitä (n. 7dl)
4-5 valkosipulin kynttä, viipaloituna
1 sipuli, kuutioitu
1 porkkana, kuutioitu pieneksi
1 kasvisliemikuutio
0,5tl kirveliä
1/3mm pippurijauhetta / 0,5tl pippurirouhe
1tl sinapinsiemenjauhetta
1rkl suolaa / maun mukaan

Ohje

1. Laita herneet 2,5L kattilaan ja täytä vedellä. Liota yön yli.

2. Seuraavana päivänä keitä herneitä liotusvedessä. Lisää vettä jos tarve.

3. Lisää muut ainekset, paitsi suola.

4. Keitä, kunnes herneet ovat kypsyneet kunnolla (2-4h). Lisää suola.

Tarjoile sinapin kera.

Paahdetut sumak kikherneet / Roasted sumac chicpeas

Monet löytämäni ja kokeilemani reseptit ovat olleet pettymyksiä - lopputulos on ollut mauton. Tällä reseptillä tulee omaan makuun hyvä maku, mutta jos kaipaa todella vahvaa, niin mausteita voi kyllä lisätä tästäkin.

Paahdetut sumak kikherneet
(1 pellillinen)

12dl kikherneitä

1tl juustokumina
vajaa 1tl pippurirouhe
1tl suola
0,5tl cayenne
2tl paprikamauste
2rkl sumak, rouhe
3rkl öljy

Sekoita mausteet ja öljy. Sekoita kikherneisiin. 

Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paista noin 15min 175C kiertoilmauunissa. Kikherneet ovat valmiita, kun ovat hiukan rapsakoita, mutta eivät kuivahtaneet sisältä.

Jos laitat 2 pellillistä uuniin, paistoaika on noin 20-25min.