keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Suklaa/mutakakku / Chocolate fudge cake vegan glutein-free


Taivaallisen hyvää. :)  Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Tein reseptistä gluteiinittoman ja vaihdoin joitain aineksia/jätin pois.

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, (sokeriton), soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Suklaakakku (/mutakakku)
(20cm pyöreä kakkuvuoka)

3,5dl (225g) valkoinen riisijauho
1,5tl ruokasooda
0,5tl hieno merisuola/ruususuola
1,5dl (75g) kaakaojauhe (raaka/leivonta)

4,5dl (300g) kookossokeri
375ml vesi
0,9dl (75g) kookosöljy
1,5tl omenaviinietikka / valkoviinietikka
Kuorrutus
60 ml kylmää vettä
75g kookosmannaa
50g kookossokeria
1,5rkl kaakaojauhetta (raaka/leivonta)
150g tummaa suklaata (vegaaninen&gluteiiniton, min 70%), pilkottuna

Esilämmitä uuni 180C
Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla (taikina on todella nestemäistä ja valuu muuten läpi).
Sekoita neljä ensimmäistä kuivaa ainetta - riisijauho, ruokasooda, suola, kaakaojauhe - keskenään.
Sekoita kookossokeri, vesi, kookosöljy ja etikka kattilassa miedolla lämmöllä kunnes öljy on sulanut. Lisää kuivien aineiden joukkoon ja sekoita kunnolla.
Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan ja paista 30-35min 180C uunissa. Kakku on kypsää kun se irtoaa reunoilta helposti, mutta keskusta on hivenen pehmeä. Tulitikulla kokeiltaessa voi jäädä hieman murusta. Anna kakun jäähtyä.

Kun kakku on uunissa tee kuorrutus.


Laita kaikki kuorrutuksen ainekset puurokattilaan (vesihauteeseen) ja anna sulaa kokonaan. Sekoita hyvin ja siirrä pois lämmöltä. Anna jäähtyä. Kuorrutus saostuu viiletessään. Jos sinulla ei ole mahdollista käyttää vesihaudetta, ks. alkuperäisestä reseptistä ohje kuorrutuksen tekoon tavallisella kattilalla.

Kun olet kuorruttanut kakun, voit koristella sen mielesi mukaan. Anna sitten kakun ja kuorrutuksen jähmettyä.

Kakun voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja säilyttää huoneen lämmössä. Tai jos kakun säilyttää jääkaapissa, kakku täytyy ottaa 1-2h ennen tarjoilua huoneen lämpöön.

Niin hyvää etten muuta kuvaa ehtinyt ottaa! / So good that I didn't have time to take a better picture.

Onko tämäkään sen parempi kuva.. Is this picture any better ;)
*****

ENGLISH

Soooooo yummy. Original recipe can be found here. I made it glutein-free and left some ingredients out/swapped some.

This recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan. 

Chocolate fudge cake
(20cm round cake tin)

3,5dl (225g) white rice flour
1,5teasp soda bicarbonate
0,5teasp fine sea salt/himalayan salt
1,5dl (75g) cacao powder

4,5dl (300g) coconut sugar
375ml water
0,9dl (75g) coconut oil
1,5teasp cider vinegar / white wine vinegar
Icing
60 ml cold water
75g coconut butter (not coconut oil)
50g coconut sugar
1,5tablesp cacao
150g dark (vegan&gf) chocolate (min. 70% cocoa solids), chopped 
Preheat the oven to 180C
Line your cake tin wit baking paper, as the dough is very runny and it will leak otherwise.
Place the four first dry ingredients - rice flour, soda bicarb, salt and cacao - in a bowl and mix.
Mix coconut sugar, water, coconut oil and vinegar together in a pot on low heat until coconut oil has melted. Add mixture into dry ingredients and mix well.
Pour into the cake tin (lined with the baking paper). Bake for 30-35min, until cake is cooked but slightly soft in the middle. Will be coming off the baking paper easily when cooked.
Let it cool.

While the cake is in the oven, you can make the icing.

Place all icing ingredients in a double boiler and let dissolve completely. Then take it off the heat and let cool down and slightly thicken before icing the cake. If you don't have a double boiler or similad method to use, refer to the original recipe on how to make the icing.

Once the icing is on the cake you can decorate it with what ever you wish to. Let it sit for a bit before serving it. You can make this cake a day advance and store it at room temperature. If you store it in the fridge you need to take it out 1-2h prior serving to make it soft again.

Vegaani raaka majoneesi / Vegan raw majoneesi


Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton & vegaaninen.

Vegaani/raaka majoneesi

2,5dl cashew pähkinöitä liotettuna 4-14h ja huuhdeltuna
3rkl sitruunamehua (1-1,5 sitruunan mehu)
0,5-1rkl omenaviinietikkaa
0,5dl oliiviöljyä, luomu extra virgin
1tl tamaria/nama shoyta
0,5tl sinappia dijon (jos haluaa. Raakaversioon raakasinappia)
0,5tl miso tahnaa (tumma)
2-4rkl vettä

Blendaa kaikki tasaiseksi massaksi ja maista. Lisää aineksia tarpeen mukaan.



ENGLISH

This recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free & vegan.

Vegan/raw mayonnaise

2,5dl (1C) cashews, soaked 4-14h and rinsed
3tbsp lemon juice (about 1-1,5lemons juiced)
0,5-1tbsp apple cider vinegar
0,5dl (50ml) extra virgin olive oil, organic
1teasp tamari/nama shoy sauce
0,5teasp dijon mustard, optional (raw mustard for raw version)
0,5teasp dark miso paste
2-4tbsp water

Blend all into an even mass and taste. Add more ingredients if necessary.




Gluteeniton vegaaninen tahmea toffeekakku / Gluteinfree vegan sticky toffee cake

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteeniton, (sokeriton), soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Ekalla kerralla kun tehtiin, tämä oli taivaallista ja toffeista (eikä taateleita maistanut ollenkaan!). Sen jälkeen kun tehtiin (2x), niin maistui enemmänkin taatelikakulta... mene ja tiedä?! Jos kokeilet tätä, kerro miltä omasi maistui :)


Tahmea toffeekakku
500g taateleita
3dl vettä
1,5dl kookosöljyä
3dl riisijauhoja
1dl perunajauhoja
1,5tl ruokasoodaa
1tl vaniljajauhe

Kastike
2dl kookosmaitoa
1dl kookossokeria
kookosöljyä

Kiehauta 3dl vettä, lisää taatelit ja sooda. Anna liota kuumassa vedessä kunnes taatelit ovat pehmenneet. Anna jäähtyä.

Siirrä taatelit nesteineen tehosekottimeen ja blendaa. Lisää loput kakkuainekset ja blendaa. (tai jos blenderissä huonot tehot, blendaa vain taatelit+neste ja sekoita loput aineet kulhossa).

Paista uunissa 180C noin 25min.

Valmista kastike kattilassa miedolla lämmöllä, sekoittaen kaikki ainekset.


ENGLISH

This recipe is dairy free, egg free, glutein free, (sugar free), soy free, nut free & vegan.

The first time we made this it was super yummy and you could Not taste the dates (said a date cake hater!). Second & third time we made this, it tasted just like date cake... not sure what happened there! It is important to not overcook it, it needs to be left sticky.. but still.. let me know how you go, if you try it.

Sticky toffee cake
500g dates
3dl water
1,5dl coconut oil
3dl rice flour
1dl potato flour
1,5teasp soda bicarb
1teasp vanilla powder

Sauce
2dl coconut milk
1dl coconut sugar
coconut oil

Boil the 3dl water, add soda bicarb and dates. Let it sit until dates have softened up and the water has cooled down.

Transfer (all) into a food processor/blender and blend. Add rest of the cake ingredients and blend. (or if you don't have a high powered blender, you can just blend the dates+liquid and mix the rest in a mixing bowl).

Bake in 180C for 25min.

Make the sauce in a pot on low heat, mixing all ingredients together.

Tomaattisalaatti / Tomato salad

Mieheni äiti teki meille aivan ihanaa tomaattisalaattia, oli pakko pyytää resepti. Tätä voi muokata yrtein ym. omaan makuun sopivaksi.

Resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.




Tomaattisalaatti

N. 1,3kg tomaatteja (eri kokoisia/-muotoisia jos mahdollista, esim. 5 pienempää, 4 todella isoa, 3 keskikokoista)
1rkl merisuolaa tai himalajan suolaa

+halutessasi (buffalo)mozzarellaa

Kastike / mausteet
balsamicoa
oliiviöljyä, extra virgin & luomu
1 valkosipulin kynsi
lempi yrttiäsi, esim. rosmariini, timjami, basilika, oregano jne.
ripaus pippuria

-> nestettä noin 1dl?  

Leikkaa tomaatit erikokoisiksi ja -muotoisiksi paloiksi/lohkoiksi.
Laita tomaatit siivilään ja sekoita joukkoon n. 1rkl suolaa. Ravistele/heiluttele/sekoita, kunnes suola on levittynyt tomaatteihin. Anna vaikuttaa 10-15min. Suola poistaa niistä ylimääräiset nesteet tuoden tomaattien makeuden ja maun paremmin esiin.

Tee kastike. Sekoita 1 osa etikkaa ja 3 osaa balsamicoa sekä murskattu valkosipulinkynsi.

Kun tomaatit ovat valmiit, siirrä ne tarjoiluastiaan. ripottele päälle valitsemaasi yrttiä. Kaada kastiketta tasaisesti joka puolelle.

Salaatti on hyvää sellaisenaan, mutta voit halutessasi repiä 1prk buffalo mozzarellaa tms. päälle.



ENGLISH

My partner's mum made this beautiful tomato salad for us. Had to get the recipe! You can alter it with herbs etc to suit your taste.

This recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Tomato salad
1.3kg mixed tomatoes (different sizes/shapes if possible)
1tbsp sea salt / himalayan salt
+ 1 pack buffalo mozzarella, if desired

Dressing and herbs
Balsamic vinegar
Extra-virgin olive oil, organic
1 clove garlic
herbs of your choice, for example basil, thyme, rosemary, oregano..
dash black pepper

-> about 1dl liquid?

Cut the tomatoes into pieces (different sizes and shapes).
Place tomatoes in a sieve and add 1tbsp seasalt /himalayan salt. Shake/mix so the salt spreads evenly onto the tomatoes. Let them sit for 10-15min. The salt removes excess liquid from the tomatoes and brings out their sweetness and flavours better.

Make the sauce - 1 part balsamic vinegar & 3 parts balsamic vinegar and a minced clove garlic.

Once the tomatoes are ready place them in your serving tray. Sprinke herb(s) of choice and pour sauce on top. The salad is nice like this or if you wish you can add some shredded (buffalo)mozzarella on top.

Kanelipullat / Cinnamon rolls

Tässä paras tähän astisista reseptikokeiluistani gluteiinittomaan vegaaniseen kanelipullaan (korvapuustiin). Pullat ovat todella hyviä tuoreina ja säilyvät pari päivää kuivumatta kamaliksi (kuten monet gluteiinittomat&vegaaniset pullat/leivät tekevät jo päivässä). Jos kestät maitoa, suosittelen korvaamaan öljyn voilla.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, (sokeriton), soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Kanelipullat

2pss kuivahiivaa (2,5rkl / 2x11g)
6dl lämmintä vettä
1rkl chiasiemeniä
2rkl psylliumia (jauhe)
100ml kookosöljyä sulatettuna
1dl siirappia (agave/vaahtera)
3dl maissijauhoja
4dl riisijauhoja
0,5-1dl kookossokeria
2tl kaardemummaa
0,2 tl himalajan suolaa

sekä rullaan
kookosöljyä sulatettuna (n. 3rkl-6rkl?)
kanelia
kookossokeria

Sekoita kuivahiiva lämpöiseen veteen (42C). Sekoita joukkoon chiasiemenet ja psyllium ja anna turvota 2-10min. Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin. Peitä liinalla ja anna turvota 10-60min.
Levitä taikina jauhotulle pöydälle levyksi ja voitele öljyllä. Ripottele päälle kaneli ja kookossokeri. Rullaa ja leikkaa vinoiksi paloiksi (joka toinen viilto eri suuntaan). Laita pullat uunipellille ja kohota vielä n. 30min.

Paista 250C n. 10-15min



ENGLISH

This is the best gluteinfree&vegan recipe for cinnamon rolls/buns (Finnish "korvapuusti") that I have made so far. These are best fresh but keep 1-2 days quite nice too (unlike most glutein-free&vegan buns/bread that dry out in one day). In the end you can find photos to illustrate how to roll and cut them if you want the traditional korvapuusti shape. If you can eat dairy, I recommend replacing the oil with butter.

The dish is dairy free, egg free, glutein free, (sugar free), soy free, nut free & vegan.


Cinnamon rolls


2bags dry yeast
6dl warm water
1tbsp chia seeds
2tbsp psyllium
100ml coconut oil, melted
1dl suryp (agave/maple)
3dl corn flour
4dl rice flour
0,5dl coconut sugar
2teasp cardamom
0,2teasp himalayan salt

and for the filling..
coconut oil, melted
cinnamon
coconut sugar

Mix the dry yeast with the warm water (42C). Mix in the chia seeds and psyllium and let it sit for 2-10min. Add other ingredients and mix well. Cover and let it rise (in a warm place, preferably) for 10-160min. Spread onto a table with flour on it. Spread coconut oil all over it an sprinkle cinnamon and coconut sugar. Roll the dough, cut into pieces and place on an oven tray lined with baking paper. Let the buns rise for another 30min.

Cook in 250C for about 10-15min




Äljyä kaulittu taikina / Oil the flattened dough

Ripottele kaneli / Sprinkle cinnamon

Ripottele sokeri / Sprinkle sugar

Rullaa ja leikkaa vinosti joka toinen eri suuntaan / Roll the dough and cut into pieces diagonally, every second in opposite direction

Paina keskeltä rullaa litistääksesi / Press down in the middle of the roll


Vegaaninen bolognese / Vegan bolognese

Tämä on tosi herkkua. Kaikki sekasyöjät, joille olen tätä tarjonnut, ovat hämmästelleet/kehuneet hyvää makua ja kyselleet reseptiä. :)

Alun perin reseptiin tuli 2dl soijarouhetta + 2dl vettä missä kasvisliemikuutio, mutta kun lopetimme soijan käytön muokkasimme reseptiä. Soijarouhetta käytettäessä kastikkeeseen täytyy yleensä lisätä 1-2rkl jauhoja.

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.  

Linkki 5-7x reseptiin (6-9L) tässä. 

Vegaaninen bolognese
2dl punaisia halkaistuja linssejä
kasvisliemikuutio
1 iso sipuli
2-4 valkosipulin kynttä
2 keskikokoista porkkanaa
(n. 200g herkkusieniä, valinnainen)
n. 100g tomaattipyrettä
1 rkl hunajaa (vegaaniversioon siirappia tai vajaa rkl sokeria)
1tlk tomaattimurskaa (n. 400g)
basilikaa
oreganoa
timjamia
suolaa
mustapippuria

Ohje

Keitä linssejä pakkauksen ohjeen mukaan ja laita kasvisliemikuutio joukkoon. Itse laitan vettä niin että veden pinta on noin 1-2cm linssijen yläpuolella.

Murskaa valkosipuli ja kuutioi sipuli. Kuullota öljyssä. Raasta porkkana ja lisää joukkoon. Jos käytät sieniä, pilko ne ja lisää joukkoon.

(TAI Laita valkosipuli ja sipuli monitoimikoneeseen ja surauta menemään. Laita kattilaan paistumaan. Voit käyttää hiukan öljyä tai vettä kun paistelet näitä. Lisää porkkanat (palasina) monitoimikoneeseen ja surauttele taas. Lisää kattilaan.)

Lisää joukkoon tomaattipyre, tomaattimurska, hunaja, kypsyneet linssit  ja mausta. Lisää myös herkkusienet, jos käytät. Anna hautua lämmöllä n. 20min välillä sekoittaen. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Kiehauta spaghetti sillä aikaa kun kastike hautuu.

Tarjoile haluamiesi lisukkeiden kera (esim. parmesan/vege juusto, kurpitsansiemen "parmesan" jne).

Vinkki: Hyvää myös uudelleen lämmitettynä. Jos haluat pakastaa kastikkeen, älä käytä siinä  herkkusieniä.


ENGLISH

This is very yummy. All the non-vegans I have made this to have been very pleasantly surprised by how yummy it is and asked for the recipe. :)

We used to make this with 2dl soy mince + 2dl water that has 1 veggie stock cube in it, but as we no longer use soya we altered the recipe. When using soy mince you will most likely need to add 1-2tbsp flour to the sauce.

This recipe is dairy free, egg free, glutein free, soy free, nut free & vegan.

A link for a 5-7x version (6-9L) is here.

Vegan bolognese
2dl red split lentils
vegetable stock cube/1tbsp veggie stock powder
1 large onion
2-4 garlic cloves
2 medium carrots
(about 200g button mushrooms, optional)
about 100g tomato puré
1 tbsp honey (for the vegan version use syrup or 1tbsp sugar)
1pack chopped tomatoes (about 400g)
basil
oregano
thyme

salt
black pepper

Method

Boil lentils according to the instructions on the package and add the stock cube. I usually put the lentils in a pot, add water to cover +1-2cm over.

Mince garlic and dice onion. Lightly fry in oil. Grate carrot and add to the pan. If using onions, chop them and add to the mix.

(OR Peel garlic and onions, add into a food processor and process into your liking. Add to a pot and fry. You can use a bit of oil or water when frying. Add carrots into food processor and process until a coarse mince. Add into pot.)

Add tomato puré, chopped tomatoes, hunaja, cooked lentils and season. Add mushrooms if using. Let simmer for about 20min while occasionally stirring. Check the flavour and add spices if needed.

Cook spaghetti while the sauce is simmering.

Serve with parmesan/cheese/pumpkinseed "parmesan"/etc.

Tip: This is yummy when reheated as well. You can freeze it too, if you haven't used mushrooms in the sauce.

Luumusose joulutortuille / Prune puré for Christmas pastries

Olen tehnyt luumusosetta useana vuonna ja monista eri luumuista. Joka kerta sokerin määrä on eri, kuin edellisellä kerralla. Luumujen makeudessa ja koostumuksessa on hurjasti eroja. Siispä laita ensin sokeria vähän, ja lisää oman maun mukaan. Välillä nestettä ei tarvitse yhtään ja välillä sitäkin tarvitaan hiukan enemmän. Ainoa asia, joka on aina tärkeä, on että luomut liottaa etukäteen. Muuten soseesta tulee pahaa.


Luumusose joulutortuille
(reilumpi hillopurkillinen)

200-250g kuivattuja luumuja, luomu
0,4-0,8dl kookossokeria
0-2rkl nestettä luumujen liotuksesta
vettä liotukseen

Ohje

1. Laita luumut kulhoon ja sen verran vettä että peittyvät. Anna liota yön yli tai 8-12h.

2. Ota luumut vedestä (säästä vesi) ja laita blenderiin. Lisää sokeria 0,4dl ja blendaa. 

3. Jos tarpeen, lisää 1-2rkl liotusvettä. Blendaa tasaiseksi soseeksi. Jos tuntuu ettei kone vieläkään jaksa blendata, lisää 1rkl liotusnestettä. 

4. Maista välillä ja lisää sokeria n. lusikallinen kerrallaan, kunnes sose on riittävän makeaa.

5. Valmis sose on tukevaa. Se ei saa olla vetistä, sillä sen täytyy pysyä kasassa myös uunissa.

Tämä sose säilyy jääkaapissa ainakin maun perusteella jopa vuosia. Olemme aina käyttäneet edellisvuoden luumusoseen jääkaapista ongelmitta. 



ENGLISH

I have made prune puré several times with many different prunes. Each time the amount of sugar has been different to the last. There is huge variation in the sweetness of the plums. So start by putting a smaller amount of sugar and add more bit by bit if needed. Also some plums absorb more water and other less. Making this puré is always an experiment, but if you add ingredients only after tasting, you will get a lovely puré to use in Christmas pastries. Just remember to soak the prunes - otherwise the puré will taste bad.

Prune puré for Christmas pastries
(makes a large jar)

200-250g prunes, organic
0,4-0,8dl coconut sugar
0-2tbsp water from soaking the prunes
water for soaking

Method

1. Place prunes in a bowl and put enough water to cover them. Soak overnight or for 8-12h.

2. Take prunes out (save the water) and place in a blender. Add 0,4dl sugar and blend. 

3. If it is difficult to blend, add 1-2tbsp from the soak water. Blend into a smooth mass. If needed, add 1tbsp more soak liquid. 

4. Taste and add sugar a spoonful at a time, until it is sweet enough for your liking.

5. The puré is firm in the end - be careful not to add too much liquid. When it is firm, it is perfect to be used in the oven.

The puré seems to last even a year in the fridge. We have often forgotten a jar at the back of the fridge and used it the next Christmas without a problem.