(For the recipe in English, scroll down.)
Etsin pitkään hyvää reseptiä mustajuurikeitolle, joka olisi myös mahdollisimman sopiva ruokavaliolleni. Monien kokeilujen jälkeen tässä on tämän hetken versio siitä, mitä meillä useimmiten laitetaan. :)
Keitosta saa kaksi hyvin erilaista versiota riippuen käyttääkö kermaa
vai ei. Molemmat maukkaita. Keitto on aika paksua, joten jos pidät
ohuemmasta keitosta lisää 0,5-1l vettä, kenties yksi
kasvisliemikuutiokin.
Tämä on (maidoton), munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.
Mustajuurikeitto
900g mustajuurta (paino ennen kuorimista)
3 ruskeaa sipulia (pienehköä/keskikokoista)
2 valkosipulin kynttä
1 omena
2 perunaa (keskikokoisia)
4 kevätsipula (tai puolikas keskikokoinen purjo tms)
2-2,5dl punaisia halkaistuja linssejä
2 kasvisliemikuutiota
1,5l vettä
(200ml luomukermaa, jos haluaa)
voita paistamiseen
1tl timjamia
0,5-1tl suolaa
0,5tl mustapippuria
1. Esivalmistele kaikki ainekset. Harjaa, kuori ja pilko mustajuuri. Laita se kylmään veteen jossa on hieman sitruunamehua, niin se ei tummu. Kuori ja pilko peruna, omena, sipulit.
2. Laita sipuli ja valkosipuli pannulle tai isoon kattilaan timjamin, mustapippurin ja voinokareen kanssa. Kuullota ja lisää mustajuuri, peruna, omena ja linssit. Jatka kuullotusta kunnes kaikki ovat saaneet hivenen kultaista väriä.
3. Murskaa kasvisliemikuutiot joukkoon ja lisää vesi (tai jos käytät pannua, niin keitä vesi isossa kattilassa kasvisliemikuutioiden kanssa ja lisää ainekset pannulta kattilaan). Nosta lämpöä kunnes vesi kiehuu. Jätä sitten seos porisemaan, kunnes mustajuuri ja peruna ovat kypsyneet (n. 20-25min).
4. Lisää suola lopuksi ja soseuta käsivatkaimella. Tarkista maku, lisää mausteita tarpeen mukaan.
5. Jos haluat käyttää kermaa, lisää se soseutusvaiheessa.
 |
Tummumisen voi estää kylmällä vedellä / You can keep them light coloured by placing them in cold water |
ENGLISH
I tried many different black salsify recipes, trying to find one that is tasty yet suitable for my diet. Finally here is a version of what we normally make at home. :)
You can make two quite different tasting soups depending if you use
cream or not. Both are nice. This soup is fairly thick. If you like
thinner soup add 0,5-1l water and perhaps another stock cube.
The dish is (dairy free), egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.
Black salsify soup
900g black salsify (weight prior peeling)
3 brown onions (smallish/medium)
2 cloves garlic
1 apple
2 potatoes (medium)
4 spring onion sticks (or half a medium leek etc)
2-2,5 dl red split lentils
2 veggie stock cubes
1,5l water
(200ml organic cream, if desired)
butter for frying
1tea sp thyme
0,5-1 teasp salt
0,5 teasp black pepper
1. Brush, peel and chop the black salsify. Immediately place it in cold water with some lemon juice in it, so it doesn't change colour. Peel and chop the potatoes, onions and apple.
2. Put the onions and garlic onto a pan or in a big pot with the thyme, black pepper and some butter and lighty fry them. Add black salsify, potatoes, apple and the lentils and continue to lightly fry.
3. Crumble the stock cubes in and add the water (or if using a pan, boil the water and stock cubes and add the contents of the pan into it). Bring to a boil and let lightly bubble until black salsify and potatoes are tender (about 25min).
4. Add salt and pure with a hand blender. Check the flavour and add salt/spices if needed.
5. If using cream, add it when blending.