maanantai 14. heinäkuuta 2014

Maitohorsmapiirakka / Rosebay willowherb (fireweed) pie

Kypsä piirakka / Cooked pie
Maitohorsmaa kasvaa niin runsaasti meidän lähellä, että halusin hyödyntää sitä jotenkin. Ja koska se kasvaa niin korkeaksi, ei tarvitse miettiä onko koira käynyt tarpeillaan juuri sen maitohorsman päällä. Satoakin riittää usein suurimmaksi osaksi kesää.

Tämä on gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & pähkinätön.

Maitohorsmapiirakka

Pohja
3dl jauhoja (tattari, tumma riisi, kookos, kikherne jne.)
100g voita
0,5dl vettä (jos käytät kookosjauhoja, voit lisätä 1-2rkl vettä tarpeen mukaan)

Täyte
2-2,5dl silputtuja maitohorsman lehtiä
2 pkt fetajuustoa (yht. 300-400g)
2 pienehköä tomaattia (tai 3 herkkusientä)
3 kananmunaa
1tl pippuria
1/4 - 1/2 tl cayenne pippuria (jos haluaa)

Pohja Sulata voi. Sekoita voi jauhoihin ja lisää vesi. Taikina ei välttämättä ole kovinkaan kosteaa, se on ihan ok. Taputtele piirakkavuokaan.

Täyte Pilko tomaatit ja laita maitohorsman sekaan. Murusta feta joukkoon. Lisää loput aineet ja sekoita. Kaada piirakkavuokaan taikinan päälle.

Paista 200C noin 30min tai kunnes piirakka on kypsä.

Kommentit: Tämä on tosi hyvää, saanut paljon kehuja. Maitohormaa ei erota jos ei tiedä (joku luuli pinaatiksi, vaikka maku onkin erilainen)

Täyte / Filling
Kypsentämätön piirakka / Uncooked pie

ENGLISH

The dish is glutein & grain free, sugar free, soy free & nut free.

Rosebay willowherb (fireweed) pie

Base
3dl flour (buck wheat, dark rice, coconut, etc.)
100gbutter
0,5dl water (if you are using coconut flour, you might need to add 1+2 tbs water)

Filling
2-2,5dl chopped Rosebay willowherb leaves
2 pkt feta cheese (total 300-400g)
2 smallish tomatoes (or 3 mushrooms)
3 eggs
1 tsp pepper
1/4 - 1/2 tsp cayenne pepper (optional)
 
Base Melt the butter. Mix it into the flour and add water. The dough is not necessarily super moist - this is fine. Press into a pie base.

Filling Chop tomatoes in with the Rosebay Willowherb. Crumb feta in. Add the rest of the ingredients and mix together. Pour into the pie base on top of the dough.

Cook in 200C for about 30min or until cooked.

Comments: This is yummy and has received many compliments. You cannot tell there is rosebay willowherb leaves if you don't know (someone asked if it was spinach, although spinach does taste very different).



Quinoa muhennos vihanneksin / Quinoa casserole with vegetables

(For the English bit, scroll down to ENGLISH )

Tässä resepti, jota on helppo muokata.. ja siitä saa joka kerraksi erilaisen! Nyt vihdoin jaksoin kirjata edes yhden omista versioistani muistiin.

Tämä resepti on
maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen 

Quinoa muhennos vihanneksin
(3-4 annosta)

350g quinoa (kuivaa)
1 porkkana (keskikokoinen/iso)
1 kesäkurpitsa (pieni/keskikokoinen)
5 herkkusientä
kourallinen piharatamoa*
1 sipulinipun vihreät osat (saa olla reilusti)
1-2 tomaattia
2 mausteliemikuutiota (yrtti)

Mausteet (esimerkki)
1,5-2 tl rosmariinia
1 tl sormisuolaa, jossa valkosipulia ja rosmariinia
1 tl himalajan vuorisuolaa
0,5-1tl pippuria
0,5-1tl cayenne pippuria
2 rkl jamie oliver pestoa (tai maidotonta pestoa, jos tarve, esim. urtekram)

*voit korvata piharatamon 2-3 kourallisella pinaattia.

Keitä vettä ja kaada quinoa sekaan, sekä 2 mausteliemikuutiota. Pilko porkkana ja lisää quinoan joukkoon. Pilko kesäkurpitsa ja sienet, lisää ne pataan. Hienonna piharatamo ja lisää joukkoon kun quinoa on kiehunut n. 10min. Pilko tomaatti ja sipulinipun vihreät osat ja lisää ne joukkoon. Niiden ei tarvitse kiehua kuin 5min. Mausta mielesi mukaan ja sekoita. Jos käytät kuivattuja yrttimausteita, ne voi lisätä joukkoon samaan aikaan kuin kesäkurpitsa ja sienet.

Kommentit: Nopea ja helppo tehdä, sopiva terveellinen arkiruoka. Namia :)



ENGLISH

Here is an easily adjustable recipe. I make these dishes all the time and each time they turn out very different. So explore with different spices and ingredients. :)

This recipe is
dairy free, egg free, glutein free, soy free, nut free, sugar free & vegan

Quinoa casserole with vegetables
(3-4 portions)

350g quinoa (dry)
1 carrot (medium/large)
1 zuccini (small/medium)
5 cup mushrooms
1 handful greater plantain*
green parts of a bunch of spring or salad onion
1-2 tomatoes
2 stock cubes (herb)

Spices (example)
1,5-2 tsp rosemary
1 tsp finger salt with garlic&rosemary
1 tsp himalayan salt
0,5-1tsp black pepper
0,5-1tsp cayenne pepper
2 tbsp jamie oliver pesto (or dairy free pesto if required, for ecample urtekram)

*you can replace greater plantain with 2-3 handfuls of spinach

Put some water to boil and add the quinoa and stock cubes in. Chop carrots and add them in with the water. Chop zuccini and mushrooms and add them in as well. If using dry herbs add them in now (like the rosemary). Chop the greater plantain finely and add it to the pot once quinoa has been boiling for about 10min. Chop tomatoes and the spring onion bits and add them in. They only need to boil for about 5min. Spice to taste.

Comments: Quick and easy to make. I like having the veggies only slightly cooked, and with this recipe it works.