maanantai 5. joulukuuta 2022

Marinoitu tofu / Marinated tofu




Tofua voi maustaa todella monin keinoin: yrtit, sitruunaruoho, inkivääri, valkosipuli, limetinlehdet jne. Myös soijakastikkeet, etikat, öljyt, hunaja/vaahterasiirappi jne. eri kombinaatioissa. Alla yksi maukas versio. Hyvä lisäke salaattiin. Meillä tämä on ollut välillä joulupöydässä proteiinilisukkeena.

Tämä resepti on
maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, pähkinätön & vegaaninen 

Marinoitu tofu

1pkt tofua (250g, natural firm, sofine/muu merkki)
1/4dl öljyä
2,3tl omenaviinietikkaa
1,5tl tamaria/nama shoy (soijakastiketta)
2 valkosipulia, murskattuna/siivuina
1,5tl vaahterasiirappia/agavea/tms.
2,3tl basilikaa
1,5tl timjamia
0,5tl oreganoa
0,5tl rosmariinia

Marinoitu tofu, tuplamäärä

2pkt tofua (á 250g, natural firm, sofine/muu merkki)
0,5dl öljyä
1,5rkl omenaviinietikkaa
1rkl tamaria/nama shoy (soijakastiketta)
4 valkosipulia, murskattuna/siivuina
1rkl vaahterasiirappia/agavea/tms.
1,5rkl basilikaa
1rkl timjamia
1tl oreganoa
1tl rosmariinia

Ohje

Kuutioi tofu. Sekoita ainekset riittävän isossa astiassa. Anna marinoitua mielellään yön yli. Rasiaa kannattaa välillä ravistaa (jos kansi pitää) tai sekoittaa lusikalla.




ENGLISH

Upon request.


Sri Lankalainen curry, iso määrä / Sri Lankan Curry, big batch

Tämän herkullisen curryn isompi määrä (x4). Perusmäärään ohje täällä.


Sri Lankalainen Curry, iso määrä
(noin 10-14 annosta)

Sri Lankalainen curry mausteseos

2,7rkl korianteria, jauhe
1,3rkl juustokumina/jeera, jauhe 
2 tähtianista (jauha huhmareella*)
6tl (2rkl) Ceylon kanelia 
1tl neilikka, jauhe 
8 kaardemumma kokonainen (vihreä) (jauha huhmareella*) 6kpl 
2tl mustapippuria, rouhe (tai 1tl jauhe?) 
4tl (1,3rkl) fenkolinsiemen (jauha huhmareella*) 
2tl sarviapila (jauha huhmareella*) 
1,3rkl chili, jauhe 

*tai laita ainekset Vitamix kuivakannuun ja blendaa kunnes ovat jauhoa.

Muut ainekset

7 sipulia
8 valkosipulin kynttä
4tl (1,3rkl) kurkuma
1,5L kookosmaitoa (6x250ml)
800ml kasvislientä (=4 kasvisliemikuutiota sulatettuna 800ml veteen) 
1,2kg bataattia
3 keskikokoista kukkakaalia (tai parsakaalia)
1L 4dl (14dl) papuja, kypsiä
40 kaffir lime lehteä (=6g / 2 purkkia), kuivia
4tl (1,3rkl) Dijon sinappia
riisiä, n. 1dl/hlö basmati riisiä kuivana mitattuna (tai n. 0,9dl jasmiiniriisiä)
öljyä paistamiseen (seesam / kookosöljyä, tai omavalintainen öljy)


1. Tee curry mausteseos: kuivapaista mausteita ja chiliä, kunnes ne alkavat vapauttaa hajuaan ja tummentua hieman. Kaada ne kulhoon, jotta ne jäähtyvät.

2. Keitä vettä riisille (ohjeen mukaan), ja valmista riisi sillä aikaa kun teet curryä. Valmistele kukkakaali leikkelemällä kukinnot sopivan pieniksi paloiksi. Kuutioi bataatti.

3. Leikkaa sipulit puoliksi ja ohuehkoiksi siivuiksi. Viipaloi valkosipulinkynnet ja chilit. Lämmitä öljyä isossa paistinpannussa ja lisää em. ainekset pannulle. Paista 2-3min.

4. Lisää Sri Lankalainen curry mausteseos ja 1tl kurkumaa. Sekoittele kunnes mausteet alkavat vapauttaa tuoksuaan.

5. Lisää kookosmaito ja kasvisliemi, anna hiljalleen kiehua.

6. Lisää bataattikuutiot ja kukkakaalipalaset. Hauduta/paista vielä 5-10min.

7. Lisää pavut ja paista kunnes kaikki on sopivan kypsää sinulle. Itse tykkään kukkakaaleista hiukan rapsakoina.

8. Sekoita joukkoon sinappi ja murskatut kaffir lime lehdet. Hauduta seosta vielä 2-4min.






ENGLISH

The regular batch can be found here (in English as well).

I can translate this big batch upon request.

Perunasalaatti / Potato salad

Tämä on perunasalaatti, jota olen tehnyt vuosia ja välillä varioinut sitä. Minulla ei ole tarkkoja määriä, sillä teen sen aina kokeillen. Pilkon perunat, lisään suolaa, pippuria ja öljyä. Sekoitan ja maistan. Lisään sipulit ja maistan. Lisään suolaa ja pippuria jos tarve. Ehkä jokin päivä saan tänne määrätkin..


Perunasalaatti

Perunoita
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
kevätsipulia tai ruohosipulia
(selleriä, jos haluaa*)

*selleri tuo perunasalaattiin mukavaa vaihtelua ja rapsakkuutta. Normaalisti en tätä laita, mutta jos perusversio kyllästyttää niin ehdottomasti laitan.

Keitä perunat ja pilko sopiviksi paloiksi (minä en kuori, tee sinä kuten tahdot:)). Lisää oliiviöljyä pieni määrä. Rouhi pippuria ja suolaa päälle. Sekoita. Pilko kevätsipuli pieneksi ja sekoita joukkoon. Maista. Lisää suolaa ym. tarvittaessa.

Perunasalaatti, jossa myös yrttimausteita

Perunasalaatti rucolan kera



Chili sin carne


Tämä on muokattu resepti jostakin toisesta, mitä en enää löydä. Jos tunnistat mistä muokkasin, kerro, niin lisään tiedon tähän.

Jos haluat tehdä ison satrin (n. 11-14 annosta), tässä linkki reseptiin.

Chili sin carne
(6-7 annosta)

4 keskikokoista tai pienehköä sipulia
10 valkosipulin kynttä (TAI 1-1,5rkl valkosipulijauhe)
0,5tl+ chili/cayenne, jauhe

2 paprikaa

750g tomaattimurskaa 
100g tomaattipyrettä
2x säilyketölkki kirsikkatomaatteja tomaattikastikkeessa
2 rkl oreganoa
1,5tl+ juustokuminaa
1tl paprikajauhetta
4 laakerinlehteä
1tl pippuria (rouhe)

2tlk kidney papuja
1tl suolaa
1rkl kookossokeria
1rkl sitruunamehua

basmati riisiä n. 1dl/annos

Ohje

1. Kuori valkosipulinkynnet ja sipulit. Pilko sipuli 1/4 renkaiksi. Pilko valkosipuli pieneksi tai käytä valkosipulipuristinta.

2. Lisää edelliset syvään kattilaan. Kuulota niitä vähän aikaa. Lisää tarvittaessa tilkka vettä (tai halutettasi öljyä), jotta paistaminen on helpompaa. Valmistele samalla paprika - poista sisus ja leikkaa paprika sopiviksi paloiksi (esim. 4cm suikaleiksi tai keskikokoisiksi paloiksi).

3. Lisää paprika kattilaan ja kuullota hetki.

4. Lisää tomaattimurska, tomaattipyre, kirsikkatomaattisäilykkeet, oregano, juustokumina, paprikajauhe, laakerinlehdet ja pippuri. Keitä 20-30min hiljaisella lämmöllä välillä sekoittaen. 


6.  Laita riisin vesi kiehumaan ja keitä riisi.

7.. Lisää pavut, suola ja kookossokeri. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

8. Ota kastike pois lämmöltä ja lisää sitruunamehu.


ENGLISH

Translation upon request.

Chili sin Carne, iso määrä / big batch



Jos haluat tehdä pienemmän määrän, tässä linkki versioon, josta tulee n.6-7annosta.

Chili sin Carne, iso määrä
(12-14 annosta)

8 keskikokoista tai pienehköä sipulia
20 valkosipulin kynttä (/8 todella isoa kynttä=1valkosipuli) TAI 2-3rkl valkosipulijauhe
1tl+ chili/cayennejauhe

4 paprikaa (tai porkkanaa)*

1500g tomaattimurskaa 
200g pyre
4x säilyketölkki kirsikkatomaatteja tomaattikastikkeessa
4 rkl oreganoa
3tl+ juustokuminaa
2tl paprikajauhetta
8 laakerinlehteä
2tl pippurirouhetta

4tlk kidney papuja
2tl suolaa
2rkl kookossokeria

2rkl sitruunamehua

basmati riisiä n. 1dl/annos

*Mikäli teet viikon ruoat, käytä porkkanaa. Paprika säilyy vain n.3päivää hyvänä.


Ohje

1. Kuori valkosipulit, sipulit. Pilko sipuli 1/4 renkaiksi ja valkosipuli pieneksi (tai laita valkosipulipuristimeen).

2. Lisää edelliset 10L kattilaan. Kuulota niitä vähän aikaa. Lisää tarvittaessa tilkka vettä (tai halutettasi öljyä), jotta paistaminen on helpompaa. Valmistele samalla paprika/porkkana - porkkana leikataan ohuiksi puoliympyröiksi. Paprikan voi leikata sopiviksi pieniksi paloiksi tai 4cm suikaleiksi.

3. Lisää porkkana/paprika kattilaan ja kuullota hetki (porkkanaa pidempään). Laita riisin vesi kiehumaan ja keitä riisi.

4. Lisää tomaattimurska, pyre, kirsikkatomaattisäilykkeet, oregano, juustokumina, paprikajauhe ja laakerinlehdet. Keitä 20-30min hiljaisella lämmöllä välillä sekoittaen. 

5. Lisää suola ja kookossokeri. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan. 

6. Kun otat kastikkeen pois lämmöltä, lisää sitruunamehu.



sunnuntai 4. joulukuuta 2022

Chana Masala, iso määrä / big batch

Chana masala quinoan kera
Tässä on helpohko resepti Chana Masalaan. Osaa maustemääristä muokkaamme joka kerta kun tätä teemme, siksi niissä on ns. heittoa. Riippuu myös omista makutottumuksista. Jos kaipaat annokseen tulisuutta, lisää cayenneä (1-2rkl).

Resepti on:

maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, soijaton, sokeriton, pähkinätön ja vegaaninen.


Chana Masala, iso määrä
(10-14 annosta)

(öljyä paistamiseen)

14 keskikokoista sipulia
28 keskikokoista/isohkoa valkosipulin kynttä (tai 2-4rkl valkosipulijauhetta)

7 kokonaista vihreää kaardemumman siementä
8 kokonaista neilikkaa
7tl kanelia (tai 7 kanelitankoa)
7 laakerinlehteä

1,5tl inkiväärijauhe
4,5rkl paprikajauhe
2tl cayennejauhe (tai 1-2rkl jos haluat tulisuutta)
2,5rkl korianterijauhe
3,5tl garam masala -jauhe
2tl kurkumajauhe
jokunen rouhaisu mustapippuria myllystä

1 tl suolaa
1kg kuivia kikherneitä/papuja, liotettuna ja keitettynä
5x 200g tomaattipyrettä
3x 500ml tomaatti passataa
3 sitruunaa (tai 6-9 rkl sitruunamehua)

11dl jasmiiniriisiä

Ohje

1. Kuutioi sipulit ja kuori valkosipulit valmiiksi.

2. Laita kookosöljy isoon pannuun/kattilaan kuumenemaan. Lisää kuutioitu sipuli ja paista kevyesti kunnes sipuli pehmenee ja muuttu hiukan läpinäkyväksi.

3. Lisää valkosipuli (murskattuna), kaardemumman siemenet, neilikat, kaneli ja laakerinlehti. Paista pari minuuttia, älä anna minkään palaa.

4. Lisää jauhetut mausteet: inkivääri, paprika, cayenne, korianteri, garam masala, kurkuma, mustapippuri, suola. Paista minuutti.

5. Lisää kik herneet, tomaattipyre ja tomaatti passata. Anna hautua kansi päällä 30min, silloin tällöin sekoitellen. Valmista riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

6. Mehusta sitruuna. Kun ruoka on hautunut 30min, siirrä se pois lämmöltä ja lisää sitruunamehu. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa. Poista kokonaiset mausteet, mikäli näkyvillä.

Tämä on hyvää näin, tai voit tarjoilla annoksen vegaanisen jogurtin ja naan leivän kanssa. Riisin voi myös vaihtaa quinoaan.


ENGLISH

The recipe is
dairy free, egg free, glutein free, grain free, sugar free, soy free, nut free and vegan


Chana Masala
(10-14 portions)
Chana Masala with quinoa

(oil for frying)

14 medium onions
28 medium/largeish cloves garlic (or 2-4tbsp ground garlic)

7 green cardamom pods
8 whole cloves
7 teasp cinnamon, ground (or 7 cinnamon sticks)
7 bay leaf

1,5 teasp ground ginger
4,5 tbsp ground paprika
2 teasp cayenne (or 1-2tbsp if you want some heat)
2,5 tbsp ground coriander
3,5 teasp garam masala
2 teasp turmeric
a few sprinkles ground black pepper/some from a pepper mill

2 tbsp salt
1kg dry chic peas/beans, soaked and cooked
5x 200g tomato puréé
3x 500ml tomato passata
3 lemons (or 6-9tbsp lemon juice)

11dl jasmine rice


Method

1. Dice onions, peel garlic cloves.

2. In a large pot, heat up some oil. Add the diced onions and fry until softened and see-through.

3. Add the (pressed) garlic, cardamom pods, cloves, cinnamon stick and bay leaf. Cook for a couple of minutes, don't let anything burn.

4. Add ginger, paprika, cayenne, coriander, garam masala, turmeric, black pepper, and salt. Fry for 1 minute, stirring.

5. Add chic peas, tomato puré and tomato passata. Let it simmer for 30mins covered, sometimes stirring. Cook rice according to instructions on package.

6. Juice the lemon. Take the pot of heat after 30minutes and mix lemon juice in. Check the taste and add spices if needed. Remove whole spices if visible.

This is good as it is, but you could also serve it with vegan yoghurt/sour cream and naan bread. Rice can be swapped for quinoa. Also fresh cilantro is lovely with it.


sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Gluteenittomat vegaaniset kaurasämpylät / Gluteinfree vegan oat bread rolls

Alkuperäinen resepti löytyy täältä

Nämä sämpylät ovat todella pehmeitä, hyvin kasassa pysyviä, aivan ihania! Alkuperäisessä reseptissä suositellaan mittaamaan psyllium ja muutkin aineet mittalusikoilla - ei tavallisilla ruokalusikoilla ym.





Gluteenittomat vegaaniset kaurasämpylät x1
(n. 12kpl)

0,5L vettä tai kauramaitoa (gluteenitonta)

3dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
2dl kaurajauhoja* (gluteeniton)
2dl riisijauho, valkoinen (risenta)
2rkl psylliumia
1,5tl himalajan suolaa
1pss kuivahiivaa

0,5dl auringonkukkaöljyä
1rkl pehmeää/juoksevaa hunajaa (vegaaniseen versioon siirappia)

*minä käytän itse jauhettuja kaurajauhoja. Jauhan kaurahiutaleet vitamixilla.


Gluteenittomat vegaaniset kaurasämpylät x2
(n. 24kpl)

1L vettä tai kauramaitoa (gluteenitonta)

6dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
4dl kaurajauhoja* (gluteeniton)
4dl riisijauho, valkoinen (risenta)
4rkl psylliumia
3tl himalajan suolaa
2pss kuivahiivaa

1dl auringonkukkaöljyä
2rkl pehmeää/juoksevaa hunajaa (vegaaniseen versioon siirappia)

*minä käytän itse jauhettuja kaurajauhoja. Jauhan kaurahiutaleet vitamixilla.

Ohje

1. Lämmitä vesi hiukan lämpöisemmäksi kuin kätesi (=42C). Samaan aikaan sekoita kuivat aineet (hiutaleet, jauhot, psyllium, suola, kuivahiiva).

2. Valuta öljy ja hunaja/siirappi kuivien aineiden päälle. Kun vesi on sopivaa, sekoita se jauhoihin vähän kerrallaan (vatkaa käsivatkaimella, taikinakoukuilla).**

3. Vatkaa 3-5min sähkövatkaimen taikinakoukuilla.**

4. Tee taikinasta 1 tai 2 pitkää pötkylää (riippuen kumpaa annosmäärää teet). Jaa pötkylä ensin puoliksi, ja sen jälkeen 6 osaan.

5. Siirrä palat uunipellille ja anna kohota peittämättä (n. 20-30min). Laita uuni päälle 225C.

6. Paista 225C uunissa n. 15min, kunnes ovat päältä hiukan ruskettuneita.

7. Anna jäähtyä hetki, niin saat sämpylät helpommin auki :)


**Kokeilin reseptiä myös vain käsin alustamalla. Sämpylöistä tulee pehmeitä, mutta käsivatkaimella tulee kuohkeitakin.


*****

ENGLISH

upon request.