Tässä minun versioni vegaanisesta kimchistä. En ole varma kuinka aidolta tämä maistuu - olen maistanut vain tätä sekä metallipurkissa ollutta kimchiä. Viimeinen oli todella tulista, eikä niin hyvää kuin tämä. ;) Reseptiä voi muokata loputtomiin vaihtelemalla kastiketta, vihanneksia yms.
Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, (sokeriton), soijaton, pähkinätön & vegaaninen.
Vegaaninen kimchi
1 kg kiinankaalia (1 iso kiinankaali, tai 1,5 pienempää)
1dl harmaata merisuolaa (ilman paakkuuntumisenestoaineita)
(vettä)
nippu retiisejä / n. 6-10kpl retiisejä
pieni kaalikerä, tai 2 pientä/keskikokoista porkkanaa, tai 15cm purjoa, tai nippu kevätsipulia...
2tl - 1rkl raastettua tuoretta luomu inkivääriä
1rkl muussattua/raastettua luomu valkosipulia (n. 1 kokonainen pieni valkosipuli)
1tl kookossokeria (tai muu omavalintainen sokeri)
2rkl tamari soijakastiketta
1 rkl japanilaista "ume plum seasoning" (umeboshi luumuetikkaa) (tai vettä / tamaria)
0,5-2tl jauhettua chiliä / cayenne pippuria
0,5tl mustapippuria
Leikkaa kiinankaali paloiksi (poista kanta) ja laita metalliseen tai lasiseen astiaan. Lisää suolaa kerroksittain kun laitat kiinankaalia astiaan. Hiero ja puristele kaalia, kunnes se pehmenee hiukan (ja näyttää höyrystetyltä). Voit käyttää hieromisen aikana käsineitä, jos tuntuu että suola kirvelee.
 |
Kanta / stem |
 |
Leikattu kiinankaali / cut chinese cabbage |
 |
Vasemmalla hierottu valmis kaali, oikealla leikattu ja suolattu / on the left is the massaged chinese cabbage, on the right cut and salted only |
Täytä astia vedellä ja laita päälle lautanen sekä paino, jotta kaikki kaali on veden alla. Anna seistä pari tuntia huoneenlämmössä.
 |
Paino / a weight |
Huuhdo kaali hyvin ja jätä valumaan ritilään kun valmistelet kastikkeen ja loput vihannekset. Huuhdo astia, jossa kaali oli, ja laita vihannekset ja kastike tähän astiaan.
Riippuen mitä vihanneksia päätät lisätä omaasi, pilko retiisi ja valitsemasi vihannekset paloiksi. Jos lisäät keräkaalia, sen voi pilkkoa kiinankaalin kanssa ja käsitellä sen seassa (eli kaali olisi nyt valumassa kiinankaalin kanssa). Muut vihannekset pilkotaan erikseen ja sekoitetaan joukkoon myöhemmin.
Laita pilkkomasi vihannekset huuhdeltuun kaaliastiaan, ja lisää kastikkeen ainekset. Sekoita hyvin. Lisää valutettu kaali ja sekoita jälleen hyvin.
 |
Kastikeainekset ja vihannekset / Sauce ingredients and veggies |
 |
Sekoitettuna / Mixed well |
| | | | | | | | |
pieni lasiprk sisällä / small jar inside |
|
Laita kimchi tekeytymään lasisiin purkkeihin. Olen käyttänyt vanhoja hillo- yms. purkkeja, sekä ilmatiiviitä purkkeja. Kaikissa onnistuu. Kaada loppuneste kulhosta tasaisesti joka purkkiin. Painele kimchi alas kunnolla. Laita purkkiin pienempi lasipurkki tms. jolla kimchi pysyy nesteen alla ja sulje kansi. On tärkeää että kimchi on kokonaan kastikkeen alla.
Laita lasipurkit lautasen päälle (joskus nestettä tulee kannen alta ja valuu reunaa pitkin alas), peitä pyyhkeellä tai laita kaappiin jotta ovat pimeässä. Anna tekeytyä 2-3pv, älä avaa kansia. Vasta kun siirrät ne jääkaappiin voit avata kannet, painaa kimchiä alaspäin ja poistaa pienet lasipurkit.
Säilyy jääkaapissa suht pitkään. Itse olen syönyt omani 1-2 viikossa, mutta säilyy varmasti pidempäänkin. :)
ENGLISH
I don't know how "authentic" this tastes, it is not as hot as the Kimchi I have purchased in a tin, but much more delicious. ;) I love the taste and you can alter it to your taste as much as you like by changing the sauce, veggies etc.
The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, (sugar free), soy free, nut free & vegan.
Vegan Kimchi
1kg "chinese cabbage" (napa cabbage) (1 large head, or 1,5 small ones)
1dl grey sea salt (without anti-caking agents etc)
(vettä)
bunch radishes / about 6-10 pcs
small cabbage head, or about 2 small to medium carrots, or about 15cm leek, or a bunch spring onion/scallions
1teasp - 1 tbsp grated organic fresh ginger
1 tbsp minced/grated garlic (about one small whole garlic)
1 teaspoon coconut sugar (or sub with your preferred sugar)
2 tbsp tamari
1 tbsp japanese ume plum seasoning (or water, or tamari)
0,5-2teasp ground chilli / cayenne
0,5teasp ground black pepper
Cut the chinese cabbage into pieces (remove stem) and add to a glass or metal bowl. Put salt in bit by bit while placing the cabbage in the bowl. Massage and rub the cabbage until it softens. It will look a bit like steamed cabbage. If you have delicate skin you can wear gloves while massaging it.
Fill the bowl with water, put a plate and a weight on so that all the cabbage is covered with water. Leave for a couple of hours in room temperature.
Rinse the cabbage well and leave to drain while you prepare the sauce and rest of veggies. Rinse the bowl that had the cabbage in it, this will be the bowl for the veggies and sauce.
Now depending on which veggies you chose to add - most you will just chop up at this point. If you chose the cabbage head, you would chop it up with the chinese cabbage and massage etc. it with the chinese cabbage (so at this point it would be draining).
Other veggies inc. radishes are chopped and placed in the rinsed cabbage bowl. Add sauce ingredients. Mix well. Add the drained cabbage and mix well again.
Put the kimchi into glass jars. I have used old jam jars etc as well as airtight ones - both work equally well. Pour any remaining kimchi liquid equally into all jars and press the kimchi down firmly, so air escapes out. Place a smaller glass jar/etc on top, which will push the kimchi under the liquid as you close the lid. It is crucial all kimchi is covered in the sauce while fermenting.
Place the jars on plates/similar. Sometimes some sauce will come out and drip on the side or the jar while fermenting. Place a towel on top to make it dark, or put them in a cupboard. Leave them for 2-3days, do not open the lids. Only as you transfer them into the fridge you can open the lids, remove the small glass jars, and press the kimchi down again.
Keeps in the fridge for a long time. I have eaten mine in 1-2 weeks, but I am certain it would keep for longer, if given the chance. :)