keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Papunäkkileipä / Bean crisp bread

Olen pitkään tehnyt siemennäkkileipää joko tällä (neutraali) tai tällä (porkkanainen)  ohjeella. Siemennäkkärit ovat hyviä, mutta siemenet ja pähkinät ovat suht kalliita. Siispä olen kokeillut mitä jos tekisi näkkäriä pavuista. Lisään tähänkin siemeniä, mutta ne voi hyvin korvata sopivalla määrällä jauhoja.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Papunäkkäri

10dl papuja (esim. 5dl mustasilmäpapuja, 5dl kikherneitä)
(1dl vettä per 5dl kikherneitä, riippuen blenderistä)
3dl siemeniä (auringonkukan-, seesam-, pellavan-, jne)
1dl+ gluteenittomia/viljattomia jauhoja (riisi-, kurpitsansiemen-, kik herne-, tattari-, jne), tarpeen mukaan
3rkl öljyä
2tl suolaa
(3rkl+ rosmariinia/yrttejä)

"Kastike" makunäkkäriin
öljyä 2-3rkl
rosmariinia/muita yrttejä n. 2rkl
suolaa n. 1tl
pippuria n.1tl

Laita pavut tehosekoittimeen/blenderiin (kerralla tai osissa, riippueen koneesta) ja blendaa massaksi.
(Itse käytin vitamixia, blendasin osissa ja kik herneisiin täytyi laittaa n. 1dl vettä per 5dl kik herneitä jotta sekoittui.)

Laita kaikki ainekset isoon kulhoon ja sekoita massaksi. Jauhoja lisätään desi tai enemmän, tarpeen mukaan. Massa ei saa olla lötköä tai liian märkää, mutta sen pitää pysyä kasassa. Mausta maun mukaan - ohjeella tulee miedosti maustettuja.

Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipaperilla vuoratulle pellille. Leikkaa veitsellä valmiit urat, jotta saat näkkärin palat helpommin irtoamaan kun ne tulevat uunista.

Mikäli haluat voit tehdä ns. makukastikkeen. Sekoita ainekset ja sivele pullasudilla näkkäritaikinan päälle ennen uuniinmenoa. Antaa mukavan lisän näkkärille, etenkin jos haluaa syödä sitä pelkälteen.

Paista uunissa 175C n. 30-40min tai kunnes ovat kypsiä. Kun otat näkkärit uunista, anna niiden jäähtyä kunnolla ennen kuin liikutat niitä mihinkään. Ovat hieman hauraita etenkin lämpöisinä.

Kommentit: Verrattuna toiseen näkkäriohjeeseeni nämä ovat paljon hauraampia. Pysyvät kyllä hyvin kasassa kun ovat viilentyneet. Mielestäni ehkä miellyttävämpiä syödä, kun eivät ole niin kovia. Vaihtelu virkistää :)


ENGLISH

For long now I have made seeded crisp bread with either this ("neutral") or this (carroty) recipe. Seeded crisp breads are very nice, but seeds and nuts can be quite expensive. This is why I thought I would try making a similar one with beans. I added seeds to this as well, but they could be substituted with some flour if desired.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Bean crisp bread

10dl beans (for ecample 5dl black beans, 5dl chic peas)
(1dl water per 5dl chic peas. Depending on blender.)
3dl seeds (sunflower-, sesame-, flax-, and so on.)
1dl+ glutein free or grain free flour (rice, pumpkin seed, chic pea, buckwheat, and so on), as needed
3tbsp oil
2tea sp salt
(3tbsp+ rosemary/herbs)

"Dressing" for a flavoured crips bread
oil 2-3tbsp
rosemary/other herbs about 2tbsp
salt about 1teasp
pepper about 1teasp

Put beans in a blender and blend into a fairly smooth mass (all at once or in parts, depending on blender). 
(I used the vitamix and did this in sections. The chic peas required 1dl water per 5dl chic peas to blend them).

After blending the beans, put them and all other ingredients into a bowl and mix into a mass. Add flour as needed - if using these exact ingredients it will be approc 1dl. The dough should not be too lose or wet, and it should stay combined. Season to taste - with this recipe the crackers are fairly mild.

Spread onto an oven tray lined with paper into a thin layer. Cut into shapes (squares or what ever you want) prior putting into the oven. This makes everything easier after they are cooked.

If you want extra flavour make the "dressing" by combining all ingredients in a small bowl and use a basting brush to spread it onto the cut/shaped raw dough. Gives some flavour which is nice if you are planning on eating these plain.



Bake in 175C for 30-40min(?) or until done. Once you take them out, let them cool down properly before moving them. They break down more easily when warm.

Comments: When comparing to the other crip bread recipes these are far more fragile. I have been eating the harder ones for so long I quite enjoyed these. They don't break once cooled down.

Mustapapu-suklaa-muffinit (tai mokkapalat) / Black bean chocolate muffins (or brownies)

Tämän reseptin taikinaa voit käyttää tehdäksesi muffinseja, mokkapaloja... tai mitä keksitkään :)

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Mustapapu-suklaa-muffinit
(24-25muffinsia tai 1/3 - 1/2 pellillinen mokkapaloja)

8dl mustapapuja, mielellään itse keitettyjä
0,6dl (4rkl) chia siemeniä, liota n. 2 desissä vettä (**voit myös korvata psylliumilla, ks. ohje alempaa)
6 rkl kookosöljyä (tai voita, jos maito ok)
2,5dl kookossokeria
2,5dl kaakaojauhetta*
(0,5dl vettä, jos tarpeen)
1 tl himalajan suolaa/merisuolaa
2 tl vanilja uutetta/jauhetta
3 tl leivinjauhetta
öljyä/voita
(paperisia muffinsivuokia)

*minä käytin ihan leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta, mutta voit käyttää myös esim. raakakaakaojauhetta jos haluat.
**jos haluat korvata chia siemenet psylliumilla, ohje muuttuu hieman. Käytä 2rkl psylliumia. Sekoita kaikki kuivat aineet psylliumin kanssa (kaakaojauhe, mausteet, leivinjauhe). Lisää 3,5dl vettä ja anna turvota. Muutoin seuraa reseptiä.

Laita chia siemenet likoamaan veteensä. Öljyä/voitele muffinsivuoat (paperisista on helpompi saada muffinsit ulos). Tai jos teet mokkapaloja, vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
Sulata kookosöljy alhaisella lämmöllä ja lisää sokeri. Sokeri saa hieman pehmetä, mutta ei tarvitse sulaa.
Lämmitä uuni 175C.

Laita kaikki ainekset paitsi vesi blenderiin/tms ja blendaa kunnes aines on suht tasainen taikina. Lisää vettä hiljalleen sen verran kun tarvitset. Taikina ei saa olla liian juoksevaa, sen pitäisi pysyä vielä suht hyvin esim. lusikassa.
Koostumuksen on hyvä olla niin hieno kuin saat.

(Itse tein kerran vitamixin kuivakannulla (dry jug) ja tein kolmessa osassa. En saanut ihan tasaista, sillä vitamix alkoi haista niin muovilta, etten uskaltanut enempää surrutella. Mutta ihan ok silti vaikka jäikin vähän klönttiseksi.
Toisen kerran tein wet jugilla kahdessa osassa. Meni hieman paremmin. Kerrostin niin että pavut alimmaisina, sitten kaakaojauhe, lopuksi muut aineet. Blendaa ja töki kunnes on sileää.)

Laita taikinaa öljyttyihin muffinsivuokiin ja tasoita päältä. Taikina ei erityisemmin "sula", vaan lähinnä paistuu. Eli muoto jossa laitat ne uuniin säilyy.
Paista uunissa n. 20-30min. Meidän uunissa meni 25-30min. Muffinsit ovat valmiita kun ovat päältä kypsiä ja sisältä vielä pehmeitä. Anna jäähtyä ja laita tarjoiluastiaan. Säilyvät jokusen päivän jääkaapissa.



ENGLISH

You can use this dough to make chocolate muffins, brownies... or whatever you want to try ;)

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan.

Black bean chocolate muffins
(makes 24-25 muffins, or 1/3 to 1/2 oven tray of brownies)

8dl (3,1C) black beans, preferably self boiled (&well drained)
4 tbsp (60ml) chia seeds, soak in 2dl (0,7C)water (**or sub with psyllium. see below for instructions)
6 tbsp coconut oil
2,5dl (1C) coconut sugar
2,5dl (1C) cocoa powder*
(0,5dl (1/4C) water, if needed)
1 teasp himalayan or sea salt
2 teasp vanilla extract
3 teasp baking powder
oil/butter
(paper muffin cups)

*I used regular baking cocoa powder. You could also use raw cocoa powder if desired.
**If substituting chia seeds for psyllium, alter the recipe as follows. Put 2tbsp psyllium in a bowl with the cocoa powder, salt, vanilla and baking powder. Mix and add 3,5dl water. Let it absorb the water. Otherwise follow recipe below.

Place chia seeds to their soak.
Oil/butter the muffin trays/cups (paper cups are easier to get muffins out). Or if making brownies line an oven tray with baking paper.
Melt the coconut oil on low heat. Add the coconut suger and let it soften (doesn't have to melt at all).
Preheat oven to 175C.

Place all ingredients in a blender/food processor and blend until smooth. Add water last, and only add as much as you need. The dough is supposed to be fairly firm, i.e. not runny. If it easily falls of a mixing spoon it is probably too runny.
It's good to make the dough as smooth as possible.

(I made this 1st time in the Vitamix dry jug in three parts and as the Vitamix started smelling a bit too much of plastic I stopped. I didn't get a very smooth dough. It was still okay to eat but I think a smoother one would be much nicer.
2nd time I made it in the wet jug in two parts - went okay and managed to get it smoother. Layering tip: first add beans, then cocoa powder, then other ingredients. Blend and poke until smooth.)

Place the dough in the oiled muffin cups and even out the tops (the dough does not "melt" in the oven, so what you see is what you will get after they are baked.).
Bake for about 20-30min, depending on oven and desired result. It will be softish on the inside, but outside should be cooked enough to get it out of the tin. I cooked them for about 25-30min.
The muffins are done when the surface is cooked and the centre is still soft. Let cool down and serve.
They keep in the fridge for a few days.