keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Papunäkkileipä / Bean crisp bread

Olen pitkään tehnyt siemennäkkileipää joko tällä (neutraali) tai tällä (porkkanainen)  ohjeella. Siemennäkkärit ovat hyviä, mutta siemenet ja pähkinät ovat suht kalliita. Siispä olen kokeillut mitä jos tekisi näkkäriä pavuista. Lisään tähänkin siemeniä, mutta ne voi hyvin korvata sopivalla määrällä jauhoja.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Papunäkkäri

10dl papuja (esim. 5dl mustasilmäpapuja, 5dl kikherneitä)
(1dl vettä per 5dl kikherneitä, riippuen blenderistä)
3dl siemeniä (auringonkukan-, seesam-, pellavan-, jne)
1dl+ gluteenittomia/viljattomia jauhoja (riisi-, kurpitsansiemen-, kik herne-, tattari-, jne), tarpeen mukaan
3rkl öljyä
2tl suolaa
(3rkl+ rosmariinia/yrttejä)

"Kastike" makunäkkäriin
öljyä 2-3rkl
rosmariinia/muita yrttejä n. 2rkl
suolaa n. 1tl
pippuria n.1tl

Laita pavut tehosekoittimeen/blenderiin (kerralla tai osissa, riippueen koneesta) ja blendaa massaksi.
(Itse käytin vitamixia, blendasin osissa ja kik herneisiin täytyi laittaa n. 1dl vettä per 5dl kik herneitä jotta sekoittui.)

Laita kaikki ainekset isoon kulhoon ja sekoita massaksi. Jauhoja lisätään desi tai enemmän, tarpeen mukaan. Massa ei saa olla lötköä tai liian märkää, mutta sen pitää pysyä kasassa. Mausta maun mukaan - ohjeella tulee miedosti maustettuja.

Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipaperilla vuoratulle pellille. Leikkaa veitsellä valmiit urat, jotta saat näkkärin palat helpommin irtoamaan kun ne tulevat uunista.

Mikäli haluat voit tehdä ns. makukastikkeen. Sekoita ainekset ja sivele pullasudilla näkkäritaikinan päälle ennen uuniinmenoa. Antaa mukavan lisän näkkärille, etenkin jos haluaa syödä sitä pelkälteen.

Paista uunissa 175C n. 30-40min tai kunnes ovat kypsiä. Kun otat näkkärit uunista, anna niiden jäähtyä kunnolla ennen kuin liikutat niitä mihinkään. Ovat hieman hauraita etenkin lämpöisinä.

Kommentit: Verrattuna toiseen näkkäriohjeeseeni nämä ovat paljon hauraampia. Pysyvät kyllä hyvin kasassa kun ovat viilentyneet. Mielestäni ehkä miellyttävämpiä syödä, kun eivät ole niin kovia. Vaihtelu virkistää :)


ENGLISH

For long now I have made seeded crisp bread with either this ("neutral") or this (carroty) recipe. Seeded crisp breads are very nice, but seeds and nuts can be quite expensive. This is why I thought I would try making a similar one with beans. I added seeds to this as well, but they could be substituted with some flour if desired.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Bean crisp bread

10dl beans (for ecample 5dl black beans, 5dl chic peas)
(1dl water per 5dl chic peas. Depending on blender.)
3dl seeds (sunflower-, sesame-, flax-, and so on.)
1dl+ glutein free or grain free flour (rice, pumpkin seed, chic pea, buckwheat, and so on), as needed
3tbsp oil
2tea sp salt
(3tbsp+ rosemary/herbs)

"Dressing" for a flavoured crips bread
oil 2-3tbsp
rosemary/other herbs about 2tbsp
salt about 1teasp
pepper about 1teasp

Put beans in a blender and blend into a fairly smooth mass (all at once or in parts, depending on blender). 
(I used the vitamix and did this in sections. The chic peas required 1dl water per 5dl chic peas to blend them).

After blending the beans, put them and all other ingredients into a bowl and mix into a mass. Add flour as needed - if using these exact ingredients it will be approc 1dl. The dough should not be too lose or wet, and it should stay combined. Season to taste - with this recipe the crackers are fairly mild.

Spread onto an oven tray lined with paper into a thin layer. Cut into shapes (squares or what ever you want) prior putting into the oven. This makes everything easier after they are cooked.

If you want extra flavour make the "dressing" by combining all ingredients in a small bowl and use a basting brush to spread it onto the cut/shaped raw dough. Gives some flavour which is nice if you are planning on eating these plain.



Bake in 175C for 30-40min(?) or until done. Once you take them out, let them cool down properly before moving them. They break down more easily when warm.

Comments: When comparing to the other crip bread recipes these are far more fragile. I have been eating the harder ones for so long I quite enjoyed these. They don't break once cooled down.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti