sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Kaura-suklaapallot / Oat-chocolate balls



Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Kookoksella / with coconut
Kaura-suklaapallot
(noin 0,5L palloja)

100g voita(/maidotonta margariinia)
3dl kaurahiutaleita/tattarihiutaleita/quinoahiutaleita (puurohiutaleita)
0,75dl xylitolia (koivusokeria)(/muu sokeri tarvittaessa)
3 rkl kaakaojauhetta
1/4dl vettä, tarvittaessa
Kookosta/seesaminsiemeniä tms. koristeluun

Sulata voi. Sekoita kuivat aineet (ei kookosta) keskenään ja lisää voi. Sekoita hyvin. Muotoile palloiksi ja pyöritä kookoksessa/seesaminsiemenissä. Jos ei tahdo palloutua, lisää vesi ja kokeile uudelleen. Säilytä jääkaapissa.



ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Oat-chocolate balls
Seesaminsiemenillä / with sesame seeds
(about 0,5L of balls)

100g butter(/dairy free margarine)
3dl oat flakes/buckwheat flakes/quinoa flakes (porridge flakes)
0,75dl xylitol (birch sugar)(/other sugar if needed)
3 tbs cacao powder
1/4dl water, if needed
shredded coconut for decoration

Melt the butter. Mix dry ingredients (minus coconut) together and add butter. Mix well. Make balls and roll in shredded coconut. If balls don't form easily add the water, mix well and try again. Store in fridge.






Kookospähkinän avaaminen / How to crack a coconut

Minä RAKASTAN kookosta. Jokin aika sitten sain maistaa tuoretta kookosta ensi kertaa. Se oli niiiiiin hyvää... Aika kovaa, ja toisaalta kookoksen maku ei ole niin voimakas kuin voisi kuvitella. Mutta minä tykkään. Vaan miten avata kookos? Ne on niin kovia.... Tässä tapa, joka minulle opetettiin. Ei vaadi paljoa voimaa tai kikkailuja. :)

Kookospähkinän avaus

Helpoin tietämäni tapa avata kookos. Ei vaadi paljoa voimaa, aikaa, tai kikkailuja.

Tarvitset:
2 naulaa
vasaran
kupin
metallisen voiveitsen
pyyhe tms. pehmike
1 kookos :) (kannattaa valita sellainen, jonka pohjassa on selkeät viivojen yhtymät, eikä liikaa karvaa. Ks. kohta 1.)

1) Etsi kookoksen pohjasta kohta, jossa sen "pystyviivat" kohtaavat. Iske ensimmäinen naula siihen. Naulaa pitää jonkun verran lyödä, mutta pitäisi olla suht helppoa jos on oikea kohta. Laita kookospähkinä pyyhkeen päälle pöydälle, kun isket naulaa. Näin pöytä säästyy vaurioilta.
2) Kun pohjassa on naula, iske seuraava naula päinvastaiselle puolelle, yhteen mustista pilkuista. Naula uppoaa sinne helposti.
3) Irrota molemmat naulat (ensin mustasta pisteestä, sitten pohjasta) ja laita heti kupin päälle musta piste alaspäin. Kookosvesi alkaa valua kuppiin. Voit tarvittaessa varovasti ravistaa, taikka suurentaa mustan pisteen aukkoa.
4) Kun kaikki kookosvesi on valunut, voit alkaa naputella kookosta. Kuvittele että kookos on maapallo. Naulat olivat sen navat. Naputtele vasaralla "päiväntasaajaa" pitkin. Tässä voi joutua käyttämään vähän voimaa. Muutamassa minuutissa kuori alkaa säröillä ja kookos halkeaa kahteen osaan.

5) Nyt voit veistellä kookoslihaa irti. Minä yleensä leikkaan voiveitsellä siivuja, ja laitan veitsen kuoren ja kookoslihan väliin ja pala irtoaa. Tämä on eniten aikaavievä osuus, mutta en toistaiseksi tiedä muutakaan keinoa.



Tähän isketään ensimmäinen naula (kuva otettu naulan poistamisen jälkeen). / This is where you hit the first nail (picture taken after removing the nail).

Kookospähkinä ja sen pehmike. Tässä yksilössä oli aivan liikaa "karvaa" enkä löytänyt oikeaa kohtaa naulalle. / Coconut with the cushioning. This coconut had way too much "hair" and I could not find the right place for the nail to go in.

Toinen naula / Second nail

Kookosveden valutus (kuva otettu jälkikäteen, murretusta kookoksesta) / Draining the coconut (picture taken after the process, using a cracked coconut)


Kookoslihan leikkelyä / Cutting the coconut meat




ENGLISH

Cracking a coconut

I love coconuts so much. I finally got taught how to crack one, without too much hassle of strenght or sharp knives :)

You will need:
2 nails
a hammer
a cup
a butter knife (metal)
a towel/other "cushioning"
1 coconut :) (select one that has clear lines meeting in the bottom, see 1). Also not too much "hair" in that part)

1) Find a place in the bottom of the coconut, where the vertical lines meet/cross. The first nail needs to go in to the centre of that. It may require a bit of strength, but not a lot. Place the coconut on a towel on the table while you hit the nail in it. This protects the table from damage.
2) Once you get the first nail in, turn the coconut over and hit the second nail into one of the black spots. This nail will go in very easily.
3) Remove both nails (first the black spot one, then the "bottom" one) and place over a cup, black spot down. The coconut juice will begin to come out via the hole in the black spot. If needed you can shake the coconut a bit, or make the hole in the black spot a bit bigger.
4) Once all coconut water has come out, you can start hammering the coconut. Imagine it is our globe. The nails were the poles. You need to hammer the equator. This may require some strength, a bit more than the first nail. Keep going round until the nut cracks. You will get two halves.

5) Now you can start cutting the coconut "meat" out. I use a butter knife to slice the meat, then I put the knife between the meat and the shell and pop the slice out. A bit time consuming, but I don't know an easier way.



Munakoisodippi / Aubergine dip

(for the English bit, scroll down to ENGLISH )

Halusin tehdä maidottoman dipin, joka ei jättäisi kaipaamaan kermaa tai jogurttia. Tässä siis tulos.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & vegaaninen. 

Munakoisodippi

1 munakoiso
1dl cashew pähkinöitä
0,5dl manteleita
1 valkosipuli
1-2 rkl kuivattua (tai tuoretta silputtua) korianterin lehteä
1tl juustokuminaa
1 rkl luomu sitruunan mehua
2-3 rkl oliiviöljyä
suolaa maun mukaan

Viipaloi munakoiso n. 0,5cm paksuisiksi siivuiksi ja grillaa uunissa 200C kunnes ovat pehmeitä ja väri on muuttunut (n. 30-40min kahdella pellillisellä, jos tekee isompaa satsia).

Hienonna pähkinät monitoimikoneessa tai blenderissä. Lisää valkosipuli, juustokumina, korianteri, sitruunan mehu ja jatka hienontamista. Lisää munakoiso ja 2rkl öljyä ja blendaa hetki. Mikäli tarpeen lisää öljyä ja lopuksi maun mukaan suolaa.

Kommentit: Maukas dippi. Itse jätin suolan aluksi kokonaan pois, jolloin dippi on makeahko.


ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free & vegan. 

Aubergine dip

1 aubergine (eggplant)
1dl cashew nuts
0,5dl almonds
1 clove garlic
1-2 tbsp dried (or chopped fresh) coriander leaf
1tsp cumin
1 tbsp organic (freshly squeezed) lemon juice
2-3 tbsp olive oil
salt to taste

Slice the aubergine into 0,5cm slices and grill in the oven in 200C until tender and the colour has changed (took me 30-40min with two trays in the oven, making a larger batch).

Put the nuts in a food processor or blender and blend until fine. Add garlic, coriander, cumin, and lemon juice and blend again. Add aubergine and 2 tbsp olive oil and blend. If needed add more oil and salt to taste and blend again.

Comments: A tasty dip. At first I left the salt out completely, which makes the dip kinda sweet.


Linssikeittoja / Lentil soups

Tässä muutama linssikeitto joita olen tehnyt. Kookoskerma saa niistä ihanan maukkaat. Aineksia ja mausteita voi aika vapaasti vaihdella oman maun mukaan!

Nämä reseptit ovat lähes kaikki seuraavaa:
maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Linssikeitto 1 (sinappinen)
(n. 3 annosta)

2 sipulia
4dl (400g) halkaistuja linssejä
3 kasvisliemikuutiota
3rk dijon sinappia (Maille)
1,3l vettä

1. Kuutioi sipulit ja paista niitä kattilan pohjalla tilkassa öljyä.
2. Kun sipulit muuttuvat läpikuultaviksi, lisää linssit ja vesi kattilaan.
3. Kun vesi kiehuu, lisää kasvisliemikuutiot ja sinappi.
4. Kun linssit ovat kypsyneet, keitto on valmista. Tarkista maku ja lisää sinappia jos tarve. Tarjoile sellaisenaan tai soseuta.

Linssikeitto 2 (yksinkertainen & iloinen)
(n. 3 annosta)

3dl punaisia linssejä
2 keskikokoista sipulia
(1 iso porkkana)
1-2 tl suolaa
ripaus pippuria

Keitä linssejä ohjeen mukaan. Lisää porkkana (pilko oman maun mukaan ihan pieneksi, tai isommiksi paloiksi). Kun keittoaikaa on jäljellä 2-5min lisää pilkottu sipuli. Mausta.


Linssikeitto 3 (intialaishenkinen)
(3-4 annosta?)

1,5dl vihreitä linssejä
0,5dl punaisia linssejä
1 iso sipuli
2 keskikokoista porkkanaa
1-2 pss pakastepinaattia
4-5dl kikherneitä
1/2 pkt kookoskermaa
curryä
kurkumaa
suolaa

1) Laita vihreät linssit kiehumaan.
2) Leikkaa sipuli haluamasi muotoon. Raasta porkkanat tai raasta yksi ja pilko toinen pieneksi.
3) Lisää punaiset linssit ja vihannespalat kun vihreät linssit ovat kiehuneet n. 10min.
4) Pilko kookoskerma pienemmäksi ja lisää sekin joukkoon.
5) Kun vihreät linssit ovat melkein kypsiä, lisää porkkanaraaste, kikherneet, pakastepinaatti ja mausteet. Sekoita ja tarkista maku.
Huom. jos tiedät suunnilleen paljonko mausteita haluat laittaa, voit lisätä ne jo alussa :)


Linssikeitto 4 (tumma, riisillä)
(n. 3-4 annosta??)

1,5dl mustaa riisiä
200g vihreitä linssejä (puoli pussia) (ja/tai beluga linssejä)
1 iso sipuli
2 kasvisliemikuutiota
1/2 pkt kookoskermaa

1) Laita riisi ja linssit kiehumaan.
2) Pilko sipuli ja lisää se veteen. Lisää kasvisliemikuutiot.
3) Kun keitos on kiehunut n. 20 min, lisää pilkottu kookoskerma joukkoon. Sekoita.
Keitto on valmista kun riisi ja linssit ovat kypsiä ja kookoskerma sulanut.


Linssikeitto 5 (lime-kookos, alkup.resepti täältä)

2dl punaisia halkaistuja linssejä
1l vettä
1 kasvisliemikuutio tai 1rkl kasvisliemijauhetta
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 kevätsipulin varsi tai jonkin verran ruohosipulia
1/4 tl chilijauhe
korianteria ruukku
5 kirsikkatomaattia
1-2rkl kermaista kookosmaitoa
2cm pala inkivääriä raastettuna
1rkl tahini
1 luomu lime

Keitä linssejä vedessä kasvisliemikuution kanssa. Lisää silputtu sipuli, murskattu valkosipuli, silputtu kevätsipuli/ruohosipuli, chilijauhe, 1/3 korianterista, kirsikkatomaatit paloiteltuna, inkivääri, tahini, ja kookosmaito. Anna kiehua miedolla lämmöllä 30-40min. Lisää limen mehu ja hedelmäliha, sekä loppu korianteri. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa kookosmaitoa tai vettä.


ENGLISH

Here are some lentil soups that I have been making. The coconut cream makes them so delicious. Other ingredients and spices can be altered to taste very widely.

These recipes (or most of them) are
dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Lentil soup 1 (mustardy)
(about 3 portions)

2 onions
4dl (400g) split lentils
3 veggie stock cubes
3tbsp dijon mustard (Maille)
1,3L water

1. Dice onions and lightly fry them in some oil in the bottom of a pot.
2. As the onions become transparent, add lentils and water into the pot.
3. Once water boils, add stock cubes and mustard.
4. Once the lentils are cooked, this soup is ready. Check the taste and add mustard if needed. You can enjoy the soup as it is or pure it.


Lentil soup 2 (simple & joyful)
(about 3 portions)

3dl red lentils
2 medium onions
(1 large carrot)
1-2 teasp salt
a dash of pepper

Boil the lentils according to instructions on the pack. Add the carrot (chop to desire - fine, chunks, etc). Once there is just 2-5min cooking time left add the chopped onion. Add salt and spices.


Lentil soup 3 (indian style)
(3-4 portions?)

1,5dl green lentils
0,5dl red lentils
1 large onion
2 medium carrots
150-300g frozen spinach
4-5dl chic peas
1/2 pack coconut cream
curry
turmeric
salt

1) Put the green lentils to boil.
2) Cut the onion into desired shape. Grate carrots or grate one and chop other one.
3) Add red lentils and chopped veggies once green lentils have boiled for about 10mins.
4) Chop coconut cream into smaller bits and add it to the soup.
5) Once green lentils are almost done add grated carrots, chic peas, spinach and spices. Mix and check the taste.
If you know how much spices you want to put, you can add them already in the beginning :)


Lentil soup 4 (dark, with rice)
(n. 3-4 portions??)

1,5dl black rice
200g green lentils (and/or beluga lentils)
1 large onion
2 veggie stock cubes
1/2 pack coconut cream

1) Put rice and lentils to boil.
2) Chop onion and add it to the water. Add stock cubes.
3) Once the soup has been boilinb for about 20mins, Kun keitos on kiehunut n. 20 min, add chopped coconut cream in. Mix.
The soup is done once the lentils and rice are cooked, and the coconut cream melted.


Lentil soup 5 (lime-coconut, original recipe is here)

2dl red split lentils
1l water
1 veggie stock cube or 1tbsp veggie stock powder
1 red onion
1 garlic
1 spring onion or some chives
1/4 teasp ground chili
1 pot coriander
5 cherry tomatoes
1-2 tbsp creamy coconut milk
2cm piece ginger root, grated
1tbsp tahini
1 organic lime

Boil the water and add lentils and veggie stock cube. Add chopped onion, spring onion, minced garlic, ground chili, 1/3 of the coriander, chopped cherry tomatoes, ginger, tahini and coconut milk. Let it boil for 30-40 min. Add juice of the lime and the fruit itself, as well as remainer of coriander. Check the taste. Add coconut milk or water if needed.

perjantai 12. joulukuuta 2014

Eväspatukat / Snack bars

Tässä muutama variaatio samasta reseptistä. Kokeile ensin puolittamalla resepti, jos et ole varma ovatko nämä makuusi!

Reseptistä tulee noin 12-16 patukkaa, tai 34-40 jääpalan kokoista palaa.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & vegaaninen. 

Taatelipohjaiset

5dl pähkinöitä (saksanpähkinä, parapähkinä, manteli, jne) (mielellään liotettuina)
2,5dl taateleita (mielellään liotettuina)
2,5dl kaurahiutaleita/tattarihiutaleita
1-1,5dl rusinoita
2-4tl kanelijauhetta
2-4tl vaniljajauhetta/vaniljauutetta (tai 1,5 vaniljatankoa)
0,5-1dl vettä, tarvittaessa

Viikunapohjaiset

5dl pähkinöitä (saksanpähkinä, parapähkinä, manteli, jne) (mielellään liotettuina)
2,5dl viikunoita
2,5dl kaurahiutaleita/tattarihiutaleita
1-1,5dl rusinoita
2-4tl kanelijauhetta
1dl vettä, tarvittaessa

Päärynäpohjaiset

5dl auringonkukansiemeniä
2,5dl kuivattuja päärynöitä
2,5dl kaurahiutaleita/tattarihiutaleita
1-1,5dl rusinoita
1tl kanelijauhetta
0,5tl inkiväärijauhetta
1dl vettä, tarvittaessa


Jos sinulla on hyvä tehosekoitin tms. niin voit laittaa kaikki ainekset (ei vettä, eikä välttämättä rusinoita) sinne kerrallaan, ja jauhaa massaksi.
Muutoin tee osissa (minä tein vitamixilla osissa): pähkinät/siemenet ensin, sitten kuivatut hedelmät. Rusinat voi lisätä kokonaisina tai nekin jauhaa, maun mukaan. Lisää mausteet ja vesi lopuksi, tai laita ne jossakin osiossa sekaan. Tee kädellä massaksi. Lisää tarvittaessa mausteita.

Kommentit: Ehdottomasti parhaimmat (ja makeimmat) näistä ovat taatelipohjaiset patukat. Niillä sopii herkutella. Muut ovat enemmän juuri eväspatukoiksi sopivia.



Valmiina pakkaseen / Ready to be frozen




ENGLISH

A few variations of the same recipe. If you are unsure if you would like these or not, please halve the recipe when trying it for the first time.

The recipe makes about 12-16 snack bars or 34-40 ice cube size pieces.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free & vegan.

Date-based

5dl nuts (walnuts, brazil nuts, almonds, etc.) (preferably soaked)
2,5dl dates (preferably soaked)
2,5dl oat/buckwheat flakes
1-1,5dl raisins
2-4tl ground cinnamon
2-4tl vanilla powder or extract (or 1,5 vanilla pods)
0,5-1dl water, if needed

Fig-based

5dl nuts (walnuts, brazil nuts, almonds, etc.) (preferably soaked)
2,5dl figs2,5dl oat/buckwheat flakes
1-1,5dl raisins
2-4tl ground cinnamon
1dl water, if needed

Pear-based

5dl sunflower seeds
2,5dl dried pears
2,5dl oat/buckwheat flakes
1-1,5dl raisins
1tl ground cinnamon
0,5tl ground ginger
1dl water, if needed


If you have a good blender/food processor you can put the whole lot in at the same time (except water, and perhaps raisins).
Otherwise make in parts (I used the vitamix dry jug): nuts/seeds first, then dried fruit. Raisins can be added whole, or ground if desired. Add spices and water in the end, or add them to one of the parts when blending. Mix all parts together by hand. Add spices if necessary.

Comments: I think the tastiest are by far the date-based ones. They are the sweetest too, and good as a treat. Other ones are more like snack bars usually are.

maanantai 27. lokakuuta 2014

Pinaattipannari / Spinach pancake

Tässä helppo ohje pinaattiseen pannukakkuun. Kuvat ovat mitä huonoimmasta päästä, mutta sitten kun joskus saan otettua edustavampia niin vaihdan ne. Kuvat ei vaikuta makuun ;))

10v. tytön kommentti että maistuu ihan tavalliselta pannarilta (söi hillon kanssa). Jos käyttää fetaa, niin hillo ei sovi, vaan syödään suolaisena makupalana. Voisi lisätä tomaattipalojakin. Fetaa voi helposti laittaa vain osaan pannarista, jolloin saa molemmat versiot samalla kertaa.

Tämä on  sokeriton, soijaton & pähkinätön. 


Pinaattipannukakku

4dl täysjyvä  vehnäjauhoja/graham jauhoja
1tl leivinjauhe
2tl himalajan suolaa
450g (3pss) sulanutta kotimaista pakastepinaattia
6dl nestettä (vesi/soijamaito/etc.)
2 munaa
50g sulatettua voita (tai maidottoman versioon maidotonta margariinia)
(1 pkt fetaa)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet. Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Jos käytät fetaa, murusta tasaisesti taikinan joukkoon.
Paista 200-225C 40-60min tai kunnes kypsää.

Vinkki! Jos unohdat sulattaa pinaatin ajoissa: Laita pinaatti metalliseen kulhoon. Lämmitä taikinaan tuleva neste liedellä ja lisää se pinaatin päälle. Pian pinaatti on sulaa.



ENGLISH


Here is a simple recipe for a "pancake" (Finnish style) with spinach. The pictures are pretty ordinary, so sorry for that, will update them one day when I get some better ones. But I assure you the taste is better than the pics ;))

A comment from a 10-year old was that it tastes just like regular "pancake" (she ate it with jam).
If using feta cheese, the jam doesn't work that well. It will be more of a savory snack then. You could try adding some chopped tomatoes or something else as well. And you can put the feta only to a part of the pancake, if you wish to have both versions at the same time.


The dish is sugar free, soy free & nut free. 

Spinach "pancake"

4dl wholemeal flour
1 teasp baking powder
2 teasp himalayan salt
450g (3 packs) defrosted frozen spinach
6dl liquid (water/soy milk/etc)
2 eggs
50g melted butter
(1 pack feta cheese)

Mix dry ingredients, add the rest. Pour into an oven tray lined with baking paper. If usin feta cheese, crumble it evenly into the dough.
Cook in 200-225C for 40-60minutes.

A tip! If you forget to defrost the spinach: Put the frozen spinach in a large metal bowl. Heat the 6dl liquid and pour over spinach. It will be defrosted in no time.


torstai 23. lokakuuta 2014

Marinoidut sienet / Marinated mushrooms

Sienet ja sipulit voi käyttää salaattiin, raakapastan kanssa, leivän päällä tai ihan sellaisenaan ruoan lisukkeena. Nämä ovat niin herkullisia.. Jopa 2v. tyttöni innostui ja söi kaikki sipulit, kun laitoin yhteen satsiin vähän liikaa sipulia eikä maistunut minulle. Lopuksi vaati vielä juoda nestettä. :)



Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Marinoidut sienet
1pkt (200g) herkkusieniä
1 pieni punasipuli
1/2 pieni ruskea sipuli

1 pienen luomu sitruunan mehu (tai loraus etikkaa)
1 rkl oliiviöljyä
0,5-1 tl timjamia
0,5-1 tl basilikaa
pippuria
suolaa

Leikkaa sienet siivuiksi ja sipuli(t) ohuiksi puolikkaiksi renkaiksi. Laita rasiaan ja laita loput ainekset päälle. Voit hieman ravistella suljettua rasiaa ja laita se sitten jääkaappiin. Sienet ovat valmiita jos marinoi niitä yön yli, ehkä jo nopeammin, riippuen siivujen paksuudesta. Säilyy jääkaapissa muutaman päivän.



ENGLISH

Use the marinated mushrooms and onions in salads, on top of raw pasta, on bread and in sandwiches, or as a side. I like these sooo much. Even my 2-year-old loves them! Once I put way too much onion in and was going to chuck it. To my surprise she ate all the onion and demanded to drink the liquid after. :)

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan. 

Marinated mushrooms
1 pack (200g) mushrooms
1 small red onion
1/2 small brown onion

juice of 1 small lemon (or some vinegar)
1 tbsp olive oil
0,5-1 tsp thyme
0,5-1 tsp basil
pepper
salt

Cut mushrooms into slices and onions into half rings. Add them and remaining ingredients to a container and close it. Shake a bit and store in the fridge. Mushrooms are ready overnight or maybe sooner, depending on thickness of slices. Keeps in fridge for a few days (and mushrooms continue to become more and more "fried").


Tuore thai wokki / Fresh Thai Wok

Tämä resepti on
maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, pähkinätön & vegaaninen 


Tuore Thai Wokki
(n. 3:lle, useammalle jos tarjoillaan nuudelien/riisin kera)

n. 8-10 keskikokoista herkkusientä
2 keskikokoista porkkanaa
puolikas kiinankaali (kotimainen)
paketti tuoreita vihreitä papuja
kik herneitä, kasvisliemikuutioiden kera keitettyjä, noin säilyketölkillinen
kevätsipulinippu, kotimainen
voita tai kookosöljyä, paistamiseen

puolikas purkki kookoskermaa
tamari soijakastiketta
pieni chili, omavalintainen vahvuusaste (minimi keskitulinen)
tuoretta inkivääriä n. 2x peukalonpään verran
kaksi oksaa sitruunaruohoa

Ohje
Leikkaa porkkanat tikuiksi. Leikkaa sienet ja kiinankaali siivuiksi, pavut kahtia ja kevätsipuli pieniksi paloiksi. Laita porkkanat pannulle paistumaan öljyn/voin kera.

Laita kookoskerma kattilaan sulamaan ja lisää paketin ohjeen mukainen määrä vettä. Pilko mausteet (kuori inkivääri, poista chilistä keskus ja siemenet jne) ja lisää ne kookosseokseen.

Lisää loput vihannekset porkkanoiden joukkoon ja kääntele hetki. Kaada sitten kookoskastike joukkoon ja lisää soijakastiketta pari lorausta maun mukaan. Sekoita hetken ja tarkista maku.
Tarjoile nuudeleiden tai riisin kera, tai syö sellaisenaan. :)

Huom. Jos haluat wokkiin enemmän nestettä, lisää joko vettä tai kasvislientä kik herneiden keitinvedestä.

Kommentit: Tämä oli niiiiiiiin hyvää ja sitruunaista. Nams.



Aineksia / Ingredients



ENGLISH

This recipe is
dairy free, egg free, glutein free, grain free, nut free, sugar free & vegan

Fresh Thai Wok
(feeds about 3, more when served with noodles/rice)

About 8-10 medium mushrooms
2 medium carrots
1/2 chinese cabbage
1 pack fresh green beans
chick peas that have been boiled with veggie stock cubes, about a tin's worth
bunch spring onions
butter or coconut oil, for frying

half a pack of creamed coconut
tamari soy sauce
small chilli, your preferred hotness level (minimum medium)
fresh ginger, about 2x tip of thumb
two stalks lemongrass

Method
Cut carrots into sticks. Slice mushrooms and chinese cabbage, half green beans and chop spring onion. Put carrots onto the pan to fry with oil/butter.

Place the creamed coconut in a pan with water (according to amount on pack instructions). Chop spices (peel ginger, remove center and seeds from chilli etc.) and add to coconut mix.

Add the rest of the veggies into the pan that has the carrot and stir for a moment. Add coconut sauce, mix and season with tamari soy sauce. Check the taste.

Serve with rice or noodles, or eat as it is! :)


Note: If you want a bit more liquid into the wok, add water or some stock from the water used to boil chick pea's.

Comments: This was sooooooo yummy and lemony.

Linssikiusaus / Lentil casserole

(for this recipe in English, scroll down!)

Tässä minun kehittelemä versio janssonin yms. kiusauksista, jossa ei ole lihaa eikä soijarouhetta.

Tämä resepti on
gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön

Linssikiusaus
(2-3:lle?)

2dl punaisia linssejä (mittaus kuivina)
1 kasvisliemikuutio
500g (pakaste)perunasipuliseosta, esim. Atria kotimainen
2 munaa
2dl kuohukermaa, luomu
suolaa
pippuria
150g juustoraastetta (emmental)

Laita linssit kiehumaan ohjeen mukaan ja kasvisliemikuutio sekaan. Perunasipuliseoksen voi laittaa jo uunivuokaan. Kun linssit ovat kiehuneet lisää kerma ja suolaa ja pippuria maun mukaan. Tarkista maku, lisää munat ja sekoita. Seos on vetinen, se on ok. Kaada seos uunivuokaan ja sekoita. Ripottele juustoraaste päälle.

Paista 200C noin 20min tai kunnes kypsää.

Kommentit: Tämä on niin helppoa, nopeaa ja hyvää että.. arkiruoka, lapset tykkäävät, terveellinen.



ENGLISH

Here is my version of Jansson's Temptation and other similar dishes. This has no meat and no soy mince.

This recipe is
glutein free, grain free, soy free, nut free, sugar free

Lentil casserole

(feeds 2-3 people?)

2dl red lentils (measure when dry)
1 veggie stock cube
500g (frozen) potato onion mix, for example Atria "kotimainen"
2 eggs
2dl organic whipping cream
salt
pepper
150g cheese grate, organic

Put lentils to boil according to instructions, add stock cube. The potato onion mix can be placed in an oven tray now. Once lentils have boiled add cream and salt&pepper. Check the taste and add eggs and mix. The mixture is watery, this is fine. Pour mixture onto the potatoes and onion, mix and top with cheese grate.
Bake in 200C oven for about 20mins or until done.

Comments: This is such an easy, fast and yummy dish! Good for weekday meals, kids love it, healthy.

maanantai 22. syyskuuta 2014

Quinoa-pinaattivuoka / Quinoa and spinach casserole

Tämä resepti on
(maidoton,) munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen

Quinoa-pinaattivuoka
(uunivuoallinen, n. 30x20x7cm)

3dl quinoa
(1-2dl punaisia linssejä)
2x150g pakastepinaattia, kotimaista
1 parsakaali tai kesäkurpitsa
2-3 tomaattia pilkottuina (n. 2dl)
2 keskikokoista sipulia
(emmental juustoraastetta)

2 kasvisliemikuutiota
2-3 valkosipulin kynttä
ripaus chiliä tai cayenne pippuria
0,5-1tl sitruunapippuria
suolaa
pippuria

Sulata pinaatti, voit laittaa sen suoraan uunivuokaan (n. 30x20x7cm).
Keitä quinoa reilussa määrässä vettä, lisää kasvisliemikuutiot. Jos käytät linssejä, lisää ne kun quinoa on kiehunut 7-8min.
Pilko parsakaali pieniksi paloiksi (tai pilko/raasta kesäkurpitsa). Kuutioi sipuli ja murskaa valkosipuli. Lisää parsakaalin varren osat kun quinoa on kiehunut n. 14min ja loput ainekset 17min kohdalla. Keitä kunnes quinoa on kypsää tai vesi lähes imeytynyt. Lisää muut mausteet.
Kaada seos uunivuokaan, jossa on sulanut pinaatti. Lisää pikottu tomaatti. Sekoita hyvin. Jos käytät juustoraastetta, ripottele sitä sopiva määrä päälle.
Paista uunissa 200C noin 20-30min.

Kommentit: Helppo, hyvä ja terveellinen arkiruoka :) Voi uudelleen lämmittää ilman että maku ym kärsisi.


ENGLISH

This recipe is
(dairy free,) egg free, glutein free, grain free, soy free, nut free, sugar free & vegan

Quinoa and spinach casserole
(one oven tray, approx 30x20x7cm)

3dl quinoa
(1-2dl red lentils)
2x150g frozen spinach
1 broccoli or zuccini
2-3 tomatoes, chopped (about 2dl)
2 medium onions
(emmental cheese grate)

2 veggie stock cubes
2-3 cloves garlic
a sprinkle of chilli or cayenne
0,5-1 teasp lemon pepper
salt
pepper

Defrost the spinach. You can place it in the oven tray (approx 30x20x7cm).
Boil quinoa in a fair amount of water, add stock cubes. If using lentils, add them once quinoa has been boiling 7-8min.
Chop broccoli into small pieces (or chop/grate zuccini). Dice onion, mince garlic. Add broccoli stalk pieces once quinoa has boiled for 14min and the rest veggies at 17mins.
Boil until quinoa is done. Add rest of spices and mix.
Pour into the oven tray that has the defrosted spinach. Add chopped tomato and mix well. If using cheese grate top with that.
Cook in 200C oven for about 20-30min.


Comments: Easy, yummy and healthy food for your weekday dinners! Can be re-heated without compromising taste etc. :)

keskiviikko 13. elokuuta 2014

Raaka suklaa-banaani jälkiruoka / Raw chocolate-banana dessert



Raaka suklaa-banaani jälkiruoka
(4-6:lle)

3 kypsää pientä avocadoa
1,5dl raakakaakaojauhetta/carob jauhetta
1-1,5dl vettä
3-5rkl xylitolia eli koivusokeria / taatelisiirappia / hunajaa
2tl vaniljajauhetta
3-4 banaania (mielellään pakastettuina)

1. Laita kaikki ainekset paitsi banaanit blenderiin ja blendaa kunnes seos on tasainen.

2. Laita suklaa-aines tarjoilukippoihin.

3. Pese blenderi ja blendaa banaanit.

4. Kun banaaniseos on valmis, kaada se tarjoilukippoihin suklaa-aineksen päälle niin että molempia on suunnilleen saman verran.

5. Tarjoile heti, tai säilytä pakastimessa. Ota ne sulamaan n. 30min ennen tarjoilua.

-- Voit lisätä banaanien joukkoon 2 pienehköä pakastemansikkaa per banaani. Tulee mansikka-suklaa herkku :)




ENGLISH

Raw chocolate-banana dessert
(serves 4-6)
3ripe small avocados
1,5dl raw cacao powder (or 1,5dl raw cacao, 0,5dl raw carob)
1-1,5dl water
3-5 tbsp xylitol (birch sugar) / date suryp / honey
2teasp vanilla powder
3-4 bananas (preferably frozen)

1. Place everything apart from bananas in a blender and blend until smooth.

2. Place chocolate in serving pots.

3. Wash blender and blend bananas.

4. Add a layer of banana on top of the chocolate in the serving pots so that you have about half and half.

5. Serve immediately or freeze for later. Defrost about 30mins before serving.

-- You can add 2 frozen strawberries for every banana. Makes it a chocolate-strawberry dessert :)






Mustajuurikeitto / Black salsify soup



(For the recipe in English, scroll down.)

Etsin pitkään hyvää reseptiä mustajuurikeitolle, joka olisi myös mahdollisimman sopiva ruokavaliolleni. Monien kokeilujen jälkeen tässä on tämän hetken versio siitä, mitä meillä useimmiten laitetaan. :)

Keitosta saa kaksi hyvin erilaista versiota riippuen käyttääkö kermaa vai ei. Molemmat maukkaita. Keitto on aika paksua, joten jos pidät ohuemmasta keitosta lisää 0,5-1l vettä, kenties yksi kasvisliemikuutiokin.

Tämä on (maidoton), munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Mustajuurikeitto

900g mustajuurta (paino ennen kuorimista)
3 ruskeaa sipulia (pienehköä/keskikokoista)
2 valkosipulin kynttä
1 omena
2 perunaa (keskikokoisia)
4 kevätsipula (tai puolikas keskikokoinen purjo tms)
2-2,5dl punaisia halkaistuja linssejä
2 kasvisliemikuutiota
1,5l vettä
(200ml luomukermaa, jos haluaa)
voita paistamiseen
1tl timjamia
0,5-1tl suolaa
0,5tl mustapippuria

1. Esivalmistele kaikki ainekset. Harjaa, kuori ja pilko mustajuuri. Laita se kylmään veteen jossa on hieman sitruunamehua, niin se ei tummu. Kuori ja pilko peruna, omena, sipulit.
2. Laita sipuli ja valkosipuli pannulle tai isoon kattilaan timjamin, mustapippurin ja voinokareen kanssa. Kuullota ja lisää mustajuuri, peruna, omena ja linssit. Jatka kuullotusta kunnes kaikki ovat saaneet hivenen kultaista väriä.
3. Murskaa kasvisliemikuutiot joukkoon ja lisää vesi (tai jos käytät pannua, niin keitä vesi isossa kattilassa kasvisliemikuutioiden kanssa ja lisää ainekset pannulta kattilaan). Nosta lämpöä kunnes vesi kiehuu. Jätä sitten seos porisemaan, kunnes mustajuuri ja peruna ovat kypsyneet (n. 20-25min).
4. Lisää suola lopuksi ja soseuta käsivatkaimella. Tarkista maku, lisää mausteita tarpeen mukaan.
5. Jos haluat käyttää kermaa, lisää se soseutusvaiheessa.

Tummumisen voi estää kylmällä vedellä / You can keep them light coloured by placing them in cold water


ENGLISH

I tried many different black salsify recipes, trying to find one that is tasty yet suitable for my diet. Finally here is a version of what we normally make at home. :)

You can make two quite different tasting soups depending if you use cream or not. Both are nice. This soup is fairly thick. If you like thinner soup add 0,5-1l water and perhaps another stock cube.

The dish is (dairy free), egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Black salsify soup

900g black salsify (weight prior peeling)
3 brown onions (smallish/medium)
2 cloves garlic
1 apple
2 potatoes (medium)
4 spring onion sticks (or half a medium leek etc)
2-2,5 dl red split lentils
2 veggie stock cubes
1,5l water
(200ml organic cream, if desired)
butter for frying
1tea sp thyme
0,5-1 teasp salt
0,5 teasp black pepper

1. Brush, peel and chop the black salsify. Immediately place it in cold water with some lemon juice in it, so it doesn't change colour. Peel and chop the potatoes, onions and apple.
2. Put the onions and garlic onto a pan or in a big pot with the thyme, black pepper and some butter and lighty fry them. Add black salsify, potatoes, apple and the lentils and continue to lightly fry.
3. Crumble the stock cubes in and add the water (or if using a pan, boil the water and stock cubes and add the contents of the pan into it). Bring to a boil and let lightly bubble until black salsify and potatoes are tender (about 25min).
4. Add salt and pure with a hand blender. Check the flavour and add salt/spices if needed.
5. If using cream, add it when blending.


maanantai 14. heinäkuuta 2014

Maitohorsmapiirakka / Rosebay willowherb (fireweed) pie

Kypsä piirakka / Cooked pie
Maitohorsmaa kasvaa niin runsaasti meidän lähellä, että halusin hyödyntää sitä jotenkin. Ja koska se kasvaa niin korkeaksi, ei tarvitse miettiä onko koira käynyt tarpeillaan juuri sen maitohorsman päällä. Satoakin riittää usein suurimmaksi osaksi kesää.

Tämä on gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & pähkinätön.

Maitohorsmapiirakka

Pohja
3dl jauhoja (tattari, tumma riisi, kookos, kikherne jne.)
100g voita
0,5dl vettä (jos käytät kookosjauhoja, voit lisätä 1-2rkl vettä tarpeen mukaan)

Täyte
2-2,5dl silputtuja maitohorsman lehtiä
2 pkt fetajuustoa (yht. 300-400g)
2 pienehköä tomaattia (tai 3 herkkusientä)
3 kananmunaa
1tl pippuria
1/4 - 1/2 tl cayenne pippuria (jos haluaa)

Pohja Sulata voi. Sekoita voi jauhoihin ja lisää vesi. Taikina ei välttämättä ole kovinkaan kosteaa, se on ihan ok. Taputtele piirakkavuokaan.

Täyte Pilko tomaatit ja laita maitohorsman sekaan. Murusta feta joukkoon. Lisää loput aineet ja sekoita. Kaada piirakkavuokaan taikinan päälle.

Paista 200C noin 30min tai kunnes piirakka on kypsä.

Kommentit: Tämä on tosi hyvää, saanut paljon kehuja. Maitohormaa ei erota jos ei tiedä (joku luuli pinaatiksi, vaikka maku onkin erilainen)

Täyte / Filling
Kypsentämätön piirakka / Uncooked pie

ENGLISH

The dish is glutein & grain free, sugar free, soy free & nut free.

Rosebay willowherb (fireweed) pie

Base
3dl flour (buck wheat, dark rice, coconut, etc.)
100gbutter
0,5dl water (if you are using coconut flour, you might need to add 1+2 tbs water)

Filling
2-2,5dl chopped Rosebay willowherb leaves
2 pkt feta cheese (total 300-400g)
2 smallish tomatoes (or 3 mushrooms)
3 eggs
1 tsp pepper
1/4 - 1/2 tsp cayenne pepper (optional)
 
Base Melt the butter. Mix it into the flour and add water. The dough is not necessarily super moist - this is fine. Press into a pie base.

Filling Chop tomatoes in with the Rosebay Willowherb. Crumb feta in. Add the rest of the ingredients and mix together. Pour into the pie base on top of the dough.

Cook in 200C for about 30min or until cooked.

Comments: This is yummy and has received many compliments. You cannot tell there is rosebay willowherb leaves if you don't know (someone asked if it was spinach, although spinach does taste very different).



Quinoa muhennos vihanneksin / Quinoa casserole with vegetables

(For the English bit, scroll down to ENGLISH )

Tässä resepti, jota on helppo muokata.. ja siitä saa joka kerraksi erilaisen! Nyt vihdoin jaksoin kirjata edes yhden omista versioistani muistiin.

Tämä resepti on
maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen 

Quinoa muhennos vihanneksin
(3-4 annosta)

350g quinoa (kuivaa)
1 porkkana (keskikokoinen/iso)
1 kesäkurpitsa (pieni/keskikokoinen)
5 herkkusientä
kourallinen piharatamoa*
1 sipulinipun vihreät osat (saa olla reilusti)
1-2 tomaattia
2 mausteliemikuutiota (yrtti)

Mausteet (esimerkki)
1,5-2 tl rosmariinia
1 tl sormisuolaa, jossa valkosipulia ja rosmariinia
1 tl himalajan vuorisuolaa
0,5-1tl pippuria
0,5-1tl cayenne pippuria
2 rkl jamie oliver pestoa (tai maidotonta pestoa, jos tarve, esim. urtekram)

*voit korvata piharatamon 2-3 kourallisella pinaattia.

Keitä vettä ja kaada quinoa sekaan, sekä 2 mausteliemikuutiota. Pilko porkkana ja lisää quinoan joukkoon. Pilko kesäkurpitsa ja sienet, lisää ne pataan. Hienonna piharatamo ja lisää joukkoon kun quinoa on kiehunut n. 10min. Pilko tomaatti ja sipulinipun vihreät osat ja lisää ne joukkoon. Niiden ei tarvitse kiehua kuin 5min. Mausta mielesi mukaan ja sekoita. Jos käytät kuivattuja yrttimausteita, ne voi lisätä joukkoon samaan aikaan kuin kesäkurpitsa ja sienet.

Kommentit: Nopea ja helppo tehdä, sopiva terveellinen arkiruoka. Namia :)



ENGLISH

Here is an easily adjustable recipe. I make these dishes all the time and each time they turn out very different. So explore with different spices and ingredients. :)

This recipe is
dairy free, egg free, glutein free, soy free, nut free, sugar free & vegan

Quinoa casserole with vegetables
(3-4 portions)

350g quinoa (dry)
1 carrot (medium/large)
1 zuccini (small/medium)
5 cup mushrooms
1 handful greater plantain*
green parts of a bunch of spring or salad onion
1-2 tomatoes
2 stock cubes (herb)

Spices (example)
1,5-2 tsp rosemary
1 tsp finger salt with garlic&rosemary
1 tsp himalayan salt
0,5-1tsp black pepper
0,5-1tsp cayenne pepper
2 tbsp jamie oliver pesto (or dairy free pesto if required, for ecample urtekram)

*you can replace greater plantain with 2-3 handfuls of spinach

Put some water to boil and add the quinoa and stock cubes in. Chop carrots and add them in with the water. Chop zuccini and mushrooms and add them in as well. If using dry herbs add them in now (like the rosemary). Chop the greater plantain finely and add it to the pot once quinoa has been boiling for about 10min. Chop tomatoes and the spring onion bits and add them in. They only need to boil for about 5min. Spice to taste.

Comments: Quick and easy to make. I like having the veggies only slightly cooked, and with this recipe it works.

torstai 12. kesäkuuta 2014

Idätys / Sprouting

(For the English instructions, please scroll down to ENGLISH )

Idätys on tosi helppoa!!!

Netissä on monenlaisia ohjeita siihen, ja on olemassa kaikenlaisia laitteita, jotka tekevät idätyksestä helpompaa (tai työläämpää). Osa laitteista tekee idätyksestä helpompaa, mutta saattavat maksaa paljon ja toisaalta kuluttaa sähköä.

Tässä ovat minun helpot ohjeet, eikä sinun välttämättä tarvitse ostaa tarvikkeita (tai jos tarvitsee, nämä eivät paljoa maksa..). (Tosin kuvaosiossa kerron myös ainoasta idätyslaitteesta jonka omistan). Muokkaus: kuvissa pakasterasia, mutta suosittelen lasipurkin käyttöä mikäli vain mahdollista.
Tarvikkeet

Tarvikkeet
Lasipurkki (tai pakasterasia) 0,75l-1l
Kuminauha
Sideharsokangas/ohut kangas josta vesi pääsee helposti läpi (Itse käytän vauvan sideharsokangasta, jonka leikkasin neljään osaan)

Vaiheet
1. Liota valitsemiasi siemeniä vedessä yön yli (1 osa siemeniä, 3 osaa vettä). [Pieniä siemeniä kuten alfa alfaa ei tarvitse liottaa niin kauaa, mutta minä yleensä liotan, sillä laitan muita samaan aikaan itämään.]
2. Aamulla poista vesi esim. kaatamalla ensin siemenet ja vesi pakasterasiaan. Laita kangas rasian päälle ja kuminauha ympärille. Vedä kangasta reunoista eli kiristä kangas. Käännä rasia ylösalaisin jotta vesi valuu pois. Laita rasiaan vettä 2x siementen määrä, ravistele vaakatason suuntaisesti kevyesti, käännä taas ylösalaisin jotta vesi valuu pois. Voit tehdä vielä toisen huuhtelun. Laita sitten pakasterasia kankaineen astiakaapin alahyllylle kangas alaspäin (tai jos sinulla ei ole suomalaistyylistä astiakaappia ole kekseliäs - rasian täytyy olla pimeässä ja ilmavasti siten että vesi pääsee valumaan pois).
3. Toista huuhtelu joka ilta ja aamu. (Ravistelu kunnolla mutta varoen, etteivät idut katkea.)
4. Kun siemenet ovat itäneet huuhdo ne vielä kerran ja valuta vesi kunnolla. Ota sitten kangas ja kumilenksu pois, laita pakasterasiaan kansi ja siirrä rasia jääkaappiin. 

Isommat idut itävät n. 3 vuorokaudessa. Pienemmät idut itävät 5-8 vuorokaudessa.
Idut säilyvät jääkaapissa lajista riippuen jokusen päivän.

**********************************************************************

LISÄÄ KUVIA JA TIETOA / MORE PICTURES AND INFO

Pakasterasia on korkea ja neliömäinen. Kuvassa myös kansi. / The freezer container is tall and square like. Also the lid is in the picture.

Kangas on kiinnitetty rasiaan kuminauhalla / The muslin fabric has been tightenet onto the container

(Kuvassa tyhjä) pakasterasia kankaineen astiakaapissa "valutuksessa" / The container with the fabric upside down in the dish cupboard, "being drained" (container empty in the pic)


Kangas värjääntyy nopeasti, etenkin alfa alfaa huuhdellessa. Tämä ei ole vaarallista. :)


SEURAAVAKSI JAAN KUVIA JA INFOA AINOASTA IDÄTYSLAITTEESTA, JONKA OMISTAN.

NEXT I WILL SHARE PHOTOS AND INFO ON THE ONLY SPROUTING "DEVICE" I OWN.

Ostin tämän laitteen v. 2014 ja maksoin siitä muistaakseni 15e. Se on muovia ja siinä on neljä levyä/tasoa. Alimmassa tasossa ei ole reikiä ja se on vihreä. Muissa kolmessa on reikiä ja ne ovat läpinäkyviä. Ideana on, että joka tasossa voi pitää eri siemeniä ja ne voi huuhtoa helposti ja vaivattomasti ja samanaikaisesti. Lopuksi ne laitetaan vihreän tason päälle, jotta vesi ei valu kaikkialle.

Kuulostaa hienolta ja helpolta, vai mitä? Niin minäkin ajattelin. Ensimmäisillä kokeilukerroilla idut ovat menneet huonoksi (ruskeiksi). Myöhemmin sain mung idut onnistumaan. Niitä pitää huuhtoa paljon enemmän kuin jos käyttää lasipurkki/pakasterasiataktiikkaa (purkissahan idut uivat hetken aikaa vedessä, joten huuhtelu on tehokkaampaa. Tämän laitteen kanssa ituja täytyy huuhtoa pidempään, ravistella enemmän/siirrellä ituja itse). Tällä voi idättää, mutta koska vettä menee huomattavasti enemmän, en voi suositella.

I bought this in 2014 and it cost 15e I think. It's plastic and has 4 layers. The bottom layer is solid and green. The other three layers are see through and have holes in them. The idea is that you can sprout different seeds in the three layers and rinse them all at once. Then you can place them on the green layer, which will collect the water.

Sounds cool and easy, yeah? I thought so too. The first trials I made the sprouts turned brown, i.e. went bad. Later I figured out how to get the mung beans to sprout properly. You have to rinse the seeds really thoroughly (compared to using the glass jar/freezer container you use a lot more water, a lot more shaking/maybe moving sprouts with your fingers etc).  You canuse it for sprouting, but as you need to use a lot more water than with the glass jar method... I do not recommend this.

Idätyslaitteen neljä osaa / The four parts of the sprouting device

**********************************************************************

ENGLISH

Sprouting is very easy!!!

If you have surfed the internet you may have found all sorts of instructions and tips on how to sprout. Also you may know there ary many kinds of sprouting machines available. Some more useful than others. Some are quite expensive and use electricity, even though they do make sprouting very easy. Others may not be as good. Edit: in the pics you can only see a plastic freezer container, but I would recommend a glass jar if only possible.

I will share my sprouting method(s) with you. The main method I have used is very simple and cost efficient. You will probably have all the equipment home or if not, they do not cost that much. (I will also share info on one sprouting device in the pictures. Please see the end of the Finnish bit for my picture instructions.)
Equipment

Equipment
Glass jar / freezer container 0,75l-1l
Rubber band
Some muslin or other fabric that passes water through easily but won't let sprouts fall through (I used a baby muslin towel cut into four pieces)

Method
1. Soak the seeds of your choice over night (1 part seeds, 3 parts water). [Small seeds like alfa alfa don't need to be soaked that long, but I usually do as it's easier that way if sprouting other seeds simultaneously.]
2. In the morning pour the water out by for example pouring the water and seeds into the freezer container. Cover it with the muslin fabric and tighten with rubber band. Gently pull fabric so it is tight on the top. Turn container upside down and let the water drain. Once drained fill with room temperature or coolish water, gently shake horizontally in a round motion. Turn upside down and let drain. Repeat the rinse. Then place upside down (cloth down) into your dish cupboard (or if you don't have a Finnish style dish cupboard, be inventive.. the box needs to be in  the dark, and allow the water to drip out).
3. Repeat the rinse every night and every morning. (Do the shaking carefully so that the sprouts do not break. But do shake it properly.)4. Once the seeds have sprouted do one more rinse and drain properly. Remove the cloth and rubber band, put a lid on the container and place in the fridge.

Larger seeds sprout in about 3 days, smaller in 5-8 days.
The sprouts will last in the fridge a few days depending on variety.

Muut / Other

Tässä on lista blogin muista postauksista, jotka eivät sovi mihinkään muuhun yläpalkin kategoriaan.

Here is a list of all other posts in the blog. Posts that don't fit into the other categories in the top bars.

* * * * *

Ks. lyhenteiden selitykset tästä.
Please see here for explanations on abbreviations.


Ohjeita / Instructions

Kookospähkinän avaaminen / How to crack a coconut C
Idätys / Sprouting


Aamupala / Breakfast

* Gluteenittomat vegaaniset kaurasämpylät / Glutein-free vegan oat bread rolls 
Gluteiinittomat amerikkalaistyyliset pannukakut / Glutein free american style pancakes (E)
Vegaaniset gluteiinittomat banaaniletut / Vegan gluteinfree babanapancakes
Raakapuuro / Raw porridge
Chia vanukas / Chia pudding
Trooppinen smoothie / Tropical smoothie  (C)
Puolukkasmoothie / Lingonberry smoothie
Raaka suklaasmoothie / Raw chocolate smoothie N, (C)
(Joulu/Xmas) Riisipuuro / Rice porridge  (C)


Lisukkeet, dipit / Sides, dips

Paahdetut cajun kikherneet / Roasted cajun chic peas
Turkkilainen tomaattisalaatti / Turkish tomatosalad
Marinoidut sienet / Marinated mushrooms
(Joulu/Xmas) Sinappinen juuriselleri / Celeriac with mustard

Valkoinen salaattikastike (maidoton, öljytön) / White salad dressing (dairy free, oil free) (N) 
Raaka hampurilaiskastike / Raw burger sauce N 
Vegaanisia tsatsikeja / Vegan tzatzikis 
Vegaaninen vaniljakastike / Vegan vanilla sauce 
Vegaani raaka majoneesi / Vegan raw majoneesi N
Siemendippeja / Seed dips
Hummus
Munakoisodippi / Aubergine dip N 
Baba ganosh (dippi / dip)


Pikkupurtava / Snacks

Suklaisat raakapatukat / Raw chocolate bars N
Eväspatukat / Snack bars N
Marjaiset eväspatukat / Berry snack bars 
Sitruunaiset pallerot / Lemon raw balls  C

Lehtikaalisipsit / Kale chips
Vegaaniset pikku quichet (/"muffinsit") / Vegan mini quiches 
Pizzakeksit / Pizza crackers/biscuits
Papunäkkileipä / Bean crisp bread  
Nokkosnäkkäri / Nettle crisp bread
Porkkananäkkileipä / Carrot crisp bread
Siemen-näkkileipä TAI leipä / Seeded crisp bread OR bread 
Vegaaniset gluteiinittomat pinaattiletut / Vegan glutein-free spinach pancakes 
Pinaattipannari / Spinach pancake E, G, D


Juomat / Drinks

Kombucha (S)
Lämmin punajuurijuoma / Warm beetroot drink 


Muut / Other

Cajunmauste / Cajun seasoning
Vegaaninen kimchi / Vegan kimchi (So)
Hapankaali / Fermented cabbage ("sauer kraut")  

Raaka tahini / Raw tahini
Vuohenputkipesto / Ground Elder pesto
Voikukkakaprikset / Dandelion capers
(Joulu/Xmas) Sinappisienet (vegaaninen "silli") / Mustard mushrooms ("vegan pickled herring")
(Joulu/Xmas) Luumusose joulutortuille / Prune puré for Christmas pastries  

keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Villiruoka / Wild food

Tähän on kerätty kaikki villikasveja sisältävät reseptit, jotka on julkaistu tässä blogissa. / On this page you can find all the recipes published in this blog that contain wild plants (bush tucker!).

*****

Ks. lyhenteiden selitykset tästä.
Please see here for explanations on abbreviations.


Pääruoat / Mains

Quinoa muhennos vihanneksin / Quinoa casserole with vegetables


Piiraat / Pies

Maitohorsmapiirakka / Rosebay willowherb pie E, D

Pikkupurtava / Snacks

Nokkosnäkkäri / Nettle crisp bread
Vegaaniset gluteiinittomat pinaatti-nokkosletut / Vegan glutein-free spinach and nettle pancakes 

Makeat / Sweet

Raaka kuusenkerkkäsiirappi / Raw spruce shoot suryp S

Muut / Other

Vuohenputkipesto / Ground Elder pesto
Voikukkakaprikset / Dandelion capers

perjantai 6. kesäkuuta 2014

Raaka kuusenkerkkäsiirappi / Raw spruce shoot suryp

(for the recipe in English, scroll down to ENGLISH )

Vihdoin sain tehtyä kuusenkerkkäsiirappia! Ja vieläpä raakana. Nams. Keräilin ideoita ja vinkkejä eri keskusteluista pitkään. Muistathan että kerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.
Siirappi valuu / Suryp dripping

Raaka kuusenkerkkäsiirappi

Kerkkien lisäksi käytin intiaanisokeria. Paloittelin kerkät niin hyvin kuin pystuin ja laitoin kerroksittain lasiseen ilmatiiviiseen purkkiin. Aloitin kerkkä-kerroksella.

Tee kerroksista n. 0,5-1cm paksuisia (molempia aineksia yhtä paljon). Laita kansi kiinni ja hauduta (jos mahdollista) aurinkoisella ikkunalaudalla. Haudutusaika 4-7vrk (auringossa ja lämmössä tulee nopeammin). Kerran päivässä purkki käännetään kyljelleen tai päälleen esim. tunniksi, ja sitten takaisin. Siirappi on valmis kun sokeri on muuttunut tummaksi ja nestemäiseksi.

Valuta seos siivilän läpi lasipurkkiin. Voit pakastaa osan, ja osan jättää jääkaappiin. Jos pohjalle jää kovempaa sokerista seosta, voit laittaa eri purkkiin sen ja käyttaa esim. hunajan asemasta (ilman siivilöintiä).

Kommentit: Minusta tämä on taivallisen hyvää!!! Olin niin yllättynyt, kuinka voimakkaasti kerkkien maku tulee esiin. Olisin luullut että tämä on paljon miedompaa. Tein ensin yhden satsin, ja löysin vielä lisää kerkkiä ja sain tehtyä toisenkin.

Vinkit&ohjeet: Laitoin sokeria aika varovaisella kädellä ensimmäisessä satsissa. Lisäsin sokeria 24h jälkeen, sillä kerkät näkyivät mielestäni liikaa. Sen jälkeen seos tuntui toimivan ja muuttuvan hyvin nestemäisemmäksi.
Mielestäni tämä oli niin hyvää, että en halunnut heittää mitään menemään (plus kerkkiä en ehtinyt poimia paljoa). Huuhdoin siis haudutuspurkin ja siivilän siten, että otin veden talteen ja jääkaappiin. Siitä tuli "mehua". Valutetut kerkät laitoin purkkiin jääkaappiin ja keitän teeksi/lisään smoothiehen. Nam nam! :)

Paloiteltuja kerkkiä / Chopped spuce shoots

Kerkät ja sokeri kerroksittain 2. satsissa / Spruce shoots and sugar in the 2. batch

Muutosta siirapiksi / Changing into suryp


Lasipurkki jota käytin 1. satsissa / The glass jar I used in the 1st batch

Valutetaan siirappia lasipurkkiin / Sieving the syrup into a jar

Kun olin valuttanut siirapit, laitoin kerkkäkasan "toissijaiseen valutukseen" pidemmäksi aikaa. Sain siitä lopulta yllättävän paljon siirappia lisää (10-15%).
After sieving the suryp I put the spruce shoot mixture into a "secondary dripping" sieve for a longer time period. I ended up getting a fair bit more suryp that way (10-15%).

Toissijainen valutus / Secondary dripping system


Kovemmassa/tiiviimmässä sokerisessa massassa näkyy paljon kerkkää, mutta ne eivät tunnu.
In the harder/thicker sugary mass you can see lots of shoots, but you cannot actually feel them when you eat it.

Tiiviimpi aines / The thicker stuff
"Mehu" :) / "The juice" :)


ENGLISH

I finally made some raw spuce shoot suryp! Please remember if you are planning to collect spruce shoots in Finland, you need permission from the land owner to do so.

Raw spruce shoot suryp

I used just spuce shoots and sugat that we call intiaanisokeri (not sure how to translate it - it's made from dried sugar cane juice, not as processed as other sugar cane varieties... if you can't get it, molasses sugar might work too). I chopped the shoots as finely as I could and began layering them in airtight jars - starting with a spruce shoot layer.
Make the layers about 0,5-1cm. Close the lid and place it on a sunny windowsill if possible. Leave it there for 4-7days (faster in sun). Every day turn it upside down/on it's side for about an hour or so, and then back. The suryp is ready once the sugar has become dark and liquidy.

Pour into a glass jar through a sieve. You can freeze some of it, and leave some in the fridge. If there some thicker "suryp" in the bottom you can put it in a separate jar without using a sieve and use like honey.

Comments: This was soooooo good... I was very surprised how strongly the spruce shoot flavour comes out. I thought it would be a lot milder.

Useful tips: I used sugar quite sparingly in the 1st batch, and noticed after 24h that the spruce shoots were showing a lot. So I added more sugar to the top and after that it was all good.
In my opinion this was so good I didn't want to waste a drop (plus the fact I didn't have very much of it, due to my late spruce shoot picking). Soo.. as I rinsed the suryp jar and sieve, I collected the water in a bottle and drank it like juice. The drained spruce shoots I placed in a container in the fridge and will use for making tea (or add to a smoothie). Yummmy yumm!
For more instructions or tips, please see the photos above. There are comments also in English.

Kuusenkerkkäsiirappi / Spruce shoot suryp