Reseptistä tulee noin 12-16 patukkaa, tai 34-40 jääpalan kokoista palaa.
Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & vegaaninen.
Taatelipohjaiset
5dl pähkinöitä (saksanpähkinä, parapähkinä, manteli, jne) (mielellään liotettuina)
2,5dl taateleita (mielellään liotettuina)
2,5dl kaurahiutaleita/tattarihiutaleita
1-1,5dl rusinoita
2-4tl kanelijauhetta
2-4tl vaniljajauhetta/vaniljauutetta (tai 1,5 vaniljatankoa)
0,5-1dl vettä, tarvittaessa
Viikunapohjaiset
5dl pähkinöitä (saksanpähkinä, parapähkinä, manteli, jne) (mielellään liotettuina)
2,5dl viikunoita
2,5dl kaurahiutaleita/tattarihiutaleita
1-1,5dl rusinoita
2-4tl kanelijauhetta
1dl vettä, tarvittaessa
Päärynäpohjaiset
5dl auringonkukansiemeniä
2,5dl kuivattuja päärynöitä
2,5dl kaurahiutaleita/tattarihiutaleita
1-1,5dl rusinoita
1tl kanelijauhetta
0,5tl inkiväärijauhetta
1dl vettä, tarvittaessa
Jos sinulla on hyvä tehosekoitin tms. niin voit laittaa kaikki ainekset (ei vettä, eikä välttämättä rusinoita) sinne kerrallaan, ja jauhaa massaksi.
Muutoin tee osissa (minä tein vitamixilla osissa): pähkinät/siemenet ensin, sitten kuivatut hedelmät. Rusinat voi lisätä kokonaisina tai nekin jauhaa, maun mukaan. Lisää mausteet ja vesi lopuksi, tai laita ne jossakin osiossa sekaan. Tee kädellä massaksi. Lisää tarvittaessa mausteita.
Kommentit: Ehdottomasti parhaimmat (ja makeimmat) näistä ovat taatelipohjaiset patukat. Niillä sopii herkutella. Muut ovat enemmän juuri eväspatukoiksi sopivia.
![]() |
Valmiina pakkaseen / Ready to be frozen |
ENGLISH
A few variations of the same recipe. If you are unsure if you would like these or not, please halve the recipe when trying it for the first time.
The recipe makes about 12-16 snack bars or 34-40 ice cube size pieces.
The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free & vegan.
Date-based
5dl nuts (walnuts, brazil nuts, almonds, etc.) (preferably soaked)
2,5dl dates (preferably soaked)
2,5dl oat/buckwheat flakes
1-1,5dl raisins
2-4tl ground cinnamon
2-4tl vanilla powder or extract (or 1,5 vanilla pods)
0,5-1dl water, if needed
Fig-based
5dl nuts (walnuts, brazil nuts, almonds, etc.) (preferably soaked)
2,5dl figs2,5dl oat/buckwheat flakes
1-1,5dl raisins
2-4tl ground cinnamon
1dl water, if needed
Pear-based
5dl sunflower seeds
2,5dl dried pears
2,5dl oat/buckwheat flakes
1-1,5dl raisins
1tl ground cinnamon
0,5tl ground ginger
1dl water, if needed
If you have a good blender/food processor you can put the whole lot in at the same time (except water, and perhaps raisins).
Otherwise make in parts (I used the vitamix dry jug): nuts/seeds first, then dried fruit. Raisins can be added whole, or ground if desired. Add spices and water in the end, or add them to one of the parts when blending. Mix all parts together by hand. Add spices if necessary.
Comments: I think the tastiest are by far the date-based ones. They are the sweetest too, and good as a treat. Other ones are more like snack bars usually are.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti