perjantai 1. toukokuuta 2020

Hapankaali / Fermented cabbage ("sauerkraut")


Hapankaali

keräkaalia
merisuolaa (ilman paakkuuntumisenestoaineita yms)

Suolaa laitetaan noin 1rkl per 1kg kaalia.

Voit halutessasi maustaa kaalin esim. fenkolilla, valkosipulilla, inkiväärillä tai lisätä hierottavaksi porkkanasuikaleita (n. 1porkkana / kilo kaalia).


Suikaloitu kaali

Ohje


1. Irrota kaalista yksi päälimmäinen lehti ja laita se sivuun odottamaan. Leikkaa kaali osiin niin, että saat sisällä olevan "varren" talteen kokonaisena.



2. Suikaloi loppu kaali (minkäkokoista hapankaalia haluat syödä? Isoa vai pientä? Itse jätän hiukan isommaksi, jotta rapeus säilyy) ja laita isoon kulhoon kerroksittain suolan kanssa. Anna seistä hetki (helpottaa seuraavaa vaihetta).
Näyttää höyrystetyltä






3. Hiero kaalia (voit myös puristella), kunnes kaali vetistyy. Kun kaali näyttää höyrystetyltä, olet hieronut riittävän pitkään (n. 10min).













Lisää lehti






4. Laita kaali puhtaaseen lasiastiaan.
Lisää kaalia astiaan vähän kerrallaan lujasti painellen, ettei astiaan jää ilmaa.






 Lopuksi laita syrjässä ollut kaalin lehti päälle, ja sen päälle "varsi".




Lisää varsi



















Kun suljet kannen, varsi työntää lehteä ja koko hapankaalisatsia alaspäin, jotta kaikki menee nesteen alle.
Kaalit painuvat nesteen alle, kun kannen sulkee











5. Pidä purkkia 2-3 päivää pimeässä huoneen lämmössä. Laita esim. pyyhe purkin ympärille.



6. Tämän jälkeen purkki olisi hyvä siirtää viileään 2-3 viikoksi, ja sen jälkeen jääkaappiin. Jos ei ole mahdollisuutta laittaa viileään paikkaan, niin purkin voi laittaa jääkaappiin. Jääkapissa hapankaali säilyy pitkään ja parasta se on aikaisintaan muutaman viikon päästä. Sitä voi toki syödä jo 3 päivän kohdalla, mutta isomman hyödyn saanee kun jaksaa odottaa.


Porkkana-hapankaalia sekä punakaalia hapatettuna



DO YOU WANT TO READ THIS IN ENGLISH? Please leave a comment and I can translate. :)









Sri Lankalainen curry / Sri Lankan Curry





Tää on niin hyvää! Positiivinen löytö. Helpotettiin hiukan reseptiä.. :) Alkuperäisen reseptin löytää englanniksi täältä.

Ohjeen isompaan määrän (n. 10-14 annosta), löydät tästä.

Sri Lankalainen Curry

Sri Lankalainen curry mausteseos

2tl korianteria, jauhe
1tl juustokumina/jeera, jauhe
1/2 tähtianis (jauha huhmareella)
1,5tl Ceylon kanelia
1/4tl neilikka, jauhe
2 kaardemumma kokonainen (vihreä) (jauha huhmareella)
0,5tl mustapippuria, jauhe
1tl fenkolinsiemen (jauha huhmareella)
0,5tl sarviapila (jauha huhmareella)
1tl chili, jauhe

Muut ainekset

2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 punaista chiliä (keskikokoinen ja keskitulinen)
1tl kurkuma
400ml kookosmaito
200ml kasvislientä (=1 kasvisliemikuutio sulatettuna 200ml veteen) 
300-400g bataattia
1 keskikokoinen kukkakaali (tai parsakaali)
3,5dl papuja, kypsiä
10 kaffir lime lehteä, kuivia
1 tl Dijon sinappia
steamed rice to serve (1dl per person dry rice)
oil for frying 


1. Tee curry mausteseos: kuivapaista mausteita ja chiliä, kunnes ne alkavat vapauttaa hajuaan ja tummentua hieman. Kaada ne kulhoon, jotta ne jäähtyvät.

2. Keitä vettä riisille (ohjeen mukaan), ja valmista riisi sillä aikaa kun teet curryä. Valmistele kukkakaali leikkelemällä kukinnot sopivan pieniksi paloiksi. Kuutioi bataatti.

3. Leikkaa sipulit puoliksi ja ohuehkoiksi siivuiksi. Viipaloi valkosipulinkynnet ja chilit. Lämmitä öljyä isossa paistinpannussa ja lisää em. ainekset pannulle. Paista 2-3min.

4. Lisää Sri Lankalainen curry mausteseos ja 1tl kurkumaa. Sekoittele kunnes mausteet alkavat vapauttaa tuoksuaan.

5. Lisää kookosmaito ja kasvisliemi, anna hiljalleen kiehua.

6. Lisää bataattikuutiot ja kukkakaalipalaset. Hauduta/paista vielä 5-10min.

7. Lisää pavut ja paista kunnes kaikki on sopivan kypsää sinulle. Itse tykkään kukkakaaleista hiukan rapsakoina.

8. Sekoita joukkoon sinappi ja murskatut kaffir lime lehdet. Hauduta seosta vielä 2-4min.






ENGLISH

Original recipe can be found here. A bigger batch of this (about 10-14 portions) you can find here.

This curry is super yummy :) We made it a bit easier to make.


Sri Lankan Curry
(about 4 servings)

Sri Lankan curry spice mix

2teasp ground coriander
1tsp ground cumin
1/2 star anise (ground using mortar & pestle) 
1,5tsp ground Ceylon cinnamon
1/4tsp ground cloves
2 cardamom pods (ground using mortar & pestle) 
0,5teasp ground black pepper
1tsp fennel seeds (ground using mortar&pestle)
0,5teasp fenugreek (ground using mortar & pestle) 
1tsp ground chill

Other ingredients

2 onions 
2 cloves garlic
2 red fresh chillies (medium-sized & medium hotness)
1 teasp turmeric 
400ml coconut milk 
200ml vegetable stock (=1 stock cube dissolved into 200 ml water) 
300-400g sweet potato
1 medium cauliflower (or broccoli)
3,5dl beans, cooked
10 kaffir lime leaves, dry
1 tsp Dijon mustard
steamed rice to serve (1dl per person dry rice)
oil for frying 

1. Make the curry powder: dry-fry the spices and chilli until they begin to release some scent and darken a bit. Pour them into a bowl to cool them down.

2. Boil some water for rice, and make the rice while preparing the curry. Prep caulifower by cutting it into small florets. Chop sweet potato into smallish cubes.

3. Cut onions into half rings, slice garlic cloves and chillies. Heat some oil in a large pan. Add onions, garlic and chillies. Cook for 2-3min.

4. Add the Sri Lankan curry powder and 1 teasp turmeric. Stir until the spiced release their scent.

5. Add the coconut milk and veggie stock and let simmer. 

6. Add the sweet potato and cauliflower and cook for 5-10 minutes.

7. Add the beans and cook until everything is cooked to your liking. I like the cauliflower to be a slightly crunchy.

8. Mix in mustard and crumbled kaffir lime leaves. Let simmer 2-4min.





 

Kukkakaaliwingsit / Cauliflower wings


Kokeilin tätä reseptiä, aivan huikeita! Pieniä muokkauksia tein, kun en shirachaa halunnut käyttää. Kokeilin myös ilman teriyakia - molemmat niiiiin hyviä :)

Kukkakaaliwings

1 kukkakaali
1,5dl kaurajauho/kikhernejauho/näiden sekoitus, gluteiiniton tarvittaessa
1tl valkosipulijauhe
1tl suolaa
0,5tl valkopippuria
1,5-2dl+ vettä*

kastike1
0,5dl teriyaki kastiketta
0,5dl taco kastiketta (mieto)

kastike2
1dl taco kastiketta

Dippi
Kaura fraiche (oatly tai gluteiiniton tarvittaessa)**
1rkl vettä/kauramaitoa
0,5dl silputtua korianteria (tai maun mukaan)

Dipiksi sopii myös tsatsiki

*veden määrä riippuu käytetyistä jauhoista
**en osaa sanoa, onko Oatlyn kaurafraiche gluteiinitonta

1. Laita uuni lämpenemään 225C.
2. Pilko kukkakaali suunnilleen samankokoisiksi nupuiksi.
3. Sekoita jauhot, mausteet, suola ja vesi. Seoksesta tulee vellimäistä/kuin
löysää puuroa.
4. Dippaa kukkakaalinuput jauhoseoksessa ja laita uunipellille.
5. Paista nuppuja uunissa 20min.

6. Sekoita kastikkeen ainekset (jos teet kastikkeen1). Tee dippi sekoittamalla sen ainekset keskenään.

7. Ota kukkakaalit uunista ja levitä valitsemasi kastike niiden päälle. Paista vielä 10min.


Wingsejä ja kikhernesalaattia / Wings with chicpeasalad
Kuvan kikhernesalaatti (klik) / Recipe for the chic pea salad in pic (click)

Kaurafraiche dippi / Oat fraiche dip
ENGLISH

We tried tätä recipe, it is soooooo yummy! Changed it a bit, as didn't want to use sriracha. Also tried it with and without teriyaki - both very delicious.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, (sugar free)*, (soy free)*, nut free & vegan.

*Depending on sauce-choices

Cauliflower wings

1 cauliflower
1,5dl oat flour (/chic pea flour?), glutein free if needed
1teasp garlic powder
1teasp salt
0,5teasp white pepper
1,5-2dl+ water*

sauce1
0,5dl teriyaki sauce
0,5dl taco sauce (mild)

sauce2
1dl taco sauce

Dip
Oat fraiche (Oatly, or a glutein free one if needed)**
1tbsp water/oat milk
0,5dl chopped coariander (cilantro), or to taste

You can also use the tzatziki as a dip for these wings 

*amount of water depends on flour used
**I cannot say if Oatly fraiche is glutein free or not

1. Set the oven to 225C
2. Chop cauliflower into similar size florets
3. Mix flour, spices, salt and water together. The consistency should be like a lose porridge, so it is easy to dip the florets in it.
4. Dip the florets into the batter and place on an oven tray lined with baking paper.
5. Bake in the oven for 20min.

6. Mix the sauce ingredients (if making sauce1). Make the dip by mixing its ingredients together.

7. Take the florets from the oven, spread the sauce on top, and cook them for another 10min.


Banaani ja kaneli -herkku / Banana and cinnamon yummy


Nämä saattavat tyrehdyttää korvapuustien himoa raakaillessa.. ehkä :)

Taatelitahna on todella kanelinen jos laittaa 1tl - juuri täydellistä minun makuuni!

Siementahnaa tulee reseptillä hiukan yli tarpeen, muokkaan tätä kun joskus jaksan.  2/3 olisi arviolta hyvä määrä - löytyy suluista. En ole vielä testannut sillä.



Banaani ja kaneli -herkku

6 banaania halkaistuna

Taatelitahna
25 taatelia
0,5 kuppia vettä
(0,5-)1tl ceylon kanelia

Siementahna
2,5dl (1,7dl) auringonkukan siemeniä
1,25dl (0,8dl) vettä
2tl (1,3tl) hunajaa (tai vegaaniversioon siirappia)

Paista banaaneita uunissa 150C kunnes kypsyvät ja hiukan kutistuvat (n.20min).

Soseuta tahnat erillään toisista.

Siementahnassa kannattaa ensin blendata siemenet yksinään ja sitten lisätä vesi ja hunaja, jotta tulee tasaista.




Paahdetut cajun kikherneet / Roasted cajun chic peas

Näitä voi syödä sellaisenaan, käyttää wrapeissä, ripotella salaatin päälle tai ruoan sekaan..


Paahdetut cajun kikherneet

2,5dl kikherneitä (kypsiä)
1rkl cajun maustetta
1rkl oliiviöljyä

1. Ravistele kaikkia aineksia suljetussa kattilassa (pidä kannesta hyvin kiinni).

2. Levitä kikherneet uunipellille ja paista 200C 





Sekoitusta / Mixing


You can use these as they are, add them to wraps / food / salads / etc.

Roasted cajun chic peas

1C (2,5dl) chic peas (cooked)
1tbsp cajun seasoning
1tbsp olive oil

1. Shake all ingredients together in a closed pot (hold tight!).

2. Spread onto an oven tray lined with baking paper. Cook in 200C

Lyhenteiden selitykset / Explanations to abbreviations


Lyhenteiden selitykset / Explanations to abbreviations:

Moniallergikkojen avuksi olen merkinnyt ao. kirjaimilla, mikäli resepti sisältää jotain seuraavista (huom. en takaa että olen huomannut kaiken, olethan itsekin siis tarkkana mikäli kokkaat allergiselle):

For the benefit for those with multiple allergies I have marked with the letters below, if the recipe contains any of the following (please notice I cannot guarantee I have noticed everything, check the recipe yourself if making it for someone with allergies):

D = maitotuotteet / dairy products
G = gluteiinia / glutein
S = sokeri / sugar  (tavallinen ruokosokeri/intiaanisokeri / regular sugar)
E = kananmuna / egg
So = soija / soya (yleensä vain soijakastike / usually just soy sauce)
C = kookos / coconut 
N = pähkinä / nuts

(X) Jos kirjain on suluissa, voi aineen korvata jollain muulla sinulle sopivammalla, tai jättää kokonaan pois.

(X) If the letter is in brachets, you can substitute that ingredient with something more suitable to you, or the ingredient can be left out completely.

Raaka hampurilaiskastike / Raw burger sauce


Tätä voi käyttää myös dippinä, wrapeissä, ohentaa salaattikastikkeeksi, jne.

Raaka hampurilaiskastike

2,5dl cashewtä
4 tuoretaatelia, ilman kiviä
2tl paprikajauhetta
2tl valkosipulijauhetta
0,5tl suolaa
ripaus cayenneä

3,7dl vettä
6-8rkl tomaattipyrettä
4 rkl vaaleaa tahinia
1-2tl Ume Plum mauste-etikkaa (tai omenaviinietikkaa)
Laita kaikki ainekset blenderiin ja blendaa tasaiseksi massaksi.

Cashewtä ei tarvitse liottaa, mutta jos liotat ne, niin lisää vettä vähän kerrallaan kunnes saat halutun koostumuksen (tarvitset tällöin vähemmän vettä kuin reseptissä).



Kauraleipäburger / Oat bread burger


ENGLISH

This sauce can also be used as a dip, in wraps, thin it and use as a salad dressing..

Raw burger sauce

2,5dl (1cup) cashews
4 dates, so called "fresh", no seeds
2teasp paprika powder
2teasp garlic powder
0,5teasp salt
cayenne powder to taste

3,7dl (1,4cups) water
6-8tbsp tomato pure
4tbsp light tahini (from peeled sesame seeds)
1-2teasp Ume Plum seasoning (or apple cider vinegar)

Blend all ingredients together into an even mass.

You don't need to soak the cashews. If you do soak them anyway, add water  bit by bit into the mix until you get a desired consistency (you will need less water than in the recipe).