lauantai 28. maaliskuuta 2015

Paksoi wokki / Bok choy wok

Tämä wokki on helppo ja nopea, en muista enää tarkkoja määriä mutta maun mukaan... :) Normaalisti en syö tofua, mutta tähän sitä laitoin. Sen voi korvata kik herneillä tai pavuilla.

This wok is easy and fast. I cannot remember the amounts but do it to taste. :) Normally I don't use tofu, but to this I put it. You could replace it with chic peas or beans.




Tämä resepti on
maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, pähkinätön & vegaaninen

Ohje
Paksoita eli pinaattikiinankaalia
Hampunsiementofua (tai papuja/kik herneitä)
valkosipulia
öljyä/voita paistamiseen
tamari soijakastiketta

Paista kaikkea muuta kuin soijakastiketta. Kun paksoi on hieman kypsynyt (ei tarvitse montaa minuuttia!), laita kaikki lautaselle. Ripottele soijakastiketta päälle maun mukaan.


ENGLISH

This recipe is
dairy free, egg free, glutein free, grain free, nut free, sugar free & vegan

Instructions
pac choy
hempseed tofu (or beans/chic peas)
garlic
oil/butter for frying
tamari soy sauce

Fry everything apart from the soy sauce. Once the pac choy is lighthly cooked (doesn't need long!) place it all on a plate. Sprinkle with tamari to taste.


Suklaisat raakapatukat / Raw chocolate snack bars

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & vegaaninen. 


Suklaisat raakapatukat
Taatelit ja pähkinät liotettuina massa jäi löysäksi
(n. 8-12 patukkaa)

4dl taateleita
2,5dl pähkinöitä (parapähkinä, mantelit, saksanpähkinä, jne.) (mielellään liotettuina)
2-4rkl (raaka)kaakaojauhetta
1rkl hunajaa (tai siirappia vegaanille)

Jos sinulla on tehokas blenderi tms. niin laita kaikki aineet sinne ja jauha massaksi.
Muutoin jauha osissa (minä tein vitamixilla osissa). Ensin pähkinät, kaakaojauhe ja hunaja. Sitten taatelit. Muovaa kädellä massaksi.

Laita haluamiisi muotteihin, esim. jääpalamuotit, tai muovaile eväspatukoiksi ja kääri voipaperiin. Säilytä jääkaapissa tai pakastimessa.

Huom. jos liotat taatelit ja pähkinät, massasta voi tulla aika löysää. Tällöin voit laittaa sen voipaperilla vuorattuun kippoon/rasiaan ja pakastaa. Ota pakkasesta, nosta astiasta paperin avulla, anna sulaa hetki ja leikkaa haluamasi kokoisiksi patukoiksi/paloiksi. Kääri sitten voipaperiin tms.

ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free & vegan.

Raw chocolate snack bars

4dl dried dates
2,5dl nuts (brazil nuts, almonds, chestnuts etc.) (soaked, if possible)
2-4tbsp (raw) cacao powder
1tbsp honey (or suryp for vegan version)

If you have a good blender/food processor you can put all of the ingredients in at once and blend them.
Otherwise blend in sections (I used the vitamix dry can): first nuts, cacao powder and honey. Then dates. Combine with your hand into a mass.

Place in desired moulds (ice cube etc), or form into snack bars and wrap with non-stick paper. Keep in the fridge or freezer.

Notice: if you soak the dates and nuts the mass can be quite soft. You could put it in a tray lined with non-stick paper and freeze it. Then take it out of the freezer, lift out of the tray with the help of the paper, let defrost a bit and cut into desired size snack bars. Wrap in non-stick paper.

Marinoitu juuressalaatti / Marinated root vegetable salad

Tämä annos on raaka mehua lukuunottamatta. Itse en löytänyt raakaa seljanmarjamehua. Jos haluat täysin raa'an, kokeile käyttää jotain toista mehua. Esim. makeutettua viinimarjamehua? 


Gluteiinittoman sämpylän kanssa / With a glutein-free bread roll
Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Marinoitu juuressalaatti
(n. 2 annosta lounaana)

1 isohko pala palsternakkaa
2 porkkanaa (pieni/keskikokoinen)
1 punajuuri

1 punasipuli
1-2 päärynää tai omenaa
1-2 kourallista kuivattuja karpaloita (sokerittomia, jos tarve)
1 kourallinen kurpitsansiemeniä

Marinadi
1/2dl seljanmarjamehua (tummaa tiivistettä) (sokeriton, jos tarve)
1/2dl kylmäpuristettua luomu oliiviöljyä
1-2rkl valkoviinietikkaa tai vaaleaa balsamicoa
suolaa
pippuria

Suikaloi juurekset kuorimaveitsellä. Niistä tulee tagliatelle pastan tyylisiä suikaleita. Marinoi juureksia muutama tunti/yön yli.
Pilko punasipuli ja päärynä.
Laita marinoidut juurekset tarjoiluastiaan. Lisää punasipuli ja päärynä ja tarvittaessa sekoita hieman (varo likaamasta tarjoiluastiaa ;) ). Ripottele karpalot ja kurpitsansiemenet päälle. Halutessasi voit raastaa hieman jotain juuresta koristeeksi salaatin päälle.

Kommentit: Todella hyvää.. juurekset säilyvät marinadissa jokusen päivän, joten tätä voisi tehdä isomman annoksen kerralla ja koota ainekset yhteen aina "tuoreeksi" lounaaksi :)



ENGLISH

This dish is raw apart from the elderberry juice (at least I couldn't find raw elderberry juice). If you wish it to be 100% raw, you could try substituting the elderberry juice for sweetened cranberry juice (or something else you can find raw in your country).

Ilman siemeniä / Without the seeds
The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Marinated root vegetable salad
(approx 2 portions as a lunch)

1 largish piece of parsnip
2 carrots (smallish/medium)
1 beetroot

1 red onion
1-2 pears or apples
1-2 handfuls dried cranberries (sugar free, if needed)
1 handful pumpkin seeds

Marinade
1/2dl elderberry juice (dark, cordial) (sugar free, if needed)
1/2dl coldpressed organic olive oil
1-2tbsp white wine vinegar/white balsamico
salt
pepper

Use a vegetable peeler to make tagliatelle style slices of root vegetables. Marinate the slices for a few hours or overnight.
Chop the red onion and pear.
Place marinated veggies into serving bowl. Add pear and onion on top. If needed carefully toss a bit without messing the bowl. Top with cranberries and pumpkin seed. If desired grate a bit of root vegetable on top as a decoration.


Comments: Very nice! The veggies keep a few days in the marinade, so you could make a larger batch and store it in the fridge and just combine the ingredients "freshly" each time :)

Nachot / Nachoes

juustolla


vegaaninen

vegaaninen


Tämä resepti on
 munaton, gluteeniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön tai halutessa vegaaninen

 Joskus olemme tehneet nachoja näin:

Nachot
(n. 3 nälkäiselle aikuiselle)

465g Tortilla sipsejä (luomu)
1-2 prk (2-3dl) salsaa/taco kastiketta (luomu)
2-3 tomaattia
2-2,5dl mustapapuja + fajitas maustepussi*
1 sipuli, kuutioituna*
1dl maissia*
(* tai Enchillada täytteen jämät)
400-500g Oddly good vuustoraastetta Tai juustoraastetta (emmental/edam/sekoitus)

Ohje

1. Kuullota sipulia pannulla. Lisää fajitas maustepussi ja pavut. Kuullota vähän aikaa. Lisää lopuksi maissi.

2. Kaada nachot isoon lasagnevuokaan. Lisää muut ainekset, vuusto/juusto viimeisenä.

3. Paista 175C uunissa n. 15-20min.



juustolla

ENGLISH

This recipe is
egg free, glutein free, grain free, soy free, nut free, sugar free

Sometimes we have made nachoes like this:

Nachoes
(for approx 3 hungry adults)

465g Tortilla chips (organic)
1-2 jars (2-3dl) salsa/taco sauce (organic)
2-3 tomatoes
2dl-2,5dl black beans + fajitas seasoning pouch*
1 onion, diced*
1-1,5dl corn*
(* or the rest of the Enchillada filling)
400-500g vegan cheese (Oddly good/other favourite) / cheese grate (emmental/edam/mixture)

Method

1. Lightly fry onion. Add beans and fajitas seasoning pouch. Fry for a moment. Add corn last and mix. Take off heat.

2. Pour tortilla chips into a large lasagne dish. Add other ingredients on top, the cheese comes last.

3. Cook in a 175C oven for 15-20min.


Maukkaat kasvissosekeitot / Tasty pureed vegetable soups

Sosekeittoja on nyt tehty vaikka millä mitalla. Tässä joitakin kokeiluja, joista koko perhe on tykännyt.

Keitto (tai ainakin yksi keitoista) on
maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.


Maukas kasvissosekeitto

1l vettä
1 keskikokoinen/iso palsternakka
1 keskikokoinen porkkana
1 iso purjo
200g punaisia linssejä (mittaa kuivana)  
2 valkosipulin kynttä
3 kasvisliemikuutiota
3rkl kookosöljyä/voita/muu öljy
2-3 rkl basilikaa (kuivattu)
2-3rkl oreganoa (kuivattu)
1tl timjamia (kuivattu)
ripaus chilijauhetta
suolaa
pippuria

Leikkaa vihannekset paloiksi ja paista niitä hetken aikaa kookosöljyssä/voissa (voit tehdä tämän ison kattilan pohjalla). Keitä vettä kasvisliemikuutioiden kera, kaada kasvisten päälle. Lisää linssit, mausteet ja murskattu valkosipuli. Keitä kunnes voit soseuttaa sauvasekottimella.

Kommentit: Tätä voisi kokeilla ilman chilijauhettakin.. mutta todella hyvää, onnistunut kokeilu! Keitto on paksuhkoa, jos et pidä, niin lisää vettä maun mukaan :)


Myskikurpitsakeitto

1 myskikurpitsa
1 keskikokoinen sipuli
1 keskikokoinen bataatti
300g halkaistuja punaisia linssejä
2 kasvisliemikuutiota
2-3 rkl kuivattua ruohosipulia
2-3rkl yrttimausteita
pippuria

Kuori ja kuutioi muskikurpitsa, bataatti ja sipuli. Kuullota sipulia hetki. Lisää vesi ja loput aineet. Keitä kaikkea kunnes kypsää. Tarkista maku ja lisää mausteita oman maun mukaan. Soseuta lopuksi.


Piparjuurella maustettu sosekeitto

2dl punaisia linssejä (mittaa kuivana)
0,5-1dl härkäpapuproteiinia/vihreitä linssejä/papuja
2 isoa porkkanaa
1 pala palsternakkaa
n. 1rkl raastettua piparjuurta
n. 1tl chiliä (tai maun mukaan)
suolaa
pippuria


Pilko juurekset pienehköiksi paloiksi. Keitä niitä linssien ja proteiinin kanssa n. 20min tai kunnes vihannekset pehmeitä ja linssit kypsiä. Lisää mausteet lopussa ja soseuta.

Kommentit: Todella hyvä keitto. Piparjuuren maku tosin häviää jos säilyttää osan uudelleenlämmitystä varten? Ja tällöin keitto maistuu lähinnä porkkanaiselta. Voisi kokeilla lisätä toinen rkl piparjuurta uudelleenlämmityksen lopussa.
Vinkki! Piparjuuren voi kuoria ja pakastaa. Näin se säilyy pitkään ja pakastetusta piparjuuresta voi raastaa aina haluamansa määrän.


ENGLISH

We have made and tried many pureed soups in the past. Here are some experiments the whole family has enjoyed.

The soup (or one of the soups) is
dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan. 


Tasty pureed vegetable soup


1l water
1 medium/large parsnip
1 medium carrot
1 large leek
200g red lentils
2 cloves garlic
3 veggie stock cubes
3tbsp coconut oil/butter/other oil
2-3tbsp basil (dried)
2-3tbsp oregano (dried)
1tea sp thyme (dried)
some chilli powder
salt
pepper

Cut vegetables into smaller pieces and lightly fry them in coconut oil/butter (you can do this using a big pot). At the same time boil the water with the stock cubes. Pour this stock onto the vegetables. Add lentils, spices and minced garlic. Boil until you can hand blend it into a pureed soup.

Comments: Could try this without the chilli powder.. but very good, a succesful experiment! Soup is quite thick, so add water if you like your soups thinner.


Butternut squash soup

1 butternut squash
1 medium onion
1 medium sweet potato
300g split red lentils
2 veggie stock cubes
2-3 tbsp dried chives
2-3 tbsp dried herbs
pepper

Peel and cube the butternut squash, sweet potato and onion. Saute the onion for a moment, then add water and all the ingredients and boil until cooked. Check the taste and add spices if necessary. Pure with a hand blender.


Pureed soup with horseradish

2dl red lentils (measure dry)
0,5-1dl green lentils/bean protein squares/beans
2 large carrots
1 piece parsnip
about 1tbsp grated horseradish
about 1teasp chilli (or to taste)
salt
pepper

Chop vegetables into small pieces. Boil them with the protein and lentils for about 20min or until tender and lentils are cooked. Add spices and pure.

Comments: It's a relly nice soup. It doesn't cope well with reheating though - the horseradish seems to dissapear, and the soup just tastes like carrot soup. I would try and add a tablespoon of grated horseradish in the end of reheating.
A tip! You can peel and then freeze the horseradish. This way it keeps for long and you can always grate whatever amount you need when you need it.

Raaka suklaakakku / Raw chocolate cake

Päätimme tehdä raakakakun tyttäreni syntymäpäiville viime vuonna. Edellisenä vuonna teimme ns. "tavallisen" kakun, jossa oli valkoista sokeria, valkoista vehnäjauhoa yms. "kivaa" prosessoitua "herkkua". ;) Yllätykseksemme se meni tosi huonosti kaupaksi - puolet vieraista eivät edes maistaneet sitä. Aiemmin kun olen tarjonnut raakaherkkuja, tai jotain muuta mistä minä pidän, niin monet ovat olleet hyvin epäileväisiä eivätkä ole välttämättä edes maistaneet - vaikka ainesosat muuten olisivatkin olleet heille tuttuja. Siksi valitsimme tuon "tavallisen" kakun aiemmin.
Noh, olin eräissä juhlissa, joissa emäntä tarjosi raakasuklaakakkua vierailleen. Kaikki tuntuivat pitävän siitä, vaikkeivät olleet ennen syöneet raakaruokaa. Ajattelin, että tässä olisi jotain käyttökelpoista meillekin. Näin kaikki allergiset ja terveelliset yms. ( ;D ) voisivat syödä synttärikakkua hyvällä omatunnolla. Käytimme pohjana siis tätä reseptiä. Teimme sen triplana, jotta kakusta tulisi tarpeeksi iso 20 aikuiselle. Siitä riittii isoon kakkuvuokaan ja mini piirakkavuokaan. Voi olla että tuplana olisi ollut sopivampi määrä, etenkin kun kakku on aika tuhtia tavaraa (tumma suklaa), ja näin ollen pienempi määrä (vrt. "tavalliset kakut") riittää tyydyttämään makean ja suklaan himon. Alla olevassa reseptissä on siis tuplamäärät alkuperäiseen verrattuna, ja osaa aineksia vähän vaihdettu tai muokattu. Pähkinöitä voi liottaa pidempäänkin kuin meidän ohjeessa, meillä taisi vain unohtua.

Raaka suklaakakku
(20hlölle?)

Pohja
200g kuorimattomia manteleita (liotettu 2-6h)
100g cashewpähkinöitä (liotettu 2-6h)
200g luomu taateleita tai rusinoita
4rkl (raaka)kaakaojauhetta*
1tl vaniljajauhetta 
4rkl vettä 

Täyte
kypsää avokadoa 
1-2 luomuappelsiinin raastettu kuori (pese ensin)
2dl (200g) kylmäpuristettua luomu kookosöljyä 
5dl (200g) (raaka)kaakojauhetta*
2-2,5dl makeutusainetta (esim. taatelisiirappia** 1-1,5dl, xylitolia eli koivusokeria** 1dl)

*Me käytimme ei raakaa, luomulaatuista kaakaojauhetta.
**En tiedä onko tämä raakaa. Jos haluat 100% raa'an kakun, käytä jotakin raakaa makeutusainetta saman verran.

Riippuen minkälaista blenderiä käytät, voit jauhaa ainekset joko yhdessä tai osissa. Me teimme Vitamixillä (kuivakanisteri) pienemmissä osissa ja sekoitimme käsin yhteen.

Pohjan osalta pähkinät ja taatelit jauhetaan, ja muut aineet sekoitetaan joukkoon. Pohja laitetaan vuokaan (esim. kakkuvuoka, joka on vuorattu leivinpaperilla.) ja laitetaan jääkaappiin asettumaan.
Täyte Pesemättä blenderiä pohjan teon jälkeen, täytteen aineet blendataan massaksi. Massa lisätään pohjan päälle, koristellaan jos halutaan, ja siirretään takaisin jääkaappiin.

Kakku voi olla kylmässä tarjoiluun asti. Jos kakkuvuoassa on irroitettava reuna, kannattaa käyttää muovinen lasta reunoissa ennen reunojen avaamista, jottei kakku repeä. Leivinpaperin avulla kakku on helppo nostaa vuoasta kakkualustalle, ja sen jälkeen paperin voi leikata sopivan muotoiseksi.

Kommentit: Tämä menikin aika hyvin kaupaksi kaikille, jotka suklaasta pitävät. :) Poikkeuksena ehkä ihmiset, jotka ovat tottuneet yltiösokerisiin suklaisiin ym.


ENGLISH

We wanted to make a raw chocolate cake for our daughter's birthday party last year. The year before we made a so called "regular" cake, packed with "goodies" such as white wheat and white sugar, and to our surprise half the guests didn't even try it. Earlier when I have made raw food or other food I like to eat, some people have been quite suspicious, not wanting to try it, despite it having only familiar ingredients. This is why we tried the "regular" cake last year.
I then went to a party where the host had prepared a raw chocolate cake, and it seemed to be well appreciated even though most people hadn't had raw food before. So we thought this would be a perfect thing for our party too. We tripled the amounts to make enough for a birthday cake for 20 adults. Judging by the size and also richness of the cake, a double batch would have probably been about right. But there was no issue in getting rid of the left-overs. ;) As a base we used this recipe, but changed/adjusted some ingredients and in this recipe below you can find the doubled amount. The nuts can be soaked for longer, we just ran out of time I guess.

Raw chocolate cake
(for 20 people?)

Base
200g unpeeled almonds (soaked for 2-6h)
100g cashew nuts (soaked 2-6h)
200g organic dates or raisins
4tbsp (raw) cacao powder*
1tsp vanilla powder
4tbsp water

Filling
8 ripe avocados
1-2 organic orange grated peel (wash the orange first)
2dl (200g) cold extracted organic coconut oil
5dl (200g) (raw) cacao powder*
2-2,5dl sweetener (for example date suryp** 1-1,5dl, xylitol i.e. birch sugar** 1dl)

*We used non raw but organic cacao powder.
**Not sure if this is raw, so if you want to be 100% replace with a raw sweetener.

Now depending on what kind of blender you have, you can put all ingredients in it at the same time, or do it in smaller batches (the base as well as the filling). I used the Vitamix dry container and had to do it it many batches.

Base grind the nuts and dates and mix all ingredients. Press into a pie or cake tin (if using a cake tin, lay a baking sheet on the bottom first). Then place the base in the fridge.
Filling Without washing the blender after making the base, put all filling ingredients in it and blend into an even mass. Add onto base, decorate if you wish, place back in fridge.

The cake can be in  the cold until served. If the cake tin has a removable side, use a plastic spatula on the side before you take it off, so that the cake does not tear. If you lined it with baking paper, it is very easy to pick the cake up with, move onto a cake stand, and then cut the paper into desired shape.


Comments: This was well appreciated by chocolate lovers :) Perhaps with the minor exeption of people who are too used to sugary chocolate etc.



Vegaaninen banaanikakku eli "banaanileipä" / Vegan banana bread

(for the recipe in English, scroll down to ENGLISH :) )

Minä pidän banaanikakusta, joka on suht mehukas ja ehkä hieman taikinamainen. Tässä minun jo pitkään käyttämäni resepti, joka on myös munaton, maidoton ja mahdollisesti sokeriton! Myös gluteiiniton (voisi kenties olla viljaton myös) vaihtoehto, joka on toki erimakuinen kuin alkuperäinen. Minä pidän molemmista.



Vegaaninen banaanikakku eli "banaanileipä"
 (1-2 vuokaa esim. 22cm ja 26cm jossa reikä keskellä. Voi laittaa yhteen jos mahtuu. 
Helppo ja suht nopea.) 
 
10 tai 1L (yli)kypsää banaania*
2,5-3dl sokeria (esim. intiaanisokeri, koivusokeri=xylitol)
80ml öljyä (esim. kookos-/seesaminsiemen öljy)
1dl vettä

9dl graham jauhoja tai kaurajauhoja** (n. 7dl jos teet gluteiinitonta)
1 tl ruokasooda
2 tl leivinjauhe
2 tl kaneli
(1 tl jauhettu kaardemumma)
(1-2 tl vaniljajauhetta tms)

(öljyä)
(korppujauhoja, tarvittaessa gluteiinittomia)

Muussaa banaanit. Lisää sokeri, öljy ja vesi ja jatka muussaamista. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen.
- grahamjauhoversio: Vältä liikaa sekoittamista, jotta kakusta ei tulisi kuiva.
- gluteiiniton versio: Lisää jauhoja noin 7dl-7,5dl. Valmis taikina on tahmeaa.

Öljyä tai voitele vuoka/vuoat ja laita korppujauhot. Laita taikinaa vuokiin (n. 3-4cm jos käytät kahta vuokaa) ja paista 175C
- grahamjauhoversio: n. 40-60min tai kunnes kypsää (kokeile tikulla)
- gluteiiniton versio: n. 30-50min


Kommentit: Tämä on minun kestosuosikkini lapsuudesta lähtien. Helppo pakastaa ja mukava syödä osittain sulaneenakin. Kuivakakkumainen.

*banaanivinkki: Voit ottaa n. 1L rasian (esim. vanha jäätelörasia), johon laitat ylikypsiäbanaaneja aina kun niitä tulee. Pakasta banaanit ja lisää banaaneja sitä mukaa kun kypsyvät liikaa. Kun rasia on täysi, voit sulattaa ne ja käyttää tässä reseptissä 10 banaanin sijasta. Huom.
1) Laita banaanit suht tiiviisti rasiaan, vaikka painaen hajalle.
2) Sulaessa voi tulla aika paljon nestettä, kaada sitä pois sen verran kuin pystyt.

**Jauhovaihtoehdot:
1) Ensin tein tätä aina tavallisilla täysjyvävehnäjauhoilla (tai grahamjauhoilla). Maukas kakku tulee kaurajauhoilla.
2) Olen myös kokeillut tätä gluteiinittomilla jauhoilla. Paras tulos kun käyttää gluteiinittomia kaurajauhoja (9dl). Muutoin olen käyttänyt esim. puolet tummaa riisijauhoa, puolet tattaria (yht 7dl). Kookosta voi halutessaan laittaa 0,5-1dl kokonaisjauhomäärästä. Kakku ei kohoa samalla tavalla, tai ole yhtä kuohkea kuin esim. kaurajauholla. Paistoaika on myöskin lyhyempi. En ole vielä kokeillut tätä viljattomana versiona, mutta ajatuksena testata sekin.


Oiled and then bread crumbed :)

Valmis gluteiiniton kakku / Cooked glutein free cake



ENGLISH

Here is a recipe for banana bread I have been using for years. It is egg free, dairy free and if needed sugar free! Also can be glutein free. :) And perhaps I will try a grain free version in future...



Vegan banana bread
(1-2 cake tins, for example 22cm and 26cm with a hole in the middle. You can use just one if it fits.
Easy and fairly quick to make.)

10 or 1L bananas*
2,5-3dl sugar (for example "intiaanisokeri", xylitol i.e. birch sugar)
80ml coconut oil or other
1dl water

9dl flour whole wheat flour or oat flour** (or about 7dl if using glutein free flour)
1tsp baking soda
2tsp baking powder (glutein free if needed)
2tsp cinnamon
(1tsp cardamon)
(1-2tsp vanilla powder etc)

(oil)
(bread crumbs, glutein free if needed)

Mash bananas. Add sugar, oil and water. Continue mashing. Combine dry ingredients in another bowl, then add them to the mixture.
- (whole meal) wheat flour version: avoid mixing too much when adding flour to avoid cake from becoming too dry.
- glutein free version: Add approx 7-7,5dl flour. The final dough is still very sticky.

Oil/butter a cake tin or two, and use bread crumbs on top of the grease. Add dough into tin(s) (about 3-4cm if using two tins) and bake in an 175C oven
- (whole meal) wheat flour version: 40-60minutes or until cooked (try with a stick)
- glutein free version: 30-50minutes (it's done once the top is slightly brown at the edge, or you can just try with a stick)

Comments: I have loved banana bread since a child. Try freezing and eating half melted pieces.

*banana tip: As you get overripe bananas place them in a 1L plastic container (old ice-cream box etc). Freeze it. Keep adding overripe bananas when you have some. Once the contaner is full, you can use that instead of the 10 bananas in this recipe. Notice:
1) Place bananas firmly in the container, even mush them a bit.
2) Once you defrost them, tip excess liquid out.

**Flour options: 
1) Whole meal wheat flour, or oat flour (last one is the best).
2) Glutein free flour(s). The best / tastiest result is using glutein free oat flour (use 9dl). For other gf flours use about 7dl. I have tried using half dark rice and half buckwheat. If you wish to use coconut flour use a maximum of 0,5-1dl of it. The cake does not raise like the wheat/oat version, but doesn't matter in my opinion. Also faster to bake.




lauantai 21. maaliskuuta 2015

Uunivihannekset / Oven roast veggies

Uunivihannesten paistamiseen on tässä pari erilaista versiota.

Tämä resepti on
maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen 

Uunivihannekset

Tarvitset
n. 1kg juureksia
vähän muitakin vihanneksia, jos haluat (esim. parsakaalia, sieniä)

Pilko kaikki juurekset suht pieniksi paloiksi (max n. 3cm). Jos käytät punajuurta, kiehauta se n. 10min. Laita kaikki juurekset vuokaan.
(Lisää sienet/parsakaali yms. päälle, kun olet maustanut juurekset valitulla marinadilla. Vahdi parsakaalia kun vihannekset ovat uunissa. Jos nuput alkavat palaa, laita kansi/folio.)

Paista vihanneksia 200-220C n. 40min tai kunnes ovat halutun kypsiä.

Marinadivaihtoehdot


Rosmariinivihannekset

Sekoita oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja reilusti rosmariinia kupissa. Kaada juuresten päälle ja sekoita (tai jos teet tikkuja, voit myös voidella ne). (Lisää sienet/parsakaali päälle.)

Voit myös käyttää tuoretta rosmariinia, jolloin voit lisätä sen suoraan juuresten sekaan ja kaataa suola/pippuriöljyn päälle.
Kypsennetty / Cooked


Appelsiini-timjamivihannekset

Sekoita 1 appelsiinin mehu, 2-3rkl hunajaa tai siirappia, 2rkl oliiviöljyä ja 1-2rkl kuivattua timjamia kupissa. Kaada seos juuresten päälle ja sekoita. Lisää sienet/parsakaali jos käytät ja rouhi pippuria ja suolaa koko annoksen päälle.







Bataattiranskikset rosmariinillä / Sweet potato chips with rosemary

Bataattiranskikset rosmariinillä / Sweet potato chips with rosemary

ENGLISH

Oven veggies

Here are some options for extra flavour for your oven roast veggies.

This recipe is
dairy free, egg free, glutein free, grain free, soy free, nut free, sugar free & vegan

You will need

about 1kg root vegetables
some other vegetables if desired (for example broccoli, mushrooms)

Chop all root vegetables into fairly small pieces (max. 3cm). If using beetroot boil pieces first for 10min. Place all root vegetables in an oven tray.
(Add mushrooms/broccoli on top once you have spiced the root veggies with desired marinade. Keep an eye on the broccoli once in oven so the top doesn't burn. If drying out add a lid or foil.)

Cook vegetables in 200-220C for 40min or until cooked to your liking.

Marinade options


Rosemary vegetables

Mix olive oil, salt, pepper and lots of rosemary in a cup. Pour onto vegetables and mix (or if making chips you can also "paint" the oil on). (Add mushrooms/broccoli on top).

You can also use fresh rosemary. In this case just add it to the root vegetables and pour the oil with salt and pepper on top and mix.
Kypsentämättömät / Uncooked


Orange and thyme veggies

Mix the juice of 1 orange, 2-3 tablespoons honey or suryp, 2 tablespoons olive oil, 1-2 tbsp dried thyme in a cup. Pour over root veggies and mix. (Add mushrooms/broccoli). Grind some pepper and salt on top.

Quinoa-linssi muhennos / Quinoa and lentil casserole

Tämä resepti on
maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen 

Quinoa-linssi muhennos

0,5-1dl vihreitä linssejä
1/2 pkt (150g?) quinoaa
0,5dl punaisia linssejä
2 sipulia
3 perunaa
kasvisliemikuutio
2tl kurkumaa
2-4tl seos rosmariinia, timjamia, rakuunaa
2-3tl itämaista mausteseos/valitsemiasi mausteita
1tl cayenne pippuria
1tl pippuria
suolaa
1rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

Keitä vihreitä linssejä n. 10min.
Lisää quinoa, punaiset linssit, sipuli, kasvisliemikuutio, mausteet, kookosöljy. Keitä n. 10-15min.
Lisää kuutioidut pestyt perunat. Keitä vielä 10min.
Ruoka on valmis kun linssit, quinoa ja perunat ovat kypsiä.

ENGLISH

This recipe is
dairy free, egg free, glutein free, soy free, nut free, sugar free & vegan

Quinoa and lentil casserole

0,5-1dl green lentils
1/2 pkt (150g?) quinoa
0,5dl red lentils
2 onions
3 potatoes
1 veggie stock cube
2 teasp turmeric
2-4 teasp mix of teasp rosemary, thyme and tarragon
2-3 teasp indian/etc. spice mix or choice of other spices
1teasp cayenne pepper
1teasp pepper
salt
1tbsp cold pressed coconut oil

Boil the green lentils for 10min
Add quinoa, red lentils, onion, veggie stock cube, spices, coconut oil. Boil for 10-15min.
Add cubed potatoes. Boil for another 10min.
The dish is ready once the potatoes, lentils and quinoa are cooked.