Päätimme tehdä raakakakun tyttäreni syntymäpäiville viime vuonna. Edellisenä vuonna teimme ns. "tavallisen" kakun, jossa oli valkoista sokeria, valkoista vehnäjauhoa yms. "kivaa" prosessoitua "herkkua". ;) Yllätykseksemme se meni tosi huonosti kaupaksi - puolet vieraista eivät edes maistaneet sitä. Aiemmin kun olen tarjonnut raakaherkkuja, tai jotain muuta mistä minä pidän, niin monet ovat olleet hyvin epäileväisiä eivätkä ole välttämättä edes maistaneet - vaikka ainesosat muuten olisivatkin olleet heille tuttuja. Siksi valitsimme tuon "tavallisen" kakun aiemmin.
Noh, olin eräissä juhlissa, joissa emäntä tarjosi raakasuklaakakkua vierailleen. Kaikki tuntuivat pitävän siitä, vaikkeivät olleet ennen syöneet raakaruokaa. Ajattelin, että tässä olisi jotain käyttökelpoista meillekin. Näin kaikki allergiset ja terveelliset yms. ( ;D ) voisivat syödä synttärikakkua hyvällä omatunnolla. Käytimme pohjana siis tätä reseptiä. Teimme sen triplana, jotta kakusta tulisi tarpeeksi iso 20 aikuiselle. Siitä riittii isoon kakkuvuokaan ja mini piirakkavuokaan. Voi olla että tuplana olisi ollut sopivampi määrä, etenkin kun kakku on aika tuhtia tavaraa (tumma suklaa), ja näin ollen pienempi määrä (vrt. "tavalliset kakut") riittää tyydyttämään makean ja suklaan himon. Alla olevassa reseptissä on siis tuplamäärät alkuperäiseen verrattuna, ja osaa aineksia vähän vaihdettu tai muokattu. Pähkinöitä voi liottaa pidempäänkin kuin meidän ohjeessa, meillä taisi vain unohtua.
Raaka suklaakakku
(20hlölle?)
Pohja
200g
kuorimattomia manteleita (liotettu 2-6h)
100g
cashewpähkinöitä (liotettu 2-6h)
200g luomu taateleita tai rusinoita
4rkl
(raaka)kaakaojauhetta*
1tl
vaniljajauhetta
4rkl
vettä
Täyte
8 kypsää avokadoa
1-2
luomuappelsiinin raastettu kuori (pese ensin)
2dl (200g)
kylmäpuristettua luomu kookosöljyä
5dl (200g)
(raaka)kaakojauhetta*
2-2,5dl makeutusainetta (esim. taatelisiirappia** 1-1,5dl, xylitolia eli koivusokeria** 1dl)
*Me käytimme ei raakaa, luomulaatuista kaakaojauhetta.
**En tiedä onko tämä raakaa. Jos haluat 100% raa'an kakun, käytä jotakin raakaa makeutusainetta saman verran.
Riippuen minkälaista blenderiä käytät, voit jauhaa ainekset joko yhdessä tai osissa. Me teimme Vitamixillä (kuivakanisteri) pienemmissä osissa ja sekoitimme käsin yhteen.
Pohjan osalta pähkinät ja taatelit jauhetaan, ja muut aineet sekoitetaan joukkoon. Pohja laitetaan vuokaan (esim. kakkuvuoka, joka on vuorattu leivinpaperilla.) ja laitetaan jääkaappiin asettumaan.
Täyte Pesemättä blenderiä pohjan teon jälkeen, täytteen aineet blendataan massaksi. Massa lisätään pohjan päälle, koristellaan jos halutaan, ja siirretään takaisin jääkaappiin.
Kakku voi olla kylmässä tarjoiluun asti. Jos kakkuvuoassa on irroitettava reuna, kannattaa käyttää muovinen lasta reunoissa ennen reunojen avaamista, jottei kakku repeä. Leivinpaperin avulla kakku on helppo nostaa vuoasta kakkualustalle, ja sen jälkeen paperin voi leikata sopivan muotoiseksi.
Kommentit: Tämä menikin aika hyvin kaupaksi kaikille, jotka suklaasta pitävät. :) Poikkeuksena ehkä ihmiset, jotka ovat tottuneet yltiösokerisiin suklaisiin ym.
ENGLISH
We wanted to make a raw chocolate cake for our daughter's birthday party last year. The year before we made a so called "regular" cake, packed with "goodies" such as white wheat and white sugar, and to our surprise half the guests didn't even try it. Earlier when I have made raw food or other food I like to eat, some people have been quite suspicious, not wanting to try it, despite it having only familiar ingredients. This is why we tried the "regular" cake last year.
I then went to a party where the host had prepared a raw chocolate cake, and it seemed to be well appreciated even though most people hadn't had raw food before. So we thought this would be a perfect thing for our party too. We tripled the amounts to make enough for a birthday cake for 20 adults. Judging by the size and also richness of the cake, a double batch would have probably been about right. But there was no issue in getting rid of the left-overs. ;) As a base we used this recipe, but changed/adjusted some ingredients and in this recipe below you can find the doubled amount. The nuts can be soaked for longer, we just ran out of time I guess.
Raw chocolate cake
(for 20 people?)
Base
200g
unpeeled almonds (soaked for 2-6h)
100g
cashew nuts (soaked 2-6h)
200g organic dates or raisins
4tbsp
(raw) cacao powder*
1tsp vanilla powder
4tbsp water
Filling
8 ripe avocados
1-2 organic orange grated peel (wash the orange first)
2dl (200g)
cold extracted organic coconut oil
5dl (200g)
(raw) cacao powder*
2-2,5dl sweetener (for example date suryp** 1-1,5dl, xylitol i.e. birch sugar** 1dl)
*We used non raw but organic cacao powder.
**Not sure if this is raw, so if you want to be 100% replace with a raw sweetener.
Now depending on what kind of blender you have, you can put all ingredients in it at the same time, or do it in smaller batches (the base as well as the filling). I used the Vitamix dry container and had to do it it many batches.
Base grind the nuts and dates and mix all ingredients. Press into a pie or cake tin (if using a cake tin, lay a baking sheet on the bottom first). Then place the base in the fridge.
Filling Without washing the blender after making the base, put all filling ingredients in it and blend into an even mass. Add onto base, decorate if you wish, place back in fridge.
The cake can be in the cold until served. If the cake tin has a removable side, use a plastic spatula on the side before you take it off, so that the cake does not tear. If you lined it with baking paper, it is very easy to pick the cake up with, move onto a cake stand, and then cut the paper into desired shape.
Comments: This was well appreciated by chocolate lovers :) Perhaps with the minor exeption of people who are too used to sugary chocolate etc.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti