lauantai 18. joulukuuta 2021

Imelletty perunalaatikko, vegaaninen / Vegan potato casserole

Muokkasin meidän perheen vanhan reseptin vegaaniseksi. Alkuperäinen resepti "Elina-mammam hämäläinen perunalaatikko" :)

Vegaaninen imelletty perunalaatikko

(arviolta 2x 1,5L vuoat) 2,5kg perunoita (jauhoinen)
150g Naturli vegan butter block "voita"
1rkl himalajan suolaa
0,5dl vehnäjauhoja
0,3-0,6L++ Fazer Alku kaurajuomaa, luomu
(1rkl+ kookossiirappia/muu mieluinen siirappi)

Vegaaninen imelletty perunalaatikko, tuplamäärä
(vuoat: 3x 1,5L + 2x 0,85L) 5kg perunoita (jauhoinen) 300g Naturli vegan butter block "voita" 2rkl himalajan suolaa 1dl vehnäjauhoja 0,6-1,2dl++ Fazer Alku kaurajuomaa, luomu (2rkl kookossiirappia/muu mieluinen siirappi)

Ohje

1. Keitä kuorelliset perunat suolattomassa vedessä kypsiksi.

2. Valuta vesi pois ja kuori perunat mahdollisimman pian - hanskat ovat tarpeen ettei sormet pala. Survo perunat mahdollisimman nopeasti.

3. Lisää "voi" ja suola ja survo.

4. Hiukan jäähtyneeseen (hiukan kättä lämpöisempi, ei kuuma) survokseen lisätään 0,25dl (25ml) eli puolet vehnäjauhoista.

5. Imellytetään 60C uunissa tai muussa vastaavan lämpötilan paikassa yön yli (ei imelly jos lämpötila on liian korkea, yli 75C). Loput vehnäjauhot lisätään tunnin kuluttua uuniin laittamisesta, sekoitetaan hyvin.

6. Aamulla seokseen lisätään kaurajuomaa sen verran, että seoksesta tulee "löysää puuroa". Tämän jälkeen seos laitetaan vuokiin ja joko pakastetaan tai kypsennetään saman tien. Huom. älä täytä vuokia aivan täyteen, muutoin kuohuu yli uunissa.

7. (pakastetut vuoat sulatetaan ensin). Perunalaatikko kypsennetään 150C uunissa n. 2h tai enemmän (riippuen vuokien koosta, pienissä vuoissa kypsyy nopeammin). Perunalaatikko on kypsä kyn se saa kauniin ruskean pinnan.


ENGLISH


Translation upon request.


Vegaaninen lanttulaatikko / Vegan turnip casserole

Tämä resepti on muokattu erään tutun huippuhyvästä lanttulaatikosta. Hän tekee tämän täysmaidolla, voilla, tavallisella siirapilla ja "tavallisilla" korppujauhoilla (sekä yksi kananmuna 0,85L versioon). Hänen lanttulaatikko on taivaallista. 
Halusin kuitenkin tehdä siitä vegaanisen ja gluteiinittoman version. Kokeilin 4 eri kasvimaitoa/kermaa, sekä eri korppujauhoja ja lisää voita. Maku on edelleen paljon herkullisempi kuin kaupan lanttulaatikot!

Tässä on kaksi eri määrää. Ensimmäisestä tulee sopivasti 0,85L vuokaan, toisesta tulee sopivasti kahteen 0,85L vuokaan sekä yhteen 1,5L vuokaan.
 
Huom. kokeilin tehdä Violife "voilla" ja maniokki siirapilla jouluna-22. Maku ei ollut oikea. Kokeilen seuraavana jouluna Naturlin margariinia, sillä epäilen rasvan muuttaneen makua.


Vegaaninen lanttulaatikko 0,85L

0,5kg lanttua
50g+1rkl Naturli vegan butter block -"voita"
0,5tl himalajan suolaa
0,5tl suolaa
0,5tl valkopippuria (tai 0,2tl hyvin hienoksi jauhettua valkopippuria)
1dl gluteiinittomia korppujauhoja (Moilas)
0,5dl kookossiirappia
1,5dl Fazer Aito kaurajuoma, luomu


Vegaaninen lanttulaatikko 2x0,85L & 1x 1.5L

2kg lanttua
200g+50g Naturli vegan butter block -"voita"
2tl himalajan suolaa
2tl valkopippuria (tai 0,8tl hyvin hienoksi jauhettua valkopippuria)
4dl gluteiinittomia korppujauhoja (Moilas)
2dl kookossiirappia
6dl Fazer Aito kaurajuoma, luomu


Ohje

1. Kuori lantut erittäin hyvin. Kaikki vihreä, vihertävä ja vaalea kuoritaan pois. Jäljelle jää vain kellertävä osa. 

2. Pilko lantut kuutioiksi.

3. Keitä lanttupaloja vähässä vedessä (laita vettä vain sen verran, että juuri peittyvät).

4. Kun lantut ovat kypsiä (haarukka menee helposti läpi) valuta kaikki vesi pois. Laita uuni lämpenemään 150C.

5. Soseuta lantut hyvin.

6. Lisää Naturli "voi", anna sen sulaa joukkoon. Sekoita vispilällä ja lisää loput ainekset (myös korppujauho lisätään). Vatkaa kuohkeaksi.

7. Voitele vuoka/vuoat. Lisää seos vuokiin.

8. Paista 150C uunissa ensin 1h, sitten laita päälle folio. Jatka paistamista vielä toinen 1h. Jos käytät 0,5L vuokia, paistoaikaa lyhennetään. Tämä 2h on sopiva paistoaika 0,85L vuoalle. Isompi vuoka tarvitsee ehkä hiukan pidemmän ajan.


Laatikot voi syödä saman tien, tai antaa jäähtyä ja pakastaa/siirtää jääkaappiin. 

Uudelleen lämmittäessä laita uuni 120C asteeseen ja lämmitä laatikoita 1-1,5h (lantun maku ei tule niin voimakkaasti esiin, kun lämmittää näin).


ENGLISH


English translation upon request.