sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Kaura-suklaapallot / Oat-chocolate balls



Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Kookoksella / with coconut
Kaura-suklaapallot
(noin 0,5L palloja)

100g voita(/maidotonta margariinia)
3dl kaurahiutaleita/tattarihiutaleita/quinoahiutaleita (puurohiutaleita)
0,75dl xylitolia (koivusokeria)(/muu sokeri tarvittaessa)
3 rkl kaakaojauhetta
1/4dl vettä, tarvittaessa
Kookosta/seesaminsiemeniä tms. koristeluun

Sulata voi. Sekoita kuivat aineet (ei kookosta) keskenään ja lisää voi. Sekoita hyvin. Muotoile palloiksi ja pyöritä kookoksessa/seesaminsiemenissä. Jos ei tahdo palloutua, lisää vesi ja kokeile uudelleen. Säilytä jääkaapissa.



ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Oat-chocolate balls
Seesaminsiemenillä / with sesame seeds
(about 0,5L of balls)

100g butter(/dairy free margarine)
3dl oat flakes/buckwheat flakes/quinoa flakes (porridge flakes)
0,75dl xylitol (birch sugar)(/other sugar if needed)
3 tbs cacao powder
1/4dl water, if needed
shredded coconut for decoration

Melt the butter. Mix dry ingredients (minus coconut) together and add butter. Mix well. Make balls and roll in shredded coconut. If balls don't form easily add the water, mix well and try again. Store in fridge.






Kookospähkinän avaaminen / How to crack a coconut

Minä RAKASTAN kookosta. Jokin aika sitten sain maistaa tuoretta kookosta ensi kertaa. Se oli niiiiiin hyvää... Aika kovaa, ja toisaalta kookoksen maku ei ole niin voimakas kuin voisi kuvitella. Mutta minä tykkään. Vaan miten avata kookos? Ne on niin kovia.... Tässä tapa, joka minulle opetettiin. Ei vaadi paljoa voimaa tai kikkailuja. :)

Kookospähkinän avaus

Helpoin tietämäni tapa avata kookos. Ei vaadi paljoa voimaa, aikaa, tai kikkailuja.

Tarvitset:
2 naulaa
vasaran
kupin
metallisen voiveitsen
pyyhe tms. pehmike
1 kookos :) (kannattaa valita sellainen, jonka pohjassa on selkeät viivojen yhtymät, eikä liikaa karvaa. Ks. kohta 1.)

1) Etsi kookoksen pohjasta kohta, jossa sen "pystyviivat" kohtaavat. Iske ensimmäinen naula siihen. Naulaa pitää jonkun verran lyödä, mutta pitäisi olla suht helppoa jos on oikea kohta. Laita kookospähkinä pyyhkeen päälle pöydälle, kun isket naulaa. Näin pöytä säästyy vaurioilta.
2) Kun pohjassa on naula, iske seuraava naula päinvastaiselle puolelle, yhteen mustista pilkuista. Naula uppoaa sinne helposti.
3) Irrota molemmat naulat (ensin mustasta pisteestä, sitten pohjasta) ja laita heti kupin päälle musta piste alaspäin. Kookosvesi alkaa valua kuppiin. Voit tarvittaessa varovasti ravistaa, taikka suurentaa mustan pisteen aukkoa.
4) Kun kaikki kookosvesi on valunut, voit alkaa naputella kookosta. Kuvittele että kookos on maapallo. Naulat olivat sen navat. Naputtele vasaralla "päiväntasaajaa" pitkin. Tässä voi joutua käyttämään vähän voimaa. Muutamassa minuutissa kuori alkaa säröillä ja kookos halkeaa kahteen osaan.

5) Nyt voit veistellä kookoslihaa irti. Minä yleensä leikkaan voiveitsellä siivuja, ja laitan veitsen kuoren ja kookoslihan väliin ja pala irtoaa. Tämä on eniten aikaavievä osuus, mutta en toistaiseksi tiedä muutakaan keinoa.



Tähän isketään ensimmäinen naula (kuva otettu naulan poistamisen jälkeen). / This is where you hit the first nail (picture taken after removing the nail).

Kookospähkinä ja sen pehmike. Tässä yksilössä oli aivan liikaa "karvaa" enkä löytänyt oikeaa kohtaa naulalle. / Coconut with the cushioning. This coconut had way too much "hair" and I could not find the right place for the nail to go in.

Toinen naula / Second nail

Kookosveden valutus (kuva otettu jälkikäteen, murretusta kookoksesta) / Draining the coconut (picture taken after the process, using a cracked coconut)


Kookoslihan leikkelyä / Cutting the coconut meat




ENGLISH

Cracking a coconut

I love coconuts so much. I finally got taught how to crack one, without too much hassle of strenght or sharp knives :)

You will need:
2 nails
a hammer
a cup
a butter knife (metal)
a towel/other "cushioning"
1 coconut :) (select one that has clear lines meeting in the bottom, see 1). Also not too much "hair" in that part)

1) Find a place in the bottom of the coconut, where the vertical lines meet/cross. The first nail needs to go in to the centre of that. It may require a bit of strength, but not a lot. Place the coconut on a towel on the table while you hit the nail in it. This protects the table from damage.
2) Once you get the first nail in, turn the coconut over and hit the second nail into one of the black spots. This nail will go in very easily.
3) Remove both nails (first the black spot one, then the "bottom" one) and place over a cup, black spot down. The coconut juice will begin to come out via the hole in the black spot. If needed you can shake the coconut a bit, or make the hole in the black spot a bit bigger.
4) Once all coconut water has come out, you can start hammering the coconut. Imagine it is our globe. The nails were the poles. You need to hammer the equator. This may require some strength, a bit more than the first nail. Keep going round until the nut cracks. You will get two halves.

5) Now you can start cutting the coconut "meat" out. I use a butter knife to slice the meat, then I put the knife between the meat and the shell and pop the slice out. A bit time consuming, but I don't know an easier way.



Munakoisodippi / Aubergine dip

(for the English bit, scroll down to ENGLISH )

Halusin tehdä maidottoman dipin, joka ei jättäisi kaipaamaan kermaa tai jogurttia. Tässä siis tulos.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & vegaaninen. 

Munakoisodippi

1 munakoiso
1dl cashew pähkinöitä
0,5dl manteleita
1 valkosipuli
1-2 rkl kuivattua (tai tuoretta silputtua) korianterin lehteä
1tl juustokuminaa
1 rkl luomu sitruunan mehua
2-3 rkl oliiviöljyä
suolaa maun mukaan

Viipaloi munakoiso n. 0,5cm paksuisiksi siivuiksi ja grillaa uunissa 200C kunnes ovat pehmeitä ja väri on muuttunut (n. 30-40min kahdella pellillisellä, jos tekee isompaa satsia).

Hienonna pähkinät monitoimikoneessa tai blenderissä. Lisää valkosipuli, juustokumina, korianteri, sitruunan mehu ja jatka hienontamista. Lisää munakoiso ja 2rkl öljyä ja blendaa hetki. Mikäli tarpeen lisää öljyä ja lopuksi maun mukaan suolaa.

Kommentit: Maukas dippi. Itse jätin suolan aluksi kokonaan pois, jolloin dippi on makeahko.


ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free & vegan. 

Aubergine dip

1 aubergine (eggplant)
1dl cashew nuts
0,5dl almonds
1 clove garlic
1-2 tbsp dried (or chopped fresh) coriander leaf
1tsp cumin
1 tbsp organic (freshly squeezed) lemon juice
2-3 tbsp olive oil
salt to taste

Slice the aubergine into 0,5cm slices and grill in the oven in 200C until tender and the colour has changed (took me 30-40min with two trays in the oven, making a larger batch).

Put the nuts in a food processor or blender and blend until fine. Add garlic, coriander, cumin, and lemon juice and blend again. Add aubergine and 2 tbsp olive oil and blend. If needed add more oil and salt to taste and blend again.

Comments: A tasty dip. At first I left the salt out completely, which makes the dip kinda sweet.


Linssikeittoja / Lentil soups

Tässä muutama linssikeitto joita olen tehnyt. Kookoskerma saa niistä ihanan maukkaat. Aineksia ja mausteita voi aika vapaasti vaihdella oman maun mukaan!

Nämä reseptit ovat lähes kaikki seuraavaa:
maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Linssikeitto 1 (sinappinen)
(n. 3 annosta)

2 sipulia
4dl (400g) halkaistuja linssejä
3 kasvisliemikuutiota
3rk dijon sinappia (Maille)
1,3l vettä

1. Kuutioi sipulit ja paista niitä kattilan pohjalla tilkassa öljyä.
2. Kun sipulit muuttuvat läpikuultaviksi, lisää linssit ja vesi kattilaan.
3. Kun vesi kiehuu, lisää kasvisliemikuutiot ja sinappi.
4. Kun linssit ovat kypsyneet, keitto on valmista. Tarkista maku ja lisää sinappia jos tarve. Tarjoile sellaisenaan tai soseuta.

Linssikeitto 2 (yksinkertainen & iloinen)
(n. 3 annosta)

3dl punaisia linssejä
2 keskikokoista sipulia
(1 iso porkkana)
1-2 tl suolaa
ripaus pippuria

Keitä linssejä ohjeen mukaan. Lisää porkkana (pilko oman maun mukaan ihan pieneksi, tai isommiksi paloiksi). Kun keittoaikaa on jäljellä 2-5min lisää pilkottu sipuli. Mausta.


Linssikeitto 3 (intialaishenkinen)
(3-4 annosta?)

1,5dl vihreitä linssejä
0,5dl punaisia linssejä
1 iso sipuli
2 keskikokoista porkkanaa
1-2 pss pakastepinaattia
4-5dl kikherneitä
1/2 pkt kookoskermaa
curryä
kurkumaa
suolaa

1) Laita vihreät linssit kiehumaan.
2) Leikkaa sipuli haluamasi muotoon. Raasta porkkanat tai raasta yksi ja pilko toinen pieneksi.
3) Lisää punaiset linssit ja vihannespalat kun vihreät linssit ovat kiehuneet n. 10min.
4) Pilko kookoskerma pienemmäksi ja lisää sekin joukkoon.
5) Kun vihreät linssit ovat melkein kypsiä, lisää porkkanaraaste, kikherneet, pakastepinaatti ja mausteet. Sekoita ja tarkista maku.
Huom. jos tiedät suunnilleen paljonko mausteita haluat laittaa, voit lisätä ne jo alussa :)


Linssikeitto 4 (tumma, riisillä)
(n. 3-4 annosta??)

1,5dl mustaa riisiä
200g vihreitä linssejä (puoli pussia) (ja/tai beluga linssejä)
1 iso sipuli
2 kasvisliemikuutiota
1/2 pkt kookoskermaa

1) Laita riisi ja linssit kiehumaan.
2) Pilko sipuli ja lisää se veteen. Lisää kasvisliemikuutiot.
3) Kun keitos on kiehunut n. 20 min, lisää pilkottu kookoskerma joukkoon. Sekoita.
Keitto on valmista kun riisi ja linssit ovat kypsiä ja kookoskerma sulanut.


Linssikeitto 5 (lime-kookos, alkup.resepti täältä)

2dl punaisia halkaistuja linssejä
1l vettä
1 kasvisliemikuutio tai 1rkl kasvisliemijauhetta
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 kevätsipulin varsi tai jonkin verran ruohosipulia
1/4 tl chilijauhe
korianteria ruukku
5 kirsikkatomaattia
1-2rkl kermaista kookosmaitoa
2cm pala inkivääriä raastettuna
1rkl tahini
1 luomu lime

Keitä linssejä vedessä kasvisliemikuution kanssa. Lisää silputtu sipuli, murskattu valkosipuli, silputtu kevätsipuli/ruohosipuli, chilijauhe, 1/3 korianterista, kirsikkatomaatit paloiteltuna, inkivääri, tahini, ja kookosmaito. Anna kiehua miedolla lämmöllä 30-40min. Lisää limen mehu ja hedelmäliha, sekä loppu korianteri. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa kookosmaitoa tai vettä.


ENGLISH

Here are some lentil soups that I have been making. The coconut cream makes them so delicious. Other ingredients and spices can be altered to taste very widely.

These recipes (or most of them) are
dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Lentil soup 1 (mustardy)
(about 3 portions)

2 onions
4dl (400g) split lentils
3 veggie stock cubes
3tbsp dijon mustard (Maille)
1,3L water

1. Dice onions and lightly fry them in some oil in the bottom of a pot.
2. As the onions become transparent, add lentils and water into the pot.
3. Once water boils, add stock cubes and mustard.
4. Once the lentils are cooked, this soup is ready. Check the taste and add mustard if needed. You can enjoy the soup as it is or pure it.


Lentil soup 2 (simple & joyful)
(about 3 portions)

3dl red lentils
2 medium onions
(1 large carrot)
1-2 teasp salt
a dash of pepper

Boil the lentils according to instructions on the pack. Add the carrot (chop to desire - fine, chunks, etc). Once there is just 2-5min cooking time left add the chopped onion. Add salt and spices.


Lentil soup 3 (indian style)
(3-4 portions?)

1,5dl green lentils
0,5dl red lentils
1 large onion
2 medium carrots
150-300g frozen spinach
4-5dl chic peas
1/2 pack coconut cream
curry
turmeric
salt

1) Put the green lentils to boil.
2) Cut the onion into desired shape. Grate carrots or grate one and chop other one.
3) Add red lentils and chopped veggies once green lentils have boiled for about 10mins.
4) Chop coconut cream into smaller bits and add it to the soup.
5) Once green lentils are almost done add grated carrots, chic peas, spinach and spices. Mix and check the taste.
If you know how much spices you want to put, you can add them already in the beginning :)


Lentil soup 4 (dark, with rice)
(n. 3-4 portions??)

1,5dl black rice
200g green lentils (and/or beluga lentils)
1 large onion
2 veggie stock cubes
1/2 pack coconut cream

1) Put rice and lentils to boil.
2) Chop onion and add it to the water. Add stock cubes.
3) Once the soup has been boilinb for about 20mins, Kun keitos on kiehunut n. 20 min, add chopped coconut cream in. Mix.
The soup is done once the lentils and rice are cooked, and the coconut cream melted.


Lentil soup 5 (lime-coconut, original recipe is here)

2dl red split lentils
1l water
1 veggie stock cube or 1tbsp veggie stock powder
1 red onion
1 garlic
1 spring onion or some chives
1/4 teasp ground chili
1 pot coriander
5 cherry tomatoes
1-2 tbsp creamy coconut milk
2cm piece ginger root, grated
1tbsp tahini
1 organic lime

Boil the water and add lentils and veggie stock cube. Add chopped onion, spring onion, minced garlic, ground chili, 1/3 of the coriander, chopped cherry tomatoes, ginger, tahini and coconut milk. Let it boil for 30-40 min. Add juice of the lime and the fruit itself, as well as remainer of coriander. Check the taste. Add coconut milk or water if needed.

perjantai 12. joulukuuta 2014

Eväspatukat / Snack bars

Tässä muutama variaatio samasta reseptistä. Kokeile ensin puolittamalla resepti, jos et ole varma ovatko nämä makuusi!

Reseptistä tulee noin 12-16 patukkaa, tai 34-40 jääpalan kokoista palaa.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & vegaaninen. 

Taatelipohjaiset

5dl pähkinöitä (saksanpähkinä, parapähkinä, manteli, jne) (mielellään liotettuina)
2,5dl taateleita (mielellään liotettuina)
2,5dl kaurahiutaleita/tattarihiutaleita
1-1,5dl rusinoita
2-4tl kanelijauhetta
2-4tl vaniljajauhetta/vaniljauutetta (tai 1,5 vaniljatankoa)
0,5-1dl vettä, tarvittaessa

Viikunapohjaiset

5dl pähkinöitä (saksanpähkinä, parapähkinä, manteli, jne) (mielellään liotettuina)
2,5dl viikunoita
2,5dl kaurahiutaleita/tattarihiutaleita
1-1,5dl rusinoita
2-4tl kanelijauhetta
1dl vettä, tarvittaessa

Päärynäpohjaiset

5dl auringonkukansiemeniä
2,5dl kuivattuja päärynöitä
2,5dl kaurahiutaleita/tattarihiutaleita
1-1,5dl rusinoita
1tl kanelijauhetta
0,5tl inkiväärijauhetta
1dl vettä, tarvittaessa


Jos sinulla on hyvä tehosekoitin tms. niin voit laittaa kaikki ainekset (ei vettä, eikä välttämättä rusinoita) sinne kerrallaan, ja jauhaa massaksi.
Muutoin tee osissa (minä tein vitamixilla osissa): pähkinät/siemenet ensin, sitten kuivatut hedelmät. Rusinat voi lisätä kokonaisina tai nekin jauhaa, maun mukaan. Lisää mausteet ja vesi lopuksi, tai laita ne jossakin osiossa sekaan. Tee kädellä massaksi. Lisää tarvittaessa mausteita.

Kommentit: Ehdottomasti parhaimmat (ja makeimmat) näistä ovat taatelipohjaiset patukat. Niillä sopii herkutella. Muut ovat enemmän juuri eväspatukoiksi sopivia.



Valmiina pakkaseen / Ready to be frozen




ENGLISH

A few variations of the same recipe. If you are unsure if you would like these or not, please halve the recipe when trying it for the first time.

The recipe makes about 12-16 snack bars or 34-40 ice cube size pieces.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free & vegan.

Date-based

5dl nuts (walnuts, brazil nuts, almonds, etc.) (preferably soaked)
2,5dl dates (preferably soaked)
2,5dl oat/buckwheat flakes
1-1,5dl raisins
2-4tl ground cinnamon
2-4tl vanilla powder or extract (or 1,5 vanilla pods)
0,5-1dl water, if needed

Fig-based

5dl nuts (walnuts, brazil nuts, almonds, etc.) (preferably soaked)
2,5dl figs2,5dl oat/buckwheat flakes
1-1,5dl raisins
2-4tl ground cinnamon
1dl water, if needed

Pear-based

5dl sunflower seeds
2,5dl dried pears
2,5dl oat/buckwheat flakes
1-1,5dl raisins
1tl ground cinnamon
0,5tl ground ginger
1dl water, if needed


If you have a good blender/food processor you can put the whole lot in at the same time (except water, and perhaps raisins).
Otherwise make in parts (I used the vitamix dry jug): nuts/seeds first, then dried fruit. Raisins can be added whole, or ground if desired. Add spices and water in the end, or add them to one of the parts when blending. Mix all parts together by hand. Add spices if necessary.

Comments: I think the tastiest are by far the date-based ones. They are the sweetest too, and good as a treat. Other ones are more like snack bars usually are.