sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Kookospähkinän avaaminen / How to crack a coconut

Minä RAKASTAN kookosta. Jokin aika sitten sain maistaa tuoretta kookosta ensi kertaa. Se oli niiiiiin hyvää... Aika kovaa, ja toisaalta kookoksen maku ei ole niin voimakas kuin voisi kuvitella. Mutta minä tykkään. Vaan miten avata kookos? Ne on niin kovia.... Tässä tapa, joka minulle opetettiin. Ei vaadi paljoa voimaa tai kikkailuja. :)

Kookospähkinän avaus

Helpoin tietämäni tapa avata kookos. Ei vaadi paljoa voimaa, aikaa, tai kikkailuja.

Tarvitset:
2 naulaa
vasaran
kupin
metallisen voiveitsen
pyyhe tms. pehmike
1 kookos :) (kannattaa valita sellainen, jonka pohjassa on selkeät viivojen yhtymät, eikä liikaa karvaa. Ks. kohta 1.)

1) Etsi kookoksen pohjasta kohta, jossa sen "pystyviivat" kohtaavat. Iske ensimmäinen naula siihen. Naulaa pitää jonkun verran lyödä, mutta pitäisi olla suht helppoa jos on oikea kohta. Laita kookospähkinä pyyhkeen päälle pöydälle, kun isket naulaa. Näin pöytä säästyy vaurioilta.
2) Kun pohjassa on naula, iske seuraava naula päinvastaiselle puolelle, yhteen mustista pilkuista. Naula uppoaa sinne helposti.
3) Irrota molemmat naulat (ensin mustasta pisteestä, sitten pohjasta) ja laita heti kupin päälle musta piste alaspäin. Kookosvesi alkaa valua kuppiin. Voit tarvittaessa varovasti ravistaa, taikka suurentaa mustan pisteen aukkoa.
4) Kun kaikki kookosvesi on valunut, voit alkaa naputella kookosta. Kuvittele että kookos on maapallo. Naulat olivat sen navat. Naputtele vasaralla "päiväntasaajaa" pitkin. Tässä voi joutua käyttämään vähän voimaa. Muutamassa minuutissa kuori alkaa säröillä ja kookos halkeaa kahteen osaan.

5) Nyt voit veistellä kookoslihaa irti. Minä yleensä leikkaan voiveitsellä siivuja, ja laitan veitsen kuoren ja kookoslihan väliin ja pala irtoaa. Tämä on eniten aikaavievä osuus, mutta en toistaiseksi tiedä muutakaan keinoa.



Tähän isketään ensimmäinen naula (kuva otettu naulan poistamisen jälkeen). / This is where you hit the first nail (picture taken after removing the nail).

Kookospähkinä ja sen pehmike. Tässä yksilössä oli aivan liikaa "karvaa" enkä löytänyt oikeaa kohtaa naulalle. / Coconut with the cushioning. This coconut had way too much "hair" and I could not find the right place for the nail to go in.

Toinen naula / Second nail

Kookosveden valutus (kuva otettu jälkikäteen, murretusta kookoksesta) / Draining the coconut (picture taken after the process, using a cracked coconut)


Kookoslihan leikkelyä / Cutting the coconut meat




ENGLISH

Cracking a coconut

I love coconuts so much. I finally got taught how to crack one, without too much hassle of strenght or sharp knives :)

You will need:
2 nails
a hammer
a cup
a butter knife (metal)
a towel/other "cushioning"
1 coconut :) (select one that has clear lines meeting in the bottom, see 1). Also not too much "hair" in that part)

1) Find a place in the bottom of the coconut, where the vertical lines meet/cross. The first nail needs to go in to the centre of that. It may require a bit of strength, but not a lot. Place the coconut on a towel on the table while you hit the nail in it. This protects the table from damage.
2) Once you get the first nail in, turn the coconut over and hit the second nail into one of the black spots. This nail will go in very easily.
3) Remove both nails (first the black spot one, then the "bottom" one) and place over a cup, black spot down. The coconut juice will begin to come out via the hole in the black spot. If needed you can shake the coconut a bit, or make the hole in the black spot a bit bigger.
4) Once all coconut water has come out, you can start hammering the coconut. Imagine it is our globe. The nails were the poles. You need to hammer the equator. This may require some strength, a bit more than the first nail. Keep going round until the nut cracks. You will get two halves.

5) Now you can start cutting the coconut "meat" out. I use a butter knife to slice the meat, then I put the knife between the meat and the shell and pop the slice out. A bit time consuming, but I don't know an easier way.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti