lauantai 26. joulukuuta 2015

"Paimenen piiras" - kasvisversio / Vegetarian version of shepherds Pie

Tässäpä herkullinen lihaton ja alkoholiton versio "paimenen piiraaseen". Muutamaan eri versioon olen netissä törmännyt, mutta mikään ei täysin miellyttänyt, joten tässä oma versioni - namskis.

Tämä on (maidoton), munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

"Paimenen piiras" - kasvisversio

500g bataattia (tai vain perunaa)
500-600g perunoita (n. 10-12 pientä perunaa)
40g luomu voita (tai maidotonta kasvismargariinia, esim. keiju, tai haluamaasi mietoa öljyä)

2,5dl vihreitä linssejä
1 kasvisliemikuutio
2tl timjamia
1tl korianteria, jauhettu

2dl punaisia (kokonaisia) linssejä
3 keskikokoista porkkanaa
2 keskikokoista/isohkoa sipulia
4 valkosipulin kynttä

1,5dl seos mustaseljanmarjamehutiivistettä ja punaviinietikkaa (punaviinietikkaa on n. 0,6dl)

Kuori ja pilko bataatit ja peruna samankokoisiksi paloiksi ja keitä kunnes kypsiä. (Valuta vesi ja muussaa. Lisää voi muussatessa.)

Sillä välin kun potut kiehuvat, keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää kasvisliemikuutio. Kun linssit ovat kypsyneet lisää timjami ja korianteri ja sekoita. Siirrä syrjään odottamaan.

Pilko sipulit ja porkkana pieniksi paloiksi. Pilko sienet hieman isommiksi paloiksi.
Murskaa valkosipuli pannulle voinokareen kera. Paista hetki ja lisää sipulit sekä porkkanat. Kuullota muutama minuutti ja lisää sienet. Paista seosta hetki, kunnes sienten pinta muuttuu. Lisää linssit, mehu ja etikka, sekoita.

Kaada linssimuhennos uunivuokaan ja levitä tasaisesti. Lisää peruna-bataattimuussi päälle ja tasoita.
Paista uunissa 200C n. 30-40min.




ENGLISH

This is a yummy meat free and alcohol free version to Shepherd's Pie. I have seen some others online before, but none that have made me 100% happy. So I made my own :)

The dish is (dairy free), egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Vegetarian version of shepherds Pie

500g sweet potato (or just potato)
500-600g potatoes (about 10-12 small ones)
40g organic butter (or dairy free vegetable margarine, or a mild oil of your choice)

2,5dl (1c) green lentils
2dl (a bit under 1c) red whole lentils
1  veggie stock cube
2teasp thyme
1teasp coriander, ground

2dl red (whole) lentils
3 medium carrots
2 medium/largish onions
4 cloves garlic

1,5dl mix of black elderberry concentrated juice and red wine vinegar (about 0,6dl of the vinegar)

Peel and chop the potato and sweet potato into similar chunks. Boil them until done. (Drain, mash and add butter while mashing.)

While the potatoes are boiling, boil the lentils according to the package. Add a vegetable stock cube. Once cooked add thyme and coriander, mix in and set aside.

Chop the onions and carrots into small pieces. Chop the mushrooms into larger pieces.
Mince the garlic onto a frying pan with a bit of butter. Fry for a moment and add onions and carrots. Fry for a few minutes and add mushrooms. Fry for a moment, until the skin of the mushrooms has changed a bit. Add lentils, juice and vinegar and mix.

Pour the lentil mixture into an oven dish (a large lasagne dish is good). Spread evenly. Add the potato&sweet potato mash on top, even out.
Bake in a 200C oven for about 30-40min.




Gluteiinittomat joulutortut / Glutein free Finnish Christmas pastries

Tässä gluteiiniton joulutortturesepti, yhdistelin useita eri versioita saadakseni tämän. Aika hyvä tuli! Taikina eiole lehtevää, vaan mahdollisimman helppo taikina jolla pystyy tekemään tortut (ja kuitenkin munaton, maidoton ja gluteiiniton!). Itse pidän myös mausta. Ainoa miinus joillekin lienee väri - vaaleita torttuja on vaikea saada ravinteikkaammista jauhoista.

Viljattomat tortut / "Flourless" star pastry
Kokeilin myös viljatonta torttutaikinaa, vaihtaen maissitärkkelyksen arrowjuureen. Taikinaa ei ollut ihan yhtä helppo käsitellä, enkä itse pitänyt mausta jostain syystä (mieheni sanoi että maku ok)... mutta nämä olivat kyllä enemmän perinteisten vehnätorttujen näköisiä, kuin tämän oman reseptini tortut (johtunee siitä, että käytin itse jauhamaani kaurajauhoa, eli ei ollut aivan hienoa). Kokeilin tätä omaa reseptiänikin kookosjauhoilla, ja totesin että se on mikä tökkii minun makunystyröissä vastaan. Kaura-riisi-sekoitus ollut mielestäni paras maku tähän mennessä.

Jos et jaksa itse tehdä taikinaa, kuulemani mukaan Schär millefoglie on paras gluteiiniton valmistaikina. Mutta suosittelen, että kokeilet tätä kuitenkin :)

Tämä on (maidoton), munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Gluteiinittomat joulutortut
Gluteiinittomat joulutortut (itsetehdystä kaurajauhosta, karkeaa)

Taikina
1,5 dl perunasuurimoita
1,5 dl vettä(/siemenmaitoa)
200g voita (/maidotonta margariinia)**
4-4,5dl gluteiinittomia jauhoja (paras glut.kaurajauho)
2rkl psylliumjauhetta (/ksantaania)
1 rkl soodaa
3 rkl omenaviinietikkaa

Luumusose
200g kuivattuja luumuja
1-3rkl vettä (luumujen liotuksesta)
(0,5-2rkl erytritolia/koivusokeria/kookossokeria/tms, jos kaipaa lisää makeutta)

Laita luumut likoamaan veteen (voit liottaa ne myös yön yli, mutta 30-50min riittää). Ota voi/margariini huoneenlämpöön (voit ottaa jo hyvissä ajoin).
Laita perunasuurimot ja vesi kulhoon. Anna liota jonkun aikaa, kunnes ovat liuenneet rakeista liisterimäiseksi seokseksi.
Lisää etikka, jauhot (joihin on sekoitettu psyllium ja sooda) ja voi pikkuhiljaa nyppien/veivaten/puristellen. Kun kaikki aineet ovat muodostuneet yhtenäiseksi taikinaksi, laita taikina jääkaappiin.

Valuta luumuista neste kippoon. Laita luumut tekosekottimeen ja lisää tilkka valutusnestettä (n. 1rkl) joukkoon. Blendaa tasaiseksi. Jos tuntuu että ei millään meinaa blendaus onnistua, voit lisätä varovasti vettä lisää 0,5-1rkl kerrallaan, mutta maksimissaan 1-2rkl lisää. Soseen pitää pysyä kasassa tortun päällä ja uunissa. Lisää myös sokeria, jos tuntuu että soseen makeus ei tällaisena riitä. :)

Ota taikina jääkaapista. Laita pöydälle jauhoja ja taikina päälle. Kauli n. 0,3-0,5cm paksuksi levyksi. Leikkaa siitä neliön muotoisia paloja. Tee viillot kulmien viereen, taita kulmat keskelle (käytä vettä saumakohdissa jos tarve ja paina kynnellä) ja laita lusikallinen luumuhilloa sidoskohdan päälle.

Siirrä valmiit tortut uunipellille joka on vuorattu leivinpaperilla. Jossain ohjeessa oli että jos siirrät tortut vielä hetkeksi kylmään ennen paistoa, niistä voi tulla rapeampia, itse en vielä kokeillut tätä.

Paista 225C n. 10-12min

**Olen kokeillut myös kookosöljyä voin sijaan. Taikinaa ei ole yhtä helppo käsitellä, ja makukin on mielestäni hiukan huonompi. Jos kuitenkin haluat kokeilla sitä versiota, niin sulata kookosöljy ja sekoita muihin aineisiin. Älä pidä taikinaa liian kauaa jääkaapissa, tai joudut käsin veivaamaan sitä jotta se lämpiää (kookosöljy kovettuu kylmässä). Käytä perunajauhoja kun kaulitset taikinaa.


perunasuurimot / potato grouts

sulaneet / melted


ENGLISH


The dish is (dairy free), egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Glutein free Finnish Christmas pastries (star pastries)

Glutein-free pastries (made with rough flour)
Dough
1,5 dl "potato groats" (or sub with potato flakes)
1,5 dl water/seed milk
200g butter/dairy free margarine**
4-4,5dl glutein free flour (bestis gluteinfree oat flour)
2 tbsp psyllium powder (or xanthan gum)
1 tbsp soda bicarb
3 tbsp apple cider vinegar

Prune pure
200g prunes, organic
1-3 tbsp water (from the prune soak)
(0,5-2 tbsp erytritol/birch sugar=xylitol/coconut sugar/etc, if you need it to be sweeter)

Place the prunes under water to soak (you can leave them overnight if you wish, but 30-50min is enough). Take the butter/margarine out and let it be in room temperature for a while.

Put the potato groats and water in a bowl. Let it sit for some time, until the potato groats have melted into a gluey kind of paste.
Add vinegar, the flour (that has the soda and psyllium mixed in) and butter by slowly pinching/squeezing it in. Once all is combined and makes a dough, place it in the fridge.

Drain the prunes (save the liquid). Put the prunes into a blender and add 1tbsp of the liquid. Blend so that it becomes even. Add a bit of the liquid if needed, 0,5-1tbsp at a time. You need to be careful not to add too much (otherwise it won't hold in the oven). Add the sweetener if you think the pure is not sweet enough for your taste.

Take the dough out of the fridge. Use a rolling pin to form a 0,3-0,5cm layer. Cut into desired shape and make star pastries (or something else). For star pastries you need a square and make cuts in the corners - you fold every second corner in (use water on your finger to pin them down). Place 2 teasp prune pure on the fold.

Place pastries on an oven tray lined with baking paper. In some recipes placing the pastries in a cold place before cooking them makes them crunchies, but I have not tried this and I actually prefer them soft (and doughy!).

Bake in 225C for about 10-12min.

**I have also tried to make this recipe by substituting the butter with coconut oil. The pastry is different, not as easy to manage and taste is not as good in my opinion. If you want to try it then melt the coconut oil and mix it in. Don't keep it in the fridge for too long or you will have to work it with your hands to warm it up again (coconut oil becomes hard in cold). Use potato flour when rolling the dough.

torstai 27. elokuuta 2015

Sokerittomat muffinsit / Sugar free muffins

Olen tehnyt muutamia versiota näistä maukkaista "terveysmuffinseista" ;)Yhteen versioon tulee mustikoita, toiseen punaviinimarjoja, kolmanteen suklaahippuja, ja neljäs on suklaamuffinsit (tätä vielä hion). Tästä voisi kyllä tehdä ihan marjattomiakin muffinseja, tai aamupalaksi version jossa siemeniä ja/tai rusinoita, tai tai tai... mitä vaan mieli tekee! Viljaton versio tulee mantelijauhoilla ja kookoshiutaleilla, hiutaleet voi tosin jättää pois/korvata jauhoilla (en ole vielä testannut). Muuten ovat gluteiinittomia.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, (viljaton), sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Sokerittomat marjaisat/suklaisat banaanimuffinsit

4dl jauhoja (esim. riisijauho, tattari-, manteli-, kookos- jne)
1,5dl hiutaleita (kaura-, tattari-, quinoa- tai kookoshiutaleita)
1tl psyllium jauhetta
1,5tl ruokasoodaa
1tl kaardemummaa
1tl vaniljajauhetta (ei viinimarjaversioon)

4 keskikokoista banaania
2rkl valkoviini/omenaviini etikkaa
4rkl öljyä (mieto oliiviöljy/kookosöljy/avocadoöljy...)
1dl vettä (tai siemenmaitoa)

Mustikkaversioon 3-4dl (pakaste)mustikoita
Punaviinimarjaversioon 2dl punaviinimarjoja (tuore/pakastettu)
Suklaahippuversioon 3dl sokeritonta suklaata/raakasuklaata/tms. pilkottuna paloiksi
Suklaaversioon 3-6rkl kaakaojauhetta


Sekoita kuivat aineet keskenään. Blendaa muut aineet (paitsi marjat/suklaahiput) ja sekoita kuiviin aineisiin kunnolla. Varovasti sekoita marjat/suklaa joukkoon (niin ettei marjat litisty ja värjää taikinaa).

Paista uunissa 175C n. 20min. Valmiit muffinsit ovat päältä kypsiä ja tuntuvat joustavilta kun hieman painaa.

Valitettavasti on vain kuva raakana.. mustikkaiset ja punaviinimarjaiset / I only have a pic of them raw - blueberry ones and red currant ones. Yum!

ENGLISH

I made a few versions of these delicious "health muffins" :) In one version you use blueberries or cranberries,in another you use choc chips, and in one they are just chocolate ones. Of course you could just make plain ones, or use seeds/nuts/raisins to make a breakfast/snack muffin, or something else you like. For a so called flourless version (grain free) use almond flour and coconut flakes (desiccated coconut). I think the flakes can probably be left out completely or substituted with some flour (haven't tried this yet though). Otherwise the recipe is glutein free.

The dish is dairy free, egg free, glutein (& grain) free, sugar free, soy free, nut free & vegan.


Sugar free muffins with berries or chocolate

4dl flour (for example rice flour, buckwheat-, almond-, coconut-..)
1,5dl flakes (oat flakes, buckwheat-, quinoa-, coconut-...)
1 teasp psyllium
1,5 teasp baking soda
1 teasp cardamon
1 teasp vanilla powder/extract (not for the red currant version)

4 medium bananas
2 tbsp white wine/apple cider vinegar
4 tbsp oil (mild olive oil/coconut oil/avocado oil..)
1dl water (or seed milk)

For the blueberry version 3-4dl (frozen) blueberries
For the red currant version 2dl red currants (fresh/frozen)
For the choc chip version 3dl sugar free chocolate/raw chocolate chopped
For the chocolate version 3-6tbsp cocoa powder

Mix the dry ingredients together. Blend the rest (apart from the berries/choc chips) and mix with the dry ingredients. Mix very well. Add the berries or choc chips and mix carefully so the berries don't burst and color the dough.

Bake in 175C for about 20min. The muffins are cooked once they look cooked on the top and are still a bit springy when you press them from the center.

sunnuntai 16. elokuuta 2015

Pizzakastike / Pizza sauce




Mieheni ystävä opetti kerran tekemään maukkaan pizzalle levitettävän kastikkeen itse. Nyt yritin kirjata määrät ylös, että ehkä joku muukin pääsee tästä nauttimaan :)

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Pizzakastike

140g tomaattipyrettä
0,5-1dl vettä
2-3 rkl oliiviöljyä (tai muu mieluisa öljy)
2-3rkl yrttejä maun mukaan (basilika, timjami, rosmariini jne)
0,5 tl cayenne pippuria, valinnainen
0,5-1tl suolaa
0,5-1tl pippuria

Sekoita kaikki aineet hyvin kulhossa. Levitä pizzapohjasi päälle.

Jos käytät tätä quinoa "pizzavuokaan" niin käytä maksimimäärä vettä.




ENGLISH

My partner's mate once taught us how to make a beautiful pizza sauce. I now tried writing the recipe down so maybe someone else could enjoy it as well.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Pizza sauce

140g tomato puré
0,5-1dl water
2-3 tbsp olive oil (or sub with preferred oil)
2-3 tbsp herbs you like (basil, thyme, rosemary....)
0,5 teasp ground cayenne, optional
0,5-1teasp salt
0,5-1teasp pepper

Mix all ingredients in a small bowl. Spread onto your pizza base.

If using this for the quinoa "pizza casserole" use the maximum amount of water.

keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Papunäkkileipä / Bean crisp bread

Olen pitkään tehnyt siemennäkkileipää joko tällä (neutraali) tai tällä (porkkanainen)  ohjeella. Siemennäkkärit ovat hyviä, mutta siemenet ja pähkinät ovat suht kalliita. Siispä olen kokeillut mitä jos tekisi näkkäriä pavuista. Lisään tähänkin siemeniä, mutta ne voi hyvin korvata sopivalla määrällä jauhoja.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Papunäkkäri

10dl papuja (esim. 5dl mustasilmäpapuja, 5dl kikherneitä)
(1dl vettä per 5dl kikherneitä, riippuen blenderistä)
3dl siemeniä (auringonkukan-, seesam-, pellavan-, jne)
1dl+ gluteenittomia/viljattomia jauhoja (riisi-, kurpitsansiemen-, kik herne-, tattari-, jne), tarpeen mukaan
3rkl öljyä
2tl suolaa
(3rkl+ rosmariinia/yrttejä)

"Kastike" makunäkkäriin
öljyä 2-3rkl
rosmariinia/muita yrttejä n. 2rkl
suolaa n. 1tl
pippuria n.1tl

Laita pavut tehosekoittimeen/blenderiin (kerralla tai osissa, riippueen koneesta) ja blendaa massaksi.
(Itse käytin vitamixia, blendasin osissa ja kik herneisiin täytyi laittaa n. 1dl vettä per 5dl kik herneitä jotta sekoittui.)

Laita kaikki ainekset isoon kulhoon ja sekoita massaksi. Jauhoja lisätään desi tai enemmän, tarpeen mukaan. Massa ei saa olla lötköä tai liian märkää, mutta sen pitää pysyä kasassa. Mausta maun mukaan - ohjeella tulee miedosti maustettuja.

Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipaperilla vuoratulle pellille. Leikkaa veitsellä valmiit urat, jotta saat näkkärin palat helpommin irtoamaan kun ne tulevat uunista.

Mikäli haluat voit tehdä ns. makukastikkeen. Sekoita ainekset ja sivele pullasudilla näkkäritaikinan päälle ennen uuniinmenoa. Antaa mukavan lisän näkkärille, etenkin jos haluaa syödä sitä pelkälteen.

Paista uunissa 175C n. 30-40min tai kunnes ovat kypsiä. Kun otat näkkärit uunista, anna niiden jäähtyä kunnolla ennen kuin liikutat niitä mihinkään. Ovat hieman hauraita etenkin lämpöisinä.

Kommentit: Verrattuna toiseen näkkäriohjeeseeni nämä ovat paljon hauraampia. Pysyvät kyllä hyvin kasassa kun ovat viilentyneet. Mielestäni ehkä miellyttävämpiä syödä, kun eivät ole niin kovia. Vaihtelu virkistää :)


ENGLISH

For long now I have made seeded crisp bread with either this ("neutral") or this (carroty) recipe. Seeded crisp breads are very nice, but seeds and nuts can be quite expensive. This is why I thought I would try making a similar one with beans. I added seeds to this as well, but they could be substituted with some flour if desired.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Bean crisp bread

10dl beans (for ecample 5dl black beans, 5dl chic peas)
(1dl water per 5dl chic peas. Depending on blender.)
3dl seeds (sunflower-, sesame-, flax-, and so on.)
1dl+ glutein free or grain free flour (rice, pumpkin seed, chic pea, buckwheat, and so on), as needed
3tbsp oil
2tea sp salt
(3tbsp+ rosemary/herbs)

"Dressing" for a flavoured crips bread
oil 2-3tbsp
rosemary/other herbs about 2tbsp
salt about 1teasp
pepper about 1teasp

Put beans in a blender and blend into a fairly smooth mass (all at once or in parts, depending on blender). 
(I used the vitamix and did this in sections. The chic peas required 1dl water per 5dl chic peas to blend them).

After blending the beans, put them and all other ingredients into a bowl and mix into a mass. Add flour as needed - if using these exact ingredients it will be approc 1dl. The dough should not be too lose or wet, and it should stay combined. Season to taste - with this recipe the crackers are fairly mild.

Spread onto an oven tray lined with paper into a thin layer. Cut into shapes (squares or what ever you want) prior putting into the oven. This makes everything easier after they are cooked.

If you want extra flavour make the "dressing" by combining all ingredients in a small bowl and use a basting brush to spread it onto the cut/shaped raw dough. Gives some flavour which is nice if you are planning on eating these plain.



Bake in 175C for 30-40min(?) or until done. Once you take them out, let them cool down properly before moving them. They break down more easily when warm.

Comments: When comparing to the other crip bread recipes these are far more fragile. I have been eating the harder ones for so long I quite enjoyed these. They don't break once cooled down.

Mustapapu-suklaa-muffinit (tai mokkapalat) / Black bean chocolate muffins (or brownies)

Tämän reseptin taikinaa voit käyttää tehdäksesi muffinseja, mokkapaloja... tai mitä keksitkään :)

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Mustapapu-suklaa-muffinit
(24-25muffinsia tai 1/3 - 1/2 pellillinen mokkapaloja)

8dl mustapapuja, mielellään itse keitettyjä
0,6dl (4rkl) chia siemeniä, liota n. 2 desissä vettä (**voit myös korvata psylliumilla, ks. ohje alempaa)
6 rkl kookosöljyä (tai voita, jos maito ok)
2,5dl kookossokeria
2,5dl kaakaojauhetta*
(0,5dl vettä, jos tarpeen)
1 tl himalajan suolaa/merisuolaa
2 tl vanilja uutetta/jauhetta
3 tl leivinjauhetta
öljyä/voita
(paperisia muffinsivuokia)

*minä käytin ihan leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta, mutta voit käyttää myös esim. raakakaakaojauhetta jos haluat.
**jos haluat korvata chia siemenet psylliumilla, ohje muuttuu hieman. Käytä 2rkl psylliumia. Sekoita kaikki kuivat aineet psylliumin kanssa (kaakaojauhe, mausteet, leivinjauhe). Lisää 3,5dl vettä ja anna turvota. Muutoin seuraa reseptiä.

Laita chia siemenet likoamaan veteensä. Öljyä/voitele muffinsivuoat (paperisista on helpompi saada muffinsit ulos). Tai jos teet mokkapaloja, vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
Sulata kookosöljy alhaisella lämmöllä ja lisää sokeri. Sokeri saa hieman pehmetä, mutta ei tarvitse sulaa.
Lämmitä uuni 175C.

Laita kaikki ainekset paitsi vesi blenderiin/tms ja blendaa kunnes aines on suht tasainen taikina. Lisää vettä hiljalleen sen verran kun tarvitset. Taikina ei saa olla liian juoksevaa, sen pitäisi pysyä vielä suht hyvin esim. lusikassa.
Koostumuksen on hyvä olla niin hieno kuin saat.

(Itse tein kerran vitamixin kuivakannulla (dry jug) ja tein kolmessa osassa. En saanut ihan tasaista, sillä vitamix alkoi haista niin muovilta, etten uskaltanut enempää surrutella. Mutta ihan ok silti vaikka jäikin vähän klönttiseksi.
Toisen kerran tein wet jugilla kahdessa osassa. Meni hieman paremmin. Kerrostin niin että pavut alimmaisina, sitten kaakaojauhe, lopuksi muut aineet. Blendaa ja töki kunnes on sileää.)

Laita taikinaa öljyttyihin muffinsivuokiin ja tasoita päältä. Taikina ei erityisemmin "sula", vaan lähinnä paistuu. Eli muoto jossa laitat ne uuniin säilyy.
Paista uunissa n. 20-30min. Meidän uunissa meni 25-30min. Muffinsit ovat valmiita kun ovat päältä kypsiä ja sisältä vielä pehmeitä. Anna jäähtyä ja laita tarjoiluastiaan. Säilyvät jokusen päivän jääkaapissa.



ENGLISH

You can use this dough to make chocolate muffins, brownies... or whatever you want to try ;)

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan.

Black bean chocolate muffins
(makes 24-25 muffins, or 1/3 to 1/2 oven tray of brownies)

8dl (3,1C) black beans, preferably self boiled (&well drained)
4 tbsp (60ml) chia seeds, soak in 2dl (0,7C)water (**or sub with psyllium. see below for instructions)
6 tbsp coconut oil
2,5dl (1C) coconut sugar
2,5dl (1C) cocoa powder*
(0,5dl (1/4C) water, if needed)
1 teasp himalayan or sea salt
2 teasp vanilla extract
3 teasp baking powder
oil/butter
(paper muffin cups)

*I used regular baking cocoa powder. You could also use raw cocoa powder if desired.
**If substituting chia seeds for psyllium, alter the recipe as follows. Put 2tbsp psyllium in a bowl with the cocoa powder, salt, vanilla and baking powder. Mix and add 3,5dl water. Let it absorb the water. Otherwise follow recipe below.

Place chia seeds to their soak.
Oil/butter the muffin trays/cups (paper cups are easier to get muffins out). Or if making brownies line an oven tray with baking paper.
Melt the coconut oil on low heat. Add the coconut suger and let it soften (doesn't have to melt at all).
Preheat oven to 175C.

Place all ingredients in a blender/food processor and blend until smooth. Add water last, and only add as much as you need. The dough is supposed to be fairly firm, i.e. not runny. If it easily falls of a mixing spoon it is probably too runny.
It's good to make the dough as smooth as possible.

(I made this 1st time in the Vitamix dry jug in three parts and as the Vitamix started smelling a bit too much of plastic I stopped. I didn't get a very smooth dough. It was still okay to eat but I think a smoother one would be much nicer.
2nd time I made it in the wet jug in two parts - went okay and managed to get it smoother. Layering tip: first add beans, then cocoa powder, then other ingredients. Blend and poke until smooth.)

Place the dough in the oiled muffin cups and even out the tops (the dough does not "melt" in the oven, so what you see is what you will get after they are baked.).
Bake for about 20-30min, depending on oven and desired result. It will be softish on the inside, but outside should be cooked enough to get it out of the tin. I cooked them for about 25-30min.
The muffins are done when the surface is cooked and the centre is still soft. Let cool down and serve.
They keep in the fridge for a few days.

torstai 11. kesäkuuta 2015

Pehmeä pähkinäinen raakakakku / Soft and nutty raw cake

Kokeilin tehdä raakaa "juustokakkua". Usein kun raakaruoka yrittää matkia kypsennettyä tai vegaaninen ruoka matkia liharuokaa, lopputulos ei ole niin miellyttävä. Jos odottaa juustokakkua ja maistaa tätä, minä ainakin pettyisin. Mutta jos ajatuksena on maistaa pähkinäistä ja kermaista raakakakkua... makukokemus voi olla täysin eri! Sen takia annoin kakulle uuden nimen.Ymmärrän toki, miksi joku on nimennyt tämän juustokakuksi.

Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Ohessa suomennos, sekä tarkemmat määrät (eli ne määrät, joita itse käytin. Alkuperäisessä reseptissä monissa aineissa oli paljon joustoa).

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & vegaaninen.



Raakakakku kermainen ja pähkinäinen
(1x 22cm kakkuvuoka, pohja vuorattu leivinpaperilla)

Pohja
3,75dl manteleita/parapähkinöitä/muita suosikkeja (liotettu 8h/yön yli, sitten valutettu ja huuhdeltu)
½ tl ruususuolaa
vajaa 2dl (190ml) kuivattuja taateleita, joita on liotettu vedessä yön yli**
1/2 dl kookosrouhetta
ripaus kanelia

Blendaa kaikki muu paitsi kookos massaksi. Lisää kookos ja sekoita.
Itse tein vitamixin "dry jugilla" ("kuivakannulla") kahdessa osassa alhaisella nopeudella (välillä piti "auttaa" kaapimalla massaa reunoista).

Tämän jälkeen sekoitin kaksi osaa yhteen kulhossa ja painelin sen kakkuvuokaan (vuokaan, josta pohja lähtee irti ja pohja vuorattu leivinpaperilla. Tämä auttaa myöhempää kakun siirtelyä ja irroittamista vuoasta). Sitten pohja jääkaappiin odottamaan täytettä.

Täyte
6 1/4 dl cashew pähkinöitä/osa (0,5dl) auringonkukansiemeniä (yön yli liotettuja)
2,5dl taateleita (yön yli vedessä liotettuja)**
1 1/4 dl taatelisiirappia (tai muu valitsemasi siirappi)
vajaa 2dl (190ml) kookosöljyä
n. 3rkl tahinia
2 tl vaniljajauhetta
3 rkl kaakaovoita
1 1/4 dl vettä
ripaus ruususuolaa

Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa (tai kattilassa, jos sinua ei huoleta se että lämpötila saattaa nousta yli raakaruoan suosituksen).

Blendaa kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi.

Tein täytteen vitamixin "wet jugilla" kahdessa osassa jälleen. Vähän valitteli/kuumeni, mutta tuli tasaista. Sitten sekoitin molemmat osat toisiinsa ja lisäsin pohjan päälle. Tämän jälkeen koko kakku meni pakastimeen.


**alkuperäisessä reseptissä ehdotetaan ottamaan taatelien liotusvesi talteen. Sen voi käyttää esim. smoothiessa tms. ja toki sitä voi käyttää myös tässä reseptissä veden sijasta.

Kommentit: Tämä meni hyvin kaupaksi :) Sai todella paljon kehuja. Ne harvat, jotka eivät pitäneet aiemmasta suklaa-raakakakusta, pitivät tästä. Omasta mielestäni maussa on jotain hieman arveluttavaakin, mutta kakku on kuitenkin hyvää. :D

ENGLISH

I tried a raw cake with this recipe. It's called a raw cheese cake. In my experience a lot of recipes that are trying to be something else (raw trying to be cooked/vegan trying to be meat) end up tasting a bit weird. They can never be what they try to copy. I made this cake and thought it was delicious (so did all our guests!). But if I was thinking I will be eating cheese cake and tasted this - I would have been dissapointed. The construction is cheesecakey, but taste is so different. Thus, I changed the name for something else that I think suits it better - even if it is a bit clumsier. I do understand why someone else would call it a cheesecake though.

I won't copy the actual recipe here - you can check it from the link. Some of the measures were very broad, so below is what I did.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free & vegan. 

Here is basically what I used/did:
- the maximum amount of dates
- about half of the other ones that did not have a specific measure (i.e. if it said 1/3 - 3/4 cup, I used 1/2 cup).
- date suryp as the sweetener
- I ran out of cashews - so used approx 50ml sunflower seeds to make up for the last bit
- 3 table spoons tahini

I made the cake with the vitamix dry (base) jug in two parts on low speed and vitamix wet jug (filling) on low to medium speed. Needed to "help" it a few times with a spatula. Each time I mixed the two parts in a bowl before putting it into the cake tin.

Comments: As I said before, this cake was absolutely delicious. People who disliked the raw chocolate cake, loved this one. I find the taste a bit peculiar, but I do like it!

Gluteiinittomat amerikkalaistyyliset pannukakut / Glutein-free American style pancakes

Sain reseptin alunperin mieheni siskolta. Hänen reseptiin ei kuulunut makeutusainetta, mutta eräs kelle reseptin jaon ei pitänyt pannukakuista ilman makeutta, joten lisäsimme sokeria & suolaa. Ovat ihan hivenen kuivia, ainakin vaahterasiirapilla syötynä, joten seuraavaksi kokeilimme lisätä ohjeeseen rasvaa. Myöhemmin lisäsimme vielä soodaa kuohkeuttamaan. Olen myös tehnyt vegaanisen version, jossa munan tilalla on psylliumia. Letuista ei tule yhtä kuohkeita kuin kananmunalla, mutta mielestäni oikein hyviä.
 Hillon ja kermavaahdon kera nämä ovat ihania  <3 Ja toinen erikoinen mutta hyvä lisuke oli sitruunatahnaa (lemon curd) ja mustikoita.

Voit kokeilla reseptiä ilman mitään sulkeissa olevia aineksia, tai osalla niistä. Maun mukaan. :)

Tämä on maidoton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton & pähkinätön.

Gluteiinittomat amerikkalaistyyliset pannukakut

2,5dl jauhoja (tattarijauhoja, tai muu mieluisa gluteiiniton jauho)
1 muna (tai vegaaniversioon 1tl psylliumia & 0,7dl vettä)
2dl vettä/siemenmaitoa/maitoa/etc (tai sen verran, että saat oikean koostumuksen*)
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
(1/4 dl kookossokeria, valinnainen)
(1/2 tl ruususuolaa, valinnainen)
1rkl kookosöljyä/muu öljy

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Ensin kuivat, lisää sitten muut. Jos käytät psylliumia, anna valmiin taikinan turvota n. 10min.

*taikinan tulee olla paksua, niin että voit helposti sekoittaa sitä lusikalla. Jos taikinastasi tuli liian juoksevaa, anna sen seistä 30min ja se paksuuntuu.


ENGLISH

Got this recipe from my partneräs sister. Her original recipe had no salt or sweetener. Someone I made these to complained about them not being sweet, so we added coconut sugar (&salt) for those who want the extra sweetness. When eating them you really don't notice the lack of sugar though. They can be a bit dry it eaten with maple syrup though, so next time we will try adding some oil/butter into the mix. We've also added some soda bicarb to improve the fluffiness after adding oil etc. I also made a vegan version by substituting the egg with psyllium. Not as fluffy but still pretty good!
With jam & whipped cream these are lovely! <3 And another interesting topping was lemon curd and blueberries..

You can try it without any of the ingredients in the brackets, or by using everything or some. Up to you. :)

The dish is dairy free, glutein free, sugar free, soy free & nut free.

Glutein-free American style pancakes

2,5dl (1cup) flour (buckwheat flour, or other glutein free flour)
1 egg (or vegan sub 1teasp psyllium & 0,7dl water)
2dl (2/3cup) water/seed milk/milk/etc (or enough to get desired consistency*)
2 tsp baking powder
1 tsp soda bicarb
(1/4 dl coconut sugar, optional)
(1/2 teasp himalayan salt, optional)
1 tbsp coconut oil, optional

Mix all ingredients together (first the flour, baking powder and sugar&salt if using them. Then the rest.). If using psyllium, let the dough thicken for 10minutes prior frying.

*dough needs to be thick, not runny, but you need to be able to stir it with a spoon easily. If too runny, let it sit for 30min and it will thicken.




    

Hummus

Maukkain hummus syntyy kun käytät laadukkaita ja mahdollisimman puhtaita raaka-aineita. Minä käytän itse tekemääni raaka-tahinia, sitruunamehu on puristettu tuoreeltaan ja kik herneet on itse keitetty (vs. säilyke kik herneet!).

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Hummus

3dl kik herneitä, mielellään itse keitettyjä
3rkl sitruunamehua, tuoreeltaan puristettua
3rkl oliiviöljyä, luomu kylmäpuristettu
1-1,5 rkl tahinia
n. 2tl juustokuminaa
1tl cayenneä
1-2tl himalajan suolaa
2-4 valkosipulin kynttä (riippuen koosta ja mausta)

Laita kaikki ainekset blenderiin ja blendaa massaksi. Maista ja lisää mausteita/öljyä/tms. tarvittaessa. Hummus voisi olla paljon öljyisämpääkin kuin tämä. Maun mukaan.

Minä tein tämän vitamixilla niin että laitoin ensin kik herneet, valkosipulin ja mausteet. Alhaisella nopeudella surruttelin kunnes olivat muussia.  Sekoitin ja lisäsin nesteet. Blendasin sileäksi suht hiljaisella nopeudella.


ENGLISH

In my hummus I normally use very fresh and pure ingredients - which is probably why it tastes so nice ;) I make the tahini myself and it's raw. The chic peas are boiled (vs. canned ones) and lemon freshly squeezed.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan.

Hummus

3dl chic peas
3tbsp lemon juice, freshly squeezed
3 tbsp olive oil, cold pressed & organic
1-1,5 tbsp tahini
2 teasp ground cumin
1 teasp ground cayenne pepper
1-2 teasp himalaya salt
2-4 cloves garlic (depending on size & how much you like garlic)

Place all the ingredients in a blender and blend to a smooth or semi smooth paste. Taste and add spices/oil/etc if needed. The hummus could be somewhat oilier than this, but it's all up to individual taste.

I made this with the vitamix on a low speed. First I put the chic peas, garlic and spices. Once the chic peas were broken down I added the liquid and blended it into a fine paste.

maanantai 8. kesäkuuta 2015

Raaka tahini / Raw tahini

Minä teen raaka tahinia näin. Määrät vaihtelevat joka kerta hieman, kuin myös se kuinka hienoa tahini on (näkyykö siemeniä yhtään, vai onko se vain tahnaa).

Tähän reseptiin kirjasin summittaiset määrät - en mitannut esim. öljyä ollenkaan.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.



Raaka tahini
(vajaa hillopurkillinen)

170g (vajaa 2dl) kuorellisia paahtamattomia seesaminsiemeniä
1-4rkl seesam öljyä (kylmäpuristettu)
0,5-1tl himalajan suolaa

Laita seesaminsiemenet ja suola blenderiin. Blendaa niitä hetki, kunnes siemenet ovat hajonneet. Lisää öljyä vähän kerrallaan blendaten välillä, kunnes seos on tahnamainen. Säilytä tahini lasipurkissa. Jos öljy erottuu tahnasta, sitä alkaa olla liikaa. Laita ensi kerralla vähemmän.

Tahinia käytetään monissa raakaruoissa esim. kastikkeissa, kakuissa, dipeissä jne.
Tämän lisäksi tahini on tärkä osa hummusta.



ENGLISH

Here is how I make raw tahini. The consistency can be different each time - sometimes it's a very fine paste, sometimes I leave the nuts more visible.

This recipe is very approximate - I did not measure the oil at all when I made this batch.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan.

Raw tahini
(amount: small jam jar)

170g sesame seeds (unpeeled & untoasted)
1-4 tbsp sesame oil (cold pressed)
0,5-1 teasp himalayan salt

Place the sesame seeds and salt in a blender. Blend until seeds have broken down. Add the oil bit by bit into the mix, blending it in. You have enough oil in once it's a thick paste. Store in a glass jar.
If the oil clearly separates from the paste, you have put too much oil in. It's ok, next time put a bit less.

Tahini is used in many raw food recipes in sauces, dips, cakes etc
It is also an important part of hummus.


sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Quinoa tabbouleh


Tein tabboulehia aineksilla jota kaapissa oli (ja ilman vehnää). Tavallisesti ei tule esim. sipulia, vaan ruohosipulia. Voi myös laittaa ruukun minttua, jotkut laittavat kurkkua jne.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Quinoa tabbouleh

2,5dl quinoaa
2,5-5dl silputtua persiljaa (n. 30-60g)
1,5-2dl silputtua kevätsipulia, tai(/ja) 1 pieni punasipuli
(1-2 ruukkua minttua silputtuna, valinnainen
4 tomaattia, pilkottuna
2 sitruunan mehu
2rkl oliiviöljyä
1-1,5tl himalajan suolaa
1/2-1 tl pippuria/pippurisekoitusta

Keitä quinoaa 5dl:ssä vettä. Kun lähes kaikki vesi on haihtunut, laita levy pois. Sekoita quinoaa vielä veden haihduttua, siitä tulee kuohkeampaa. Anna jäähtyä.
Lisää muut ainekset ja sekoita. Tarjoile tai laita jääkaappiin. Maustuu enemmän kun antaa olla jääkaapissa jonkun aikaa.

Kommentit: Tätä voi tosiaan muokkailla aika lailla maun mukaan lisäten tuoreita vihanneksia kuten kurkkua (poista keskusta jos et tarjoile heti), jotkut laittavat rusinoita, jne.



ENGLISH

Here is my version of quinoa tabbouleh - with whatever I had in the fridge! And of course without wheat :) I didn't have spring onion, so I added some red onion. Also I put lots of parsley compared to recipes I found online... that's how I like it!

The dish is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Quinoa tabbouleh

2,5dl quinoa
2,5-5dl chopped parsley (30-60g)
1,5-2dl chopped spring onion or(/and) 1 small red onion
(1-2 pots mint, chopped. Optional)
4 tomatoes, chopped
juice of 2 lemons
2tbs olive oil
1-1,5tea sp himalaya salt
1/2-1 tea sp pepper/pepper mix

Cood the quinoa in 5dl water. When almost all the water is gone, turn the stove off. Stir it a few times after all water has absorbed completely. This makes the quinoa a bit fluffier. Let it cool down.
Add other ingredients and mix well. Serve or store in fridge. Flavours develop after being in the fridge for a few hours/a day.

Comments: you can alter this easily by adding cucumber (remove the center), raisins, etc. But it's delicious as it is.

Pinaatti ja kikherneet / Spinach and chic peas

Todella helppo, nopea ja maukas ruoka joko pääruoaksi tai lisukkeeksi.

Maidoton, gluteiiniton, munaton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön. Vegaaninen.

Pinaatti-kikherneet
(1-2 annosta pääruokana)

5dl kypsiä kikherneitä
n. 200g pakastepinaattia, kotimainen/luomu
3 valkosipulin kynttä
(n. 2cm pala sormen paksuista inkivääriä, raastettuna)
1,5tl suolaa
voita/öljyä paistamiseen

Paista pilkottua/murskattua valkosipulia pannulla. Lisää kikherneet ja inkivääri. Lisää lopuksi sulatettu pinaatti ja suola. Sekoita ja paista hetki.

Kommentit: Olen vuosia syönyt tätä vain maustettuna valkosipulilla. On todella herkullista. Nyt kokeilin myös lisätä inkivääriä ja makumaailma on aivan uusi. Todella hyvää :)


ENGLISH

This is a very simple and easy dish, yet very tasty. Can be used as a side or main dish.

Dairy free, glutein free, grain free, sugar free, egg free, soy free, nut free. Vegan & vegetarian.

Spinach and chic peas
(1-2 portions as a main)

5dl chic peas
about 200g frozen spinach, organic
3 cloves garlic
about 2cm of fresh ginger that is finger width
1,5 teasp salt
butter/oil for frying

Fry the chopped/minced garlic in a pan. Add chicpeas and ginger and fry until chic peas are warm. Add the defrosted spinach as well as salt. Mix and fry for just a moment.

Comments: For years I have been making this with just garlic. I love it. Now I tried adding also ginger - and it's like a brand new dish. So delicious.

Voikukkakaprikset / Dandelion capers

Voikukkakapriksien tekoon on monia eri reseptejä. Useissa nuput ryöpätään ensin, tai vähintään keitetään kapristenteossa ominaisessa suolaliemessä. Ryöppäys poistaa kuulemma kitkeryyttä.
Tämän lisäksi osassa resepteistä nuppuja liotetaan suolavedessä jokunen päivä, ja sitten etikkaliemessä joitakin päiviä tai viikkoja. Osassa resepteistä suolaliotusta ei tehdä ollenkaan, vaan ainoastaan kiehautetaan siinä.

Minä halusin valmistaa kaprikset mahdollisimman vähällä kuumentamisella. Toisaalta pidän myös marinoinnista, joten otin suolaliotukseen ja etikkaliotukseen pidemmät ajat. Tässä minun versioni voikukkakapriksista. :)

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen. 

*

Kun keräät nuppuja, kannattaa valita kaikista pienimpiä nuppuja. Isot saattavat aueta lämpöisessä vedessä, eivätkä välttämättä ole yhtä maukkaita kuin pienet. Nuput kannattaa laittaa viileään veteen vaikka pariksi tunniksi, tai vähintään huuhtoa kunnolla, jotta kaikki lika yms irtoaa varmasti.


Voikukkakaprikset

3dl voikukan mininuppuja
3dl vettä
1rkl ruususuolaa

Keitä vesi. Lisää suola ja anna sen liueta kunnolla veteen, nosta kattila levyltä. Lisää nuput. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin kolmeksi vuorokaudeksi (jos kattila ei mahdu jääkaappiin, siirrä jäähtyneet nuput ja neste lasiseen/metalliseen astiaan joka mahtuu).

Kolmen vuorokauden kuluttua valuta nuput ja siirrä ne lasipurkkeihin (tai purkkiin, riippuen koosta). Tee etikkaliemi:

1-2dl valinnaista etikkaa (valkoviini, omenasiideri, jne)
1tl kookossokeria (tai muu valinnainen makeutusaine)
Maustaa voi oman maun mukaan, esim.

1)
1/4 tl pippurisekoitusta, tai muutama kokonainen pippuri
7-9 katajanmarjaa

2)
1/4 tl pippurisekoitusta, tai muutama kokonainen pippuri
1/4 tl kaardemummaa
4-5 fenkolisiementä
ripaus juustokuminaa

Lämmitä etikka niin että saat sokerin sulatettua siihen. Anna hieman jäähtyä. Laita valitsemasi mausteet nuppujen sekaan. Täytä purkit etikkaliemellä niin, että nuput peittyvät. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Anna tekeytyä 1-3vk, jonka jälkeen voit käyttää kuten tavallisiakin kapriksia.


ENGLISH

There are many recipes for making dandelion capers. In most you boil them quickly first, or at least boil them in the salt water that is used in capers recipes in one way or another. The boiling apparently removes some bitterness.
After this the buds are soaked in salty water for a few days (unless using a recipe where you boil them in salt water), and after that they are soaked in a vinegar sauce for a few weeks (or days) depending on recipe.

I wanted to make the capers with as little heating as possible. I also like marinating, so I chose to marinate/soak the capers for longer times. Here is my recipe :)

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan.

*

When you are collecting the buds make sure you select just small baby buds. The larger ones might open in warm water, and they may have lost some of their flavour already. You should place the buds into cool water for an hour or two to remove excess dirt, or at least rinse thoroughly.

Dandelion capers

3dl dandelion baby buds
3dl water
2rkl himalayan salt

Boil the water and add salt, remove the pot from the heat. Let the salt melt into the water. Add buds into water. Let cool down and put into a fridge for 3 days (or if it doesn't fit in your fridge, transfer buds and liquid into glass jars that do fit).

After three days drain the buds and put them in clean glass jars (or one jar). Make the vinegar liquid:

1-2dl vinegar of choice (white whine, apple cider etc)
1teasp coconut palm sugar (or other sweetener of choice)

Use spices according to taste, for example:

1)
1/4 teasp pepper mix, or a few whole peppers
7-9 juniper berries

2)
1/4 teasp pepper mix, or a few whole peppers
1/4 tl cardamom
4-5 fennel seeds
a dash cumin

Warm the vinegar so that  the sugar melts into it. Let cool down a bit. add the spices of your choice in with the buds and fill with the cooled vinegar so that all buds are covered. Let cool down properly and place in fridge for 1-3weeks. Use as regular capers.


Värikäs perunasalaatti / Colourful potato salad


Tämä perunasalaatti on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, soijaton, sokeriton ja vegaaninen

Sopii hyvin kesäpöytään, grilliherkkujen kanssa, jne.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Värikäs perunasalaatti

n. 1kg perunoita
3 isoa tomaattia
1-2 ruukkua persiljaa/tilliä/minttua (tai muu mieluisa yrtti)
1 keskikokoinen punasipuli / pieni nippu kevätsipulia
2-3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
pienen sitruunan mehu
0,5-1tl suolaa
0,5tl pippuria

Keitä perunat niin että ovat vielä kiinteitä. Pilko halutun muotoisiksi paloiksi. Pilko tomaatti, leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi, hienonna persilja. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita varovasti hajottamatta perunoita. Mausteet kannattaa ripotella kevyesti joukkoon sekoittaessa, etteivät jää yhteen kasaan.


ENGLISH

This potato salad is dairy free, egg free, glutein free, grain free, soy free, sugar free and vegan.

A good cold salad for when you are grilling or with your summer meals.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan. 

Colourful potato salad

about 1kg potatoes
3 large tomatoes
1-2 pots parsley/dill/mint (or other desired herb)
1 medium red onion / small bunch spring onion
2-3 tbs coldpressed olive oil
juice of 1 small lemon
0,5-1 teasp salt
0,5 teasp pepper

Boil potatoes so that they are still firm. Cut into wedges or desired shape. Chop tomato, finely slice onion and finely chop parsley. Mix all ingredients in a bowl. Mix carefully, avoid breaking potatoes. Add spices bit by bit while mixing so they don't clump,


Vuohenputkipesto / Ground Elder pesto



Olen kokeillut tehdä pestoa eri villiyrteistä (kuin myös kasvatetuista). Vuohenputkesta tulee maukasta pestoa.

Resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, soijaton,  pähkinätön, sokeriton ja vegaaninen. <3

Vuohenputkipesto
(n. hilloprk verran)

n. 2dl tiukasti pakattua vuohenputkea
1dl auringonkukansiemeniä (/cashew pähkinöitä/pinjansiemeniä)
n. 1tl suolaa
ripaus chiliä (jos haluaa)
1,5-2dl oliiviöljyä/avokadoöljyä

Laitan ensin vuohenputken ja siemenet blenderiin ja blendaan. Lisään 1dl öljyä ja mausteet ja blendaan taas. Lisään öljyä ikkuphiljaa, kunnes sopivaa. Voit myös aittaa kaikki ainekset blenderiin ja blendata sellaiseksi kuin itse haluat. Varo, ettet lisää liikaa öljyä.

Jos käytät avokadoöljyä kuten minä, se jähmettyy jääkaapissa. Itse käytän kuitenkin, sillä pidän sen mausta.

Kommentit: Tosi hyvää! Söin tätä itujen kanssa leivällä. Namskis!







Öljyisämpää, vähemmän blendattua / More oily, less blended
Vähemmän öljyä / Less oil


ENGLISH

Ground Elder pesto (bishop's weed / goutweed pesto)
(small jam jar)

2dl tightly packed ground elder (goutweed/bishop's weed)
1dl sunflower seeds (/cashews/pine nuts)
about 1teasp salt
dash chilli (if desired)
1,5-2dl oil (avocado oil, olive oil)

First blend the ground elder and seeds a bit. hen add 1dl oil and spices. Blend more. Add oil bit by bit until desired tectuxture.
Or you could put all ingredients in a blender and blend to desired consistency. Be careful not to add too much oil.

If using avocado oil like I do, remember it becomes stiff in the fridge. I use it despite of that, as I like the flavour of it.

Comments: Very yummy pesto :) I ate it with bread, topped with sprouts  - suited well.

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Nokkosnäkkäri / Nettle crisp bread

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen. 

Nokkosnäkkäri
(1 pellillinen)

3,5dl erilaisia siemeniä tai pähkinöitä (tee oma sekoitus, esim. auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä, psylliumsiemeniä, manteleita,...)
1,5dl jauhoja (esim. kurpitsansiemenjauho, tattarijauho, riisijauho, kikhernejauho..)
1dl tiukasti pakattua kuivattua nokkosta
0,5dl rakkolevää (halutessasi korvaa nokkosella, tai jollain muulla mieluisalla)
1-2 tl suolaa
1,5-2 dl vettä
(siemeniä koristeluun)

Voit murskata/jauhaa noin puolet siemenistä blenderissä nokkosen ja rakkolevän kanssa. Tämän jälkeen sekoita kaikki ainekset kulhossa. Levitä mahdollisimman ohueksi pellille. Leikkaa voiveitsellä paloiksi ennen uuniinlaittoa. Koristele siemenin.

Paista 200C n. 20-40min.
20-25min paistoajalla jäävät pehmeiksi leipäsiksi, jotka ovat mukavaa vaihtelua ja ainakin meillä maistuu paremmin pikkuväelle. Ne eivät tosin säily pitkään.
Purkkiin laitettavat tulee olla kuivia, eli paistoaika n. 30-40min.

Jos meinaavat jäädä kosteiksi, käännä palaset ylösalaisin ja laita vielä vähäksi aikaa uuniin. Ne voi myös jättää pellille yön yli kuivumaan (uuni pois päältä), ennen kuin laittaa ne rasiaan.

Kommentit: Levä maistuu jonkun verran, eli jos todella inhoat levää, korvaa se nokkosella tms. :) Maukkata. Meidän 3v. herkutteli pehmeillä paloilla oikein antaumuksella.


ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan. 

Nettle crisp bread
(1 oven tray)

3,5dl various seeds/nuts (make your own mix using for example sunflower seeds, sesame seeds, flax seeds, psyllium seeds, brazil nuts, cashews..)
1,5dl flour (for example pumpkin seed flour, buckwheat flour, chicpea flour, rice flour...)
1dl tightly packed dried nettle
0,5dl bladder wrack (replace with nettle if you dislike seaweed)
1-2 tea sp salt
1,5-2 dl water
(seeds for decoration)

You can grind about half of the seeds in a blender with the nettles and bladder wrack. After this mix all ingredients in a bowl. Place onto oven tray into a thin layer. Cut into squares prior cooking. Sprinkle with seeds.

Cook in 200C for about 20-40min.
By cooking for 20-25min they are left nice and soft, but will not keep for very long.
To get them crispy and longer lasting, cook them for at least 30-40min.
If they seem too moist, and not crisp at all, turn them around and put them back in the oven for a bit. You can also turn the oven off and leave them overnight in there to dry them better.

Comments: You can taste the sea weed a bit, so if you absolutely hate seaweed, do replace it with more nettle. I think these are delicious. Also our 3-year-old just loved the soft version.

torstai 16. huhtikuuta 2015

Helppo papupestolounas / Easy bean pesto lunch

Tämä resepti on
maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen

Helppo papupestolounas

1-2rkl punaista pestoa (maidoton esim. Urtekram, Fontana)
2dl papuja maun mukaan
1 pieni sipuli, pilkottu
8 kirsikkatomaattia, pilkottu

Paista sipulia pannulla. Lisää pavut lämpenemään. Lisää pesto ja lopuksi tomaatit hetkeksi.







ENGLISH

This recipe is
dairy free, egg free, glutein free, grain free, soy free, nut free, sugar free & vegan

Easy bean pesto lunch

1-2 tbsp red pesto (dairy free, for example Urtekram, Fontana)
2dl beans of choice
1 small onion, cut into wedges/cubes
8 cherry tomatoes, cut into wedges

Fry onion in a pan. Add beans to heat them up. Add pesto. Last add the tomatoes for just a moment.




lauantai 28. maaliskuuta 2015

Paksoi wokki / Bok choy wok

Tämä wokki on helppo ja nopea, en muista enää tarkkoja määriä mutta maun mukaan... :) Normaalisti en syö tofua, mutta tähän sitä laitoin. Sen voi korvata kik herneillä tai pavuilla.

This wok is easy and fast. I cannot remember the amounts but do it to taste. :) Normally I don't use tofu, but to this I put it. You could replace it with chic peas or beans.




Tämä resepti on
maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, pähkinätön & vegaaninen

Ohje
Paksoita eli pinaattikiinankaalia
Hampunsiementofua (tai papuja/kik herneitä)
valkosipulia
öljyä/voita paistamiseen
tamari soijakastiketta

Paista kaikkea muuta kuin soijakastiketta. Kun paksoi on hieman kypsynyt (ei tarvitse montaa minuuttia!), laita kaikki lautaselle. Ripottele soijakastiketta päälle maun mukaan.


ENGLISH

This recipe is
dairy free, egg free, glutein free, grain free, nut free, sugar free & vegan

Instructions
pac choy
hempseed tofu (or beans/chic peas)
garlic
oil/butter for frying
tamari soy sauce

Fry everything apart from the soy sauce. Once the pac choy is lighthly cooked (doesn't need long!) place it all on a plate. Sprinkle with tamari to taste.


Suklaisat raakapatukat / Raw chocolate snack bars

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & vegaaninen. 


Suklaisat raakapatukat
Taatelit ja pähkinät liotettuina massa jäi löysäksi
(n. 8-12 patukkaa)

4dl taateleita
2,5dl pähkinöitä (parapähkinä, mantelit, saksanpähkinä, jne.) (mielellään liotettuina)
2-4rkl (raaka)kaakaojauhetta
1rkl hunajaa (tai siirappia vegaanille)

Jos sinulla on tehokas blenderi tms. niin laita kaikki aineet sinne ja jauha massaksi.
Muutoin jauha osissa (minä tein vitamixilla osissa). Ensin pähkinät, kaakaojauhe ja hunaja. Sitten taatelit. Muovaa kädellä massaksi.

Laita haluamiisi muotteihin, esim. jääpalamuotit, tai muovaile eväspatukoiksi ja kääri voipaperiin. Säilytä jääkaapissa tai pakastimessa.

Huom. jos liotat taatelit ja pähkinät, massasta voi tulla aika löysää. Tällöin voit laittaa sen voipaperilla vuorattuun kippoon/rasiaan ja pakastaa. Ota pakkasesta, nosta astiasta paperin avulla, anna sulaa hetki ja leikkaa haluamasi kokoisiksi patukoiksi/paloiksi. Kääri sitten voipaperiin tms.

ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free & vegan.

Raw chocolate snack bars

4dl dried dates
2,5dl nuts (brazil nuts, almonds, chestnuts etc.) (soaked, if possible)
2-4tbsp (raw) cacao powder
1tbsp honey (or suryp for vegan version)

If you have a good blender/food processor you can put all of the ingredients in at once and blend them.
Otherwise blend in sections (I used the vitamix dry can): first nuts, cacao powder and honey. Then dates. Combine with your hand into a mass.

Place in desired moulds (ice cube etc), or form into snack bars and wrap with non-stick paper. Keep in the fridge or freezer.

Notice: if you soak the dates and nuts the mass can be quite soft. You could put it in a tray lined with non-stick paper and freeze it. Then take it out of the freezer, lift out of the tray with the help of the paper, let defrost a bit and cut into desired size snack bars. Wrap in non-stick paper.

Marinoitu juuressalaatti / Marinated root vegetable salad

Tämä annos on raaka mehua lukuunottamatta. Itse en löytänyt raakaa seljanmarjamehua. Jos haluat täysin raa'an, kokeile käyttää jotain toista mehua. Esim. makeutettua viinimarjamehua? 


Gluteiinittoman sämpylän kanssa / With a glutein-free bread roll
Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Marinoitu juuressalaatti
(n. 2 annosta lounaana)

1 isohko pala palsternakkaa
2 porkkanaa (pieni/keskikokoinen)
1 punajuuri

1 punasipuli
1-2 päärynää tai omenaa
1-2 kourallista kuivattuja karpaloita (sokerittomia, jos tarve)
1 kourallinen kurpitsansiemeniä

Marinadi
1/2dl seljanmarjamehua (tummaa tiivistettä) (sokeriton, jos tarve)
1/2dl kylmäpuristettua luomu oliiviöljyä
1-2rkl valkoviinietikkaa tai vaaleaa balsamicoa
suolaa
pippuria

Suikaloi juurekset kuorimaveitsellä. Niistä tulee tagliatelle pastan tyylisiä suikaleita. Marinoi juureksia muutama tunti/yön yli.
Pilko punasipuli ja päärynä.
Laita marinoidut juurekset tarjoiluastiaan. Lisää punasipuli ja päärynä ja tarvittaessa sekoita hieman (varo likaamasta tarjoiluastiaa ;) ). Ripottele karpalot ja kurpitsansiemenet päälle. Halutessasi voit raastaa hieman jotain juuresta koristeeksi salaatin päälle.

Kommentit: Todella hyvää.. juurekset säilyvät marinadissa jokusen päivän, joten tätä voisi tehdä isomman annoksen kerralla ja koota ainekset yhteen aina "tuoreeksi" lounaaksi :)



ENGLISH

This dish is raw apart from the elderberry juice (at least I couldn't find raw elderberry juice). If you wish it to be 100% raw, you could try substituting the elderberry juice for sweetened cranberry juice (or something else you can find raw in your country).

Ilman siemeniä / Without the seeds
The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Marinated root vegetable salad
(approx 2 portions as a lunch)

1 largish piece of parsnip
2 carrots (smallish/medium)
1 beetroot

1 red onion
1-2 pears or apples
1-2 handfuls dried cranberries (sugar free, if needed)
1 handful pumpkin seeds

Marinade
1/2dl elderberry juice (dark, cordial) (sugar free, if needed)
1/2dl coldpressed organic olive oil
1-2tbsp white wine vinegar/white balsamico
salt
pepper

Use a vegetable peeler to make tagliatelle style slices of root vegetables. Marinate the slices for a few hours or overnight.
Chop the red onion and pear.
Place marinated veggies into serving bowl. Add pear and onion on top. If needed carefully toss a bit without messing the bowl. Top with cranberries and pumpkin seed. If desired grate a bit of root vegetable on top as a decoration.


Comments: Very nice! The veggies keep a few days in the marinade, so you could make a larger batch and store it in the fridge and just combine the ingredients "freshly" each time :)

Nachot / Nachoes

juustolla


vegaaninen

vegaaninen


Tämä resepti on
 munaton, gluteeniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön tai halutessa vegaaninen

 Joskus olemme tehneet nachoja näin:

Nachot
(n. 3 nälkäiselle aikuiselle)

465g Tortilla sipsejä (luomu)
1-2 prk (2-3dl) salsaa/taco kastiketta (luomu)
2-3 tomaattia
2-2,5dl mustapapuja + fajitas maustepussi*
1 sipuli, kuutioituna*
1dl maissia*
(* tai Enchillada täytteen jämät)
400-500g Oddly good vuustoraastetta Tai juustoraastetta (emmental/edam/sekoitus)

Ohje

1. Kuullota sipulia pannulla. Lisää fajitas maustepussi ja pavut. Kuullota vähän aikaa. Lisää lopuksi maissi.

2. Kaada nachot isoon lasagnevuokaan. Lisää muut ainekset, vuusto/juusto viimeisenä.

3. Paista 175C uunissa n. 15-20min.



juustolla

ENGLISH

This recipe is
egg free, glutein free, grain free, soy free, nut free, sugar free

Sometimes we have made nachoes like this:

Nachoes
(for approx 3 hungry adults)

465g Tortilla chips (organic)
1-2 jars (2-3dl) salsa/taco sauce (organic)
2-3 tomatoes
2dl-2,5dl black beans + fajitas seasoning pouch*
1 onion, diced*
1-1,5dl corn*
(* or the rest of the Enchillada filling)
400-500g vegan cheese (Oddly good/other favourite) / cheese grate (emmental/edam/mixture)

Method

1. Lightly fry onion. Add beans and fajitas seasoning pouch. Fry for a moment. Add corn last and mix. Take off heat.

2. Pour tortilla chips into a large lasagne dish. Add other ingredients on top, the cheese comes last.

3. Cook in a 175C oven for 15-20min.


Maukkaat kasvissosekeitot / Tasty pureed vegetable soups

Sosekeittoja on nyt tehty vaikka millä mitalla. Tässä joitakin kokeiluja, joista koko perhe on tykännyt.

Keitto (tai ainakin yksi keitoista) on
maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.


Maukas kasvissosekeitto

1l vettä
1 keskikokoinen/iso palsternakka
1 keskikokoinen porkkana
1 iso purjo
200g punaisia linssejä (mittaa kuivana)  
2 valkosipulin kynttä
3 kasvisliemikuutiota
3rkl kookosöljyä/voita/muu öljy
2-3 rkl basilikaa (kuivattu)
2-3rkl oreganoa (kuivattu)
1tl timjamia (kuivattu)
ripaus chilijauhetta
suolaa
pippuria

Leikkaa vihannekset paloiksi ja paista niitä hetken aikaa kookosöljyssä/voissa (voit tehdä tämän ison kattilan pohjalla). Keitä vettä kasvisliemikuutioiden kera, kaada kasvisten päälle. Lisää linssit, mausteet ja murskattu valkosipuli. Keitä kunnes voit soseuttaa sauvasekottimella.

Kommentit: Tätä voisi kokeilla ilman chilijauhettakin.. mutta todella hyvää, onnistunut kokeilu! Keitto on paksuhkoa, jos et pidä, niin lisää vettä maun mukaan :)


Myskikurpitsakeitto

1 myskikurpitsa
1 keskikokoinen sipuli
1 keskikokoinen bataatti
300g halkaistuja punaisia linssejä
2 kasvisliemikuutiota
2-3 rkl kuivattua ruohosipulia
2-3rkl yrttimausteita
pippuria

Kuori ja kuutioi muskikurpitsa, bataatti ja sipuli. Kuullota sipulia hetki. Lisää vesi ja loput aineet. Keitä kaikkea kunnes kypsää. Tarkista maku ja lisää mausteita oman maun mukaan. Soseuta lopuksi.


Piparjuurella maustettu sosekeitto

2dl punaisia linssejä (mittaa kuivana)
0,5-1dl härkäpapuproteiinia/vihreitä linssejä/papuja
2 isoa porkkanaa
1 pala palsternakkaa
n. 1rkl raastettua piparjuurta
n. 1tl chiliä (tai maun mukaan)
suolaa
pippuria


Pilko juurekset pienehköiksi paloiksi. Keitä niitä linssien ja proteiinin kanssa n. 20min tai kunnes vihannekset pehmeitä ja linssit kypsiä. Lisää mausteet lopussa ja soseuta.

Kommentit: Todella hyvä keitto. Piparjuuren maku tosin häviää jos säilyttää osan uudelleenlämmitystä varten? Ja tällöin keitto maistuu lähinnä porkkanaiselta. Voisi kokeilla lisätä toinen rkl piparjuurta uudelleenlämmityksen lopussa.
Vinkki! Piparjuuren voi kuoria ja pakastaa. Näin se säilyy pitkään ja pakastetusta piparjuuresta voi raastaa aina haluamansa määrän.


ENGLISH

We have made and tried many pureed soups in the past. Here are some experiments the whole family has enjoyed.

The soup (or one of the soups) is
dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan. 


Tasty pureed vegetable soup


1l water
1 medium/large parsnip
1 medium carrot
1 large leek
200g red lentils
2 cloves garlic
3 veggie stock cubes
3tbsp coconut oil/butter/other oil
2-3tbsp basil (dried)
2-3tbsp oregano (dried)
1tea sp thyme (dried)
some chilli powder
salt
pepper

Cut vegetables into smaller pieces and lightly fry them in coconut oil/butter (you can do this using a big pot). At the same time boil the water with the stock cubes. Pour this stock onto the vegetables. Add lentils, spices and minced garlic. Boil until you can hand blend it into a pureed soup.

Comments: Could try this without the chilli powder.. but very good, a succesful experiment! Soup is quite thick, so add water if you like your soups thinner.


Butternut squash soup

1 butternut squash
1 medium onion
1 medium sweet potato
300g split red lentils
2 veggie stock cubes
2-3 tbsp dried chives
2-3 tbsp dried herbs
pepper

Peel and cube the butternut squash, sweet potato and onion. Saute the onion for a moment, then add water and all the ingredients and boil until cooked. Check the taste and add spices if necessary. Pure with a hand blender.


Pureed soup with horseradish

2dl red lentils (measure dry)
0,5-1dl green lentils/bean protein squares/beans
2 large carrots
1 piece parsnip
about 1tbsp grated horseradish
about 1teasp chilli (or to taste)
salt
pepper

Chop vegetables into small pieces. Boil them with the protein and lentils for about 20min or until tender and lentils are cooked. Add spices and pure.

Comments: It's a relly nice soup. It doesn't cope well with reheating though - the horseradish seems to dissapear, and the soup just tastes like carrot soup. I would try and add a tablespoon of grated horseradish in the end of reheating.
A tip! You can peel and then freeze the horseradish. This way it keeps for long and you can always grate whatever amount you need when you need it.