![]() |
Viljattomat tortut / "Flourless" star pastry |
Jos et jaksa itse tehdä taikinaa, kuulemani mukaan Schär millefoglie on paras gluteiiniton valmistaikina. Mutta suosittelen, että kokeilet tätä kuitenkin :)
Tämä on (maidoton), munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.
Gluteiinittomat joulutortut
![]() |
Gluteiinittomat joulutortut (itsetehdystä kaurajauhosta, karkeaa) |
Taikina
1,5 dl perunasuurimoita
1,5 dl vettä(/siemenmaitoa)
200g voita (/maidotonta margariinia)**
4-4,5dl gluteiinittomia jauhoja (paras glut.kaurajauho)
2rkl psylliumjauhetta (/ksantaania)
1 rkl soodaa
3 rkl omenaviinietikkaa
Luumusose
200g kuivattuja luumuja
1-3rkl vettä (luumujen liotuksesta)
(0,5-2rkl erytritolia/koivusokeria/kookossokeria/tms, jos kaipaa lisää makeutta)
Laita luumut likoamaan veteen (voit liottaa ne myös yön yli, mutta 30-50min riittää). Ota voi/margariini huoneenlämpöön (voit ottaa jo hyvissä ajoin).
Laita perunasuurimot ja vesi kulhoon. Anna liota jonkun aikaa, kunnes ovat liuenneet rakeista liisterimäiseksi seokseksi.
Lisää etikka, jauhot (joihin on sekoitettu psyllium ja sooda) ja voi pikkuhiljaa nyppien/veivaten/puristellen. Kun kaikki aineet ovat muodostuneet yhtenäiseksi taikinaksi, laita taikina jääkaappiin.
Valuta luumuista neste kippoon. Laita luumut tekosekottimeen ja lisää tilkka valutusnestettä (n. 1rkl) joukkoon. Blendaa tasaiseksi. Jos tuntuu että ei millään meinaa blendaus onnistua, voit lisätä varovasti vettä lisää 0,5-1rkl kerrallaan, mutta maksimissaan 1-2rkl lisää. Soseen pitää pysyä kasassa tortun päällä ja uunissa. Lisää myös sokeria, jos tuntuu että soseen makeus ei tällaisena riitä. :)
Ota taikina jääkaapista. Laita pöydälle jauhoja ja taikina päälle. Kauli n. 0,3-0,5cm paksuksi levyksi. Leikkaa siitä neliön muotoisia paloja. Tee viillot kulmien viereen, taita kulmat keskelle (käytä vettä saumakohdissa jos tarve ja paina kynnellä) ja laita lusikallinen luumuhilloa sidoskohdan päälle.
Siirrä valmiit tortut uunipellille joka on vuorattu leivinpaperilla. Jossain ohjeessa oli että jos siirrät tortut vielä hetkeksi kylmään ennen paistoa, niistä voi tulla rapeampia, itse en vielä kokeillut tätä.
Paista 225C n. 10-12min
**Olen kokeillut myös kookosöljyä voin sijaan. Taikinaa ei ole yhtä helppo käsitellä, ja makukin on mielestäni hiukan huonompi. Jos kuitenkin haluat kokeilla sitä versiota, niin sulata kookosöljy ja sekoita muihin aineisiin. Älä pidä taikinaa liian kauaa jääkaapissa, tai joudut käsin veivaamaan sitä jotta se lämpiää (kookosöljy kovettuu kylmässä). Käytä perunajauhoja kun kaulitset taikinaa.
![]() |
perunasuurimot / potato grouts |
![]() |
sulaneet / melted |
ENGLISH
The dish is (dairy free), egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.
Glutein free Finnish Christmas pastries (star pastries)
![]() |
Glutein-free pastries (made with rough flour) |
1,5 dl "potato groats" (or sub with potato flakes)
1,5 dl water/seed milk
200g butter/dairy free margarine**
4-4,5dl glutein free flour (bestis gluteinfree oat flour)
2 tbsp psyllium powder (or xanthan gum)
1 tbsp soda bicarb
3 tbsp apple cider vinegar
Prune pure
200g prunes, organic
1-3 tbsp water (from the prune soak)
(0,5-2 tbsp erytritol/birch sugar=xylitol/coconut sugar/etc, if you need it to be sweeter)
Place the prunes under water to soak (you can leave them overnight if you wish, but 30-50min is enough). Take the butter/margarine out and let it be in room temperature for a while.
Put the potato groats and water in a bowl. Let it sit for some time, until the potato groats have melted into a gluey kind of paste.
Add vinegar, the flour (that has the soda and psyllium mixed in) and butter by slowly pinching/squeezing it in. Once all is combined and makes a dough, place it in the fridge.
Drain the prunes (save the liquid). Put the prunes into a blender and add 1tbsp of the liquid. Blend so that it becomes even. Add a bit of the liquid if needed, 0,5-1tbsp at a time. You need to be careful not to add too much (otherwise it won't hold in the oven). Add the sweetener if you think the pure is not sweet enough for your taste.
Take the dough out of the fridge. Use a rolling pin to form a 0,3-0,5cm layer. Cut into desired shape and make star pastries (or something else). For star pastries you need a square and make cuts in the corners - you fold every second corner in (use water on your finger to pin them down). Place 2 teasp prune pure on the fold.
Place pastries on an oven tray lined with baking paper. In some recipes placing the pastries in a cold place before cooking them makes them crunchies, but I have not tried this and I actually prefer them soft (and doughy!).
Bake in 225C for about 10-12min.
**I have also tried to make this recipe by substituting the butter with coconut oil. The pastry is different, not as easy to manage and taste is not as good in my opinion. If you want to try it then melt the coconut oil and mix it in. Don't keep it in the fridge for too long or you will have to work it with your hands to warm it up again (coconut oil becomes hard in cold). Use potato flour when rolling the dough.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti