tiistai 31. toukokuuta 2016

Marjaiset eväspatukat / Berry snack bars



Tässä pari versiota lähes samaan reseptiin herkullisiin marjapatukoihin!

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.


Puolukkaiset/viinimarjaiset eväspatukat

1,5dl rusinoita/ taateleita
2-2.5dl puolukoita/punaisia viinimarjoja
2,5dl kookoshiutaleita
1,5dl auringonkukansiemeniä
0,5tl ruususuolaa
1rkl agave-/taatelisiirappia (tai omavalintainen sokeriton siirappi)


Mustikkaiset eväspatukat

1,5dl rusinoita/taateleita
2,5dl mustikoita
2,5dl kookoshiutaleita/kaurahiutaleita
1,5dl auringonkukansiemeniä
0,5tl ruususuolaa
1rkl agave-/taatelisiirappia (tai omavalintainen sokeriton siirappi)
1 sitruunan kuori / 1 rkl sitruunankuorta, luomu. (valinnainen. Itse pidän enemmän kun sitruunankuori on mukana, mutta ystäväni tykkäsi enemmän ilman sitruunaa)



Käytän itse pakastemarjoja, sulaneilla marjoilla onnistuu helpommin.

Molemmissa resepteissä laita kaikki ainekset blederiin ja surauta massaksi. (Sujuu parhaiten monitoimikoneella. Vitamixilla laita marjat ja rusinat alimmaisiksi, kuivat päälle, surauttele alhaisimmalla nopeudella välillä tökkien).

Painele valmis massa johonkin kulhoon, joka on vuorattu leivinpaperilla, ja siirrä pakastimeen 30-60minuutiksi. Leikkaa patukoiksi, kääri leivinpaperiin ja säilytä pakastimessa/jääkaapissa.






ENGLISH


Here's a couple recipes for delicious berry-bars!

The dish is dairy free, egg free, glutein (& grain) free, sugar free, soy free, nut free & vegan.


Lingonberry or red currant snack bars

1,5dl raisins/dates
2-2,5dl lingonberries/red currants (with 2dl it's not tart at all)
2,5dl desiccated coconut
1,5dl sunflower seeds
0,5 teasp himalayan salt/unpurified sea salt
1tbsp agave-/datesuryp (or other sugar free suryp)



Blueberry snack bars

1,5dl raisins/dates
2,5dl blueberries
2,5dl desiccated coconut/oat flakes (porridge oats)
1,5dl sunflower seeds
0,5 teasp himalayan salt/unpurified sea salt
1tbsp agave-/datesuryp (or other sugar free suryp)
zest from 1 lemon / 1 tbsp lemon zest,  organic. (optional. I like these better with the lemon zest, but a friend of mine prefers them without.)

I use frozen berries for these recipes. It combines better if they are melted.

In both recipes place everything in the blender and blend into a mass. (Easiest with a food processor. With Vitamix place berries and raisins in the bottom, dry stuff last, on slowest speed and mixing sometimes).

Press the ready dough into a tray lined with baking paper and freeze for 30-60min. Cut into snack bars and wrap with baking paper. You could also make these into balls and roll them in oats/desiccated coconut. Store in freezer or fridge.

Siemendippejä / Seed dips

Kerään tähän talteen erilaisia siemendippejä, sitä mukaan kun testailen niitä. :)


Yrttinen ja "kermainen" auringonkukansiemendippi

2dl auringonkukansiemeniä, luomu (liotettu 3-8h)
puolikas luomu sitruuna, mehustettu
0-0,5dl vettä/siemenmaitoa tarpeen mukaan
3 tl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua tilliä
2 tl kuivattua persiljaa
(1 tl kuivattua korianteria)
1 tl valkosipulijauhetta
0,2-0,5 tl merisuolaa tai himalajansuolaa
0,3 tl mustapippuria
1-3rkl kylmäpuristettua luomu oliiviöljyä (tai mieleisesi öljy)

Laita kaikki ainekset blenderiin (esim. vitamix) ja blendaa massaksi. Lisää vettä tarpeen mukaan, jotta saat haluamasi koostumuksen.





Kuvassa dippiä on maustettu mm. cayennellä / In the pic the dip has been seasoned with cayenne etc.



ENGLISH

This will become a collection of seed dips, once I test out different ones.. :)

Creamy herb dip with sunflower seeds

2dl organic sunflower seeds (soaked 3-8hrs)
half an organic lemon, juiced
0-0,5dl water/seed milk as needed
3 teasp dried basil
2 teasp dried dill
2 teasp dried parsley
(1 teasp coriander leaf)
1 teasp garlic powder
0,2-0,5 teasp sea salt or himalayan salt
0,3 teasp ground pepper
1-3 tbsp cold pressed olive oil (or sub with other oil)

Place all ingredients in a blender (for example vitamix) and blend into a mass. Add water as needed to achieve your desired consistency.


Gluteeniton, vegaaninen banaanikakku tai "banaanileipä" / Gluteinfree vegan banana bread


Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteeniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Gluteeniton, vegaaninen banaanikakku tai "banaanileipä"

2,5dl gluteiinittomia jauhoja (riisijauho, tattarijauho yms)
2,5dl perunajauhoja
1tl ksantaania
1tl kanelia
1tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa

kattilassa
5 muussattua banaania
0,6dl kookosöljyä/muu mieto öljy
1dl vaahterasiirappia
1dl vettä/siemenmaitoa
1tl vaniljauutetta

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lämmitä ns. kosteat aineet kattilassa/pannulla ainakin 10min. Yhdistä kaikki aineet ja sekoita hyvin. Kaada voideltuun ja korppujauhottuun kakku-/leipävuokaan. Paista 175C n. 30-40min.


ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Gluteinfree vegan banana bread

2,5dl (1C)glutein free flour (rice flour, buckwheat etc)
2,5dl (1C) potato flour
1teasp xanthan gum
1teasp cinnamon
1teasp baking soda
1teasp baking powder
0,5 teasp salt

in a pan/pot
5 bananas mashed
0,6dl (1/4C) coconut oil/other mild oil
1dl (0,5C) maple suryp
1dl (0,5C) water/seed milk
1 teasp vanilla extract

Mix dry ingredients together. Warm up wet ingrediets and stir for at least 10min. Combine wet and dry ingredients and mix well. Pour into a greased (and bread crumbed) cake or bread tin.

Cook in 175C for 30-40minutes.

Vegaaniset gluteenittomat banaaniletut / Vegan glutein-free bananapancakes

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Vegaaniset gluteenittomat banaaniletut
(n. 20 pienehköä lettua, kolmelle hengelle)

4 keskikokoista banaania
5dl gram jauhoja (kikherne jauhoja) tai kaurajauhoja
4dl+ vettä
(kookosöljyä/voita paistamiseen, tarpeen mukaan*)

Laita kaikki ainekset blenderiin ja blendaa tasaiseksi. *Riippuen pannusta, käytä jotakin rasvaa lettujen paistamiseen. Itse käytän valurautapannua, joten piti käyttää jonkun verran rasvaa.

Huom. kikhernejauhoja käytettäessä: Jos kokonaispaistoaika on pitkä, kuten minulla tällä määrällä on, niin taikina saostuu ja vettä pitää lisätä välillä. Itse lisäsin n. 0,5dl vettä ja surautin uudelleen blenderissä aina kun taikina oli liian saostunutta (kaadoin taikinaa pannulle suoraan blenderistä).

Kannattaa pitää letut lämpöisinä syömiseen saakka, ovat maukkaampia siten. Laita vaikka uuni 70C ja lautanen uuniin, ja sille valmiit letut.


ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Vegan glutein-free bananapancakes

(about 20 smallish pancakes, serves 3)

4 medium bananas
5dl gram flour (chic pea flour) or oat flour
4d+ water
(coconut oil/butter for frying, if necessary*)

Put all ingredients in a blender and blend into an even dough. *Depending on your pan, use some oil/butter for frying. I use a cast iron pan and need some oil.

Notice: When using chic pea flour - if the frying takes a bit longer, like on my cast iron pan with this recipe amount it does, the dough might start thickening too much and you will need to add water every now and then. I added 0,5dl at a time and re-blended the dough.

Keep the pancakes warm until they get eaten. Place them on an oven tray and put them in a 70C oven until serving time.

Kaura-toskaomenat / Apple crumble

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, (sokeriton), soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Kaura-toskaomenat

2-4 omenaa
1dl vettä
100g voita(/maidotonta margariinia vegaaniversioon)
4dl kaurahiutaleita (gluteiinittomia, jos tarpeen)
0,5dl kookossokeria/erytritolia/koivusokeria
2tl kanelia

Pese (ja kuori) omenat. Leikkaa ne lohkoiksi ja laita uunivuokaan. Kaada vesi päälle.
Sulata voi kattilassa. Lisää kaurahiutaleet, sokeri ja kaneli. Sekoita tasaiseksi. Levitä seos omenien päälle.

Paista 200C uunissa n.20 min.

Tarjoile vaniljakastikkeen (Flora paras) tai vaniljajäätelön kanssa.



ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein free, (sugar free), soy free, nut free & vegan.
 
Apple crumble

2-4 apples
1dl water
100g butter(/dairyfree margarine for a vegan version)
4dl oat flakes/poridge oats (glutein free, if necessary)
0,5dl coconut sugar/erytritol/birch sugar
2teasp cinnamon

Wash (and peel) the apples. Cut into slices and place in an oven dish. Pour the water over them. Melt butter/margarine in a pot. Add oats, sugar and cinnamon. Mix well. Spread over the apples.

Cook in a 200C oven for about 20min.

Serve with vanilla sauce or ice-cream.