torstai 11. kesäkuuta 2015

Pehmeä pähkinäinen raakakakku / Soft and nutty raw cake

Kokeilin tehdä raakaa "juustokakkua". Usein kun raakaruoka yrittää matkia kypsennettyä tai vegaaninen ruoka matkia liharuokaa, lopputulos ei ole niin miellyttävä. Jos odottaa juustokakkua ja maistaa tätä, minä ainakin pettyisin. Mutta jos ajatuksena on maistaa pähkinäistä ja kermaista raakakakkua... makukokemus voi olla täysin eri! Sen takia annoin kakulle uuden nimen.Ymmärrän toki, miksi joku on nimennyt tämän juustokakuksi.

Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Ohessa suomennos, sekä tarkemmat määrät (eli ne määrät, joita itse käytin. Alkuperäisessä reseptissä monissa aineissa oli paljon joustoa).

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & vegaaninen.



Raakakakku kermainen ja pähkinäinen
(1x 22cm kakkuvuoka, pohja vuorattu leivinpaperilla)

Pohja
3,75dl manteleita/parapähkinöitä/muita suosikkeja (liotettu 8h/yön yli, sitten valutettu ja huuhdeltu)
½ tl ruususuolaa
vajaa 2dl (190ml) kuivattuja taateleita, joita on liotettu vedessä yön yli**
1/2 dl kookosrouhetta
ripaus kanelia

Blendaa kaikki muu paitsi kookos massaksi. Lisää kookos ja sekoita.
Itse tein vitamixin "dry jugilla" ("kuivakannulla") kahdessa osassa alhaisella nopeudella (välillä piti "auttaa" kaapimalla massaa reunoista).

Tämän jälkeen sekoitin kaksi osaa yhteen kulhossa ja painelin sen kakkuvuokaan (vuokaan, josta pohja lähtee irti ja pohja vuorattu leivinpaperilla. Tämä auttaa myöhempää kakun siirtelyä ja irroittamista vuoasta). Sitten pohja jääkaappiin odottamaan täytettä.

Täyte
6 1/4 dl cashew pähkinöitä/osa (0,5dl) auringonkukansiemeniä (yön yli liotettuja)
2,5dl taateleita (yön yli vedessä liotettuja)**
1 1/4 dl taatelisiirappia (tai muu valitsemasi siirappi)
vajaa 2dl (190ml) kookosöljyä
n. 3rkl tahinia
2 tl vaniljajauhetta
3 rkl kaakaovoita
1 1/4 dl vettä
ripaus ruususuolaa

Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa (tai kattilassa, jos sinua ei huoleta se että lämpötila saattaa nousta yli raakaruoan suosituksen).

Blendaa kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi.

Tein täytteen vitamixin "wet jugilla" kahdessa osassa jälleen. Vähän valitteli/kuumeni, mutta tuli tasaista. Sitten sekoitin molemmat osat toisiinsa ja lisäsin pohjan päälle. Tämän jälkeen koko kakku meni pakastimeen.


**alkuperäisessä reseptissä ehdotetaan ottamaan taatelien liotusvesi talteen. Sen voi käyttää esim. smoothiessa tms. ja toki sitä voi käyttää myös tässä reseptissä veden sijasta.

Kommentit: Tämä meni hyvin kaupaksi :) Sai todella paljon kehuja. Ne harvat, jotka eivät pitäneet aiemmasta suklaa-raakakakusta, pitivät tästä. Omasta mielestäni maussa on jotain hieman arveluttavaakin, mutta kakku on kuitenkin hyvää. :D

ENGLISH

I tried a raw cake with this recipe. It's called a raw cheese cake. In my experience a lot of recipes that are trying to be something else (raw trying to be cooked/vegan trying to be meat) end up tasting a bit weird. They can never be what they try to copy. I made this cake and thought it was delicious (so did all our guests!). But if I was thinking I will be eating cheese cake and tasted this - I would have been dissapointed. The construction is cheesecakey, but taste is so different. Thus, I changed the name for something else that I think suits it better - even if it is a bit clumsier. I do understand why someone else would call it a cheesecake though.

I won't copy the actual recipe here - you can check it from the link. Some of the measures were very broad, so below is what I did.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free & vegan. 

Here is basically what I used/did:
- the maximum amount of dates
- about half of the other ones that did not have a specific measure (i.e. if it said 1/3 - 3/4 cup, I used 1/2 cup).
- date suryp as the sweetener
- I ran out of cashews - so used approx 50ml sunflower seeds to make up for the last bit
- 3 table spoons tahini

I made the cake with the vitamix dry (base) jug in two parts on low speed and vitamix wet jug (filling) on low to medium speed. Needed to "help" it a few times with a spatula. Each time I mixed the two parts in a bowl before putting it into the cake tin.

Comments: As I said before, this cake was absolutely delicious. People who disliked the raw chocolate cake, loved this one. I find the taste a bit peculiar, but I do like it!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti