Minä pidän banaanikakusta, joka on suht mehukas ja ehkä hieman taikinamainen. Tässä minun jo pitkään käyttämäni resepti, joka on myös munaton, maidoton ja mahdollisesti sokeriton! Myös gluteiiniton (voisi kenties olla viljaton myös) vaihtoehto, joka on toki erimakuinen kuin alkuperäinen. Minä pidän molemmista.
Vegaaninen banaanikakku eli "banaanileipä"
(1-2 vuokaa esim. 22cm ja 26cm jossa reikä keskellä. Voi laittaa yhteen jos mahtuu.
Helppo ja suht nopea.)
2,5-3dl sokeria (esim. intiaanisokeri, koivusokeri=xylitol)
80ml öljyä (esim. kookos-/seesaminsiemen öljy)
1dl vettä
9dl graham jauhoja tai kaurajauhoja** (n. 7dl jos teet gluteiinitonta)
1 tl ruokasooda
2 tl leivinjauhe
2 tl kaneli
(1 tl jauhettu kaardemumma)
(1-2 tl vaniljajauhetta tms)
(öljyä)
(korppujauhoja, tarvittaessa gluteiinittomia)
Muussaa banaanit. Lisää sokeri, öljy ja vesi ja jatka muussaamista. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen.
- grahamjauhoversio: Vältä liikaa sekoittamista, jotta kakusta ei tulisi kuiva.
- gluteiiniton versio: Lisää jauhoja noin 7dl-7,5dl. Valmis taikina on tahmeaa.
Öljyä tai voitele vuoka/vuoat ja laita korppujauhot. Laita taikinaa vuokiin (n. 3-4cm jos käytät kahta vuokaa) ja paista 175C
- grahamjauhoversio: n. 40-60min tai kunnes kypsää (kokeile tikulla)
- gluteiiniton versio: n. 30-50min
Kommentit: Tämä on minun kestosuosikkini lapsuudesta lähtien. Helppo pakastaa ja mukava syödä osittain sulaneenakin. Kuivakakkumainen.
*banaanivinkki: Voit ottaa n. 1L rasian (esim. vanha jäätelörasia), johon laitat ylikypsiäbanaaneja aina kun niitä tulee. Pakasta banaanit ja lisää banaaneja sitä mukaa kun kypsyvät liikaa. Kun rasia on täysi, voit sulattaa ne ja käyttää tässä reseptissä 10 banaanin sijasta. Huom.
1) Laita banaanit suht tiiviisti rasiaan, vaikka painaen hajalle.
2) Sulaessa voi tulla aika paljon nestettä, kaada sitä pois sen verran kuin pystyt.
**Jauhovaihtoehdot:
1) Ensin tein tätä aina tavallisilla täysjyvävehnäjauhoilla (tai grahamjauhoilla). Maukas kakku tulee kaurajauhoilla.
2) Olen myös kokeillut tätä gluteiinittomilla jauhoilla. Paras tulos kun käyttää gluteiinittomia kaurajauhoja (9dl). Muutoin olen käyttänyt esim. puolet tummaa riisijauhoa, puolet tattaria (yht 7dl). Kookosta voi halutessaan laittaa 0,5-1dl kokonaisjauhomäärästä. Kakku ei kohoa samalla tavalla, tai ole yhtä kuohkea kuin esim. kaurajauholla. Paistoaika on myöskin lyhyempi. En ole vielä kokeillut tätä viljattomana versiona, mutta ajatuksena testata sekin.
![]() |
Oiled and then bread crumbed :) |
![]() |
Valmis gluteiiniton kakku / Cooked glutein free cake |
ENGLISH
Here is a recipe for banana bread I have been using for years. It is egg free, dairy free and if needed sugar free! Also can be glutein free. :) And perhaps I will try a grain free version in future...
Vegan banana bread
(1-2 cake tins, for example 22cm and 26cm with a hole in the middle. You can use just one if it fits.
Easy and fairly quick to make.)
10 or 1L bananas*
2,5-3dl sugar (for example "intiaanisokeri", xylitol i.e. birch sugar)
80ml coconut oil or other
1dl water
9dl flour whole wheat flour or oat flour** (or about 7dl if using glutein free flour)
1tsp baking soda
2tsp baking powder (glutein free if needed)
2tsp cinnamon
(1tsp cardamon)
(1-2tsp vanilla powder etc)
(oil)
(bread crumbs, glutein free if needed)
Mash bananas. Add sugar, oil and water. Continue mashing. Combine dry ingredients in another bowl, then add them to the mixture.
- (whole meal) wheat flour version: avoid mixing too much when adding flour to avoid cake from becoming too dry.
- glutein free version: Add approx 7-7,5dl flour. The final dough is still very sticky.
Oil/butter a cake tin or two, and use bread crumbs on top of the grease. Add dough into tin(s) (about 3-4cm if using two tins) and bake in an 175C oven
- (whole meal) wheat flour version: 40-60minutes or until cooked (try with a stick)
- glutein free version: 30-50minutes (it's done once the top is slightly brown at the edge, or you can just try with a stick)
Comments: I have loved banana bread since a child. Try freezing and eating half melted pieces.
*banana tip: As you get overripe bananas place them in a 1L plastic container (old ice-cream box etc). Freeze it. Keep adding overripe bananas when you have some. Once the contaner is full, you can use that instead of the 10 bananas in this recipe. Notice:
1) Place bananas firmly in the container, even mush them a bit.
2) Once you defrost them, tip excess liquid out.
**Flour options:
1) Whole meal wheat flour, or oat flour (last one is the best).
2) Glutein free flour(s). The best / tastiest result is using glutein free oat flour (use 9dl). For other gf flours use about 7dl. I have tried using half dark rice and half buckwheat. If you wish to use coconut flour use a maximum of 0,5-1dl of it. The cake does not raise like the wheat/oat version, but doesn't matter in my opinion. Also faster to bake.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti