perjantai 1. toukokuuta 2020

Hapankaali / Fermented cabbage ("sauerkraut")


Hapankaali

keräkaalia
merisuolaa (ilman paakkuuntumisenestoaineita yms)

Suolaa laitetaan noin 1rkl per 1kg kaalia.

Voit halutessasi maustaa kaalin esim. fenkolilla, valkosipulilla, inkiväärillä tai lisätä hierottavaksi porkkanasuikaleita (n. 1porkkana / kilo kaalia).


Suikaloitu kaali

Ohje


1. Irrota kaalista yksi päälimmäinen lehti ja laita se sivuun odottamaan. Leikkaa kaali osiin niin, että saat sisällä olevan "varren" talteen kokonaisena.



2. Suikaloi loppu kaali (minkäkokoista hapankaalia haluat syödä? Isoa vai pientä? Itse jätän hiukan isommaksi, jotta rapeus säilyy) ja laita isoon kulhoon kerroksittain suolan kanssa. Anna seistä hetki (helpottaa seuraavaa vaihetta).
Näyttää höyrystetyltä






3. Hiero kaalia (voit myös puristella), kunnes kaali vetistyy. Kun kaali näyttää höyrystetyltä, olet hieronut riittävän pitkään (n. 10min).













Lisää lehti






4. Laita kaali puhtaaseen lasiastiaan.
Lisää kaalia astiaan vähän kerrallaan lujasti painellen, ettei astiaan jää ilmaa.






 Lopuksi laita syrjässä ollut kaalin lehti päälle, ja sen päälle "varsi".




Lisää varsi



















Kun suljet kannen, varsi työntää lehteä ja koko hapankaalisatsia alaspäin, jotta kaikki menee nesteen alle.
Kaalit painuvat nesteen alle, kun kannen sulkee











5. Pidä purkkia 2-3 päivää pimeässä huoneen lämmössä. Laita esim. pyyhe purkin ympärille.



6. Tämän jälkeen purkki olisi hyvä siirtää viileään 2-3 viikoksi, ja sen jälkeen jääkaappiin. Jos ei ole mahdollisuutta laittaa viileään paikkaan, niin purkin voi laittaa jääkaappiin. Jääkapissa hapankaali säilyy pitkään ja parasta se on aikaisintaan muutaman viikon päästä. Sitä voi toki syödä jo 3 päivän kohdalla, mutta isomman hyödyn saanee kun jaksaa odottaa.


Porkkana-hapankaalia sekä punakaalia hapatettuna



DO YOU WANT TO READ THIS IN ENGLISH? Please leave a comment and I can translate. :)









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti