Vihdoin sain tehtyä kuusenkerkkäsiirappia! Ja vieläpä raakana. Nams. Keräilin ideoita ja vinkkejä eri keskusteluista pitkään. Muistathan että kerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.
![]() |
Siirappi valuu / Suryp dripping |
Raaka kuusenkerkkäsiirappi
Kerkkien lisäksi käytin intiaanisokeria. Paloittelin kerkät niin hyvin kuin pystuin ja laitoin kerroksittain lasiseen ilmatiiviiseen purkkiin. Aloitin kerkkä-kerroksella.
Tee kerroksista n. 0,5-1cm paksuisia (molempia aineksia yhtä paljon). Laita kansi kiinni ja hauduta (jos mahdollista) aurinkoisella ikkunalaudalla. Haudutusaika 4-7vrk (auringossa ja lämmössä tulee nopeammin). Kerran päivässä purkki käännetään kyljelleen tai päälleen esim. tunniksi, ja sitten takaisin. Siirappi on valmis kun sokeri on muuttunut tummaksi ja nestemäiseksi.
Valuta seos siivilän läpi lasipurkkiin. Voit pakastaa osan, ja osan jättää jääkaappiin. Jos pohjalle jää kovempaa sokerista seosta, voit laittaa eri purkkiin sen ja käyttaa esim. hunajan asemasta (ilman siivilöintiä).
Kommentit: Minusta tämä on taivallisen hyvää!!! Olin niin yllättynyt, kuinka voimakkaasti kerkkien maku tulee esiin. Olisin luullut että tämä on paljon miedompaa. Tein ensin yhden satsin, ja löysin vielä lisää kerkkiä ja sain tehtyä toisenkin.
Vinkit&ohjeet: Laitoin sokeria aika varovaisella kädellä ensimmäisessä satsissa. Lisäsin sokeria 24h jälkeen, sillä kerkät näkyivät mielestäni liikaa. Sen jälkeen seos tuntui toimivan ja muuttuvan hyvin nestemäisemmäksi.
Mielestäni tämä oli niin hyvää, että en halunnut heittää mitään menemään (plus kerkkiä en ehtinyt poimia paljoa). Huuhdoin siis haudutuspurkin ja siivilän siten, että otin veden talteen ja jääkaappiin. Siitä tuli "mehua". Valutetut kerkät laitoin purkkiin jääkaappiin ja keitän teeksi/lisään smoothiehen. Nam nam! :)
![]() |
Paloiteltuja kerkkiä / Chopped spuce shoots |
![]() |
Kerkät ja sokeri kerroksittain 2. satsissa / Spruce shoots and sugar in the 2. batch |
![]() |
Muutosta siirapiksi / Changing into suryp |
![]() |
Lasipurkki jota käytin 1. satsissa / The glass jar I used in the 1st batch |
![]() |
Valutetaan siirappia lasipurkkiin / Sieving the syrup into a jar |
Kun olin valuttanut siirapit, laitoin kerkkäkasan "toissijaiseen valutukseen" pidemmäksi aikaa. Sain siitä lopulta yllättävän paljon siirappia lisää (10-15%).
After sieving the suryp I put the spruce shoot mixture into a "secondary dripping" sieve for a longer time period. I ended up getting a fair bit more suryp that way (10-15%).
![]() |
Toissijainen valutus / Secondary dripping system |
Kovemmassa/tiiviimmässä sokerisessa massassa näkyy paljon kerkkää, mutta ne eivät tunnu.
In the harder/thicker sugary mass you can see lots of shoots, but you cannot actually feel them when you eat it.
![]() |
Tiiviimpi aines / The thicker stuff |
![]() |
"Mehu" :) / "The juice" :) |
ENGLISH
I finally made some raw spuce shoot suryp! Please remember if you are planning to collect spruce shoots in Finland, you need permission from the land owner to do so.
Raw spruce shoot suryp
I used just spuce shoots and sugat that we call intiaanisokeri (not sure how to translate it - it's made from dried sugar cane juice, not as processed as other sugar cane varieties... if you can't get it, molasses sugar might work too). I chopped the shoots as finely as I could and began layering them in airtight jars - starting with a spruce shoot layer.
Make the layers about 0,5-1cm. Close the lid and place it on a sunny windowsill if possible. Leave it there for 4-7days (faster in sun). Every day turn it upside down/on it's side for about an hour or so, and then back. The suryp is ready once the sugar has become dark and liquidy.
Pour into a glass jar through a sieve. You can freeze some of it, and leave some in the fridge. If there some thicker "suryp" in the bottom you can put it in a separate jar without using a sieve and use like honey.
Comments: This was soooooo good... I was very surprised how strongly the spruce shoot flavour comes out. I thought it would be a lot milder.
Useful tips: I used sugar quite sparingly in the 1st batch, and noticed after 24h that the spruce shoots were showing a lot. So I added more sugar to the top and after that it was all good.
In my opinion this was so good I didn't want to waste a drop (plus the fact I didn't have very much of it, due to my late spruce shoot picking). Soo.. as I rinsed the suryp jar and sieve, I collected the water in a bottle and drank it like juice. The drained spruce shoots I placed in a container in the fridge and will use for making tea (or add to a smoothie). Yummmy yumm!
For more instructions or tips, please see the photos above. There are comments also in English.
![]() |
Kuusenkerkkäsiirappi / Spruce shoot suryp |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti