Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, (sokeriton), soijaton, pähkinätön & vegaaninen.
Vegaaninen vaniljakastike

1l kaurajuomaa (Oatly, varmista gluteiinittomuus jos tarpeen)
2 vaniljatankoa / 3-4 tl vaniljajauhetta
1dl koivusokeria*
1,5-2rkl perunajauhoja sekoitettuna tilkkaan kylmää vettä
*voit käyttää muutakin sokeria, mutta en suosittele kookossokeria. Mielestäni maku muuttuu liikaa ja se myös värjää kastikkeen rusehtavaksi.
Lämmitä kaurajuoma kattilassa vaniljan kanssa. Sekoita joukkoon sokeri. Kastike maistuu lämpöisenä todella makealta, mutta viilennyttyään maku tasoittuu.
Jos käytit vaniljatankoja, poista ne nyt.
Sekoita perunajauhot tilkkaan vettä ja kaada norona kastikkeeseen koko ajan hämmentäen. Sekoita ja anna pulpahtaa.
Siirrä pois liedeltä ja sekoita. Anna jäähtyä ja laita tarjoilukannuun.
ENGLISH
I used Oatly oatmilk for this, but I would say most vegetable "milks" would suit. This is a large portion, so do half or even a quarter if you feel like it's too much for you. I haven't tried freezing this as we use up even this liter quite fast. If you like your vanilla sauce quite sweet, you will need to add more sugar.
This recipe is dairy free, egg free, glutein free, (sugar free), soy free, nut free & vegan.
Vegan vanilla sauce

1l oat "milk" (Oatly, check that it is glutein-free, if necessary)
2 vanilla pods / 3-4 teasp vanilla powder
1dl birch sugar*
1,5-2tbsp potato flour mixed into a small amount of cold water
*you can use other sugar if you want, but I cannot recommend coconut sugar (as it changes the flavour too much and makes the sauce brown).
Heat up the oat milk in a pot with the vanilla. Add sugar, mix well. The sauce will taste quite sweet when warm, but as it cools down the flavour is balanced.
If using vanilla pods, remove them now.
Mix the potato flour in a small amount of cold water. Pour it slowly into the sauce while mixing. Mix and let the sauce bubble a bit.
Remove from heat, mix, and let cool down. Place in serving bowl.
![]() |
Piirakkaa vaniljakastikkeen kera / Pie with vanilla sauce |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti