Navi1 ylempi

Navi2 alempi

maanantai 26. joulukuuta 2016

Maidoton riisipuuro / Dairy-free rice porridge



Useimmat keittävät riisipuuron, ja tämänkin reseptin puuron voi varmasti keittää (sillä määrät ovat suhteessa samat). Itse päätin kokeilla tänä vuonna uuniversiota, enkä joutunut pettymään.

Tämä puuro maistuu todella paljon ystävältään maitoversiolta. Kookos ei maistu läpi ollenkaan. Mikäli kookos ei sovi sinulle, suosittelen tekemään kokonaan kauramaitoon.

Tämä on maidoton, munaton, (gluteiiniton), sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.


Maidoton riisipuuro / joulupuuro


1l kauramaitoa (oatly luomu, tai gluteiiniton kauramaito)
400ml kookosmaitoa (santa maria tölkistä)
3dl puuroriisiä
1tl himalajan suolaa tai muu laatusuola

Laita kaikki ainekset uunin kestävään kannelliseen vuokaan (ilman kantta puuroon muodostuu rusehtava kuori). Laita vuoka 175C uuniin noin 2h ajaksi. Sekoita puuroa 20-30min välein. Puuro on valmis kun kaikki neste on imeytynyt.

Tarjoile ceylon kanelin ja koivusokerin/kookossokerin kera :)





ENGLISH

This porridge could be made by boiling, which is nowadays more traditional, as the measurements are the same. However, I decided to try an oven cooked porridge for the first time, and it was really worth the wait.

This porridge is so much like it's dairy version. Also you cannot taste the coconut at all. If coconut milk does not suit you, I recommend you use oat milk only.

The dish is dairy free, egg free, (glutein free), sugar free, soy free, nut free & vegan.


Dairy-free rice porridge / christmas porridge


1l oat milk (oatly organic, or a glutein free oat milk)
400ml coconut milk (santa maria carton)
3dl porridge rice
1teasp himalayan (or other quality) salt

Place all ingredients in an oven tray that has a lid (otherwise the porridge will have a brownish layer on top). Put the dish in an 175C oven for about 2hours. Stir the porridge every 20-30mins. The porridge is done once the liquid has absorbed.

Serve with some ceylon cinnamon and birch tree sugar or coconut sugar. :)





Jouluinen juuriselleri ("vegaaninen "kinkku") / Christmassy celeriac ("vegan christmas ham")

Sain jännän reseptin "vege kinkkuun", jota päätin kokeilla jouluna.. sillä se ei muistuta kinkkua kuin ulkoisesti, mutta on todella maukas.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Jouluinen juuriselleri


Juuriselleri
oliiviöljyä

kastike
0,5dl dijon sinappia (saa olla voimakasta)
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl oliiviöljyä

korppujauhoja (gluteiinittomia)

Kuori juuriselleri. Voitele reilusti öljyllä. Paista 175C uunissa 1,5-2h (riippuen koosta), kunnes kypsä (kokeile haarukalla, kun selleri on pehmeä se on kypsä).

Ota uunista pois, anna hiukan jäähtyä (jotta pystyt koskemaan). Nosta uunin lämpö 225C:een. Lisää juuriselleriin sinappikastike päälle ja pyörittele korppujauhossa. Paista vielä 10-15min.

Tämä juuriselleri on hyvää niin lämpöisenä kuin kylmänäkin.


ENGLISH

I got this recipe for a "vegan christmas ham", and it sounded interesting so I tried it at Christmas... and I found it delicious.

The dish is dairy free, egg free, glutein (& grain) free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Christmassy celeriac

celeriac
olive oil

sauce
0,5dl dijon mustard (can be strong)
1 tbsp maple suryp
1 tbsp olive oil

bread crumbs

Peel the celeriac. Coat with olive oil. Bake in an 175C oven for 1,5-2h (depending on size of the celeriac), until it is cooked (test it with a fork, once it is soft it is cooked).

Take the celeriac out and let it cool down sightly (so you can touch it). Raise the oven temperature to 225C. Coat the celeriac with the mustard sauce, then roll it in bread crumbs. Bake for another 10-15mins.

This celeriac is good eaten warm and cold .


Sinappisienet ("vegaaninen silli") / Mustard mushrooms ("vegan pickled herring")

Periaatteessa en pidä mistään "feikki liharuoista", sillä en millään tavoin kaipaa lihaa. Päinvastoin - jos pitäisi syödä jotain paljon lihaa muistuttavaa, se saisi minut voimaan pahoin. No, "sillistä" kuitenkin innostuin, sillä pidän sinapista ja tämä ei mielestäni liikaa muistuta silliä. Maistele kastiketta ja muokkaa oman maun mukaan! Tämän on tarkoitus olla makeahko sinappikastike. Itse käytin Bionan luomu dujon sinappia, joka toimi hyvin. Myöhemmin tein jostain muusta dijon sinapista, joka on voimakkaampaa, enkä pitänyt ollenkaan lopputuloksesta. Eli ei kannata ottaa kovinkaan voimakasta dijonia tähän :)

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Sinappisienet
(1 reilu lasipurkillinen, noin 3dl??)

noin 0,5dl+ dijon sinappia (biona luomu hyvä)
1-2rkl vaahterasiirappia
1rkl luumuetikkaa (tän voisi myös korvata omenaviinietikalla tai sitruunamehulla)
1-2rkl oliiviöljyä

noin 0,5-0,7dl tuoretta tilliä silputtuna
noin 0,5dl tuoretta ruohosipulia silputtuna

noin 250g herkkusieniä
himalajan suolaa tai merisuolaa tms

Laita hieman suolaa (1-2tl) veteen ja keitä. Viipaloi sienet ja lisää veteen. Itse irrotin sienistä kannat ja lisäsin ne viipaloituina joukkoon. Keitä kunnes sienet ovat pehmenneet, menneet hieman kasaan ja tummuneet.

Laita yrttisilppu reiluun lasipurkkiin, lisää sinappikastikkeen aineet ja sekoita hyvin. Kun sienet ovat valmiit, voit huuhdella niitä kylmällä vedellä ja lisätä jäähtyneet sienet purkkiin. Sekoita. Säilytä jääkaapissa.

Sopii syötäväksi sellaisenaan, leivän päälle, perunoiden kanssa jne.

VINKKI! Keitettyjen sienten sijaan voit myös käyttää marinoituja sieniä :)






ENGLISH

So, basically I dislike any meat substitutes, as I do not miss eating meat. If I need to eat food that reminds me of meat, I might feel quite sick. But I decided to try making this "fake herring pickle", as it doesn't resemble the "real stuff" too much. And I really love mustard.
The quantities in this recipe are very approximate, as I didn't write down what I did, so just taste the sauce and edit it to your liking. This is supposed to be a semi sweet mustard sauce.I used the Biona dijon oranic mustard. Once when I made this with another dijon mustard, which is more hot, this dish tasted horrible. So select a milder one.

The dish is dairy free, egg free, glutein (& grain) free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Mustard mushrooms
(1 larger jar, about 3dl??)

about 0,5dl+ biona dijon organic mustard
1-2 tbsp maple suryp
1 tbsp plum vinegar/seasoning (could be replaced with apple cider vinegar or lemon juice)
1-2 tbsp olive oil

about 0,5dl fresh chopped dill
about 0,5 dl fresh chopped chives

about 250g button mushrooms
himalayan salt or sea salt etc

Put a bit of salt (1-2teasp) into some water and bring to a boil. Add sliced mushrooms. I removed the stems, sliced them too and added them in. Boil until mushrooms have softened, shranken and darkened.

Place the chopped herbs in a larger glass jar (300ml perhaps), add mustard sauce ingredients and mix well. Once mushrooms have cooked, cool them in water and add them into the jar and mix well. Store in fridge.

Mustard mushrooms can be eaten as they are, in sandwiches, with potatoes and so on.

A TIP: you could substitute the boiled mushrooms with marinated ones :)

tiistai 31. toukokuuta 2016

Marjaiset eväspatukat / Berry snack bars



Tässä pari versiota lähes samaan reseptiin herkullisiin marjapatukoihin!

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.


Puolukkaiset/viinimarjaiset eväspatukat

1,5dl rusinoita/ taateleita
2-2.5dl puolukoita/punaisia viinimarjoja
2,5dl kookoshiutaleita
1,5dl auringonkukansiemeniä
0,5tl ruususuolaa
1rkl agave-/taatelisiirappia (tai omavalintainen sokeriton siirappi)


Mustikkaiset eväspatukat

1,5dl rusinoita/taateleita
2,5dl mustikoita
2,5dl kookoshiutaleita/kaurahiutaleita
1,5dl auringonkukansiemeniä
0,5tl ruususuolaa
1rkl agave-/taatelisiirappia (tai omavalintainen sokeriton siirappi)
1 sitruunan kuori / 1 rkl sitruunankuorta, luomu. (valinnainen. Itse pidän enemmän kun sitruunankuori on mukana, mutta ystäväni tykkäsi enemmän ilman sitruunaa)



Käytän itse pakastemarjoja, sulaneilla marjoilla onnistuu helpommin.

Molemmissa resepteissä laita kaikki ainekset blederiin ja surauta massaksi. (Sujuu parhaiten monitoimikoneella. Vitamixilla laita marjat ja rusinat alimmaisiksi, kuivat päälle, surauttele alhaisimmalla nopeudella välillä tökkien).

Painele valmis massa johonkin kulhoon, joka on vuorattu leivinpaperilla, ja siirrä pakastimeen 30-60minuutiksi. Leikkaa patukoiksi, kääri leivinpaperiin ja säilytä pakastimessa/jääkaapissa.






ENGLISH


Here's a couple recipes for delicious berry-bars!

The dish is dairy free, egg free, glutein (& grain) free, sugar free, soy free, nut free & vegan.


Lingonberry or red currant snack bars

1,5dl raisins/dates
2-2,5dl lingonberries/red currants (with 2dl it's not tart at all)
2,5dl desiccated coconut
1,5dl sunflower seeds
0,5 teasp himalayan salt/unpurified sea salt
1tbsp agave-/datesuryp (or other sugar free suryp)



Blueberry snack bars

1,5dl raisins/dates
2,5dl blueberries
2,5dl desiccated coconut/oat flakes (porridge oats)
1,5dl sunflower seeds
0,5 teasp himalayan salt/unpurified sea salt
1tbsp agave-/datesuryp (or other sugar free suryp)
zest from 1 lemon / 1 tbsp lemon zest,  organic. (optional. I like these better with the lemon zest, but a friend of mine prefers them without.)

I use frozen berries for these recipes. It combines better if they are melted.

In both recipes place everything in the blender and blend into a mass. (Easiest with a food processor. With Vitamix place berries and raisins in the bottom, dry stuff last, on slowest speed and mixing sometimes).

Press the ready dough into a tray lined with baking paper and freeze for 30-60min. Cut into snack bars and wrap with baking paper. You could also make these into balls and roll them in oats/desiccated coconut. Store in freezer or fridge.

Siemendippejä / Seed dips

Kerään tähän talteen erilaisia siemendippejä, sitä mukaan kun testailen niitä. :)


Yrttinen ja "kermainen" auringonkukansiemendippi

2dl auringonkukansiemeniä, luomu (liotettu 3-8h)
puolikas luomu sitruuna, mehustettu
0-0,5dl vettä/siemenmaitoa tarpeen mukaan
3 tl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua tilliä
2 tl kuivattua persiljaa
(1 tl kuivattua korianteria)
1 tl valkosipulijauhetta
0,2-0,5 tl merisuolaa tai himalajansuolaa
0,3 tl mustapippuria
1-3rkl kylmäpuristettua luomu oliiviöljyä (tai mieleisesi öljy)

Laita kaikki ainekset blenderiin (esim. vitamix) ja blendaa massaksi. Lisää vettä tarpeen mukaan, jotta saat haluamasi koostumuksen.





Kuvassa dippiä on maustettu mm. cayennellä / In the pic the dip has been seasoned with cayenne etc.



ENGLISH

This will become a collection of seed dips, once I test out different ones.. :)

Creamy herb dip with sunflower seeds

2dl organic sunflower seeds (soaked 3-8hrs)
half an organic lemon, juiced
0-0,5dl water/seed milk as needed
3 teasp dried basil
2 teasp dried dill
2 teasp dried parsley
(1 teasp coriander leaf)
1 teasp garlic powder
0,2-0,5 teasp sea salt or himalayan salt
0,3 teasp ground pepper
1-3 tbsp cold pressed olive oil (or sub with other oil)

Place all ingredients in a blender (for example vitamix) and blend into a mass. Add water as needed to achieve your desired consistency.


Gluteeniton, vegaaninen banaanikakku tai "banaanileipä" / Gluteinfree vegan banana bread


Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteeniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Gluteeniton, vegaaninen banaanikakku tai "banaanileipä"

2,5dl gluteiinittomia jauhoja (riisijauho, tattarijauho yms)
2,5dl perunajauhoja
1tl ksantaania
1tl kanelia
1tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa

kattilassa
5 muussattua banaania
0,6dl kookosöljyä/muu mieto öljy
1dl vaahterasiirappia
1dl vettä/siemenmaitoa
1tl vaniljauutetta

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lämmitä ns. kosteat aineet kattilassa/pannulla ainakin 10min. Yhdistä kaikki aineet ja sekoita hyvin. Kaada voideltuun ja korppujauhottuun kakku-/leipävuokaan. Paista 175C n. 30-40min.


ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Gluteinfree vegan banana bread

2,5dl (1C)glutein free flour (rice flour, buckwheat etc)
2,5dl (1C) potato flour
1teasp xanthan gum
1teasp cinnamon
1teasp baking soda
1teasp baking powder
0,5 teasp salt

in a pan/pot
5 bananas mashed
0,6dl (1/4C) coconut oil/other mild oil
1dl (0,5C) maple suryp
1dl (0,5C) water/seed milk
1 teasp vanilla extract

Mix dry ingredients together. Warm up wet ingrediets and stir for at least 10min. Combine wet and dry ingredients and mix well. Pour into a greased (and bread crumbed) cake or bread tin.

Cook in 175C for 30-40minutes.

Vegaaniset gluteenittomat banaaniletut / Vegan glutein-free bananapancakes

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Vegaaniset gluteenittomat banaaniletut
(n. 20 pienehköä lettua, kolmelle hengelle)

4 keskikokoista banaania
5dl gram jauhoja (kikherne jauhoja) tai kaurajauhoja
4dl+ vettä
(kookosöljyä/voita paistamiseen, tarpeen mukaan*)

Laita kaikki ainekset blenderiin ja blendaa tasaiseksi. *Riippuen pannusta, käytä jotakin rasvaa lettujen paistamiseen. Itse käytän valurautapannua, joten piti käyttää jonkun verran rasvaa.

Huom. kikhernejauhoja käytettäessä: Jos kokonaispaistoaika on pitkä, kuten minulla tällä määrällä on, niin taikina saostuu ja vettä pitää lisätä välillä. Itse lisäsin n. 0,5dl vettä ja surautin uudelleen blenderissä aina kun taikina oli liian saostunutta (kaadoin taikinaa pannulle suoraan blenderistä).

Kannattaa pitää letut lämpöisinä syömiseen saakka, ovat maukkaampia siten. Laita vaikka uuni 70C ja lautanen uuniin, ja sille valmiit letut.


ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Vegan glutein-free bananapancakes

(about 20 smallish pancakes, serves 3)

4 medium bananas
5dl gram flour (chic pea flour) or oat flour
4d+ water
(coconut oil/butter for frying, if necessary*)

Put all ingredients in a blender and blend into an even dough. *Depending on your pan, use some oil/butter for frying. I use a cast iron pan and need some oil.

Notice: When using chic pea flour - if the frying takes a bit longer, like on my cast iron pan with this recipe amount it does, the dough might start thickening too much and you will need to add water every now and then. I added 0,5dl at a time and re-blended the dough.

Keep the pancakes warm until they get eaten. Place them on an oven tray and put them in a 70C oven until serving time.

Kaura-toskaomenat / Apple crumble

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, (sokeriton), soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Kaura-toskaomenat

2-4 omenaa
1dl vettä
100g voita(/maidotonta margariinia vegaaniversioon)
4dl kaurahiutaleita (gluteiinittomia, jos tarpeen)
0,5dl kookossokeria/erytritolia/koivusokeria
2tl kanelia

Pese (ja kuori) omenat. Leikkaa ne lohkoiksi ja laita uunivuokaan. Kaada vesi päälle.
Sulata voi kattilassa. Lisää kaurahiutaleet, sokeri ja kaneli. Sekoita tasaiseksi. Levitä seos omenien päälle.

Paista 200C uunissa n.20 min.

Tarjoile vaniljakastikkeen (Flora paras) tai vaniljajäätelön kanssa.



ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein free, (sugar free), soy free, nut free & vegan.
 
Apple crumble

2-4 apples
1dl water
100g butter(/dairyfree margarine for a vegan version)
4dl oat flakes/poridge oats (glutein free, if necessary)
0,5dl coconut sugar/erytritol/birch sugar
2teasp cinnamon

Wash (and peel) the apples. Cut into slices and place in an oven dish. Pour the water over them. Melt butter/margarine in a pot. Add oats, sugar and cinnamon. Mix well. Spread over the apples.

Cook in a 200C oven for about 20min.

Serve with vanilla sauce or ice-cream.

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Gluteiiniton, munaton, maidoton pizzapohja / Glutein free, egg free, dairy free pizza base

Tämä pizzapohja on jauhoista riippuen joko pehmeä tai rapea. Pehmeän pohjan saa jos käyttää hieman esim. maissijauhoja/perunahiutaleita. Mielestäni paras maku tulee ns. vaaleilla jauhoilla. Olen tehnyt pohjan myös kurpitsansiemenjauhoilla, maku on mielestäni liian voimakas.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Gluteiiniton, munaton, maidoton pizzapohja
(n. pellillinen tai kaksi keskikokoista pizzapohjaa)

n. 4 dl luontaisesti gluteenittomia jauhoja (esim. riisijauho, tattarijauho, maissijauho, jne.)
1rkl psylliumia (tai chian siemeniä/pellavansiemeniä 2rkl)
0,5 tl himalajan suolaa / hyvälaatuista merisuolaa
5 rkl oliiviöljyä, luomu
3dl vettä / siemenmaitoa

Laita uuni lämpiämään 220C. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää öljy ja vesi. Sekoita hyvin ja anna turvota hetki (n. 10min). Kaavi uunipellille, käytä nuolijaa apuna jos tarpeen.
Esipaista taikinaa n. 10-15min, lisää sitten täytteet ja paista vielä n. 10-15min.


ENGLISH

This pizza base can be soft or crispy depending on what flour you use. For a softer base use some corn flour/potato flakes. In my opinion the best base is made with so called white flours. I have made this base with pumpkin seed flour as well, but I thought the taste was too strong.

The dish is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Glutein free, egg freem dairy free pizza base

Recipe for one whole oven tray (or two medium pizzas)

about 4 dl naturally glutein free flour (for example rice -, buck wheat - or corn flour)
1 tbsp psyllium powder (or sub with 2tbsp chia seeds/flax seeds)
0,5 teasp himalayan salt / good quality sea salt
5 tbsp olive oil, organic
3dl water / seed milk

Set the oven on for 220C.  Mix the dry ingredients. Add the oil and water, mix well and let the dough swell a bit (about 10min). Mix again if needed. Spread onto an oven tray lined with baking paper, use a spatula to help if needed.
Bake in 220C for about 10-15min. Then add fillings, and bake for another 10-15min.

Kimchi (vegaaninen / vegan)

Tässä minun versioni vegaanisesta kimchistä. En ole varma kuinka aidolta tämä maistuu - olen maistanut vain tätä sekä metallipurkissa ollutta kimchiä. Viimeinen oli todella tulista, eikä niin hyvää kuin tämä. ;) Reseptiä voi muokata loputtomiin vaihtelemalla kastiketta, vihanneksia yms.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, (sokeriton), soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Vegaaninen kimchi

1 kg kiinankaalia (1 iso kiinankaali, tai 1,5 pienempää)
1dl harmaata merisuolaa (ilman paakkuuntumisenestoaineita)
(vettä)

nippu retiisejä / n. 6-10kpl retiisejä
pieni kaalikerä, tai 2 pientä/keskikokoista porkkanaa, tai 15cm purjoa, tai nippu kevätsipulia...

2tl - 1rkl raastettua tuoretta luomu inkivääriä
1rkl muussattua/raastettua luomu valkosipulia (n. 1 kokonainen pieni valkosipuli)
1tl kookossokeria (tai muu omavalintainen sokeri)
2rkl tamari soijakastiketta
1 rkl japanilaista "ume plum seasoning" (umeboshi luumuetikkaa) (tai vettä / tamaria)
0,5-2tl jauhettua chiliä / cayenne pippuria
0,5tl mustapippuria

Leikkaa kiinankaali paloiksi (poista kanta) ja laita metalliseen tai lasiseen astiaan. Lisää suolaa kerroksittain kun laitat kiinankaalia astiaan. Hiero ja puristele kaalia, kunnes se pehmenee hiukan (ja näyttää höyrystetyltä). Voit käyttää hieromisen aikana käsineitä, jos tuntuu että suola kirvelee.
Kanta / stem

Leikattu kiinankaali / cut chinese cabbage
Vasemmalla hierottu valmis kaali, oikealla leikattu ja suolattu / on the left is the massaged chinese cabbage, on the right cut and salted only

Täytä astia vedellä ja laita päälle lautanen sekä paino, jotta kaikki kaali on veden alla. Anna seistä pari tuntia huoneenlämmössä.

Paino / a weight
Huuhdo kaali hyvin ja jätä valumaan ritilään kun valmistelet kastikkeen ja loput vihannekset. Huuhdo astia, jossa kaali oli, ja laita vihannekset ja kastike tähän astiaan.

Riippuen mitä vihanneksia päätät lisätä omaasi, pilko retiisi ja valitsemasi vihannekset paloiksi. Jos lisäät keräkaalia, sen voi pilkkoa kiinankaalin kanssa ja käsitellä sen seassa (eli kaali olisi nyt valumassa kiinankaalin kanssa). Muut vihannekset pilkotaan erikseen ja sekoitetaan joukkoon myöhemmin.

Laita pilkkomasi vihannekset huuhdeltuun kaaliastiaan, ja lisää kastikkeen ainekset. Sekoita hyvin. Lisää valutettu kaali ja sekoita jälleen hyvin.

Kastikeainekset ja vihannekset / Sauce ingredients and veggies

Sekoitettuna / Mixed well
 
pieni lasiprk sisällä / small jar inside






















Laita kimchi tekeytymään lasisiin purkkeihin. Olen käyttänyt vanhoja hillo- yms. purkkeja, sekä ilmatiiviitä purkkeja. Kaikissa onnistuu. Kaada loppuneste kulhosta tasaisesti joka purkkiin. Painele kimchi alas kunnolla. Laita purkkiin pienempi lasipurkki tms. jolla kimchi pysyy nesteen alla ja sulje kansi. On tärkeää että kimchi on kokonaan kastikkeen alla.

Laita lasipurkit lautasen päälle (joskus nestettä tulee kannen alta ja valuu reunaa pitkin alas), peitä pyyhkeellä tai laita kaappiin jotta ovat pimeässä. Anna tekeytyä 2-3pv, älä avaa kansia. Vasta kun siirrät ne jääkaappiin voit avata kannet, painaa kimchiä alaspäin ja poistaa pienet lasipurkit.

Säilyy jääkaapissa suht pitkään. Itse olen syönyt omani 1-2 viikossa, mutta säilyy varmasti pidempäänkin. :)



ENGLISH

I don't know how "authentic" this tastes, it is not as hot as the Kimchi I have purchased in a tin, but much more delicious. ;) I love the taste and you can alter it to your taste as much as you like by changing the sauce, veggies etc.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, (sugar free), soy free, nut free & vegan.

Vegan Kimchi

1kg "chinese cabbage" (napa cabbage) (1 large head, or 1,5 small ones)
1dl grey sea salt (without anti-caking agents etc)
(vettä)


bunch radishes / about 6-10 pcs
small cabbage head, or about 2 small to medium carrots, or about 15cm leek, or a bunch spring onion/scallions


1teasp - 1 tbsp grated organic fresh ginger 
1 tbsp minced/grated garlic (about one small whole garlic)
1 teaspoon coconut sugar (or sub with your preferred sugar)

2 tbsp tamari
1 tbsp japanese ume plum seasoning (or water, or tamari)
0,5-2teasp ground chilli / cayenne
0,5teasp ground black pepper

Cut the chinese cabbage into pieces (remove stem) and add to a glass or metal bowl. Put salt in bit by bit while placing the cabbage in the bowl. Massage and rub the cabbage until it softens. It will look a bit like steamed cabbage. If you have delicate skin you can wear gloves while massaging it.

Fill the bowl with water, put a plate and a weight on so that all the cabbage is covered with water. Leave for a couple of hours in room temperature.

Rinse the cabbage well and leave to drain while you prepare the sauce and rest of veggies. Rinse the bowl that had the cabbage in it, this will be the bowl for the veggies and sauce.

Now depending on which veggies you chose to add - most you will just chop up at this point. If you chose the cabbage head, you would chop it up with the chinese cabbage and massage etc. it with the chinese cabbage (so at this point it would be draining).

Other veggies inc. radishes are chopped and placed in the rinsed cabbage bowl. Add sauce ingredients. Mix well. Add the drained cabbage and mix well again.

Put the kimchi into glass jars. I have used old jam jars etc as well as airtight ones - both work equally well. Pour any remaining kimchi liquid equally into all jars and press the kimchi down firmly, so air escapes out. Place a smaller glass jar/etc on top, which will push the kimchi under the liquid as you close the lid. It is crucial all kimchi is covered in the sauce while fermenting.

Place the jars on plates/similar. Sometimes some sauce will come out and drip on the side or the jar while fermenting. Place a towel on top to make it dark, or put them in a cupboard. Leave them for 2-3days, do not open the lids. Only as you transfer them into the fridge you can open the lids, remove the small glass jars, and press the kimchi down again.


Keeps in the fridge for a long time. I have eaten mine in 1-2 weeks, but I am certain it would keep for longer, if given the chance. :)