Navi1 ylempi

Navi2 alempi

keskiviikko 13. elokuuta 2014

Raaka suklaa-banaani jälkiruoka / Raw chocolate-banana dessert



Raaka suklaa-banaani jälkiruoka
(4-6:lle)

3 kypsää pientä avocadoa
1,5dl raakakaakaojauhetta/carob jauhetta
1-1,5dl vettä
3-5rkl xylitolia eli koivusokeria / taatelisiirappia / hunajaa
2tl vaniljajauhetta
3-4 banaania (mielellään pakastettuina)

1. Laita kaikki ainekset paitsi banaanit blenderiin ja blendaa kunnes seos on tasainen.

2. Laita suklaa-aines tarjoilukippoihin.

3. Pese blenderi ja blendaa banaanit.

4. Kun banaaniseos on valmis, kaada se tarjoilukippoihin suklaa-aineksen päälle niin että molempia on suunnilleen saman verran.

5. Tarjoile heti, tai säilytä pakastimessa. Ota ne sulamaan n. 30min ennen tarjoilua.

-- Voit lisätä banaanien joukkoon 2 pienehköä pakastemansikkaa per banaani. Tulee mansikka-suklaa herkku :)




ENGLISH

Raw chocolate-banana dessert
(serves 4-6)
3ripe small avocados
1,5dl raw cacao powder (or 1,5dl raw cacao, 0,5dl raw carob)
1-1,5dl water
3-5 tbsp xylitol (birch sugar) / date suryp / honey
2teasp vanilla powder
3-4 bananas (preferably frozen)

1. Place everything apart from bananas in a blender and blend until smooth.

2. Place chocolate in serving pots.

3. Wash blender and blend bananas.

4. Add a layer of banana on top of the chocolate in the serving pots so that you have about half and half.

5. Serve immediately or freeze for later. Defrost about 30mins before serving.

-- You can add 2 frozen strawberries for every banana. Makes it a chocolate-strawberry dessert :)






Mustajuurikeitto / Black salsify soup



(For the recipe in English, scroll down.)

Etsin pitkään hyvää reseptiä mustajuurikeitolle, joka olisi myös mahdollisimman sopiva ruokavaliolleni. Monien kokeilujen jälkeen tässä on tämän hetken versio siitä, mitä meillä useimmiten laitetaan. :)

Keitosta saa kaksi hyvin erilaista versiota riippuen käyttääkö kermaa vai ei. Molemmat maukkaita. Keitto on aika paksua, joten jos pidät ohuemmasta keitosta lisää 0,5-1l vettä, kenties yksi kasvisliemikuutiokin.

Tämä on (maidoton), munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Mustajuurikeitto

900g mustajuurta (paino ennen kuorimista)
3 ruskeaa sipulia (pienehköä/keskikokoista)
2 valkosipulin kynttä
1 omena
2 perunaa (keskikokoisia)
4 kevätsipula (tai puolikas keskikokoinen purjo tms)
2-2,5dl punaisia halkaistuja linssejä
2 kasvisliemikuutiota
1,5l vettä
(200ml luomukermaa, jos haluaa)
voita paistamiseen
1tl timjamia
0,5-1tl suolaa
0,5tl mustapippuria

1. Esivalmistele kaikki ainekset. Harjaa, kuori ja pilko mustajuuri. Laita se kylmään veteen jossa on hieman sitruunamehua, niin se ei tummu. Kuori ja pilko peruna, omena, sipulit.
2. Laita sipuli ja valkosipuli pannulle tai isoon kattilaan timjamin, mustapippurin ja voinokareen kanssa. Kuullota ja lisää mustajuuri, peruna, omena ja linssit. Jatka kuullotusta kunnes kaikki ovat saaneet hivenen kultaista väriä.
3. Murskaa kasvisliemikuutiot joukkoon ja lisää vesi (tai jos käytät pannua, niin keitä vesi isossa kattilassa kasvisliemikuutioiden kanssa ja lisää ainekset pannulta kattilaan). Nosta lämpöä kunnes vesi kiehuu. Jätä sitten seos porisemaan, kunnes mustajuuri ja peruna ovat kypsyneet (n. 20-25min).
4. Lisää suola lopuksi ja soseuta käsivatkaimella. Tarkista maku, lisää mausteita tarpeen mukaan.
5. Jos haluat käyttää kermaa, lisää se soseutusvaiheessa.

Tummumisen voi estää kylmällä vedellä / You can keep them light coloured by placing them in cold water


ENGLISH

I tried many different black salsify recipes, trying to find one that is tasty yet suitable for my diet. Finally here is a version of what we normally make at home. :)

You can make two quite different tasting soups depending if you use cream or not. Both are nice. This soup is fairly thick. If you like thinner soup add 0,5-1l water and perhaps another stock cube.

The dish is (dairy free), egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Black salsify soup

900g black salsify (weight prior peeling)
3 brown onions (smallish/medium)
2 cloves garlic
1 apple
2 potatoes (medium)
4 spring onion sticks (or half a medium leek etc)
2-2,5 dl red split lentils
2 veggie stock cubes
1,5l water
(200ml organic cream, if desired)
butter for frying
1tea sp thyme
0,5-1 teasp salt
0,5 teasp black pepper

1. Brush, peel and chop the black salsify. Immediately place it in cold water with some lemon juice in it, so it doesn't change colour. Peel and chop the potatoes, onions and apple.
2. Put the onions and garlic onto a pan or in a big pot with the thyme, black pepper and some butter and lighty fry them. Add black salsify, potatoes, apple and the lentils and continue to lightly fry.
3. Crumble the stock cubes in and add the water (or if using a pan, boil the water and stock cubes and add the contents of the pan into it). Bring to a boil and let lightly bubble until black salsify and potatoes are tender (about 25min).
4. Add salt and pure with a hand blender. Check the flavour and add salt/spices if needed.
5. If using cream, add it when blending.