Luumusose joulutortuille
(reilumpi hillopurkillinen)
200-250g kuivattuja luumuja, luomu
0,4-0,8dl kookossokeria
0-2rkl nestettä luumujen liotuksesta
vettä liotukseen
0,4-0,8dl kookossokeria
0-2rkl nestettä luumujen liotuksesta
vettä liotukseen
Ohje
1. Laita luumut kulhoon ja sen verran vettä että peittyvät. Anna liota yön yli tai 8-12h.
2. Ota luumut vedestä (säästä vesi) ja laita blenderiin. Lisää sokeria 0,4dl ja blendaa.
1. Laita luumut kulhoon ja sen verran vettä että peittyvät. Anna liota yön yli tai 8-12h.
2. Ota luumut vedestä (säästä vesi) ja laita blenderiin. Lisää sokeria 0,4dl ja blendaa.
3. Jos tarpeen, lisää 1-2rkl liotusvettä. Blendaa tasaiseksi soseeksi. Jos tuntuu ettei kone vieläkään jaksa blendata, lisää 1rkl liotusnestettä.
4. Maista välillä ja lisää sokeria n. lusikallinen kerrallaan, kunnes sose on riittävän makeaa.
5. Valmis sose on tukevaa. Se ei saa olla vetistä, sillä sen täytyy pysyä kasassa myös uunissa.
Tämä sose säilyy jääkaapissa ainakin maun perusteella jopa vuosia. Olemme aina käyttäneet edellisvuoden luumusoseen jääkaapista ongelmitta.
ENGLISH
5. Valmis sose on tukevaa. Se ei saa olla vetistä, sillä sen täytyy pysyä kasassa myös uunissa.
Tämä sose säilyy jääkaapissa ainakin maun perusteella jopa vuosia. Olemme aina käyttäneet edellisvuoden luumusoseen jääkaapista ongelmitta.
ENGLISH
I have made prune puré several times with many different prunes. Each time the amount of sugar has been different to the last. There is huge variation in the sweetness of the plums. So start by putting a smaller amount of sugar and add more bit by bit if needed. Also some plums absorb more water and other less. Making this puré is always an experiment, but if you add ingredients only after tasting, you will get a lovely puré to use in Christmas pastries. Just remember to soak the prunes - otherwise the puré will taste bad.
Prune puré for Christmas pastries
(makes a large jar)
Prune puré for Christmas pastries
(makes a large jar)
200-250g prunes, organic
0,4-0,8dl coconut sugar
0-2tbsp water from soaking the prunes
water for soaking
Method
0,4-0,8dl coconut sugar
0-2tbsp water from soaking the prunes
water for soaking
Method
1. Place prunes in a bowl and put enough water to cover them. Soak overnight or for 8-12h.
2. Take prunes out (save the water) and place in a blender. Add 0,4dl sugar and blend.
2. Take prunes out (save the water) and place in a blender. Add 0,4dl sugar and blend.
3. If it is difficult to blend, add 1-2tbsp from the soak water. Blend into a smooth mass. If needed, add 1tbsp more soak liquid.
4. Taste and add sugar a spoonful at a time, until it is sweet enough for your liking.
5. The puré is firm in the end - be careful not to add too much liquid. When it is firm, it is perfect to be used in the oven.
The puré seems to last even a year in the fridge. We have often forgotten a jar at the back of the fridge and used it the next Christmas without a problem.
5. The puré is firm in the end - be careful not to add too much liquid. When it is firm, it is perfect to be used in the oven.
The puré seems to last even a year in the fridge. We have often forgotten a jar at the back of the fridge and used it the next Christmas without a problem.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti