sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Linssikeittoja / Lentil soups

Tässä muutama linssikeitto joita olen tehnyt. Kookoskerma saa niistä ihanan maukkaat. Aineksia ja mausteita voi aika vapaasti vaihdella oman maun mukaan!

Nämä reseptit ovat lähes kaikki seuraavaa:
maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Linssikeitto 1 (sinappinen)
(n. 3 annosta)

2 sipulia
4dl (400g) halkaistuja linssejä
3 kasvisliemikuutiota
3rk dijon sinappia (Maille)
1,3l vettä

1. Kuutioi sipulit ja paista niitä kattilan pohjalla tilkassa öljyä.
2. Kun sipulit muuttuvat läpikuultaviksi, lisää linssit ja vesi kattilaan.
3. Kun vesi kiehuu, lisää kasvisliemikuutiot ja sinappi.
4. Kun linssit ovat kypsyneet, keitto on valmista. Tarkista maku ja lisää sinappia jos tarve. Tarjoile sellaisenaan tai soseuta.

Linssikeitto 2 (yksinkertainen & iloinen)
(n. 3 annosta)

3dl punaisia linssejä
2 keskikokoista sipulia
(1 iso porkkana)
1-2 tl suolaa
ripaus pippuria

Keitä linssejä ohjeen mukaan. Lisää porkkana (pilko oman maun mukaan ihan pieneksi, tai isommiksi paloiksi). Kun keittoaikaa on jäljellä 2-5min lisää pilkottu sipuli. Mausta.


Linssikeitto 3 (intialaishenkinen)
(3-4 annosta?)

1,5dl vihreitä linssejä
0,5dl punaisia linssejä
1 iso sipuli
2 keskikokoista porkkanaa
1-2 pss pakastepinaattia
4-5dl kikherneitä
1/2 pkt kookoskermaa
curryä
kurkumaa
suolaa

1) Laita vihreät linssit kiehumaan.
2) Leikkaa sipuli haluamasi muotoon. Raasta porkkanat tai raasta yksi ja pilko toinen pieneksi.
3) Lisää punaiset linssit ja vihannespalat kun vihreät linssit ovat kiehuneet n. 10min.
4) Pilko kookoskerma pienemmäksi ja lisää sekin joukkoon.
5) Kun vihreät linssit ovat melkein kypsiä, lisää porkkanaraaste, kikherneet, pakastepinaatti ja mausteet. Sekoita ja tarkista maku.
Huom. jos tiedät suunnilleen paljonko mausteita haluat laittaa, voit lisätä ne jo alussa :)


Linssikeitto 4 (tumma, riisillä)
(n. 3-4 annosta??)

1,5dl mustaa riisiä
200g vihreitä linssejä (puoli pussia) (ja/tai beluga linssejä)
1 iso sipuli
2 kasvisliemikuutiota
1/2 pkt kookoskermaa

1) Laita riisi ja linssit kiehumaan.
2) Pilko sipuli ja lisää se veteen. Lisää kasvisliemikuutiot.
3) Kun keitos on kiehunut n. 20 min, lisää pilkottu kookoskerma joukkoon. Sekoita.
Keitto on valmista kun riisi ja linssit ovat kypsiä ja kookoskerma sulanut.


Linssikeitto 5 (lime-kookos, alkup.resepti täältä)

2dl punaisia halkaistuja linssejä
1l vettä
1 kasvisliemikuutio tai 1rkl kasvisliemijauhetta
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 kevätsipulin varsi tai jonkin verran ruohosipulia
1/4 tl chilijauhe
korianteria ruukku
5 kirsikkatomaattia
1-2rkl kermaista kookosmaitoa
2cm pala inkivääriä raastettuna
1rkl tahini
1 luomu lime

Keitä linssejä vedessä kasvisliemikuution kanssa. Lisää silputtu sipuli, murskattu valkosipuli, silputtu kevätsipuli/ruohosipuli, chilijauhe, 1/3 korianterista, kirsikkatomaatit paloiteltuna, inkivääri, tahini, ja kookosmaito. Anna kiehua miedolla lämmöllä 30-40min. Lisää limen mehu ja hedelmäliha, sekä loppu korianteri. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa kookosmaitoa tai vettä.


ENGLISH

Here are some lentil soups that I have been making. The coconut cream makes them so delicious. Other ingredients and spices can be altered to taste very widely.

These recipes (or most of them) are
dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Lentil soup 1 (mustardy)
(about 3 portions)

2 onions
4dl (400g) split lentils
3 veggie stock cubes
3tbsp dijon mustard (Maille)
1,3L water

1. Dice onions and lightly fry them in some oil in the bottom of a pot.
2. As the onions become transparent, add lentils and water into the pot.
3. Once water boils, add stock cubes and mustard.
4. Once the lentils are cooked, this soup is ready. Check the taste and add mustard if needed. You can enjoy the soup as it is or pure it.


Lentil soup 2 (simple & joyful)
(about 3 portions)

3dl red lentils
2 medium onions
(1 large carrot)
1-2 teasp salt
a dash of pepper

Boil the lentils according to instructions on the pack. Add the carrot (chop to desire - fine, chunks, etc). Once there is just 2-5min cooking time left add the chopped onion. Add salt and spices.


Lentil soup 3 (indian style)
(3-4 portions?)

1,5dl green lentils
0,5dl red lentils
1 large onion
2 medium carrots
150-300g frozen spinach
4-5dl chic peas
1/2 pack coconut cream
curry
turmeric
salt

1) Put the green lentils to boil.
2) Cut the onion into desired shape. Grate carrots or grate one and chop other one.
3) Add red lentils and chopped veggies once green lentils have boiled for about 10mins.
4) Chop coconut cream into smaller bits and add it to the soup.
5) Once green lentils are almost done add grated carrots, chic peas, spinach and spices. Mix and check the taste.
If you know how much spices you want to put, you can add them already in the beginning :)


Lentil soup 4 (dark, with rice)
(n. 3-4 portions??)

1,5dl black rice
200g green lentils (and/or beluga lentils)
1 large onion
2 veggie stock cubes
1/2 pack coconut cream

1) Put rice and lentils to boil.
2) Chop onion and add it to the water. Add stock cubes.
3) Once the soup has been boilinb for about 20mins, Kun keitos on kiehunut n. 20 min, add chopped coconut cream in. Mix.
The soup is done once the lentils and rice are cooked, and the coconut cream melted.


Lentil soup 5 (lime-coconut, original recipe is here)

2dl red split lentils
1l water
1 veggie stock cube or 1tbsp veggie stock powder
1 red onion
1 garlic
1 spring onion or some chives
1/4 teasp ground chili
1 pot coriander
5 cherry tomatoes
1-2 tbsp creamy coconut milk
2cm piece ginger root, grated
1tbsp tahini
1 organic lime

Boil the water and add lentils and veggie stock cube. Add chopped onion, spring onion, minced garlic, ground chili, 1/3 of the coriander, chopped cherry tomatoes, ginger, tahini and coconut milk. Let it boil for 30-40 min. Add juice of the lime and the fruit itself, as well as remainer of coriander. Check the taste. Add coconut milk or water if needed.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti