Keitto (tai ainakin yksi keitoista) on
maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

1l vettä
1 keskikokoinen/iso palsternakka
1 keskikokoinen porkkana
1 iso purjo
200g punaisia linssejä (mittaa kuivana)
2 valkosipulin kynttä
3 kasvisliemikuutiota
3rkl kookosöljyä/voita/muu öljy
2-3 rkl basilikaa (kuivattu)
2-3rkl oreganoa (kuivattu)
1tl timjamia (kuivattu)
ripaus chilijauhetta
suolaa
pippuria
Leikkaa vihannekset paloiksi ja paista niitä hetken aikaa kookosöljyssä/voissa (voit tehdä tämän ison kattilan pohjalla). Keitä vettä kasvisliemikuutioiden kera, kaada kasvisten päälle. Lisää linssit, mausteet ja murskattu valkosipuli. Keitä kunnes voit soseuttaa sauvasekottimella.
Kommentit: Tätä voisi kokeilla ilman chilijauhettakin.. mutta todella hyvää, onnistunut kokeilu! Keitto on paksuhkoa, jos et pidä, niin lisää vettä maun mukaan :)
Myskikurpitsakeitto

1 myskikurpitsa
1 keskikokoinen sipuli
1 keskikokoinen bataatti
300g halkaistuja punaisia linssejä
2 kasvisliemikuutiota
2-3 rkl kuivattua ruohosipulia
2-3rkl yrttimausteita
pippuria
Kuori ja kuutioi muskikurpitsa, bataatti ja sipuli. Kuullota sipulia hetki. Lisää vesi ja loput aineet. Keitä kaikkea kunnes kypsää. Tarkista maku ja lisää mausteita oman maun mukaan. Soseuta lopuksi.
Piparjuurella maustettu sosekeitto
2dl punaisia linssejä (mittaa kuivana)
0,5-1dl härkäpapuproteiinia/vihreitä linssejä/papuja
2 isoa porkkanaa
1 pala palsternakkaa
n. 1rkl raastettua piparjuurta
n. 1tl chiliä (tai maun mukaan)
suolaa
pippuria
Pilko juurekset pienehköiksi paloiksi. Keitä niitä linssien ja proteiinin kanssa n. 20min tai kunnes vihannekset pehmeitä ja linssit kypsiä. Lisää mausteet lopussa ja soseuta.
Kommentit: Todella hyvä keitto. Piparjuuren maku tosin häviää jos säilyttää osan uudelleenlämmitystä varten? Ja tällöin keitto maistuu lähinnä porkkanaiselta. Voisi kokeilla lisätä toinen rkl piparjuurta uudelleenlämmityksen lopussa.
Vinkki! Piparjuuren voi kuoria ja pakastaa. Näin se säilyy pitkään ja pakastetusta piparjuuresta voi raastaa aina haluamansa määrän.
ENGLISH
We have made and tried many pureed soups in the past. Here are some experiments the whole family has enjoyed.
The soup (or one of the soups) is
dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.
Tasty pureed vegetable soup

1l water
1 medium/large parsnip
1 medium carrot
1 large leek
200g red lentils
2 cloves garlic
3 veggie stock cubes
3tbsp coconut oil/butter/other oil
2-3tbsp basil (dried)
2-3tbsp oregano (dried)
1tea sp thyme (dried)
some chilli powder
salt
pepper
Cut vegetables into smaller pieces and lightly fry them in coconut oil/butter (you can do this using a big pot). At the same time boil the water with the stock cubes. Pour this stock onto the vegetables. Add lentils, spices and minced garlic. Boil until you can hand blend it into a pureed soup.
Comments: Could try this without the chilli powder.. but very good, a succesful experiment! Soup is quite thick, so add water if you like your soups thinner.
Butternut squash soup

1 butternut squash
1 medium onion
1 medium sweet potato
300g split red lentils
2 veggie stock cubes
2-3 tbsp dried chives
2-3 tbsp dried herbs
pepper
Peel and cube the butternut squash, sweet potato and onion. Saute the onion for a moment, then add water and all the ingredients and boil until cooked. Check the taste and add spices if necessary. Pure with a hand blender.
Pureed soup with horseradish
2dl red lentils (measure dry)
0,5-1dl green lentils/bean protein squares/beans
2 large carrots
1 piece parsnip
about 1tbsp grated horseradish
about 1teasp chilli (or to taste)
salt
pepper
Chop vegetables into small pieces. Boil them with the protein and lentils for about 20min or until tender and lentils are cooked. Add spices and pure.
Comments: It's a relly nice soup. It doesn't cope well with reheating though - the horseradish seems to dissapear, and the soup just tastes like carrot soup. I would try and add a tablespoon of grated horseradish in the end of reheating.
A tip! You can peel and then freeze the horseradish. This way it keeps for long and you can always grate whatever amount you need when you need it.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti