sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Voikukkakaprikset / Dandelion capers

Voikukkakapriksien tekoon on monia eri reseptejä. Useissa nuput ryöpätään ensin, tai vähintään keitetään kapristenteossa ominaisessa suolaliemessä. Ryöppäys poistaa kuulemma kitkeryyttä.
Tämän lisäksi osassa resepteistä nuppuja liotetaan suolavedessä jokunen päivä, ja sitten etikkaliemessä joitakin päiviä tai viikkoja. Osassa resepteistä suolaliotusta ei tehdä ollenkaan, vaan ainoastaan kiehautetaan siinä.

Minä halusin valmistaa kaprikset mahdollisimman vähällä kuumentamisella. Toisaalta pidän myös marinoinnista, joten otin suolaliotukseen ja etikkaliotukseen pidemmät ajat. Tässä minun versioni voikukkakapriksista. :)

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen. 

*

Kun keräät nuppuja, kannattaa valita kaikista pienimpiä nuppuja. Isot saattavat aueta lämpöisessä vedessä, eivätkä välttämättä ole yhtä maukkaita kuin pienet. Nuput kannattaa laittaa viileään veteen vaikka pariksi tunniksi, tai vähintään huuhtoa kunnolla, jotta kaikki lika yms irtoaa varmasti.


Voikukkakaprikset

3dl voikukan mininuppuja
3dl vettä
1rkl ruususuolaa

Keitä vesi. Lisää suola ja anna sen liueta kunnolla veteen, nosta kattila levyltä. Lisää nuput. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin kolmeksi vuorokaudeksi (jos kattila ei mahdu jääkaappiin, siirrä jäähtyneet nuput ja neste lasiseen/metalliseen astiaan joka mahtuu).

Kolmen vuorokauden kuluttua valuta nuput ja siirrä ne lasipurkkeihin (tai purkkiin, riippuen koosta). Tee etikkaliemi:

1-2dl valinnaista etikkaa (valkoviini, omenasiideri, jne)
1tl kookossokeria (tai muu valinnainen makeutusaine)
Maustaa voi oman maun mukaan, esim.

1)
1/4 tl pippurisekoitusta, tai muutama kokonainen pippuri
7-9 katajanmarjaa

2)
1/4 tl pippurisekoitusta, tai muutama kokonainen pippuri
1/4 tl kaardemummaa
4-5 fenkolisiementä
ripaus juustokuminaa

Lämmitä etikka niin että saat sokerin sulatettua siihen. Anna hieman jäähtyä. Laita valitsemasi mausteet nuppujen sekaan. Täytä purkit etikkaliemellä niin, että nuput peittyvät. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Anna tekeytyä 1-3vk, jonka jälkeen voit käyttää kuten tavallisiakin kapriksia.


ENGLISH

There are many recipes for making dandelion capers. In most you boil them quickly first, or at least boil them in the salt water that is used in capers recipes in one way or another. The boiling apparently removes some bitterness.
After this the buds are soaked in salty water for a few days (unless using a recipe where you boil them in salt water), and after that they are soaked in a vinegar sauce for a few weeks (or days) depending on recipe.

I wanted to make the capers with as little heating as possible. I also like marinating, so I chose to marinate/soak the capers for longer times. Here is my recipe :)

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan.

*

When you are collecting the buds make sure you select just small baby buds. The larger ones might open in warm water, and they may have lost some of their flavour already. You should place the buds into cool water for an hour or two to remove excess dirt, or at least rinse thoroughly.

Dandelion capers

3dl dandelion baby buds
3dl water
2rkl himalayan salt

Boil the water and add salt, remove the pot from the heat. Let the salt melt into the water. Add buds into water. Let cool down and put into a fridge for 3 days (or if it doesn't fit in your fridge, transfer buds and liquid into glass jars that do fit).

After three days drain the buds and put them in clean glass jars (or one jar). Make the vinegar liquid:

1-2dl vinegar of choice (white whine, apple cider etc)
1teasp coconut palm sugar (or other sweetener of choice)

Use spices according to taste, for example:

1)
1/4 teasp pepper mix, or a few whole peppers
7-9 juniper berries

2)
1/4 teasp pepper mix, or a few whole peppers
1/4 tl cardamom
4-5 fennel seeds
a dash cumin

Warm the vinegar so that  the sugar melts into it. Let cool down a bit. add the spices of your choice in with the buds and fill with the cooled vinegar so that all buds are covered. Let cool down properly and place in fridge for 1-3weeks. Use as regular capers.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti