perjantai 18. huhtikuuta 2014

Siemen-näkkileipä TAI leipä / Seeded crisp bread OR bread

(For the English bit scroll down to ENGLISH )

Tarjoiluehdotus / Serving suggestion
Olen etsinyt ja etsinyt minulle sopivaa siemennäkkäriä. Olen kokeillut sellaisia johon tulee kananmunaa. Ensimmaiseen tuli 3, ja se maistui todella oudolta. Kummityttö kommentoi että ihan kuin koiran ruokaa. Jepjep. Muokkailin reseptiä ja kokeilin sitä yhdellä ja kahdella kananmunalla, sekä ihan ilman. Osa oli ok, mutta ei silti hyviä...lopulta löysin munattomia ja maidottomia reseptejä, joita yhdistellen ja omia muokkauksia tehden olen päätynyt tällaiseen reseptiin. Tästä voi myös halutessaan tehdä siemenleivän!

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön (jos haluaa) & vegaaninen.

Siemennäkkileipä / Seeded crisp bread
Siemen-näkkileipä (tai leipä)
(uunipellillinen näkkäriä, helppo tehdä)

3dl erilaisia siemeniä tai pähkinöitä (tee oma sekoitus, esim. auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä, psylliumsiemeniä, manteleita,...)
2 dl hiutaleita (esim. gluteiinittomia kaurahiutaleita, quinoa hiutaleita jne.-puurohiutaleita)
1dl jauhoja (esim. kookosjauhoja, tattarijauhoja, riisijauhoja)
2 tl suolaa
3 dl vettä
(siemeniä koristeluun)

Leipään lisäksi (jos haluaa, toimii ilmankin)
2-2,5rkl psylliumjauhetta
1rkl hunajaa/vegaani siirappia
2-3rkl sulatettua kookosöljyä/muu öljy/voita

Itse tykkään laittaa siemenet blenderiin hetkeksi, jotta niistä tulee murskaa. Osa siemenistä/pähkinöistä, kuten pellavansiemenet, tulisi kuitenkin laittaa kokonaisina taikinaan.
Sekoita sitten kaikki ainekset kulhossa, lisäten vesi viimeisenä.

Näkkäri: Levitä uunipellille mahdollisimman tasaisesti ja ohueksi. Käytä apuna kumista lastaa. Jos haluat koristella näkkärisi, ripottele siemeniä taikinan päälle tässä vaiheessa. Leikkaa mieluisan kokoisiksi paloiksi ennen kuin laitat uuniin.
Paista uunissa 175C noin 40min (katso ettei pala).
(Jos ovat vielä kosteita tai taipuisia paiston jälkeen, niin taikinaa on ollut liian paksulti, käännä leikatut viipaleet ympäri ja laita takaisin lämpimään uuniin joka on jo pois päältä. Voi antaa olla vaikka aamuun asti.)
Siemenleipä / Seeded bread

Leipä: Vuoraa leipävuoka tai pieni kakkuvuoka leivinpaperilla. Täytä taikinalla (mielellään max 4-5cm paksu kerros).
Paista uunissa 175C noin 30min. Ota sitten ulos, kaada uuniritilälle ja laita takaisin uuniin 15-20min ajaksi.

Jos teet molemmat samaan aikaan, näkkäri kypsyy hyvin alempana esim. keskitasossa ja leipä ylätasossa.


Kommentit: Tämä on ollut tähän mennessä mielestäni paras mastamaton siemennäkkileipä.Voi helposti muunnella makua eri siemenillä ym. Itse en pidä kurpitsansiementen mausta kypsennettynä.
Verrattuna leipään tai tavalliseen näkkäriin tämä täyttää ihanasti. Hyvä välipala. Pitää nälän paljon paremmin loitolla kuin tavallinen leipä.
Leipää kokeiltuani ihastuin siihen täysin. Helpompi tehdä kuin näkkäri, kun ei tarvitse levittää pellille. ;)

Siemenleipä / Seeded bread

Taikina / Dough

Raaka taikina levitettynä pellille / Uncooked dough spread onto an oven tray



Kypsennetty taikinalevy, joka oli leikattu ennen paistoa / Cooked sheet of dough that had been cut prior baking


ENGLISH

I have tried to find a good seeded crisp bread for long. I have tried many recipes. Ones with 3 eggs tasted a bit funny.. as my niece said "tastes like dog food!" Well, they were ok with dips or toppings, but I like to be able to eat it plain as well. Tried the recipes with 2, 1 and no eggs and all were a bit meh. After many trials and finding egg free and dairy free recipes as well, I made my own recipe that looks like this. You can also use this recipe to make a seeded bread!

The dish is dairy free, egg free, glutein free, soy free, nut free (if desired), sugar free & vegan.

Seeded crisp bread (or bread)
(one oven tray of crisp bread, easy to make)

3dl seeds and nuts (make your own mix, for example sunflower seeds, sesame seeds, flax seeds, psyllium seeds, almonds..)
2dl flakes (for example glutein free oat flakes, quinoa flakes, etc. - porridge ones)
1dl flour (for example coconut flour, buckwheat flour, rice flour...)
2 teasp salt
3dl water
(seeds for decoration)

For the bread add these (if desired, works without as well)
2-2,5 tbsp ground psyllium
1 tbsp honey/vegan suryp
2-3 tbsp melted coconut oil/other oil/butter

I like processing the seeds a bit in a blender to get a mince. Some nuts/seeds, such as flax seeds, should be put in the dough whole.
Mix all ingredients in a bowl, adding the water into it last.

Crisp bread: Spread the dough onto an oven tray (covered in baking paper) as flat and even as possible, use a spatula. If you wish to decorate your crisp bread, sprinkle some seeds on top at this point. Cut into desired shapes before putting in oven.

Cook in 175C for about 40min (check it doesn't burn).
(If they are still moist and bendy when they come out, the dough hasn't been spread thinly enough.You can flip them over and put them back into the warm oven that has been turned off. Leave them in until the morning if you want.)

Leipä vuoassa / Bread in a tin
Bread: Use a bread tin or a small cake tin. Put some baking paper in it. Put all dough in the tray, preferably into a max 4-5cm thick layer.
Cook in 175C for about 30min. Then take out, tip over onto the grill bit, and cook for another 15-20min.

If you are making both the crisp bread and bread at the same time, the crisp bread cooks nicely in the center of the oven while the bread is at the top on top of the grill bit.


Comments: This is definitely the best plain seeded crisp bread recipe I have tried so far. You can adjust the flavour with different seeds etc. Personally I prefer not using pumpkin seeds as they taste a bit weird when cooked.
This is a great snack and definitely more filling than bread or regular crisp bread! Bread never seems to keep my hunger away, but this does.
Once I tried the bread I really fell in love with it. Easier to make too as you don't have to spread it onto the tray. ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti