sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Vegaaniset gluteenittomat Runebergin tortut / Vegan Glutein free Runeberg's tarts

Olemme nyt tehneet joitakin kertoja Runebergin torttuja tällä reseptillä, tai omalla versiollamme siitä.
En ole vielä löytänyt täydellistä valkoista rinkulaa, joka olisi sokeriton ja vegaaninen.. tämä rinkula2 siis aivan liian kookoksinen. Kokeilut jatkuvat. Muutoin olen todella tyytyväinen näihin torttuihin!

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.


Vegaaniset gluteenittomat Runebergin tortut
(14-16kpl)

4 (kypsää, jos mahd.) banaania
2dl omenasosetta
1,25 dl vaahterasiirappia
1,5 dl kermaista kookosmaitoa
1 dl kookosjauhoa
1 dl riisijauhoa
2 rkl psylliumia
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1,3 tl ceyloninkanelia
0,8 tl kardemummaa
0,5 tl neilikkaa
0,8 tl jauhettua inkivääriä
(kookosöljyä vuokien öljyämiseen)

Vadelma"hillo"
100g sulatettuja vadelmia
2,5rkl chiasiemeniä
0,5dl+ vettä
1rkl koivusokeria eli xylitolia

Valkoinen rinkula1
kookoskermaa (säilytettynä viileässä)

Valkoinen rinkula2 (foodinin reseptistä muokattu)
0,5 dl kookosmannaa
0,4 dl vettä
1tl vaniljauutetta (neste)
1 rkl luomuhunajaa (tai vegaaniversioon vaaleaa siirappia)


Kostutus
Jos tarpeen, voit käyttää ihan vettä. Vaihtoehtoisesti veteen voi sekoittaa hiukan sitruunamehua, tai voit käyttää rommia, kuten alkuperäisissä resepteissä. Mielestäni vesi on riittävää.


Ota vadelmat sulamaan (jos käytät kotimaisia. Ulkomaiset täytyy keittää, joten voit tehdä tämän myöhemmin).

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Laita banaanit, omenasose ja vaahterasiirappi vitamixiin ja surauta kevyeksi vaahdoksi. Tämän voi myös tehdä sauvasekoittimella.

Yhdistä kuivat aineet, banaaniseos ja kookosmaito kulhossa, sekoita hyvin. Jätä tekeytymään 5min.

Laita uuni lämpiämään 175C.

Laita taikina sopiviin muotteihin tai muffinsivuokiin (öljyä vuoat tarvittaessa). Paista noin 30-35min 175C uunissa.

Valkoinen rinkula1: Vatkaa kylmässä olevaa kookoskermaa hieman ja siirrä takaisin kylmään (sen verran, ettei se ole enää vetistä/juoksevaa).
Valkoinen rinkula2: Sulata ainekset kattilassa tasaiseksi massaksi (alhaisella lämmöllä). Siirrä syrjään jäähtymään.

Valmista chia hillo yhdistämällä ainekset ja sekoittamalla ne hyvin. Jos vadelmat eivät ole sulaneet, sulata niitä kattilassa alhaisella lämmöllä. Anna tekeytyä 10min ja tarkista tarvitseeko seos lisää vettä tai siemeniä. Chia imee nestettä itseensä noin yhdeksän kertaisesti.

Anna runebergin torttujen jäähtyä ennen kuin laitat rinkulan ja hillon päälle. Jos haluat kostuttaa torttuja, tee se ennen koristelua.




ENGLISH


We have made these vegan gf Runeber's tarts a few times with a modified version of this recipe (in Finnish).
I haven't found the perfect way to make a vegan and "sugar free" white circle.. this circle2 was too coconutty for me. The search continues! Otherwise, I love these tarts. 

The recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.


Vegan Glutein free Runeberg's tarts

(14-16 tarts)

4 (ripe) bananas
2dl unsweetened apple sauce
1,25 dl maple suryp
1,5 dl creamy coconut milk
1 dl coconut flour
1 dl rice flour
2 tbsp psyllium
1 teasp soda bicarb
0,5 teasp salt
1,3 teasp ceylon cinnamon
0,8 teasp cardamom
0,5 teasp ground cloves
0,8 teasp ground ginger
(coconut oil to oil the muffin trays)

Rasberry "jam"
100g melted rasberries
2,5rkl chiasiemeniä
0,5dl water
1tbsp birch sugar (xylitol)

White circle1
coconut cream (fridge cold)

White circle2 (edited from foodin recipe)
0,5 dl coconut butter (slightly different from coconut oil)
0,4 dl water
1tl vanilla extract (liquid)
1 rkl organic honey (Or for vegan version light suryp)


Moistening
If necessary, you can use plain water. Alternatively you can mix a bit or lemon juice in water. Or.. in the very traditional recipes they used rum.


Take rasberries out of the freezer to melt (if using foreing ones you can skip this step and boil them later).

Mix dry ingredients together.
Place bananas, apple sauce and maple suryp in a high speed blender and blend into a light "foam". You can also do this in a bowl with a hand blender.

Combine the dry ingredients, banana mix and coconut milk in a bowl and mix well. Let it sit for 5min.

Put the oven on for 175C.

Place dough in muffin trays (oil the trays first if necessary. We used paper ones without oiling). Cook in an 175C oven for 30-35min.

Whip the coconut cream lightly (so it's not runny). Put it back in the fridge.

Make the chia jam by combining and mixing the ingredients and letting it sit for 10min. If the rasberries hadn't melted, melt them in a pot on low heat (and for foreign rasberries boil them first). Check it and add water or chia seeds as needed. Chia seeds absorb liquid 9x

Let the tarts cool down properly before adding the cream and jam on top. If moistening tarts, do it before decorating.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti