Navi1 ylempi

Navi2 alempi

lauantai 18. joulukuuta 2021

Imelletty perunalaatikko, vegaaninen / Vegan potato casserole

Muokkasin meidän perheen vanhan reseptin vegaaniseksi. Alkuperäinen resepti "Elina-mammam hämäläinen perunalaatikko" :)

Vegaaninen imelletty perunalaatikko

(arviolta 2x 1,5L vuoat) 2,5kg perunoita (jauhoinen)
150g Naturli vegan butter block "voita"
1rkl himalajan suolaa
0,5dl vehnäjauhoja
0,3-0,6L++ Fazer Alku kaurajuomaa, luomu
(1rkl+ kookossiirappia/muu mieluinen siirappi)

Vegaaninen imelletty perunalaatikko, tuplamäärä
(vuoat: 3x 1,5L + 2x 0,85L) 5kg perunoita (jauhoinen) 300g Naturli vegan butter block "voita" 2rkl himalajan suolaa 1dl vehnäjauhoja 0,6-1,2dl++ Fazer Alku kaurajuomaa, luomu (2rkl kookossiirappia/muu mieluinen siirappi)

Ohje

1. Keitä kuorelliset perunat suolattomassa vedessä kypsiksi.

2. Valuta vesi pois ja kuori perunat mahdollisimman pian - hanskat ovat tarpeen ettei sormet pala. Survo perunat mahdollisimman nopeasti.

3. Lisää "voi" ja suola ja survo.

4. Hiukan jäähtyneeseen (hiukan kättä lämpöisempi, ei kuuma) survokseen lisätään 0,25dl (25ml) eli puolet vehnäjauhoista.

5. Imellytetään 60C uunissa tai muussa vastaavan lämpötilan paikassa yön yli (ei imelly jos lämpötila on liian korkea, yli 75C). Loput vehnäjauhot lisätään tunnin kuluttua uuniin laittamisesta, sekoitetaan hyvin.

6. Aamulla seokseen lisätään kaurajuomaa sen verran, että seoksesta tulee "löysää puuroa". Tämän jälkeen seos laitetaan vuokiin ja joko pakastetaan tai kypsennetään saman tien. Huom. älä täytä vuokia aivan täyteen, muutoin kuohuu yli uunissa.

7. (pakastetut vuoat sulatetaan ensin). Perunalaatikko kypsennetään 150C uunissa n. 2h tai enemmän (riippuen vuokien koosta, pienissä vuoissa kypsyy nopeammin). Perunalaatikko on kypsä kyn se saa kauniin ruskean pinnan.


ENGLISH


Translation upon request.


Vegaaninen lanttulaatikko / Vegan turnip casserole

Tämä resepti on muokattu erään tutun huippuhyvästä lanttulaatikosta. Hän tekee tämän täysmaidolla, voilla, tavallisella siirapilla ja "tavallisilla" korppujauhoilla (sekä yksi kananmuna 0,85L versioon). Hänen lanttulaatikko on taivaallista. 
Halusin kuitenkin tehdä siitä vegaanisen ja gluteiinittoman version. Kokeilin 4 eri kasvimaitoa/kermaa, sekä eri korppujauhoja ja lisää voita. Maku on edelleen paljon herkullisempi kuin kaupan lanttulaatikot!

Tässä on kaksi eri määrää. Ensimmäisestä tulee sopivasti 0,85L vuokaan, toisesta tulee sopivasti kahteen 0,85L vuokaan sekä yhteen 1,5L vuokaan.
 
Huom. kokeilin tehdä Violife "voilla" ja maniokki siirapilla jouluna-22. Maku ei ollut oikea. Kokeilen seuraavana jouluna Naturlin margariinia, sillä epäilen rasvan muuttaneen makua.


Vegaaninen lanttulaatikko 0,85L

0,5kg lanttua
50g+1rkl Naturli vegan butter block -"voita"
0,5tl himalajan suolaa
0,5tl suolaa
0,5tl valkopippuria (tai 0,2tl hyvin hienoksi jauhettua valkopippuria)
1dl gluteiinittomia korppujauhoja (Moilas)
0,5dl kookossiirappia
1,5dl Fazer Aito kaurajuoma, luomu


Vegaaninen lanttulaatikko 2x0,85L & 1x 1.5L

2kg lanttua
200g+50g Naturli vegan butter block -"voita"
2tl himalajan suolaa
2tl valkopippuria (tai 0,8tl hyvin hienoksi jauhettua valkopippuria)
4dl gluteiinittomia korppujauhoja (Moilas)
2dl kookossiirappia
6dl Fazer Aito kaurajuoma, luomu


Ohje

1. Kuori lantut erittäin hyvin. Kaikki vihreä, vihertävä ja vaalea kuoritaan pois. Jäljelle jää vain kellertävä osa. 

2. Pilko lantut kuutioiksi.

3. Keitä lanttupaloja vähässä vedessä (laita vettä vain sen verran, että juuri peittyvät).

4. Kun lantut ovat kypsiä (haarukka menee helposti läpi) valuta kaikki vesi pois. Laita uuni lämpenemään 150C.

5. Soseuta lantut hyvin.

6. Lisää Naturli "voi", anna sen sulaa joukkoon. Sekoita vispilällä ja lisää loput ainekset (myös korppujauho lisätään). Vatkaa kuohkeaksi.

7. Voitele vuoka/vuoat. Lisää seos vuokiin.

8. Paista 150C uunissa ensin 1h, sitten laita päälle folio. Jatka paistamista vielä toinen 1h. Jos käytät 0,5L vuokia, paistoaikaa lyhennetään. Tämä 2h on sopiva paistoaika 0,85L vuoalle. Isompi vuoka tarvitsee ehkä hiukan pidemmän ajan.


Laatikot voi syödä saman tien, tai antaa jäähtyä ja pakastaa/siirtää jääkaappiin. 

Uudelleen lämmittäessä laita uuni 120C asteeseen ja lämmitä laatikoita 1-1,5h (lantun maku ei tule niin voimakkaasti esiin, kun lämmittää näin).


ENGLISH


English translation upon request.



lauantai 2. lokakuuta 2021

Rypälehillo / Grape jam

Tässä ohjeessa on käytetty Zilga-rypäleitä (pienikokoisia, tummia). Tällä ohjeella tuli hiukan kirpeähköä, ensi kerralla lisään makeutta (edellisen kerran kun tein, hillo oli taivaallista! En vain kirjoittanut ohjetta ylös..).


Rypälehillo

13,5dl Zilga-rypäleitä, huuhdeltuina
1,3dl vettä
500g hillosokeria (Dan sukker)

Laita lasipurkit ja kannet 100C uuniin desinfioitumaan sillä aikaa, kun teet hilloa (laita purkit uuniin heti kun laitat uunin päälle! Näin ne eivät hajoa).

1. Keitä rypäleitä vedessä. "Muussaa" rypäleitä kevyesti kauhalla kattilan sivua vasten. 
2. Kun seos on tummaa ja kaikki rypäleet ovat hajonneet, siivilöi rypäleiden kuoret ja siemet pois (kaada seos metallisiivilän läpi toiseen kattilaan). 
3. Laita neste takaisin liedelle. Lisää hillosokeri ja kiehauta. Sekoittele ja anna kiehua n. 10min.
4. Kun seos on kiehunut, ota se lämmöltä ja anna jäähtyä hetki. Ota samalla purkit uunista.
5. Kaada seos vielä kuumiin purkkeihin (näin purkit eivät halkea).
6. Laita kannet kiinni ja anna jäähtyä.

Säilytän näitä itse jääkaapin perällä ja säilyvät todella pitkään. 

sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Bataattia linssikastikkeella, iso määrä / Sweet potato with lentil sauce, big batch

Tämän reseptin 3-4 annoksen versio löytyy täältä.

Bataatteja nepalilaisella linssikastikkeella, iso määrä (alkup. resepti hienoin kuvin täällä)
(10-14 annosta)

4,5kg bataattia
4 keskikokoista/isoa sipulia
4 isoa valkosipulinkynttä
4 rkl raastettua inkivääriä (tai 1,5rkl inkiväärijauhetta)
3tl(-4tl) kurkumaa jauheena (tai 3-4rkl tuoretta kurkumaa raastettuna)
6 dl kuivia punaisia linssejä, halkaistuja
8 dl vettä
2kg tomaattimurskaa
2 tl kaardemummaa
1 - 4 tl chilijauhetta / chililastuja (1tl ei tee ruoasta yhtään tulista)
2 tl suolaa
seesam öljyä paistamiseen (tai omavalintainen öljy)
1kg valkoisia papuja tai kikherneitä (kuivana)*

Tarjoile esim. tuoreen korianterin ja mangochutneyn kanssa. Halutessasi myös (vege)jogurtin kera.

Pavut/kikherneet
(*Me lisäämme lounasruokiimme aina papuja/kikherneitä, jotta annos pitää nälän poissa paremmin. Nämä voi kuitenkin jättää halutessaan pois. Huomaa tällöin reseptistä saa vähemmän annoksia.)
Liota 12h, vaihda vesi ja keitä kunnes kypsiä (kik herneet n.45min, pavut 1-2h). 

Bataatit
Kuumenna uuni 200C. Kuori bataatit ja pilko ne sopiviksi suupaloiksi (jos tulevat ns. lounasruoaksi. Muutoin voit kypsentää myös halkaistuina ja kuorimatta). Kypsennä bataattikuutioita n. 25min 200C uunissa, tai kunnes ovat kypsyneet. (Halkaistut bataatit kypsyvät n. 40-60min kuluessa. Tee kuoreen reikiä haarukalla).

Linssikastike
1. Suikaloi sipuli ohuiksi 1/2 tai 1/4 renkaiksi. Laita valkosipuli puristimeen ja murskaa se. Raasta inkivääri ja kurkuma.
2. Kuumenna pannussa öljyä ja lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota 5min. Lisää kurkuma, vesi, linssit ja tomaattimurska/tomaatit. Keitä hetki.
3. Lisää loput aineet ja kypsennä 15min tai kunnes linssit ovat kypsiä.



ENGLISH

The version of this recipe for 3-4 portions can be found here.

Sweet potato with a Nepalese lentil sauce (original recipe with lovely photos can be found here)
(10-14 annosta)

4,5kg sweet potatoes
4 medium/large onions
4 large cloves of garlic
4 tbsp grated ginger (or 1,5tbsp ground ginger)
3-4 teasp ground turmeric (or 3-4tbsp fresh grated)
6 dl dry red lentils
8 dl water
2kg chopped tomatoes (4x500g)
2 teasp cardamom
1 - 4 teasp ground chili or chili flakes (1teasp doesn't feel hot at all)
2 teasp salt
1kg white beans or chic peas, dry*

Serve with for example fresh coriander, mango chutney and if desired (vegan) yoghurt.

Beans/chic peas
(*We tend to add beans/chic peas to make it more filling - you can easily leave them out as well. Notice then this recipe makes some portions less.)
Soak the beans/chic peas for 12h. Change the water and boil until cooked (chic peas 45min, beans 1-2h).

Sweet potatoes
Heat oven to 200C. Peel sweet potatoes and chop them into bite size cubes (if you are taking this for lunc. If you are serving it when it's ready, just halve the potatoes without peeling. Make holes into the skin with a fork). Cook the sweet potato cubes for 25min in a 200C oven (halved ones need 40-60min).

Lentil sauce
1. Slice onion into thin half or 1/4 rings. Place garlic into a garlic press ready to be squeezed. Grate ginger and turmeric.
2. Heat some oil in a pan and add onion, garlic and ginger. Lightly fry for 5min. Add turmeric, water, lentils and chopped tomato/which ever you are using. Boil for a moment.
3. Add the remaining ingredients and cook for another 15min or until lentils are done.

perjantai 12. helmikuuta 2021

Keltainen curry, iso määrä / Yellow curry, big batch

HUOM. kaksi määrää. 

Keltainen curry, iso määrä (sopiva?)
(Curryä 4,5L++??)

1jar keltainen currytahna (Pirkka)
2-3rkl jauhettu korianteri
2tl juustokumina, jauhe
2tl valkosipulijauhe
2rkl sitruunaruoho, kuivattu
0,5dl kuivattua sipulia tai 2 pientä sipulia kuutioituna
3rkl ruohosipulia, kuivattu
pippuria, jokunen rouhaisu myllystä

2 kasvisliemikuutiota
2x250ml (=500ml) kookosmaitoa
2dl+ vettä

2 pientä/keskikokoista myskikurpitsaa (tai korvaa muulla kurpitsalla/bataatilla)
3x 300g = 900kg kukkakaalia (tai parsakaalia & osa perunaa)
2 fenkolia

2 laatikkoa kik-herneitä tai papuja (2x 380-400g)




Keltainen curry, liian iso määrä 7-10L?
(Curryä 6,75L-10L)

1,5prk keltainen currytahna (Pirkka)
4-6rkl jauhettu korianteri
3tl juustokumina, jauhe
3tl valkosipulijauhe
3rkl sitruunaruoho, kuivattu
0,75dl kuivattua sipulia tai 2 sipulia kuutioituna
4,5rkl ruohosipulia, kuivattu
pippuria, jokunen rouhaisu myllystä

3 kasvisliemikuutiota
3x250ml (=750ml) kookosmaitoa
3dl+ vettä

3-3,3kg myskikurpitsaa (n. 2 isoa / 3 pientä) (tai korvaa muulla kurpitsalla/bataatilla)
4x 300g = 1,2kg kukkakaalia (tai parsakaalia & osa perunaa)
3 fenkolia

3 laatikkoa kik-herneitä tai papuja (3x 380-400g)



* * * * * * * * * * * * * * * 


Yellow curry
(Makes about 4,5L??)

1jar Yellow curry paste (Pirkka)
2-3tbsp coriander, ground
2teasp cumin. ground
2teasp garlic powder
2tbsp lemon grass, dried
0,5dl dried onion (or sub with 1-1,5dl fresh diced onion)
3tbsp chives, dried
sprinkle pepper

2 veggie stock cubes
2x250ml coconut milk
2dl+ water

2 smallish/medium butternut squash (myskikurpitsa) (or sub with pumpkin / sweet potato)
3x 300g = 900g heads cauliflower (or sub with broc and potato)
2 fennels

2 boxes beans (2x 380-400g)

Method

1. Chop all vegetables into mouth-size pieces. Dice onion if using fresh onion.

2. Add spices and curry paste to a large pot. Add some oil. If using fresh onion, add them to the pot as well. Fry until onions soften. (if using broccoli, also add the chopped stem now)

3. Add fennel and fry for a moment.

4. Add coconut milk, stock cubes and water. Mix well and bring to a boil.

5. Add chopped vegetables and mix well. Cook until vegetables are done, occasionally stirring.

6. Add drained & rinsed beans and mix well.


Ratatouille, iso määrä / big batch



Ratatouille, iso määrä

Käännös pyydettäessä.

* * * * * * * * * * * * * * * 

Ratatouille, big batch
(Makes 10L)

23 cloves garlic
4 onion

5-6 capsicum (or 2 capsicums, 5 carrots)
4 zuccini
4 eggplant

6x500g chopped tomatoes (tomaattimurska)
130g tomato puré
(water to rinse tomato boxes)
7 tbsp thyme
7 bay leaves
2-3tbsp salt
pepper

1,7-2L cooked/tinned beans

Method

1. In a 10L pot fry the onion and garlic in some oil.

2. Add capsisum, eggplant and zuccini. Fry until the vegetables soften slightly.

3. Add remaining ingredients apart from beans. Let simmer until vegetables are cooked. Does not need constant stirring.

4. Add beans and stir well.

You can eat this as it is, or serve with rice or quinoa (cook about 1dl per person), or eat on some baguette or use as a dip. 







Vegaaninen punainen thai curry, iso määrä / Vegan Red Thai Curry, big batch

Vegaaninen punainen thai curry, iso määrä

Käännös pyydettäessä.


* * * * * * * * * * * * * * *

Vegan Red Thai Curry, big batch
(serves 10-14 with rice)

10tbsp (1,5 jar) red curry paste (13,5tbsp = 2jars is preferred!)
5tbsp grated ginger (or sub 5teasp ground ginger)
10 cloves garlic, minced
5 small onions, diced

3 medium broccoli, chopped
1 medium cauliflower, chopped
10 medium to large carrots, chopped into thin sticks or half coins

2L coconut milk
2,5cups water

1kg chic peas, dry (&soaked&cooked)

optional add-ins
2,5tbsp honey
5tbsp tamari
3tbsp rice vinegar


Method

1. Soak chic peas overnight. Drain and add fresh water. Boil for about 45min, until cooked. Drain.

2. Heat the curry paste, ginger, garlic and onion in a large pot (10L). Use oil or a bit of water so they don't burn to the pot.

3. Add vegetables. Fry for a moment.

4. Add coconut milk and water. Simmer until vegetables are cooked.

5. Add chic peas and stir well.

6. Add the optional add-ins, if desired. Mix well.


Serve with rice (cook about 1dl basmati rice per person, or 0,9dl jasmine). This curry keeps for 5-6 days refrigerated. 


maanantai 25. tammikuuta 2021

Kasvislasagne - vegaaninen, gluteeniton / Vegetable lasagne - vegan, glutein-free

Alkuperäinen resepti täältä! Tämä lasagne on hyvä. Se ei ole liian raskas ja maistuu hyvältä. Kookosmaito ei yllättävää kyllä maistu läpi! Olin hiukan skeptinen, vaikka pidänkin kookoksesta. Kokeile :)

Tästä saa viljattoman jos lasagnelevyjen sijaan leikkaa kesäkurpitsasta levyjä. Niiden tulee olla n.2mm paksuja. 

Isompi määrä (11-14hlölle, 10L kastiketta) löytyy täältä :)

Kasvislasagne
(yksi iso vuoka)

3 keskikokoista sipulia
4 isoa valkosipulin kynttä (tai 2-3tl valkosipulijauhetta)

1 parsakaali
4 tomaattia (tai 1-2prk lisää tomaattimurskaa)
2x 380g papuja (säilyke) (tai 5dl)
2dl halkaistuja linssejä (kuiva) (tai 1tlk/400g säilykelinssejä)
(1pss pinaattia (pakaste), jos haluaa)
2tlk (2x390g) tomaattimurskaa, maustettu (esim. yrttinen, chili, valkosipuli)
1tlk 250ml kookosmaito

kasvisliemikuutio
0,5rkl paprikajauhetta
1tl suolaa
0,5tl mustapippuria, rouhe
0,4rkl valkopippuria
1-2mm cayenneä (jätä pois, jos tomaattimurska on chilinen)
Lisäksi, jos haluaa/kaapissa on: ripaus kuminaa, ripaus korianteria, ripaus muskottipähkinää

2dl vettä (voi käyttää tomaatti&kookosmaito tölkkien huuhteluun)
200g juustoraastetta (tai "vuustoa" vegaaniversioon! Tällöin myös 3-5tl ravintohiivaa, jos haluaa. Juuston voi myös jättää pois kokonaan.)
n. 13 lasagnelevyä (gluteiinittomia, jos tarve)

Valmistusohje

1. Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli ja parsakaalin varsi pieniksi paloiksi. Lisää isoon kattilaan mausteiden ja kookosöljyn kera. Kuullota hetki.

2. Pilko loppu parskakaali pieniksi, sopivan litteiksi paloiksi, jotta mahtuvat lasagnelevyjen väliin. Pilko myös tomaatit. Lisää kattilaan.

4. Lisää kattilaan tomaatimurskat, kookosmaito, vesi ja linssit. Anna kiehahtaa välillä sekoittaen.

5. Murskaa kasvisliemikuutio ja lisää kattilaan. Lisää myös pavut ja pinaatti. 

6. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

7. Aloita lasagnevuoan tekeminen: Pohjalle hiukan tomaattikastiketta, sitten lasagnelevyjä. Sen jälkeen kerros kastiketta ja ripottele päälle juustoa. Sen jälkeen levyjä, kastiketta, juustoa - kerroksittain kunnes vuoka on täysi. Voit ripotella kastikkeeseen lisää pippuria joka kerroksella, jos haluat lisää makua lasagneen. Jos käytät vuustoa, voit ripotella ravintohiivaa joka kerroksella. 
Päällimmäinen kerros on tomaattikastike ja päälle vielä juustoa.

8. Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia, kunnes juusto on hieman sulanut.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Vegetable lasagne

Translation upon request :)

Kasvislasagne, iso määrä / Vegetable lasagne, large amount

Katso lasagnesta yhden vuoan versio täältä. :) 

Alkuperäinen resepti täältä! Tämä lasagne on hyvä. Se ei ole liian raskas ja maistuu hyvältä. Kookosmaito ei yllättävää kyllä maistu läpi! Olin hiukan skeptinen, vaikka pidänkin kookoksesta. Kokeile :)

Tästä saa viljattoman jos lasagnelevyjen sijaan leikkaa kesäkurpitsasta levyjä. Niiden tulee olla n.2mm paksuja. 

Resepti ns. tavallisin määrin löytyy täältä

Kasvislasagne, iso määrä
(n. 11-14 annosta / 3 isoa vuokaa. Kastiketta tulee n. 10L.)

7 keskikokoista/isohkoa sipulia
12 isoa valkosipulin kynttä (tai 8tl valkosipulijauhetta)
1.3kg parsakaalia (n. 3kpl)
1.2kg kesäkurpitsaa (tai 1 myskikurpitsa)

1,5rkl paprikajauhetta
1,2rkl valkopippuria, rouhe (tai 0,8tl jauhe)
3tl suolaa
2tl mustapippuria, rouhe (tai vajaa 0,5tl jauhe)
0,5tl cayenneä (jätä pois, jos tomaattimurskassa on jo chiliä)
Lisäksi, jos haluaa/kaapissa on: ripaus korianteria, ripaus muskottipähkinää
3 kasvisliemikuutiota

8tlk (8x390g) tomaattimurskaa, maustettu (esim. yrttinen, valkosipuli)
750ml kookosmaito
6dl vettä (voi käyttää samalla tomaatti&kookosmaitotölkkien huuhteluun)
6dl halkaistuja linssejä (kuiva) (tai 3tlk/400g säilykelinssejä)

6x 380g papuja (säilyke) (tai 1,5L valmiita)

600g juustoraastetta (tai "vuustoa" vegaaniversioon! Tällöin myös n. 1rkl ravintohiivaa, jos haluaa. Juuston voi myös jättää pois kokonaan.)

lasagnelevyä (gluteiinittomia, jos tarve) (meillä meni lounasastioihin 14-24 levyä)

Valmistusohje

1. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli pieniksi paloiksi. Pilko parsakaalin varsi litteiksi puoliympyröiksi. Lisää nämä 10L kattilaan mausteiden ja kookosöljyn kera. Kuullota hetki.

2. Pilko loppu parskakaali (ja kesäkurpitsa/myskikurpitsa) pieniksi, sopivan litteiksi paloiksi, jotta mahtuvat lasagnelevyjen väliin. Lisää kattilaan kypsymään.

4. Lisää kattilaan tomaatimurskat, kookosmaito, vesi, linssit, mausteet ja kasvisliemikuutiot. Anna kiehahtaa välillä sekoittaen.

5. Kun parsakaali on hiukan kypsynyt ja kastike lämmennyt, lisää myös pavut joukkoon ja sekoita. 

6. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

7. Aloita lasagnevuoan tekeminen: Pohjalle hiukan tomaattikastiketta, sitten lasagnelevyjä. Sen jälkeen kerros kastiketta ja ripottele päälle vuustoa+ravintohiivaa ripaus. Sen jälkeen levyjä, kastiketta, vuustoa - kerroksittain kunnes vuoka on täysi. Voit ripotella kastikkeeseen lisää pippuria joka kerroksella, jos haluat lisää makua lasagneen.
Päällimmäinen kerros on tomaattikastike ja päälle vielä vuustoa.

8. Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia, kunnes juusto on hieman sulanut.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Vegetable lasagne, large amount

Translation upon request :)

Vegaaninen bolognese, iso määrä / Vegan bolognese, big batch

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.  

Alkuperäinen, ns. normaali määräinen resepti, löytyy täältä :) Alla on 5x määrä +lisänä papuja.


Vegaaninen bolognese, iso määrä + pavut
(11-16 annosta. 7L kastiketta+2-3L papuja= 9-10L)

1L punaisia halkaistuja linssejä

5 isoa sipulia
15 valkosipulin kynttä (tai 1,5-2,5rkl valkosipulijauhetta)
10 keskikokoista porkkanaa


500g tomaattipyrettä
5tlk tomaattimurskaa (5x400g)
5 kasvisliemikuutiota/5rkl kasvisliemijauhetta
5 rkl hunajaa (vegaaniversioon siirappia)
3rkl basilikaa
3rkl oreganoa
3rkl timjamia
suolaa
mustapippuria

vajaa 1kg kuivia papuja, liotettu ja keitetty (tai 2-3L säilykepapuja), valinnainen lisä. (Huom. Kidney-papuja 2,3L=hyvä määrä).

n. 600-700g spagettia TAI 2,7kg perunoita

Ohje

1. Keitä linssejä pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Kuori valkosipuli ja sipuli, laita ne monitoimikoneeseen ja surauta menemään. Sitten laita ne 10L kattilaan paistumaan. Voit käyttää hiukan öljyä tai vettä kun paistelet näitä.

3. Lisää porkkanat (palasina) monitoimikoneeseen ja surauttele rouheeksi. Lisää rouhe kattilaan.

4. Lisää kattilaan tomaattipyre, tomaattimurska, kasvisliemikuutiot, hunaja, kypsyneet linssit  ja mausteet. Anna hautua lämmöllä n. 20min välillä sekoittaen. Kiehauta spaghetti/perunat sillä aikaa kun kastike hautuu.

5. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Lisää lopuksi pavut ja sekoita.

Tarjoile haluamiesi lisukkeiden kera (esim. parmesan/vege juusto/vege kurpitsansiemen "parmesan" jne).



ENGLISH

Original, so called regular batch, can be found here :) This recipe below is the original recipe x5 + beans.

This recipe is dairy free, egg free, glutein free, soy free, nut free & vegan. 

Vegan bolognese, big batch + 2-3L beans
(11-16 portions. 7L sauce+2-3L beans = 9-10L)

1L red split lentils

5 large onion
15 garlic cloves (or 1,5-2,5tbsp garlic powder)
10 medium carrots

500g tomato puré
5packs chopped tomatoes (5x400g)
5 vegetable stock cubes/5tbsp veggie stock powder
5 tbsp honey (for the vegan version use syrup)
3tbsp basil
3tbsp oregano
3tbsp thyme
salt
black pepper

less than 1kg dry beans, soaked 12h & boiled until cooked (or 2-3L tinned beans), optional. (Note: With Kidney beans 2,3L was a good amount).

about 600-700g spaghetti OR 2,7kg potatoes

Method

1. Boil lentils according to the instructions on the package.

2. Peel garlic and onions and add them into a food processor. Process into your liking then add to a 10L pot and fry. You can use a bit of oil or water when frying.

3. Add carrots into food processor and process until a coarse mince. Add into the pot.

4. Add tomato puré, chopped tomatoes, stock cubes, honey, cooked lentils and season. Let simmer for about 20min while occasionally stirring. Cook spaghetti/potatoes while sauce is simmering.

5. Check the taste. Add herbs/salt if needed. Add beans and mix. 


Serve with parmesan/cheese/vegan pumpkinseed "parmesan"/etc.