Tämän reseptin 3-4 annoksen versio löytyy täältä.
Bataatteja nepalilaisella linssikastikkeella, iso määrä (alkup. resepti hienoin kuvin täällä)(10-14 annosta)

4 keskikokoista/isoa sipulia
4 isoa valkosipulinkynttä
4 rkl raastettua inkivääriä (tai 1,5rkl inkiväärijauhetta)
3tl(-4tl) kurkumaa jauheena (tai 3-4rkl tuoretta kurkumaa raastettuna)
6 dl kuivia punaisia linssejä, halkaistuja
8 dl vettä
2kg tomaattimurskaa
2 tl kaardemummaa
1 - 4 tl chilijauhetta / chililastuja (1tl ei tee ruoasta yhtään tulista)
2 tl suolaa
seesam öljyä paistamiseen (tai omavalintainen öljy)
1kg valkoisia papuja tai kikherneitä (kuivana)*
Tarjoile esim. tuoreen korianterin ja mangochutneyn kanssa. Halutessasi myös (vege)jogurtin kera.
Pavut/kikherneet
Tarjoile esim. tuoreen korianterin ja mangochutneyn kanssa. Halutessasi myös (vege)jogurtin kera.
Pavut/kikherneet
(*Me lisäämme lounasruokiimme aina papuja/kikherneitä, jotta annos pitää nälän poissa paremmin. Nämä voi kuitenkin jättää halutessaan pois. Huomaa tällöin reseptistä saa vähemmän annoksia.)
Liota 12h, vaihda vesi ja keitä kunnes kypsiä (kik herneet n.45min, pavut 1-2h).
Bataatit
Kuumenna uuni 200C. Kuori bataatit ja pilko ne sopiviksi suupaloiksi (jos tulevat ns. lounasruoaksi. Muutoin voit kypsentää myös halkaistuina ja kuorimatta). Kypsennä bataattikuutioita n. 25min 200C uunissa, tai kunnes ovat kypsyneet. (Halkaistut bataatit kypsyvät n. 40-60min kuluessa. Tee kuoreen reikiä haarukalla).
Linssikastike
1. Suikaloi sipuli ohuiksi 1/2 tai 1/4 renkaiksi. Laita valkosipuli puristimeen ja murskaa se. Raasta inkivääri ja kurkuma.
2. Kuumenna pannussa öljyä ja lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota 5min. Lisää kurkuma, vesi, linssit ja tomaattimurska/tomaatit. Keitä hetki.
3. Lisää loput aineet ja kypsennä 15min tai kunnes linssit ovat kypsiä.
ENGLISH
The version of this recipe for 3-4 portions can be found here.
Sweet potato with a Nepalese lentil sauce (original recipe with lovely photos can be found here)
(10-14 annosta)
4,5kg sweet potatoes

4 large cloves of garlic
4 tbsp grated ginger (or 1,5tbsp ground ginger)
3-4 teasp ground turmeric (or 3-4tbsp fresh grated)
6 dl dry red lentils
8 dl water
2kg chopped tomatoes (4x500g)
2 teasp cardamom
1 - 4 teasp ground chili or chili flakes (1teasp doesn't feel hot at all)
2 teasp salt
6 dl dry red lentils
8 dl water
2kg chopped tomatoes (4x500g)
2 teasp cardamom
1 - 4 teasp ground chili or chili flakes (1teasp doesn't feel hot at all)
2 teasp salt
1kg white beans or chic peas, dry*
Serve with for example fresh coriander, mango chutney and if desired (vegan) yoghurt.
Beans/chic peas
Serve with for example fresh coriander, mango chutney and if desired (vegan) yoghurt.
Beans/chic peas
(*We tend to add beans/chic peas to make it more filling - you can easily leave them out as well. Notice then this recipe makes some portions less.)
Soak the beans/chic peas for 12h. Change the water and boil until cooked (chic peas 45min, beans 1-2h).
Sweet potatoes
Heat oven to 200C. Peel sweet potatoes and chop them into bite size cubes (if you are taking this for lunc. If you are serving it when it's ready, just halve the potatoes without peeling. Make holes into the skin with a fork). Cook the sweet potato cubes for 25min in a 200C oven (halved ones need 40-60min).
Lentil sauce
1. Slice onion into thin half or 1/4 rings. Place garlic into a garlic press ready to be squeezed. Grate ginger and turmeric.
2. Heat some oil in a pan and add onion, garlic and ginger. Lightly fry for 5min. Add turmeric, water, lentils and chopped tomato/which ever you are using. Boil for a moment.
3. Add the remaining ingredients and cook for another 15min or until lentils are done.
Sweet potatoes
Heat oven to 200C. Peel sweet potatoes and chop them into bite size cubes (if you are taking this for lunc. If you are serving it when it's ready, just halve the potatoes without peeling. Make holes into the skin with a fork). Cook the sweet potato cubes for 25min in a 200C oven (halved ones need 40-60min).
Lentil sauce
1. Slice onion into thin half or 1/4 rings. Place garlic into a garlic press ready to be squeezed. Grate ginger and turmeric.
2. Heat some oil in a pan and add onion, garlic and ginger. Lightly fry for 5min. Add turmeric, water, lentils and chopped tomato/which ever you are using. Boil for a moment.
3. Add the remaining ingredients and cook for another 15min or until lentils are done.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti