Navi1 ylempi

Navi2 alempi

maanantai 17. syyskuuta 2018

Perunat nachotyyliin / Nacho style potatoes

Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Salsana tästä blogista löytyvä salsa, määrät hieman muunneltuina.






Perunat nachotyyliin
"Veneitä" / "Boats"
(3-5 annosta)

12 keskikokoista perunaa
1-1,5rkl kookosöljyä, sulatettuna
1tl merisuolaa 


Cashew Aioli  
2,5dl cashews
2rkl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä
2 sitruunaa
¼ tl merisuolaa

125-250ml vettä

Salsa


5 suurta tomaattia, keskustat poistettu ja sitten kuutioitu 
2 keskikokoista punasipulia, kuutioitu
1-1,5dl korianteria, silputtu
2rkl limen/sitruunan mehua
1-2 jalapenoa, siemenet poistettu ja sitten hienonnettu
suolaa maun mukaan

Laita uuni lämpiämään 200C.
Leikkaa perunat pituussuunnassa n. 4-6mm paksuiksi levyiksi. Sekoita sulatetun kookosöljyn kanssa. Levitä uunipellille ja ripottele suola päälle. Paista n. 20min, käännä ympäri ja paista 10min.

Valmista Cashew aioli lisäämällä kaikki ainekset blenderiin. Lisää vettä tarpeen mukaan. Voit myös liottaa cashewt 8-12h, jolloin vettä tulee paljon vähemmän jos ollenkaan.

Salsa: paloittele ja hienonna kuten ohjeessa ja sekoita.

Kun perunat ovat kypsyneet järjestä ne tarjoiluastiaan ja levitä aiolia päälle, lopuksi salsaa. Halutessasi voit myös tehdä yksittäisiä "veneitä".


"Veneitä" / "Boats"



ENGLISH

Original recipe can be found here. As the salsa, we used the recipe found in this blog, here, with slightly different amounts.

Nacho style potatoes
(3-5 portions)

12 medium potatoes
1-1,5tbsp coconut oil, melted
1teasp sea salt


Cashew Aioli
2,5dl/1C cashews
2 tbsp olive oil 

3 garlic cloves
2 lemons
¼ teasp sea salt
125-250ml/0,5-1C water





Salsa
"boats"


5 large tomatoes, cubed
2 medium red onion, cubed
1-1,5dl coriander, finely chopped
2tbsp lime/lemon juice
1-2 jalapeno, deseeded and finely chopped
salt to taste


Turn the oven on to 200C.
Slice potatoes lenghtways 4-6mm thick. Toss with melted coconut oil. Spread onto an oven tray and sprinkle salt on top. Cook for 20min, then flip and cook 10min more.

Make the Cashew aioli by placing all ingredients in the blender. Add water as needed. You could also soak the cashews for 8-12h. Then you won't need as much water, or at all.
 

Salsa: chop as instructed and mix.

Once potatoes have cooked, place them on a serving plate. Put aioli and salsa on top and serve. You could also make "boats"!









Turkkilainen tomaattisalaatti / Turkish tomatosalad

Tätä tomaatti"salaattia" olemme käyttäneet dippinä, lisukkeena, leivänpäällisenä, pastakastikkeena.. herkkua! Alkuperäinen resepti täällä. Jossain toisessa reseptissä oli laitettu myös oliiveja tähän. Tomaatit voi myös halutessaan kaltata, mutta me olemme laittaneet kuorineen.

Turkkilainen tomaattisalaatti

2 paprikaa
4 pientä sipulia
7 valkosipulinkynttä
öljyä kuullottamiseen

8-9 tomaattia
3 rkl harissatahnaa
150g tomaattipyrettä
4tl juustokuminaa
2tl suolaa
2tl mustapippuria
4tl kookossokeria

1 sitruunan mehu
1dl persiljaa
0,5dl korianteria

Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuutioi paprika ja tomaatit.

Kuullota kattilassa öljyssä sipulia, valkosipulia ja paprikaa hetki, niin että ne pehmenevät mutta eivät ruskistu.

Kun sipulit ja paprika ovat pehmenneet, lisää tomaatit, harissatahna, tomaattipyre ja kuivat mausteet (juustokumina, suola, pippuri, sokeri). Jatka kypsentämistä vielä 10-15min sekoitellen.

Ota kattila lämmöltä ja anna jäähtyä. "Salaatti" paksuuntuu vielä jäähtyessään.

Hienonna tuoreet yrtit ja mehusta sitruuna. Lisää jäähtyneeseen tomaattisalaattiin ja sekoita. Tarkista maku ja lisää suolaa yms. tarvittaessa.




ENGLISH

We have used this tomato"salad" as a dip, side, bread topper, pasta sauce... it's delicious! Original recipe can be found here. In another recipe they added also olives to this. Tomatoes can be blanched for this, but we have just put them in with their skins.

Turkish tomato salad

2 capsicums
4 small onions
7 garlic cloves
oil for frying

8-9tomatoes
3tbsp harissa paste
150g tomato pure
4teasp cumin
2teasp salt
2teasp black pepper
4teasp coconut sugar

juice of one lemon
1dl parsley
0,5dl coriander

Finely chop onion and garlic. Dice capsicum and tomato. Ligthly fry onion, garlic and capsicum in oil until soft (don't let them brown).

Once the onion and capsicum are soft, add tomato cubes, harissa paste, tomato puré and dry spices (cumin, salt, black pepper, sugar). Cook for another 10-15min occasionally stirring.

Remove pot from heat and let cool down a bit. The salad thickens more as it cools down.

Finely chop the fresh herbs and juice lemon. Add these to the salad and check the taste. Add salt etc. if necessary.

Kombucha

No English yet... will add upon request.

Jossain vaiheessa ihan hurahdin kombuchaan. Sittemmin olen tehnyt sitä silloin tällöin. Tässä mielestäni helpot ohjeet, jotka aikoinaan totesin itselleni toimiviksi ja olen vuosia näitä käyttänyt ongelmitta. Näillä ohjeilla ei ole ikinä homehtunut. Lopussa myös miten tehdä ns. hotelli kombuchalle, kun haluat tauon kombuchan teosta.

Termistöä, aineksista


*startteri=kombuchaa edellisestä satsista / volgansienen mukana tullut neste. Hätätapauksessa voit käyttää myös (omenaviini)etikkaa, jos startteria ei ole tarpeeksi. Monet kammoksuvat etikan käyttöä ja ohjeistavat ettei sitä saisi koskaan käyttää. Itse olen jokusen kerran kuitenkin käyttänyt etikkaa, ja se toimii, joten miksi ei. Jos eka satsi on liian etikkaista/kirpeää, niin jo toinen on täysin normaalia ja juotavaa. Startteri on tärkeää, jotta kombucha ei homehdu.

Huom! Volgansientä (tai kombuchaa, jossa sieni on) ei saa koskettaa metallilla eikä missään nimessä säilöä metallisissa astioissa. Jos kuitenkin olet tilanteessa, että sinulla on jättisieni, voit sen leikata pienemmiksi paloiksi metallisilla saksilla tuhoamatta sientä.

Kaikissa ohjeissa ohjataan desinfioimaan lasipurkit ja pullot, ennen kuin käyttää niitä kombuchalle. Desinfioida voi esim. laittamalla purkit uuniin (uuni 100C, kun uuni on lämmennyt pidä purkit siellä 20-30min. Lämpö pois ja antaa jäähtyä ennen kuin ottaa purkit ulos). Desinfioi myös pullojen kannet esim. keittämällä. Huom. käytä vain pyöreitä pulloja, nelikulmaiset saattavat hajota paineen vuoksi.

Sokeri - itse suosin raakaa ruokosokeria (ruskeaa), mutta valkoinen kidesokerikin käy. Älä käytä hunajaa, intiaanisokeria, kookossokeria tms. Kombucha käyttää sokeria ravinnokseen. On olemassa myös ns. jun scobyjä, joilla voi valmistaa kombuchaa hunajan avulla.

Tee - vihreä/musta/oolong tee, ei maustettuja - ainakaan öljyillä tms. Myöhemmin voit kokeilla muillakin, mutta näistä teelaaduista sieni saa ravintonsa. Makua tuomaan voit lisätä esin. rooibosta tai maustettuja teelaatuja ja katsoa mitä tapahtuu.

 

Kombuchan tekoon tarvitset sopivan lasipurkin, lasipulloja, kumilenksun ja kangasharson/talouspaperia, teetä ja sokeria. Ja toki sienen ja startterin.


Kombucha, perusohje F1

Määrät - valitse annoskoko käymisastiasi koon mukaan.

1-1,2l annos/astia       
2 teepussia / 1,5tl irtoteetä
60ml (1/4 C) sokeria       
7dl (3C) vettä
125ml (1/2C) startteria*

2-2,4l annos/astia
4 teepussia / 1rkl irtoteetä
125ml (1/2C) sokeria   
1,5l (6C) vettä       
2,5dl (1C) startteria* 

4-4,8l annos/astia
8 teepussia / 2 rkl irtoteetä
2,5dl (1C) sokeria
3l (12C) vettä
5dl (2C) startteria* 


1. Lisää kattilaan vesi ja kiehauta. Käännä lämpö pois.

2. Lisää sokeri ja tee. Sekoita kunnes sokeri on sulanut. Siirrä pois levyltä.
Jätä tee nesteeseen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi (esim. yön yli). Pidä kansi päällä, jottei kattilaan pääse ötököitä tai pölyä.

3a. Laita volgansieni ja "startteri" sopivan kokoiseen lasipurkkiin (ks. annoskoko).

3b. Ota tee pois jäähtyneestä nesteestä. Kaada neste lasipurkkiin, jossa volgansieni ja startteri ovat (nesteen pitää olla täysin jäähtynyttä!). Jos käytit irtoteetä ja nesteessä lilluu teetä, laita lasipurkin päälle sihti/harso jolla siivilöit teehippuset pois.

4. Laita lasipurkin päälle harso/ohut puhdas kangas/talouspaperipala kiinni kumilenksulla. Vie hivenen lämpöiseen tilaan (esim. kylpyhuoneeseen, lattialämmityksen päälle tms.) jos mahdollista, ja peitä pyyhkellä tai muutoin varmista että purkki on pimeässä. Purkkiin pitää päästä happea, joten kaappia ei yleensä suositella (tosin minulla toimii kaapissakin). Lämpö nopeuttaa kombuchan tekeytymistä. Kesällä huoneenlämpö on riittävä.

5. Anna tekeytyä 7-30vrk - voit välillä maistaa. Mitä kauemmin annat tekeytyä, sitä enemmän sokeria "häviää". Ja mitä isompi volgansieni/mitä enemmän sientä laitat, sitä nopeammin juoma valmistuu eli fermentoituu. Pitkällä aikavälillä (ja kesähelteillä) sieni voi alkaa kasvattamaan uutta "vauvaa" (aluksi hyytelömäinen klöntti, läpinäkyvä. Myöhemmin paksuuntuu ja tulee vaaleaksi/tummaksi levyksi, väri vaihtelee käytetyn teelajin mukaan). Kun neste maistuu mielestäsi hyvältä, on kombuchasi valmis.

6. Kaada valmis kombucha lasipulloihin ja siirrä jääkaappiin. Jätä riittävä määrä kombuchaa sienelle, jotta se pysyy hengissä ja voit tehdä seuraavan satsin (enemmän kuin seuraavan ohjeen startterimäärä, sillä sieni saattaa syödä nestettä). Pullotettuun kombuchaan voi pidemmässä jääkaappisäilytyksessä alkaa kasvamaan "vauva", eli tulla pieniä klönttejä. Ne voi halutessaan syödä tai siirtää bio-jätteeseen.


Pullotettua kombuchaa voi halutessaan edelleen fermentoida ja maustaa (=F2).


F2 eli kakkosfermentaatio


Kun pullotat kombuchaa, laita vain noin 70-90% kombuchaa pulloon. Lopun 10-30% voit täyttää haluamasia "mausteella", eli jollain tuoreella mehulla, hedelmillä, marjoilla jne. Sulje pullo ja jätä fermentoitumaan vielä 2-7päivän ajaksi lämpöiseen paikkaan. Liian suuri määrä "maustetta" lisää homevaaraa, eli 30% on maksimi.

Pullon voi välillä sihauttaa, jos näyttää että kuplia tulee paljon (tai jos haluat kuplattoman lopputuloksen). Tee sihauttelua vähemmän, jos haluat kuplivan juoman. Liika paine voi tosin joskus räjäyttää pullon. Minä olen aina sihautellut, joten en osaa neuvoa mistä tietää mikä on sopiva määrä kuplia/painetta.

Siirrä valmis kombucha jääkaappiin. Hedelmiä/marjoja ei tarvitse siivilöidä pois, ne voi poimia lasista pois jos haluaa. Toki voit myös siivilöidä ne pois - oman maun mukaan.

Reseptejä makuyhdistelmiin kannattaa etsiä netistä. Itse olen käyttänyt vain inkivääriä ja joskus sitruunaa. Monet ovat käyttäneet marjoja ja marjamehuja, sekä eri hedelmiä.


Kombuchahotelli


Hotelli on paikka, johon volgansienen voi laittaa kun et käytä sitä (tai jos haluat ottaa itsellesi varasienen). Se säilyy hotellissa pitkiäkin aikoja. Käytännössä hotelli on vain uusi satsi kombuchaa ilman pullotusta tai jääkaappiin siirtoa. Eli sieni jää F1 vaiheeseen, kunnes tarvitset sitä. Kannattaa valita ja valmistaa vähintään 2l lasiastia tähän. (Netistä löytyy muunlaisiakin hotelliohjeita. Tämä ohje on se, jota olen itse käyttänyt ja kokenut helpoimmaksi, eikä ikinä ole sieni homehtunut tai inaktivoitunut.)

Olen pisimmillään pitänyt perussientä 4-6kk tuossa 2,4l astiassa. Välillä olen tehnyt F1 ohjeen mukaan uuden satsin, jos neste purkissa on alkanut näyttää vähäiseltä. Lämpö nopeuttaa sienen kasvua ja nesteen kulumista, eli kesäisin sienet ovat aktiivisempia.


Varasieni minulla on ollut jo 1-2v vain 1L purkissa. Kun neste etikoituu, sienen kasvu hidastuu.

Välillä pitää myös tarkistaa, että sieni on nesteen alla. Joskus, etenkin kesähelteillä, sieni saattaa "kiivetä" nesteen päälle ja tällöin on homevaara. Töki sieni takaisin nesteeseen. Minulla ei ole nesteen päällä olevat sieneet vielä kyllä homehtuneet.



Lisää vinkkejä esim. facebookista
Kombucha&Kefiiri (ja muun elävän kulttuurin kerho)
https://www.facebook.com/groups/321760221335024/


Voit myös jättää alle kysymyksiä :) 

Inkiväärikeksit / Ginger biscuits

Nämä keksit ovat herkullisia, kovia, ja vievät kyllä aikaa taputella pellille... mutta ovat vaivan arvoisia ja säilyvät pitkään (jos ei tule syödyksi heti :'D). Riisijauhoilla tulee kovia keksejä. Jos haluat pehmeämpiä, korvaa vähän jauhoista kaurajauhoilla. Kokonaan kaurajauhoilla tehdyistä tulee todella pehmeitä.

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, (sokeriton), soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Inkiväärikeksit

2rkl chiasiemeniä
2dl vettä
100ml oliiviöljyä (tai muu mieluisa öljy)
5dl riisijauhoja
2tl leivinjauhetta
1,5dl kookossokeria
80g inkivääripala, raastettuna

Laita chiasiemenet ja vesi kulhoon. Anna seistä 2-10min.

Sekoita loput ainekset kulhoon (sekoita leivinjauhe muihin jauhoihin ensin).

Nosta noin 1,5rkl paloja taikinaa pellille ja painele haluttuun keksimuotoon.Tätä taikinaa ei voi kaulita, helpointa on tehdä palleroita ja painella ympyröiksi.

Paista 180C n. 15min.

Anna jäähtyä.


*****

ENGLISH

This biccies are yummy, hard ("gingernut"), and do take some time to get them onto the oven tray.. but are worth the time and keep long (unless you eat them right away). With rice flour these become really hard. If you want them to be softer you can replace some flour with oat flour. If you make it completely with oat flour, they become very soft.

The dish is dairy free, egg free, glutein free, (sugar free), soy free, nut free & vegan.

Ginger biscuits

4tbsp chia seeds
3dl water
70ml olive oil (or sub with preferred oil)
4dl rice flour
2 teasp baking powder
1,5dl coconut sugar
80g piece gigner, grated

Place chia seeds and water in a bowl and let sit for 2-10min.

Mix other ingredients into the bowl as well (mix baking powder in some flour first).

Take approx 1,5tbsp blobs of dough onto a baking tray lined with baking paper, and press/form cookies.

Bake in 180C for about 15min.

Let cool.

Vegaaniset gluteenittomat raparperiruudut / Vegan gluteinfree rhubarb squares



Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Muokkasin gluteiinittomaksi ja vähensin sokerin määrää runsaasti, sekä tarkistin kuinka paljon perunajauhoja todella tarvitsee. Tässä mitä tein. Raparperisoseen voi tehdä jo aiemmin valmiiksi, jos niin haluaa.

Nämä raparperiruudut eivät ole makeita, ehkä jopa hiukan kirpakoita. Vaniljakastikkeen kanssa ovat mielestäni juuri sopivia. Jos kuitenkin pidät makeammasta, lisää sokeria (ks. alkuperäinen resepti).

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteeniton, (sokeriton), soijaton, pähkinätön & vegaaninen.  




Vegaaniset gluteeenittomat raparperiruudut
(vajaa pellillinen)

Raparperisose

5-6dl pakasteraparperia tai 500g tuoretta, pilkottuna
1dl vettä
0,75dl sokeria (kookossokeria)
1tl muskottipähkinää
1tl kanelia
1tl inkivääriä
(vajaa) 1rkl perunajauhoja + tilkka kylmää vettä

Sulata raparperi kattilassa ja lisää vesi (tai keitä tuoretta raparperiä vedessä).

Lisää sokeri ja mausteet.

Lisää lopuksi veteen sekoitettu perunajauho norona koko ajan hämmentäen. Anna pulpahtaa, sekoita ja nosta jäähtymään.


Taikina


3,5dl gluteiinittomia jauhoja (esim. kookosjauho, tattarijauho, riisijauho / sekoitus kaikkia)
3,5dl kaurahiutaleita (gluteiinittomia)
1dl kookossokeria
1tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
0,5tl muskottipähkinää
0,5tl kanelia
150g Naturlin vege "voita" /muu vegaaninen voi/margariini

1. Laita uuni lämpenemään 175C.

2. Sekoita kaikki taikinan kuivat aineet. Kaada öljy ja nypi margariini joukkoon kunnes taikina on tasainen.

3. Levitä 2/3 taikinasta uunipellille tiiviiksi n. 1,5cm paksuiseksi levyksi. Levitä raparperisose päälle. Ripottele loppu taikina päälle ja painele kevyesti.

4. Paista n. 40-50 min uunissa, kunnes pinta on kypsynyt.

5. Anna jäähtyä ennen kuin leikkaat.

Tarjoile vaniljakastikkeen kera :)





ENGLISH

Original recipe can be found here (in Finnish). I made it gluteinfree and put less sugar in. I also checked how much potato flour is needed. So below is what I did :) The sauce can be made in advance if needed.

This recipe is dairy free, egg free, glutein free, (sugar free), soy free, nut free & vegan.

Vegan gluteinfree rhubarb squares
(almost one oven tray)

Rhubarb sauce

5-6dl frozen rhubarb, or about 500g fresh (chopped)
1dl water
0,75dl sugar (coconut sugar)
1teasp nutmeg
1teasp cinnamon
1teasp ginger, ground
(just under) 1tbsp potato flour + a bit of cold water

Melt rhubarb in a pot and add water (or place fresh rhubarb with the water in a pot).

Add sugar and spices.

Mix potato flour into some cold water. Slowly pour into rhubarb mixture, keep stirring. Let the sauce produce a bubble or two, stir and remove from heat. Let it cool.


Dough

3,5dl gluteinfree flour (for example coconut flour, buckwheat flour, rice flour or a mix of all)
3,5dl oat flakes (gluteinfree)
1dl coconut sugar
1teasp baking powder
0,5teasp salt
0,5teasp nutmeg
0,5teasp cinnamon
2,5dl dairyfree margarine (you can sub half of this with melted coconut oil. Also, you can use butter, if dairy isn't a problem.)

1. Set the oven on at 175C

2. Mix all dry ingredients. Pour oil in and add margarine by massaging with hands until dough is even.

3. Spread 2/3 of the dough onto the oven tray. Make it reasonably tight, about 1,5cm thick. Pour rhubarb sauce on. Sprinkle rest of the dough on top, gently press.

4. Cook 40-50 min in the oven, until surface looks cooked (is slightly brown).

5. Let cool before cutting.

Serve with vanilla sauce!  Yum!


Vegaaninen vaniljakastike / Vegan vanilla sauce

Käytin tähän Oatlyn kaurajuomaa, muutkin kasvimaidot varmasti sopivat. Tämä on iso määrä, joten puolita tai jaa vaikka neljään jos tuntuu ettei teillä mene näin paljoa kastiketta. En ole kokeillut pakastaa, sillä meillä tämä litrakin menee suht nopeaa. Jos pidät makeista vaniljakastikkeista, voi olla että joudut lisäämään hieman sokeria.

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, (sokeriton), soijaton, pähkinätön & vegaaninen.  

Vegaaninen vaniljakastike

1l kaurajuomaa (Oatly, varmista gluteiinittomuus jos tarpeen)
2 vaniljatankoa / 3-4 tl vaniljajauhetta
1dl koivusokeria*
1,5-2rkl perunajauhoja sekoitettuna tilkkaan kylmää vettä

*voit käyttää muutakin sokeria, mutta en suosittele kookossokeria. Mielestäni maku muuttuu liikaa ja se myös värjää kastikkeen rusehtavaksi.

Lämmitä kaurajuoma kattilassa vaniljan kanssa. Sekoita joukkoon sokeri. Kastike maistuu lämpöisenä todella makealta, mutta viilennyttyään maku tasoittuu.

Jos käytit vaniljatankoja, poista ne nyt.

Sekoita perunajauhot tilkkaan vettä ja kaada norona kastikkeeseen koko ajan hämmentäen. Sekoita ja anna pulpahtaa.

Siirrä pois liedeltä ja sekoita. Anna jäähtyä ja laita tarjoilukannuun.



ENGLISH

I used Oatly oatmilk for this, but I would say most vegetable "milks" would suit. This is a large portion, so do half or even a quarter if you feel like it's too much for you. I haven't tried freezing this as we use up even this liter quite fast. If you like your vanilla sauce quite sweet, you will need to add more sugar.

This recipe is dairy free, egg free, glutein free, (sugar free), soy free, nut free & vegan.

Vegan vanilla sauce

1l oat "milk" (Oatly, check that it is glutein-free, if necessary)
2 vanilla pods / 3-4 teasp vanilla powder
1dl birch sugar*
1,5-2tbsp potato flour mixed into a small amount of cold water

*you can use other sugar if you want, but I cannot recommend coconut sugar (as it changes the flavour too much and makes the sauce brown).

Heat up the oat milk in a pot with the vanilla. Add sugar, mix well. The sauce will taste quite sweet when warm, but as it cools down the flavour is balanced.

If using vanilla pods, remove them now.

Mix the potato flour in a small amount of cold water. Pour it slowly into the sauce while mixing. Mix and let the sauce bubble a bit.

Remove from heat, mix, and let cool down. Place in serving bowl.



Piirakkaa vaniljakastikkeen kera / Pie with vanilla sauce