Navi1 ylempi

Navi2 alempi

lauantai 27. huhtikuuta 2024

Maapähkinänuudelit papujen kera / Peanut nooodles and beans

Akuperäinen resepti täällä.


Maapähkinänuudelit papujen kera

2 levyä riisinuudeleita
1 prk papuja (valkoiset pavut parhaat)


Kastike, 2 annosta

8 rkl maapähkinävoita
4 rkl tamaria / nama shoy
2 rkl riisietikkaa
2 rkl+ valkosipulijauhetta
2 rkl kookossiirappia/agavea/tms.
2 maustemittaa cayenneä
2 rkl seesamiöljyä
4-6 rkl vettä, kuumaa


Kastike, 1 annos

4 rkl maapähkinävoita
2 rkl tamaria / nama shoy
1 rkl riisietikkaa
1 rkl+ valkosipulijauhetta
1 rkl kookossiirappia/agavea/tms.
1 maustemitta cayenne
1 rkl seesamiöljyä
2-3 rkl vettä, kuumaa

Päälle

Seesaminsiemeniä
Tuoretta ruohosipulia


Ohje

1. Laita vesi kiehumaan.

2. Sekoita kastikkeen ainekset. Kun vesi kiehuu, ota 2-3rkl vettä kastikkeeseen.

3. Laita nuudelit kiehuvaan veteen. 

4. Kun nuudelit ovat melkein kypsiä, lisää valutetut pavut.

5. Kun nuudelit ovat kypsiä, kaada vesi siivilällä pois.

6. Sekoita kastike papuihin ja nuudeleihin.

7. Ripottele päälle ruohosipulia ja seesaminsiemeniä.




Hernekeitto, vegaaninen / Pea soup, vegan

Tämä on meidän perheen vegaaninen hernekeitto, eikä siihen kuulu ns. lihan korviketta. Jos kaipaat sitä, voit lisätä hiukan esim. kasvisliemessä turvotettua soijarouhetta.

Hernekeitto

500g herneitä (n. 7dl)
4-5 valkosipulin kynttä, viipaloituna
1 sipuli, kuutioitu
1 porkkana, kuutioitu pieneksi
1 kasvisliemikuutio
0,5tl kirveliä
1/3mm pippurijauhetta / 0,5tl pippurirouhe
1tl sinapinsiemenjauhetta
1rkl suolaa / maun mukaan

Ohje

1. Laita herneet 2,5L kattilaan ja täytä vedellä. Liota yön yli.

2. Seuraavana päivänä keitä herneitä liotusvedessä. Lisää vettä jos tarve.

3. Lisää muut ainekset, paitsi suola.

4. Keitä, kunnes herneet ovat kypsyneet kunnolla (2-4h). Lisää suola.

Tarjoile sinapin kera.

Paahdetut sumak kikherneet / Roasted sumac chicpeas

Monet löytämäni ja kokeilemani reseptit ovat olleet pettymyksiä - lopputulos on ollut mauton. Tällä reseptillä tulee omaan makuun hyvä maku, mutta jos kaipaa todella vahvaa, niin mausteita voi kyllä lisätä tästäkin.

Paahdetut sumak kikherneet
(1 pellillinen)

12dl kikherneitä

1tl juustokumina
vajaa 1tl pippurirouhe
1tl suola
0,5tl cayenne
2tl paprikamauste
2rkl sumak, rouhe
3rkl öljy

Sekoita mausteet ja öljy. Sekoita kikherneisiin. 

Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paista noin 15min 175C kiertoilmauunissa. Kikherneet ovat valmiita, kun ovat hiukan rapsakoita, mutta eivät kuivahtaneet sisältä.

Jos laitat 2 pellillistä uuniin, paistoaika on noin 20-25min.


sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Vegaaninen quinoa "pizzaavuoka" / Vegan quinoa "pizzacasserole"

Tässä on vegaaninen versio quinoavuoasta, joka maistuu pizzaiselta! Monet ensin epäilevästi quinoaan suhtautuneet, ovat syöneet tätä hyvällä ruokahalulla. Mozzarellalle en ole löytänyt itseäni miellyttävää korviketta. Käytin greek white cubesejä, mutta pidän tästä enemmän ilman niitä.


Vegaaninen quinoa-"pizzavuoka"
(iso uunivuoka/lasagnevuoka, helppo ja suht nopea tehdä.. ruokkii 4-5 aikuista?)

4,5dl quinoaa (kuivaa) (eli 350g pss*)
1,5dl punaisia linssejä (kuivana, tai quinoaa, jos et halua käyttää linssejä)

1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä

2x 390g tomaattimurska, yrtti
2tl basilika
1t oregano
1tl timjami
300g Oddly good, veggie grated original -raastetta
(410/200g vegan greek white cubes, valinnainen)

*Kannattaa käyttää esim. Urtekramin quinoaa. Ei kannata käyttää suomalaista quinoaa - siitä tulee puuromaista.


1. Keitä quinoa ja linssit quinoapakkauksen ohjeen mukaan. Jos tuntuu että ne eivät ole kypsiä ja vesi on lähes haihtunut, lisää vettä 0,5-1dl kerrallaan kunnes kypsää. Quinoa on kypsää kun se muuttuu vähän "läpinäkyväksi".

2. Sillä aikaa kun quinoa ja linssit kypsyy pilko sipuli hyvin hienoksi ja murskaa valkosipuli.

3. Kun quinoa (ja linssit) ovat kypsiä ja vesi imeytynyt, laita ne uunivuokaan. Lisää tomaattimurska ja valkosipuli hyvin sekoittaen. Lisää kuutioitu sipuli ja suurinosa vuustoraasteesta. Sekoita hyvin. Mikäli käytät "fetakuutioita", sekoita ne joukkoon. Ripottele halutessasi vuustoraastetta päällekin.

Paista 200C n. 20-30min tai kiertoilmalla 180C.





ENGLISH

Here is the vegan version of the quinoa dish that kind of tastes like pizza :) Many suspicious of quinoa have really liked this. I haven't found a good replacement for the mozzarella. I used to make this with the vegan greek cubes, but I enjoy it more without them.



Vegan quinoa "pizza casserole"
(makes a large oven tray/lasagne tray, easy to make and quite fast. Feeds about 4-5 adults?)

4,5dl (dry) quinoa (about 350g / less than 2C)
1,5dl (heaped 1/2C) red split lentils (measure dry)

1 large onion
3 cloves garlic

2x 390g chopped tomatoes, herb
2tl basil
1t oregano
1tl thyme
300g Oddly good, veggie grated original "cheese grate"
(410/200g vegan greek white cubes, optional)


1. Cook the quinoa and lentils according to the quinoa pack instructions. If it feels like the water absorbs before the quinoa is cooked, just add 0,5-1dl at a time and stir, until it is cooked. Quinoa will look slightly transparent when cooked.

2. While the quinoa (and lentils) are cooking chop up the onion very finely and mince the garlic.

3. Once the quinoa is done, put it into a large oven tray. Add the chopped tomatoes and garlic and mix well. Then add the chopped onion and most of the "cheese grate" and mix again. If using greek cubes, add them in and mix. Coat with some "cheese grate" if desired.

Cook in 200C for about 20-30min or if using fan fused, in 180C.

Omenakiisseli (xylitolilla makeutettu)

Omenakiisseli

8 omenaa, kuutioi
1,5dl koivusokeria (xylitol)
8dl vettä
9mm (/vajaa 2tl) ceylon kanelia
4rkl perunajauhetta

1. Keitä vesi. 

2. Lisää muut ainekset, paitsi perunajauho. Sekoita perunajauho pieneen määrään kylmää vettä esim. mukissa.

3. Kun omenat ovat pehmenneet ja keitoksen maku on ok, lisää perunajauhoneste joukkoon, hiljalleen sekoittaen.

4. Anna kiisselin pulpahtaa ja ota pois lämmöltä.

Helppo kasviskeitto / Easy vegetable soup

Tässä reseptissä käytetään kotimaisia pakastevihanneksia, minkä vuoksi keitto on valmis noin 15min kuluessa.

Helppo kasviskeitto
(n. 4 isoa annosta)

2x 750g kotimaiset keittovihannekset
4 kasvisliemikuutiota
1-2 tl sipulijauhetta
1-2tl valkosipulijauhetta
2 tlk kikherneitä

1. Laita pakastevihannekset kattilaan. Lisää vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. 

2. Laita keitto kiehumaan. Lisää kasvisliemikuutiot ja mausteet (1tl per mauste).

3. Kun vihannekset ovat lähes kypsiä, lisää valutetut kikherneet. Maista keittoa. Lisää mausteita maun mukaan 1/2 tl kerrallaan.



ENGLISH

Upon request.