Navi1 ylempi

Navi2 alempi

maanantai 26. joulukuuta 2016

Maidoton riisipuuro / Dairy-free rice porridge



Useimmat keittävät riisipuuron, ja tämänkin reseptin puuron voi varmasti keittää (sillä määrät ovat suhteessa samat). Itse päätin kokeilla tänä vuonna uuniversiota, enkä joutunut pettymään.

Tämä puuro maistuu todella paljon ystävältään maitoversiolta. Kookos ei maistu läpi ollenkaan. Mikäli kookos ei sovi sinulle, suosittelen tekemään kokonaan kauramaitoon.

Tämä on maidoton, munaton, (gluteiiniton), sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.


Maidoton riisipuuro / joulupuuro


1l kauramaitoa (oatly luomu, tai gluteiiniton kauramaito)
400ml kookosmaitoa (santa maria tölkistä)
3dl puuroriisiä
1tl himalajan suolaa tai muu laatusuola

Laita kaikki ainekset uunin kestävään kannelliseen vuokaan (ilman kantta puuroon muodostuu rusehtava kuori). Laita vuoka 175C uuniin noin 2h ajaksi. Sekoita puuroa 20-30min välein. Puuro on valmis kun kaikki neste on imeytynyt.

Tarjoile ceylon kanelin ja koivusokerin/kookossokerin kera :)





ENGLISH

This porridge could be made by boiling, which is nowadays more traditional, as the measurements are the same. However, I decided to try an oven cooked porridge for the first time, and it was really worth the wait.

This porridge is so much like it's dairy version. Also you cannot taste the coconut at all. If coconut milk does not suit you, I recommend you use oat milk only.

The dish is dairy free, egg free, (glutein free), sugar free, soy free, nut free & vegan.


Dairy-free rice porridge / christmas porridge


1l oat milk (oatly organic, or a glutein free oat milk)
400ml coconut milk (santa maria carton)
3dl porridge rice
1teasp himalayan (or other quality) salt

Place all ingredients in an oven tray that has a lid (otherwise the porridge will have a brownish layer on top). Put the dish in an 175C oven for about 2hours. Stir the porridge every 20-30mins. The porridge is done once the liquid has absorbed.

Serve with some ceylon cinnamon and birch tree sugar or coconut sugar. :)





Jouluinen juuriselleri ("vegaaninen "kinkku") / Christmassy celeriac ("vegan christmas ham")

Sain jännän reseptin "vege kinkkuun", jota päätin kokeilla jouluna.. sillä se ei muistuta kinkkua kuin ulkoisesti, mutta on todella maukas.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Jouluinen juuriselleri


Juuriselleri
oliiviöljyä

kastike
0,5dl dijon sinappia (saa olla voimakasta)
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl oliiviöljyä

korppujauhoja (gluteiinittomia)

Kuori juuriselleri. Voitele reilusti öljyllä. Paista 175C uunissa 1,5-2h (riippuen koosta), kunnes kypsä (kokeile haarukalla, kun selleri on pehmeä se on kypsä).

Ota uunista pois, anna hiukan jäähtyä (jotta pystyt koskemaan). Nosta uunin lämpö 225C:een. Lisää juuriselleriin sinappikastike päälle ja pyörittele korppujauhossa. Paista vielä 10-15min.

Tämä juuriselleri on hyvää niin lämpöisenä kuin kylmänäkin.


ENGLISH

I got this recipe for a "vegan christmas ham", and it sounded interesting so I tried it at Christmas... and I found it delicious.

The dish is dairy free, egg free, glutein (& grain) free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Christmassy celeriac

celeriac
olive oil

sauce
0,5dl dijon mustard (can be strong)
1 tbsp maple suryp
1 tbsp olive oil

bread crumbs

Peel the celeriac. Coat with olive oil. Bake in an 175C oven for 1,5-2h (depending on size of the celeriac), until it is cooked (test it with a fork, once it is soft it is cooked).

Take the celeriac out and let it cool down sightly (so you can touch it). Raise the oven temperature to 225C. Coat the celeriac with the mustard sauce, then roll it in bread crumbs. Bake for another 10-15mins.

This celeriac is good eaten warm and cold .


Sinappisienet ("vegaaninen silli") / Mustard mushrooms ("vegan pickled herring")

Periaatteessa en pidä mistään "feikki liharuoista", sillä en millään tavoin kaipaa lihaa. Päinvastoin - jos pitäisi syödä jotain paljon lihaa muistuttavaa, se saisi minut voimaan pahoin. No, "sillistä" kuitenkin innostuin, sillä pidän sinapista ja tämä ei mielestäni liikaa muistuta silliä. Maistele kastiketta ja muokkaa oman maun mukaan! Tämän on tarkoitus olla makeahko sinappikastike. Itse käytin Bionan luomu dujon sinappia, joka toimi hyvin. Myöhemmin tein jostain muusta dijon sinapista, joka on voimakkaampaa, enkä pitänyt ollenkaan lopputuloksesta. Eli ei kannata ottaa kovinkaan voimakasta dijonia tähän :)

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Sinappisienet
(1 reilu lasipurkillinen, noin 3dl??)

noin 0,5dl+ dijon sinappia (biona luomu hyvä)
1-2rkl vaahterasiirappia
1rkl luumuetikkaa (tän voisi myös korvata omenaviinietikalla tai sitruunamehulla)
1-2rkl oliiviöljyä

noin 0,5-0,7dl tuoretta tilliä silputtuna
noin 0,5dl tuoretta ruohosipulia silputtuna

noin 250g herkkusieniä
himalajan suolaa tai merisuolaa tms

Laita hieman suolaa (1-2tl) veteen ja keitä. Viipaloi sienet ja lisää veteen. Itse irrotin sienistä kannat ja lisäsin ne viipaloituina joukkoon. Keitä kunnes sienet ovat pehmenneet, menneet hieman kasaan ja tummuneet.

Laita yrttisilppu reiluun lasipurkkiin, lisää sinappikastikkeen aineet ja sekoita hyvin. Kun sienet ovat valmiit, voit huuhdella niitä kylmällä vedellä ja lisätä jäähtyneet sienet purkkiin. Sekoita. Säilytä jääkaapissa.

Sopii syötäväksi sellaisenaan, leivän päälle, perunoiden kanssa jne.

VINKKI! Keitettyjen sienten sijaan voit myös käyttää marinoituja sieniä :)






ENGLISH

So, basically I dislike any meat substitutes, as I do not miss eating meat. If I need to eat food that reminds me of meat, I might feel quite sick. But I decided to try making this "fake herring pickle", as it doesn't resemble the "real stuff" too much. And I really love mustard.
The quantities in this recipe are very approximate, as I didn't write down what I did, so just taste the sauce and edit it to your liking. This is supposed to be a semi sweet mustard sauce.I used the Biona dijon oranic mustard. Once when I made this with another dijon mustard, which is more hot, this dish tasted horrible. So select a milder one.

The dish is dairy free, egg free, glutein (& grain) free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Mustard mushrooms
(1 larger jar, about 3dl??)

about 0,5dl+ biona dijon organic mustard
1-2 tbsp maple suryp
1 tbsp plum vinegar/seasoning (could be replaced with apple cider vinegar or lemon juice)
1-2 tbsp olive oil

about 0,5dl fresh chopped dill
about 0,5 dl fresh chopped chives

about 250g button mushrooms
himalayan salt or sea salt etc

Put a bit of salt (1-2teasp) into some water and bring to a boil. Add sliced mushrooms. I removed the stems, sliced them too and added them in. Boil until mushrooms have softened, shranken and darkened.

Place the chopped herbs in a larger glass jar (300ml perhaps), add mustard sauce ingredients and mix well. Once mushrooms have cooked, cool them in water and add them into the jar and mix well. Store in fridge.

Mustard mushrooms can be eaten as they are, in sandwiches, with potatoes and so on.

A TIP: you could substitute the boiled mushrooms with marinated ones :)