Useimmat keittävät riisipuuron, ja tämänkin reseptin puuron voi varmasti keittää (sillä määrät ovat suhteessa samat). Itse päätin kokeilla tänä vuonna uuniversiota, enkä joutunut pettymään.
Tämä puuro maistuu todella paljon ystävältään maitoversiolta. Kookos ei maistu läpi ollenkaan. Mikäli kookos ei sovi sinulle, suosittelen tekemään kokonaan kauramaitoon.
Tämä on maidoton, munaton, (gluteiiniton), sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.
Maidoton riisipuuro / joulupuuro
1l kauramaitoa (oatly luomu, tai gluteiiniton kauramaito)
400ml kookosmaitoa (santa maria tölkistä)
3dl puuroriisiä
1tl himalajan suolaa tai muu laatusuola
Laita kaikki ainekset uunin kestävään kannelliseen vuokaan (ilman kantta puuroon muodostuu rusehtava kuori). Laita vuoka 175C uuniin noin 2h ajaksi. Sekoita puuroa 20-30min välein. Puuro on valmis kun kaikki neste on imeytynyt.
Tarjoile ceylon kanelin ja koivusokerin/kookossokerin kera :)
ENGLISH
This porridge could be made by boiling, which is nowadays more traditional, as the measurements are the same. However, I decided to try an oven cooked porridge for the first time, and it was really worth the wait.
This porridge is so much like it's dairy version. Also you cannot taste the coconut at all. If coconut milk does not suit you, I recommend you use oat milk only.
The dish is dairy free, egg free, (glutein free), sugar free, soy free, nut free & vegan.
Dairy-free rice porridge / christmas porridge
1l oat milk (oatly organic, or a glutein free oat milk)
400ml coconut milk (santa maria carton)
3dl porridge rice
1teasp himalayan (or other quality) salt
Place all ingredients in an oven tray that has a lid (otherwise the porridge will have a brownish layer on top). Put the dish in an 175C oven for about 2hours. Stir the porridge every 20-30mins. The porridge is done once the liquid has absorbed.
Serve with some ceylon cinnamon and birch tree sugar or coconut sugar. :)