Navi1 ylempi

Navi2 alempi

keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Suklaa/mutakakku / Chocolate fudge cake vegan glutein-free


Taivaallisen hyvää. :)  Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Tein reseptistä gluteiinittoman ja vaihdoin joitain aineksia/jätin pois.

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, (sokeriton), soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Suklaakakku (/mutakakku)
(20cm pyöreä kakkuvuoka)

3,5dl (225g) valkoinen riisijauho
1,5tl ruokasooda
0,5tl hieno merisuola/ruususuola
1,5dl (75g) kaakaojauhe (raaka/leivonta)

4,5dl (300g) kookossokeri
375ml vesi
0,9dl (75g) kookosöljy
1,5tl omenaviinietikka / valkoviinietikka
Kuorrutus
60 ml kylmää vettä
75g kookosmannaa
50g kookossokeria
1,5rkl kaakaojauhetta (raaka/leivonta)
150g tummaa suklaata (vegaaninen&gluteiiniton, min 70%), pilkottuna

Esilämmitä uuni 180C
Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla (taikina on todella nestemäistä ja valuu muuten läpi).
Sekoita neljä ensimmäistä kuivaa ainetta - riisijauho, ruokasooda, suola, kaakaojauhe - keskenään.
Sekoita kookossokeri, vesi, kookosöljy ja etikka kattilassa miedolla lämmöllä kunnes öljy on sulanut. Lisää kuivien aineiden joukkoon ja sekoita kunnolla.
Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan ja paista 30-35min 180C uunissa. Kakku on kypsää kun se irtoaa reunoilta helposti, mutta keskusta on hivenen pehmeä. Tulitikulla kokeiltaessa voi jäädä hieman murusta. Anna kakun jäähtyä.

Kun kakku on uunissa tee kuorrutus.


Laita kaikki kuorrutuksen ainekset puurokattilaan (vesihauteeseen) ja anna sulaa kokonaan. Sekoita hyvin ja siirrä pois lämmöltä. Anna jäähtyä. Kuorrutus saostuu viiletessään. Jos sinulla ei ole mahdollista käyttää vesihaudetta, ks. alkuperäisestä reseptistä ohje kuorrutuksen tekoon tavallisella kattilalla.

Kun olet kuorruttanut kakun, voit koristella sen mielesi mukaan. Anna sitten kakun ja kuorrutuksen jähmettyä.

Kakun voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja säilyttää huoneen lämmössä. Tai jos kakun säilyttää jääkaapissa, kakku täytyy ottaa 1-2h ennen tarjoilua huoneen lämpöön.

Niin hyvää etten muuta kuvaa ehtinyt ottaa! / So good that I didn't have time to take a better picture.

Onko tämäkään sen parempi kuva.. Is this picture any better ;)
*****

ENGLISH

Soooooo yummy. Original recipe can be found here. I made it glutein-free and left some ingredients out/swapped some.

This recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan. 

Chocolate fudge cake
(20cm round cake tin)

3,5dl (225g) white rice flour
1,5teasp soda bicarbonate
0,5teasp fine sea salt/himalayan salt
1,5dl (75g) cacao powder

4,5dl (300g) coconut sugar
375ml water
0,9dl (75g) coconut oil
1,5teasp cider vinegar / white wine vinegar
Icing
60 ml cold water
75g coconut butter (not coconut oil)
50g coconut sugar
1,5tablesp cacao
150g dark (vegan&gf) chocolate (min. 70% cocoa solids), chopped 
Preheat the oven to 180C
Line your cake tin wit baking paper, as the dough is very runny and it will leak otherwise.
Place the four first dry ingredients - rice flour, soda bicarb, salt and cacao - in a bowl and mix.
Mix coconut sugar, water, coconut oil and vinegar together in a pot on low heat until coconut oil has melted. Add mixture into dry ingredients and mix well.
Pour into the cake tin (lined with the baking paper). Bake for 30-35min, until cake is cooked but slightly soft in the middle. Will be coming off the baking paper easily when cooked.
Let it cool.

While the cake is in the oven, you can make the icing.

Place all icing ingredients in a double boiler and let dissolve completely. Then take it off the heat and let cool down and slightly thicken before icing the cake. If you don't have a double boiler or similad method to use, refer to the original recipe on how to make the icing.

Once the icing is on the cake you can decorate it with what ever you wish to. Let it sit for a bit before serving it. You can make this cake a day advance and store it at room temperature. If you store it in the fridge you need to take it out 1-2h prior serving to make it soft again.

Vegaani raaka majoneesi / Vegan raw majoneesi


Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton & vegaaninen.

Vegaani/raaka majoneesi

2,5dl cashew pähkinöitä liotettuna 4-14h ja huuhdeltuna
3rkl sitruunamehua (1-1,5 sitruunan mehu)
0,5-1rkl omenaviinietikkaa
0,5dl oliiviöljyä, luomu extra virgin
1tl tamaria/nama shoyta
0,5tl sinappia dijon (jos haluaa. Raakaversioon raakasinappia)
0,5tl miso tahnaa (tumma)
2-4rkl vettä

Blendaa kaikki tasaiseksi massaksi ja maista. Lisää aineksia tarpeen mukaan.



ENGLISH

This recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free & vegan.

Vegan/raw mayonnaise

2,5dl (1C) cashews, soaked 4-14h and rinsed
3tbsp lemon juice (about 1-1,5lemons juiced)
0,5-1tbsp apple cider vinegar
0,5dl (50ml) extra virgin olive oil, organic
1teasp tamari/nama shoy sauce
0,5teasp dijon mustard, optional (raw mustard for raw version)
0,5teasp dark miso paste
2-4tbsp water

Blend all into an even mass and taste. Add more ingredients if necessary.




Gluteeniton vegaaninen tahmea toffeekakku / Gluteinfree vegan sticky toffee cake

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteeniton, (sokeriton), soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Ekalla kerralla kun tehtiin, tämä oli taivaallista ja toffeista (eikä taateleita maistanut ollenkaan!). Sen jälkeen kun tehtiin (2x), niin maistui enemmänkin taatelikakulta... mene ja tiedä?! Jos kokeilet tätä, kerro miltä omasi maistui :)


Tahmea toffeekakku
500g taateleita
3dl vettä
1,5dl kookosöljyä
3dl riisijauhoja
1dl perunajauhoja
1,5tl ruokasoodaa
1tl vaniljajauhe

Kastike
2dl kookosmaitoa
1dl kookossokeria
kookosöljyä

Kiehauta 3dl vettä, lisää taatelit ja sooda. Anna liota kuumassa vedessä kunnes taatelit ovat pehmenneet. Anna jäähtyä.

Siirrä taatelit nesteineen tehosekottimeen ja blendaa. Lisää loput kakkuainekset ja blendaa. (tai jos blenderissä huonot tehot, blendaa vain taatelit+neste ja sekoita loput aineet kulhossa).

Paista uunissa 180C noin 25min.

Valmista kastike kattilassa miedolla lämmöllä, sekoittaen kaikki ainekset.


ENGLISH

This recipe is dairy free, egg free, glutein free, (sugar free), soy free, nut free & vegan.

The first time we made this it was super yummy and you could Not taste the dates (said a date cake hater!). Second & third time we made this, it tasted just like date cake... not sure what happened there! It is important to not overcook it, it needs to be left sticky.. but still.. let me know how you go, if you try it.

Sticky toffee cake
500g dates
3dl water
1,5dl coconut oil
3dl rice flour
1dl potato flour
1,5teasp soda bicarb
1teasp vanilla powder

Sauce
2dl coconut milk
1dl coconut sugar
coconut oil

Boil the 3dl water, add soda bicarb and dates. Let it sit until dates have softened up and the water has cooled down.

Transfer (all) into a food processor/blender and blend. Add rest of the cake ingredients and blend. (or if you don't have a high powered blender, you can just blend the dates+liquid and mix the rest in a mixing bowl).

Bake in 180C for 25min.

Make the sauce in a pot on low heat, mixing all ingredients together.

Tomaattisalaatti / Tomato salad

Mieheni äiti teki meille aivan ihanaa tomaattisalaattia, oli pakko pyytää resepti. Tätä voi muokata yrtein ym. omaan makuun sopivaksi.

Resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.




Tomaattisalaatti

N. 1,3kg tomaatteja (eri kokoisia/-muotoisia jos mahdollista, esim. 5 pienempää, 4 todella isoa, 3 keskikokoista)
1rkl merisuolaa tai himalajan suolaa

+halutessasi (buffalo)mozzarellaa

Kastike / mausteet
balsamicoa
oliiviöljyä, extra virgin & luomu
1 valkosipulin kynsi
lempi yrttiäsi, esim. rosmariini, timjami, basilika, oregano jne.
ripaus pippuria

-> nestettä noin 1dl?  

Leikkaa tomaatit erikokoisiksi ja -muotoisiksi paloiksi/lohkoiksi.
Laita tomaatit siivilään ja sekoita joukkoon n. 1rkl suolaa. Ravistele/heiluttele/sekoita, kunnes suola on levittynyt tomaatteihin. Anna vaikuttaa 10-15min. Suola poistaa niistä ylimääräiset nesteet tuoden tomaattien makeuden ja maun paremmin esiin.

Tee kastike. Sekoita 1 osa etikkaa ja 3 osaa balsamicoa sekä murskattu valkosipulinkynsi.

Kun tomaatit ovat valmiit, siirrä ne tarjoiluastiaan. ripottele päälle valitsemaasi yrttiä. Kaada kastiketta tasaisesti joka puolelle.

Salaatti on hyvää sellaisenaan, mutta voit halutessasi repiä 1prk buffalo mozzarellaa tms. päälle.



ENGLISH

My partner's mum made this beautiful tomato salad for us. Had to get the recipe! You can alter it with herbs etc to suit your taste.

This recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Tomato salad
1.3kg mixed tomatoes (different sizes/shapes if possible)
1tbsp sea salt / himalayan salt
+ 1 pack buffalo mozzarella, if desired

Dressing and herbs
Balsamic vinegar
Extra-virgin olive oil, organic
1 clove garlic
herbs of your choice, for example basil, thyme, rosemary, oregano..
dash black pepper

-> about 1dl liquid?

Cut the tomatoes into pieces (different sizes and shapes).
Place tomatoes in a sieve and add 1tbsp seasalt /himalayan salt. Shake/mix so the salt spreads evenly onto the tomatoes. Let them sit for 10-15min. The salt removes excess liquid from the tomatoes and brings out their sweetness and flavours better.

Make the sauce - 1 part balsamic vinegar & 3 parts balsamic vinegar and a minced clove garlic.

Once the tomatoes are ready place them in your serving tray. Sprinke herb(s) of choice and pour sauce on top. The salad is nice like this or if you wish you can add some shredded (buffalo)mozzarella on top.

Kanelipullat / Cinnamon rolls

Tässä paras tähän astisista reseptikokeiluistani gluteiinittomaan vegaaniseen kanelipullaan (korvapuustiin). Pullat ovat todella hyviä tuoreina ja säilyvät pari päivää kuivumatta kamaliksi (kuten monet gluteiinittomat&vegaaniset pullat/leivät tekevät jo päivässä). Jos kestät maitoa, suosittelen korvaamaan öljyn voilla.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, (sokeriton), soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Kanelipullat

2pss kuivahiivaa (2,5rkl / 2x11g)
6dl lämmintä vettä
1rkl chiasiemeniä
2rkl psylliumia (jauhe)
100ml kookosöljyä sulatettuna
1dl siirappia (agave/vaahtera)
3dl maissijauhoja
4dl riisijauhoja
0,5-1dl kookossokeria
2tl kaardemummaa
0,2 tl himalajan suolaa

sekä rullaan
kookosöljyä sulatettuna (n. 3rkl-6rkl?)
kanelia
kookossokeria

Sekoita kuivahiiva lämpöiseen veteen (42C). Sekoita joukkoon chiasiemenet ja psyllium ja anna turvota 2-10min. Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin. Peitä liinalla ja anna turvota 10-60min.
Levitä taikina jauhotulle pöydälle levyksi ja voitele öljyllä. Ripottele päälle kaneli ja kookossokeri. Rullaa ja leikkaa vinoiksi paloiksi (joka toinen viilto eri suuntaan). Laita pullat uunipellille ja kohota vielä n. 30min.

Paista 250C n. 10-15min



ENGLISH

This is the best gluteinfree&vegan recipe for cinnamon rolls/buns (Finnish "korvapuusti") that I have made so far. These are best fresh but keep 1-2 days quite nice too (unlike most glutein-free&vegan buns/bread that dry out in one day). In the end you can find photos to illustrate how to roll and cut them if you want the traditional korvapuusti shape. If you can eat dairy, I recommend replacing the oil with butter.

The dish is dairy free, egg free, glutein free, (sugar free), soy free, nut free & vegan.


Cinnamon rolls


2bags dry yeast
6dl warm water
1tbsp chia seeds
2tbsp psyllium
100ml coconut oil, melted
1dl suryp (agave/maple)
3dl corn flour
4dl rice flour
0,5dl coconut sugar
2teasp cardamom
0,2teasp himalayan salt

and for the filling..
coconut oil, melted
cinnamon
coconut sugar

Mix the dry yeast with the warm water (42C). Mix in the chia seeds and psyllium and let it sit for 2-10min. Add other ingredients and mix well. Cover and let it rise (in a warm place, preferably) for 10-160min. Spread onto a table with flour on it. Spread coconut oil all over it an sprinkle cinnamon and coconut sugar. Roll the dough, cut into pieces and place on an oven tray lined with baking paper. Let the buns rise for another 30min.

Cook in 250C for about 10-15min




Äljyä kaulittu taikina / Oil the flattened dough

Ripottele kaneli / Sprinkle cinnamon

Ripottele sokeri / Sprinkle sugar

Rullaa ja leikkaa vinosti joka toinen eri suuntaan / Roll the dough and cut into pieces diagonally, every second in opposite direction

Paina keskeltä rullaa litistääksesi / Press down in the middle of the roll


Vegaaninen bolognese / Vegan bolognese

Tämä on tosi herkkua. Kaikki sekasyöjät, joille olen tätä tarjonnut, ovat hämmästelleet/kehuneet hyvää makua ja kyselleet reseptiä. :)

Alun perin reseptiin tuli 2dl soijarouhetta + 2dl vettä missä kasvisliemikuutio, mutta kun lopetimme soijan käytön muokkasimme reseptiä. Soijarouhetta käytettäessä kastikkeeseen täytyy yleensä lisätä 1-2rkl jauhoja.

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.  

Linkki 5-7x reseptiin (6-9L) tässä. 

Vegaaninen bolognese
2dl punaisia halkaistuja linssejä
kasvisliemikuutio
1 iso sipuli
2-4 valkosipulin kynttä
2 keskikokoista porkkanaa
(n. 200g herkkusieniä, valinnainen)
n. 100g tomaattipyrettä
1 rkl hunajaa (vegaaniversioon siirappia tai vajaa rkl sokeria)
1tlk tomaattimurskaa (n. 400g)
basilikaa
oreganoa
timjamia
suolaa
mustapippuria

Ohje

Keitä linssejä pakkauksen ohjeen mukaan ja laita kasvisliemikuutio joukkoon. Itse laitan vettä niin että veden pinta on noin 1-2cm linssijen yläpuolella.

Murskaa valkosipuli ja kuutioi sipuli. Kuullota öljyssä. Raasta porkkana ja lisää joukkoon. Jos käytät sieniä, pilko ne ja lisää joukkoon.

(TAI Laita valkosipuli ja sipuli monitoimikoneeseen ja surauta menemään. Laita kattilaan paistumaan. Voit käyttää hiukan öljyä tai vettä kun paistelet näitä. Lisää porkkanat (palasina) monitoimikoneeseen ja surauttele taas. Lisää kattilaan.)

Lisää joukkoon tomaattipyre, tomaattimurska, hunaja, kypsyneet linssit  ja mausta. Lisää myös herkkusienet, jos käytät. Anna hautua lämmöllä n. 20min välillä sekoittaen. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Kiehauta spaghetti sillä aikaa kun kastike hautuu.

Tarjoile haluamiesi lisukkeiden kera (esim. parmesan/vege juusto, kurpitsansiemen "parmesan" jne).

Vinkki: Hyvää myös uudelleen lämmitettynä. Jos haluat pakastaa kastikkeen, älä käytä siinä  herkkusieniä.


ENGLISH

This is very yummy. All the non-vegans I have made this to have been very pleasantly surprised by how yummy it is and asked for the recipe. :)

We used to make this with 2dl soy mince + 2dl water that has 1 veggie stock cube in it, but as we no longer use soya we altered the recipe. When using soy mince you will most likely need to add 1-2tbsp flour to the sauce.

This recipe is dairy free, egg free, glutein free, soy free, nut free & vegan.

A link for a 5-7x version (6-9L) is here.

Vegan bolognese
2dl red split lentils
vegetable stock cube/1tbsp veggie stock powder
1 large onion
2-4 garlic cloves
2 medium carrots
(about 200g button mushrooms, optional)
about 100g tomato puré
1 tbsp honey (for the vegan version use syrup or 1tbsp sugar)
1pack chopped tomatoes (about 400g)
basil
oregano
thyme

salt
black pepper

Method

Boil lentils according to the instructions on the package and add the stock cube. I usually put the lentils in a pot, add water to cover +1-2cm over.

Mince garlic and dice onion. Lightly fry in oil. Grate carrot and add to the pan. If using onions, chop them and add to the mix.

(OR Peel garlic and onions, add into a food processor and process into your liking. Add to a pot and fry. You can use a bit of oil or water when frying. Add carrots into food processor and process until a coarse mince. Add into pot.)

Add tomato puré, chopped tomatoes, hunaja, cooked lentils and season. Add mushrooms if using. Let simmer for about 20min while occasionally stirring. Check the flavour and add spices if needed.

Cook spaghetti while the sauce is simmering.

Serve with parmesan/cheese/pumpkinseed "parmesan"/etc.

Tip: This is yummy when reheated as well. You can freeze it too, if you haven't used mushrooms in the sauce.

Luumusose joulutortuille / Prune puré for Christmas pastries

Olen tehnyt luumusosetta useana vuonna ja monista eri luumuista. Joka kerta sokerin määrä on eri, kuin edellisellä kerralla. Luumujen makeudessa ja koostumuksessa on hurjasti eroja. Siispä laita ensin sokeria vähän, ja lisää oman maun mukaan. Välillä nestettä ei tarvitse yhtään ja välillä sitäkin tarvitaan hiukan enemmän. Ainoa asia, joka on aina tärkeä, on että luomut liottaa etukäteen. Muuten soseesta tulee pahaa.


Luumusose joulutortuille
(reilumpi hillopurkillinen)

200-250g kuivattuja luumuja, luomu
0,4-0,8dl kookossokeria
0-2rkl nestettä luumujen liotuksesta
vettä liotukseen

Ohje

1. Laita luumut kulhoon ja sen verran vettä että peittyvät. Anna liota yön yli tai 8-12h.

2. Ota luumut vedestä (säästä vesi) ja laita blenderiin. Lisää sokeria 0,4dl ja blendaa. 

3. Jos tarpeen, lisää 1-2rkl liotusvettä. Blendaa tasaiseksi soseeksi. Jos tuntuu ettei kone vieläkään jaksa blendata, lisää 1rkl liotusnestettä. 

4. Maista välillä ja lisää sokeria n. lusikallinen kerrallaan, kunnes sose on riittävän makeaa.

5. Valmis sose on tukevaa. Se ei saa olla vetistä, sillä sen täytyy pysyä kasassa myös uunissa.

Tämä sose säilyy jääkaapissa ainakin maun perusteella jopa vuosia. Olemme aina käyttäneet edellisvuoden luumusoseen jääkaapista ongelmitta. 



ENGLISH

I have made prune puré several times with many different prunes. Each time the amount of sugar has been different to the last. There is huge variation in the sweetness of the plums. So start by putting a smaller amount of sugar and add more bit by bit if needed. Also some plums absorb more water and other less. Making this puré is always an experiment, but if you add ingredients only after tasting, you will get a lovely puré to use in Christmas pastries. Just remember to soak the prunes - otherwise the puré will taste bad.

Prune puré for Christmas pastries
(makes a large jar)

200-250g prunes, organic
0,4-0,8dl coconut sugar
0-2tbsp water from soaking the prunes
water for soaking

Method

1. Place prunes in a bowl and put enough water to cover them. Soak overnight or for 8-12h.

2. Take prunes out (save the water) and place in a blender. Add 0,4dl sugar and blend. 

3. If it is difficult to blend, add 1-2tbsp from the soak water. Blend into a smooth mass. If needed, add 1tbsp more soak liquid. 

4. Taste and add sugar a spoonful at a time, until it is sweet enough for your liking.

5. The puré is firm in the end - be careful not to add too much liquid. When it is firm, it is perfect to be used in the oven.

The puré seems to last even a year in the fridge. We have often forgotten a jar at the back of the fridge and used it the next Christmas without a problem.

lauantai 22. huhtikuuta 2017

Appelsiinikakku (raaka) / (raw) orange cake

Alkuperäinen resepti täällä. Muokkasin tosin määriä, sillä mielestäni alkuperäisessä eivät olleet ihan kohdillaan (pohja vs. täyte). Käytin hieman isompaa vuokaa, jotta saisin pikkuisen enemmän paloja. Täytettä on periaatteessa 2x alkuperäinen määrä, olisi toki voinut tehdä 3x määrän. Mutta ei ehkä sen enempää.

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.


Appelsiinikakku (tai mangokakku)
(12-14 palaa, 23cm halk.pyöreä vuoka)

Pohja
3,5dl kookoshiutaleita
5 pehmeää ("tuoretta") taatelia, ilman kiveä
3rkl raakakaakaojauhetta
1rkl (reilu) vaahterasiirappia
1,5rkl vettä
(ripaus muskottipähkinää)

Täyte
5dl cashew pähkinöitä, liotettuna 4-14h ja huuhdeltuina
1dl vettä
2 appelsiinin raastettua kuorta sekä hedelmäliha (tai 4dl mangokuutioita, jos haluaa mangoversion)
2dl vaahterasiirappia (tai hunajaa)
1-2 tl vaniljajauhetta
2dl kookosöljyä

Surauta pohjan aineet kasaan blenderillä tai monitoimikoneella (ei tarvitse olla ihan "muussia", kunhan ovat sekaisin). Painele irtopohjalliseen kakkuvuokaan ja laita jääkaappiin. (tein pohjan parissa osassa vitamixilla)

Surauta täyte blenderillä/monitoimikoneella (laitoin itse vitamixilla 2 osassa). Kaada pohjan päälle ja laita pakkaseen jähmettymään.

Kun on aika tarjoilla kakku, ota sulaman noin 10-20min ennen tarjoilua (riippuen kodin lämpötilasta ja siitä kuinka pehmeänä haluat syödä kakun, talvella 20min on meidän makuun sopiva aika). Voit myös koristella kakun ripottelemalla päälle karpaloita, raaka suklaahippusia jne.






ENGLISH

Original recipe is from here. I made a bit more base (3,5x) and 2x filling (compared to the original recipe. Could have made 2-3x filling, but this was quite good. Got 12-14 pieces instead of 9-12. Used a 23cm diameter cake tin instead of 15cm.

The recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Orange cake (or mango cake)
(12-14 pieces, 23cm diameter cake tin)

Base
3,5dl shredded coconut
5 soft ("fresh") dates (deseeded)
3 tbsp raw cocoa powder
1 tbsp (heaping) maple suryp
1,5tbsp water
(some nutmeg)

Filling
5dl (1C) cashew nuts, soaked 4-14h & rinsed
1dl water
2 oranges zest and flesh (or 4dl mango cubes for the mango version)
2dl maple suryp (or honey)
1-2 teasp vanilla powder
2dlcoconut oil

Put all base ingredients in a blender or food processor to combine them (doesn't need to be smooth). Press into the cake tin (with a removable base). I usually line the base with baking paper but not essential. Place in fridge. (I made the base with vitamix in two parts)

Place all filling ingredients in a blender/food processor and blend into a mass, as smooth as possible. Pour onto the base and place in freezer to set.

When you want to serve the cake, let it thaw for 10-20min depending on how melted you want it and what your house temperature is (in Finnish winter 20min is appropriate for us). You can also decorate it at this time with raw chocolate bits, cranberries etc.

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Vegaaninen paella / Vegan paella

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Vegaaninen paella
(3-4:lle)

5dl paella riisiä (tai risottoriisiä)
oliiviöljyä
2-3 valkosipulin kynttä
1 keskikokoinen tai iso sipuli (ruskea/puna-)
2 sellerinvartta
2 tomaattia
0,5g sahramia (noin 0,5tl?)
1 kasvisliemikuutio / 1rkl kasvisliemijauhe
8dl vettä
1tl paprikamaustetta
2 pienehköä porkkanaa
1 pieni punainen paprika
1 pieni keltainen paprika
200g pakasteherneitä
1,5dl oliiveja (kalamata/vihreitä/mustia maun mukaan)
(2,5dl vapaavalintaista vihannesta (esim. sieniä, vihreitä papuja), valinnainen)
suolaa
pippuria

Paloittele sipuli ja sellenvarret pieneksi, laita valkosipuli puristimeen odottamaan. Paloittele tomaatti. Kuumenna öljyä pannulla ja murskaa valkosipuli sinne. Kypsennä hetki ja lisää sipuli ja selleri. Kuullota kunnes ovat pehmenneet. Lisää tomaatit ja kypsennä hetki.

Laita 8dl vettä kiehumaan. Lisää sahrami sekä kasvisliemikuutio/jauhe ja sekoita hyvin. Kaada edellisten joukkoon. Lisää myös paprikamauste.

Huuhdo riisit ja lisää ne joukkoon. Keittele 10min. Jos käytät risottoriisiä, vältä liikaa sekoittamista ja vatkaamista, jotta riisi ei puuroudu. Sekoita sen verran, ettei riisi pala pohjaan ja että ainekset sekoittuvat hyvin.

Pilko porkkana ja paprika pieneksi ja lisää joukkoon.  Lisää herneet, sienet/vihreät pavut. Sekoita ja jatka kypsentämistä kunnes riisi on kypsää, herneet lämmenneet ja neste on imeytynyt riisiin. Jos tarve niin lisää hiukan vettä. Jos käytät risottoriisiä niin varo lisäämästä liikaa vettä.

Lopuksi lisää paloitellut oliivit ja sekoita. Tarvittaessa lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.




ENGLISH

The recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Vegan paella
(for 3-4)

5dl paella rice (or risotto rice)
oliive oil
2-3cloves garlic
1 medium to large onion (brown/red)
2 stalks celery
2 tomatoes
0,5g saffron (about 0,5teasp?)
1 veggie stock cube or 1tbsp veggie stock powder
8dl water
1tl ground paprika
2 smallish carrots
1 small red capsicum
1 small yellow capsicum
200g frozen peas
1,5dl olives (kalamata/green/black according to taste)
(2,5dl vegetables of choice (such as mushrooms or green beans), optional)
salt
pepper

Chop onion and celery stalks into small pieces and place garlic into a garlic press and set aside. Chop tomatoes. Heat some oil in a large pan/pot and press garlic into it. Cook for a moment and add onion and celery. Cook until softened and add tomatoes, continue cooking for another moment.

Put 8dl water to boil. Add saffron and veggie stock cube/powder. Mix well. pour into the pan/pot. Add paprika spice.

Rinse rice and add them into the mix. Boil for 10min. If using risotto rice, do not stir it too much otherwise it turns into porridge. Only stir enough to get the ingredients mixed and so it doesn't burn/stick to the bottom.

Chop the carrots and capsicums into small pieces and add them in. Add peas, and mushroom/beans if using. Mix and continue cooking until rice is cooked, peas have softened and liquid is absorbed. If you need to, you can add some water. When using risotto rice be careful in adding water - too much will make it like porridge.

When done, add chopped olives in and mix. Season with salt and pepper if necessary.


Vegaaniset pikku quichet (/"muffinsit") / Vegan mini quiches

Nämä ovat niiiiin hyviä. Meidän 4v. rakastaa näitä myös. Helppoja tehdä. Mutta parhaita tuoreena. Alkuperäinen resepti löytyy täältä. <3

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.




Vegaaniset pikku-quichet (/"muffinsit")
(12-16kpl)

Taikina
3 rkl oliiviöljyä
6,2dl kikhernejauhoja (gram jauhoja)
7,5dl vettä
2 tl merisuolaa/himalajansuolaa
0,5 tl mustapippuria

Täyte
4dl omavalintaista täytettä*
2-3 valkosipulinkynttä, murskattuna
Yrttejä ja mausteita maun mukaan**

*Käytin paloiteltuja aurinkokuivattuja tomaatteja, sekä pakaste/höyrytettyä pinaattia. Vaihtoehtoisesti voit käyttää haluamasi hieman kypsennettyjä paloiteltuja vihanneksia tai hyvin paloiteltuja/raastettuja raakoja vihanneksia (esim. grillattua paprikaa ja lehtikaalia).
**Käytin kuivattua ruohosipulia

1. Valmistele täytteen vihannekset. Laita uuni lämpiämään 250C. Öljyä muffinsivuoat.

2. Vispaa taikinan ainekset isossa kulhossa tasaiseksi. Lisää täyte ja sekoita.

3. Täytä muffinsivuoat. Paista 250C uunissa noin 12min. Avaa uunin ovi raolleen, jotta höyry poistuu. Paista vielä 10-15min kunnes kullanruskeita.

4. Ota pois uunista ja anna jäähtyä 15min. Poista muffinsivuoista. Maistuvat parhailta lämpöisinä, hyviä myös jäähtyneinä. Säilyvät jääkaapissa jokusen päivän, mutta eivät maistu niin hyviltä kuin tuoreina.

Voit myös tehdä tällä yhden tai kaksi isoa quichea, etenkin jos sinulla on quiche-vuoka.





ENGLISH

These are SO yummy! And our 4-year-old loves them too. Easy to make. But best while fresh. Original recipe is found here <3

The recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Vegan mini quiches
(makes about 12-16)

Batter
3 tbsp olive oil
6,2dl (2,5C) chickpea flour (gram flour)
7,5dl (3C) water
2 teasp fine sea salt
0,5 teasp black pepper

Filling
4dl (1,5C) filling of choice*
2-3 cloves garlic, minced
Herbs (fresh or dried) and spices of choice**

*I used chopped sundried tomatoes, frozen/steamed spinach. Alternatively you could use lightly cooked chopped vegetables or finely chopped/shredded raw veggies -for example roasted capsicum&kale.
**I used some dried chives

1. Prep filling ingredients. Preheat the oven to 250C. Grease muffin trays with oil.

2. Whisk batter ingredients in a large bowl until smooth and combined. Stir in filling

3. Fill muffin cups evenly. Bake for 12mins in an 250C oven. Crack door open to release steam. Close the door and bake for 10-15min until golden brown.

4. Remove from oven and let cool for 15min. Then you can remove quiches from the tray/muffin cups. Best served warm but yummy when cooled down. You can store them in the fridge, but they aren't as yummy then.

You can also use this to make a regular quiche, especially if you have a quiche tray. My tray is so shallow I got two out of this portion.





Voi myös tehdä pellillisen ja leikata paloiksi. / You can also make a big oven tray of this and cut into pieces.




Pizzakeksit / Pizza crackers/biscuits

Nämä ovat helppoja ja herkullisia naposteltavia :) Näistä voisi tehdä myös näkkäriä. Alkuperäinen resepti täältä.

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Pizzakeksit 
(vajaa pellillinen)

3 dl kikhernejauhoja 
1 1/4 dl vettä 
1 dl ravintohiivahiutaleita
1½ rkl oliiviöljyä 
1-2 rkl oreganoa 
1rkl kuivattua ruohosipulia
1-1,5rkl valkosipulijauhetta 
ripaus mustapippuria 
0,5 tl suolaa 0,5 tl leivinjauhetta

Sekoita ensin kuivat aineet hyvin ja lisää nesteet ja sekoita tasaiseksi. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille siten, että laitat muovikelmua ja kaulitset kelmun päältä levyksi. Poista kelmu ja leikkaa taikinaan viillot, jotta kypsänä on helppo taitella kekseiksi. Paista 175C uunissa noin 20min.


ENGLISH

These are easy and delicious snacks :) You could make this into crisp bread also. Original recipe can be found here.

The recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Pizza crackers/biscuits 
(almost one oven tray)

3 dl chic pea flour
1 1/4 dl water
1 dl nutritional yeast flakes
1½ tbsp oliveoil
1-2 tbsp oregano
1tbsp dried chives, optional
1-1,5tbsp garlic powder
some black pepper
0,5 teasp salt 0,5 teasp baking powder

First mix the dry ingredients well and then add wet ingredients and mix until even. Spread onto an oven tray lined with baking paper: usel cling film on top and with a rolling pin spread into a thin layer. Remove cling film and make cuts so that once it is cooked you can crack it easily into biscuits. Cook in an 175C oven for approx 20min.

lauantai 11. maaliskuuta 2017

Bataattia linssikastikkeella / Sweet potato with lentil sauce

Nepalilainen linssikastike oli todella hyvää!
Alkuperäiseen reseptiin verrattuna muutimme bataatit isoiksi ja teimme tupla-annoksen kastiketta. Kastiketta jäi runsaasti yli, mutta perunat menivät vaikka oli vain kaksi nälkäistä aikuista syömässä. Tässä siis oma arvio noin kolmelle aikuiselle sopivasta annoksesta (1x kastike ja isot bataatit) :) Vähensimme myös chilin määrää ja jätimme pinaatin pois.

Nämä reseptit ovat aika lailla kaikki
maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Jos haluat tehdä tätä isommalle porukalle, niin klikkaa tästä päästäksesi versioon, jolla teet 10-14 annosta.


Bataatteja nepalilaisella linssikastikkeella (alkup. resepti hienoin kuvin täällä)
(3 henkilölle)

3 isoa bataattia
1 sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
1 rkl raastettua inkivääriä (tai 0,5rkl inkiväärijauhetta)
1 tl kurkumaa (tai 1rkl raastettua kurkumaa)
1,5 dl kuivia punaisia linssejä
2 dl vettä
450g tomaattimurskaa (tai 340g tomaattimurskaa/paseerattua tomaattia + 2 tomaattia paloiteltuna)
(100g pakastepinaattia, valinnainen)
0,5 tl kaardemummaa
1/4 - 1 tl chilijauhetta / chililastuja (1/4tl ei tee ruoasta yhtään tulista)
0,5 tl suolaa

Tarjoile esim. tuoreen korianterin ja mangochutneyn kanssa. Halutessasi myös (vege)jogurtin kera.

Bataatit
Kuumenna uuni 200C. Halkaise bataatit (tai tee niihin viilto). Halkaistut kypsyvät nopeammin. Voitele oliiviöljyllä ja ripottele suolaa ja pippuria päälle. Pistele bataatteihin haarukalla reikiä. Paista 200C uunissa 40-60min.

Linssikastike
1. Suikaloi sipuli ohuiksi 1/2 tai 1/4 renkaiksi. Laita valkosipuli puristimeen ja murskaa se. Raasta inkivääri ja kurkuma.
2. Kuumenna pannussa öljyä ja lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota 5min. Lisää kurkuma, vesi, linssit ja tomaattimurska/tomaatit. Keitä hetki.
3. Lisää loput aineet ja kypsennä 15min tai kunnes linssit ovat kypsiä.



ENGLISH

The recipe is
dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

This was super yum!
We altered the original recipe a bit - we used 3 large sweet potatoes instead of 3 small ones and doubled the sauce. We were left with plenty of sauce but all potatoes were eaten by two hungry adults. So this recipe is sauce x1 with large sweet potatoes, should be enough for 3 regular hungry adults. We also cut down on the chili.

If you need to make a large batch, click here to find a version that makes 10-14 portions.


Sweet potato with a Nepalese lentil sauce (original recipe with lovely photos can be found here)

3 large sweet potatoes
1 onion
1 large clove garlic
1 tbsp grated ginger (or 0,5 tbsp ground ginger)
1 teasp ground turmeric (or 1tbsp grated fresh turmeric)
1,5 dl dry red lentils
2 dl water
450g chopped tomatoes (or 340g chopped tomatoes/tomato sauce + 2 chopped fresh tomatoes)
(100g frozen spinach, optional)
0,5 teasp cardamom
1/4 - 1 teasp ground chili or chili flakes (1/4teasp doesn't feel hot at all)
0,5 teasp salt

Serve with for example fresh coriander, mango chutney and if desired (vegan) yoghurt.


Sweet potatoes
Heat oven to 200C. Split the sweet potatoes (or make a cut in them). Split ones will cook faster. Fork them all over. Cook in a 200C oven for 40-60min

Lentil sauce
1. Slice onion into thin half or 1/4 rings. Place garlic into a garlic press ready to be squeezed. Grate ginger and turmeric.
2. Heat some oil in a pan and add onion, garlic and ginger. Lightly fry for 5min. Add turmeric, water, lentils and chopped tomato/which ever you are using. Boil for a moment.
3. Add the remaining ingredients and cook for another 15min or until lentils are done.


sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Vegaanisia ja gluteenittomia kasvispihvejä / Vegan and glutein-free patties/fritters

Kasvispihvejä / Vegan patties

Tähän kokoan muistiin erilaisia kasvispihvikokeiluja (kaikki vegaanisia ja gluteiinittomia!).

This post will be a collection of vegan patty/fritters experiments (all vegan and glutein free!).

* * * * *


Bataatti-peruna-sipulipihvit

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

500g bataattia
5 pienehköä perunaa
1 iso sipuli / 2-3 pientä
2dl kikhernejauhoja (gram jauhoja)
1-2dl vettä
1-2tl timjamia
2tl rosmariinia
1rkl kasvisliemijauhetta (tai 1kasvisliemikuutio murskattuna)
1tl suolaa

Raasta bataatti, peruna ja sipuli monitoimikoneessa tai käsin (sipulin voi pilkkoa ohuiksi puolirenkaiksi). Perunoita ja bataattia ei tarvitse kuoria. :)
Laita raaste kulhoon ja lisää mausteet sekä kikhernejauhot ja 1dl vettä. Sekoita (käsin) hyvin. Jos tuntuu että jää liian kuivaksi, lisää nestettä.

Laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kasoja tätä.

Paista 200C uunissa kunnes kypsiä. Itse paistoin kunnes pinta oli rapeaa ja sisus pehmeää, noin 40min muistaakseni.

Maistui hyvält yksinkertaisen linssihöystön kera :)



Sweet potato-potato-onion patties/fritters

This recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

500g sweet potato
5 smallish potatoes
1 large onion/2-3 small ones
2dl chic pea flour (gram flour)
1-2dl water
1-2teasp thyme
2teasp rosemary
1tbsp veggie stock powder (or one minced veggie stock cube)
1teasp salt

Grate sweet potato, potato and onions in a food processor (or by hand, onion can be thinly sliced into half rings). No need to peel the potato or sweet potato.
Place the grate in a bowl and add spices, chic pea flour and 1dl water. Mix well (with your hand). If it feels too dry, add water.

Place piles of the mixture on an oven tray lined with baking paper. Cook in a 200C oven until cooked to your taste. I cooked it until the top was crispy and inside was soft - approx 40min if I remember correctly.

Was yummy served with some cooked and lightly spiced lentils :)





Vegaaniset gluteenittomat Runebergin tortut / Vegan Glutein free Runeberg's tarts

Olemme nyt tehneet joitakin kertoja Runebergin torttuja tällä reseptillä, tai omalla versiollamme siitä.
En ole vielä löytänyt täydellistä valkoista rinkulaa, joka olisi sokeriton ja vegaaninen.. tämä rinkula2 siis aivan liian kookoksinen. Kokeilut jatkuvat. Muutoin olen todella tyytyväinen näihin torttuihin!

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.


Vegaaniset gluteenittomat Runebergin tortut
(14-16kpl)

4 (kypsää, jos mahd.) banaania
2dl omenasosetta
1,25 dl vaahterasiirappia
1,5 dl kermaista kookosmaitoa
1 dl kookosjauhoa
1 dl riisijauhoa
2 rkl psylliumia
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1,3 tl ceyloninkanelia
0,8 tl kardemummaa
0,5 tl neilikkaa
0,8 tl jauhettua inkivääriä
(kookosöljyä vuokien öljyämiseen)

Vadelma"hillo"
100g sulatettuja vadelmia
2,5rkl chiasiemeniä
0,5dl+ vettä
1rkl koivusokeria eli xylitolia

Valkoinen rinkula1
kookoskermaa (säilytettynä viileässä)

Valkoinen rinkula2 (foodinin reseptistä muokattu)
0,5 dl kookosmannaa
0,4 dl vettä
1tl vaniljauutetta (neste)
1 rkl luomuhunajaa (tai vegaaniversioon vaaleaa siirappia)


Kostutus
Jos tarpeen, voit käyttää ihan vettä. Vaihtoehtoisesti veteen voi sekoittaa hiukan sitruunamehua, tai voit käyttää rommia, kuten alkuperäisissä resepteissä. Mielestäni vesi on riittävää.


Ota vadelmat sulamaan (jos käytät kotimaisia. Ulkomaiset täytyy keittää, joten voit tehdä tämän myöhemmin).

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Laita banaanit, omenasose ja vaahterasiirappi vitamixiin ja surauta kevyeksi vaahdoksi. Tämän voi myös tehdä sauvasekoittimella.

Yhdistä kuivat aineet, banaaniseos ja kookosmaito kulhossa, sekoita hyvin. Jätä tekeytymään 5min.

Laita uuni lämpiämään 175C.

Laita taikina sopiviin muotteihin tai muffinsivuokiin (öljyä vuoat tarvittaessa). Paista noin 30-35min 175C uunissa.

Valkoinen rinkula1: Vatkaa kylmässä olevaa kookoskermaa hieman ja siirrä takaisin kylmään (sen verran, ettei se ole enää vetistä/juoksevaa).
Valkoinen rinkula2: Sulata ainekset kattilassa tasaiseksi massaksi (alhaisella lämmöllä). Siirrä syrjään jäähtymään.

Valmista chia hillo yhdistämällä ainekset ja sekoittamalla ne hyvin. Jos vadelmat eivät ole sulaneet, sulata niitä kattilassa alhaisella lämmöllä. Anna tekeytyä 10min ja tarkista tarvitseeko seos lisää vettä tai siemeniä. Chia imee nestettä itseensä noin yhdeksän kertaisesti.

Anna runebergin torttujen jäähtyä ennen kuin laitat rinkulan ja hillon päälle. Jos haluat kostuttaa torttuja, tee se ennen koristelua.




ENGLISH


We have made these vegan gf Runeber's tarts a few times with a modified version of this recipe (in Finnish).
I haven't found the perfect way to make a vegan and "sugar free" white circle.. this circle2 was too coconutty for me. The search continues! Otherwise, I love these tarts. 

The recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.


Vegan Glutein free Runeberg's tarts

(14-16 tarts)

4 (ripe) bananas
2dl unsweetened apple sauce
1,25 dl maple suryp
1,5 dl creamy coconut milk
1 dl coconut flour
1 dl rice flour
2 tbsp psyllium
1 teasp soda bicarb
0,5 teasp salt
1,3 teasp ceylon cinnamon
0,8 teasp cardamom
0,5 teasp ground cloves
0,8 teasp ground ginger
(coconut oil to oil the muffin trays)

Rasberry "jam"
100g melted rasberries
2,5rkl chiasiemeniä
0,5dl water
1tbsp birch sugar (xylitol)

White circle1
coconut cream (fridge cold)

White circle2 (edited from foodin recipe)
0,5 dl coconut butter (slightly different from coconut oil)
0,4 dl water
1tl vanilla extract (liquid)
1 rkl organic honey (Or for vegan version light suryp)


Moistening
If necessary, you can use plain water. Alternatively you can mix a bit or lemon juice in water. Or.. in the very traditional recipes they used rum.


Take rasberries out of the freezer to melt (if using foreing ones you can skip this step and boil them later).

Mix dry ingredients together.
Place bananas, apple sauce and maple suryp in a high speed blender and blend into a light "foam". You can also do this in a bowl with a hand blender.

Combine the dry ingredients, banana mix and coconut milk in a bowl and mix well. Let it sit for 5min.

Put the oven on for 175C.

Place dough in muffin trays (oil the trays first if necessary. We used paper ones without oiling). Cook in an 175C oven for 30-35min.

Whip the coconut cream lightly (so it's not runny). Put it back in the fridge.

Make the chia jam by combining and mixing the ingredients and letting it sit for 10min. If the rasberries hadn't melted, melt them in a pot on low heat (and for foreign rasberries boil them first). Check it and add water or chia seeds as needed. Chia seeds absorb liquid 9x

Let the tarts cool down properly before adding the cream and jam on top. If moistening tarts, do it before decorating.


sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Sitruunaiset pallerot / Lemon raw balls



Kokeilin tehdä sitruunaisia raakapalleroja tällä reseptillä. :)

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & vegaaninen.


Sitruunaiset pallerot (raaka)

 2,5dl cashew pähkinöitä
2,5dl kookosrouhetta
60ml kookosöljyä
60ml vaahterasiirappia
60ml sitruunamehua

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja blendaa kunnes ovat sekoittuneet hyvin. Muotoile palloiksi, patukoiksi, tai laita silikonisiin muotteihin. Laita jääkaappiin tai pakkaseen 30-60min.

Säilytän nämä pakkasessa. Ne sulavat noin 20-30minuutissa.





ENGLISH

Tried making these raw lemon snacks.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free & vegan. 

Lemon balls (raw)

2,5dl (1 C) cashews
2,5dl (1 C) desiccated coconut60ml (1/4 C) coconut oil
60ml (1/4 C) maple suryp
60ml (1/4 C) lemon juice

Place all ingredients in a blender or food processor and blend until combined. Make balls or put in silicon moulds. Freeze for 30-60mins.

I store these in the freezer and snack on them. They thaw in 20-30mins.

Raaka fudge / Raw fudge

Kokeilin paria fudge reseptiä. Ensimmäisessä reseptissä ei käytetty lucumaa, mutta pähkinävoita oli enemmän. Fudgen maku oli ihan ok, mutta hieman outo jos ajatteli saavansa fudgea. Toisessa reseptissä taas oli lucumaa, ja sen fudge oli selkeästi maukkaampaa :) Fudgea voi tehdä ilman lisämausteita, tai sitten lisäämällä esim. mustikoita (kuten alkup.reseptissä), kuivattuja hedelmiä, pähkinäpaloja, raakasuklaapaloja jne.

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & vegaaninen.

Raaka fudge

1,5dl kaakaovoita
1dl (reilu) lucumaa
3rkl sokeritonta pähkinä/siemenvoita (esim. macadamia, cashew tai auringonkukansiemen)*
1-2rkl hunajaa (tai vegaaniversioon vaahterasiirappia)
ripaus suolaa
pari ripausta vaniljaa
lisukkeet, esim. pakastemustikoita

*paras maku tulee mainituista pähkinöistä, mutta auringonkukansiemenvoillakin tulee hyvää

Sulata kaakaovoi ja suola vesihauteessa. Lisää pähkinävoi, hunaja/vaahterasiirappi, vanilja ja sekoita. Kun massa on tasainen, ota seos lämmöltä ja lisää lucuma. Sekoita jälleen tasaiseksi.

Vuoraa valitsemasi pieni vuoka leivinpaperilla ja kaada seos siihen. Jos käytät lisukkeita, kaada ne seoksen päälle. Voit myös tehdä niin että kaadat noin 2/3 - 1/2 seoksesta ensin vuokaan, sitten lisukkeet, ja sitten loput seoksesta päälle. Laita pakkaseen noin 30min jähmettymään. Leikkaa paloiksi.

Säilyy jääkaapissa (lisukkeista riippuen) jokusen päivän, mutta maku ei ole niin hyvä kuin tuoreena. Jos haluat säilyttää pidempään leikkaa paloiksi ja pakasta. Palat pehmenevät noin 30minuutissa sopiviksi.



 ENGLISH

I tried a couple fudge recipes to see if I could have some healthier yet yummy fudge. The first recipe had no lucuma but extra nut butter. I thought the taste was not too bad, if you didn't know it was supposed to be like fudge. The second recipe had lucuma, which made it very fudgy and yummy. You can make this fudge plain, or try adding things like blueberries (as in the original recipe), chopped nuts, dried fruit, chopped raw chocolate etc.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free & vegan.

Raw fudge

1,5dl cacao butter
1dl (heaped) lucuma
3tbsp unsweetend nut/seed butter (for example macadamia, cashew or sunflower seed)*
1-2tbsp honey (or for the vegan version use maple suryp)
salt
vanilla
any add-ins (like frozen wild blueberries)

*you get the best taste with either nut butter, but sunflower seed butter works too

Melt the cacao butter and salt in a double boiler. Add nut butter, honey/maple suryp, vanilla and mix well. Once combined remove from heat and add lucuma. Mix in well.

Put baking paper in a small tray of your choice. Add the mixture and if using add-ins put them on top. OR pour 2/3-1/2 of the mixture, then add-ins, then the rest of the mixture. Freeze for about 30min. Cut into pieces and serve.

Keeps in fridge for some days, but taste is not as nice as fresh. If you want to keep them for longer, freeze the pieces. Will thaw in approx 30mins.

Puolukkasmoothie / Lingonberry smoothie



kookosmaidolla / with coconut milk
Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Puolukkasmoothie

2 banaania
2-2,5dl pakastepuolukoita
4-7 pakastemansikkaa
vettä tai kookosmaitoa maun mukaan (itse laitan 60-120ml)
+halutessasi jotain vihreää, esim. 3-4 romaine lehteä, viherjauhetta , jne.

Blendaa kaikki ainekset tasaiseksi. Nauti! :)






ENGLISH

veteen tehty / made with water
The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Lingonberry smoothie

2 bananas
2-2,5dl frozen lingonberries
4-7 frozen strawberries
water or coconut milk to taste (I usually put 60-120ml)
+if desired something green, such as 3-4 romaine leaves, green powder etc.

Blend all into a smoothie. Enjoy! :)