Navi1 ylempi

Navi2 alempi

lauantai 26. joulukuuta 2015

"Paimenen piiras" - kasvisversio / Vegetarian version of shepherds Pie

Tässäpä herkullinen lihaton ja alkoholiton versio "paimenen piiraaseen". Muutamaan eri versioon olen netissä törmännyt, mutta mikään ei täysin miellyttänyt, joten tässä oma versioni - namskis.

Tämä on (maidoton), munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

"Paimenen piiras" - kasvisversio

500g bataattia (tai vain perunaa)
500-600g perunoita (n. 10-12 pientä perunaa)
40g luomu voita (tai maidotonta kasvismargariinia, esim. keiju, tai haluamaasi mietoa öljyä)

2,5dl vihreitä linssejä
1 kasvisliemikuutio
2tl timjamia
1tl korianteria, jauhettu

2dl punaisia (kokonaisia) linssejä
3 keskikokoista porkkanaa
2 keskikokoista/isohkoa sipulia
4 valkosipulin kynttä

1,5dl seos mustaseljanmarjamehutiivistettä ja punaviinietikkaa (punaviinietikkaa on n. 0,6dl)

Kuori ja pilko bataatit ja peruna samankokoisiksi paloiksi ja keitä kunnes kypsiä. (Valuta vesi ja muussaa. Lisää voi muussatessa.)

Sillä välin kun potut kiehuvat, keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää kasvisliemikuutio. Kun linssit ovat kypsyneet lisää timjami ja korianteri ja sekoita. Siirrä syrjään odottamaan.

Pilko sipulit ja porkkana pieniksi paloiksi. Pilko sienet hieman isommiksi paloiksi.
Murskaa valkosipuli pannulle voinokareen kera. Paista hetki ja lisää sipulit sekä porkkanat. Kuullota muutama minuutti ja lisää sienet. Paista seosta hetki, kunnes sienten pinta muuttuu. Lisää linssit, mehu ja etikka, sekoita.

Kaada linssimuhennos uunivuokaan ja levitä tasaisesti. Lisää peruna-bataattimuussi päälle ja tasoita.
Paista uunissa 200C n. 30-40min.




ENGLISH

This is a yummy meat free and alcohol free version to Shepherd's Pie. I have seen some others online before, but none that have made me 100% happy. So I made my own :)

The dish is (dairy free), egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Vegetarian version of shepherds Pie

500g sweet potato (or just potato)
500-600g potatoes (about 10-12 small ones)
40g organic butter (or dairy free vegetable margarine, or a mild oil of your choice)

2,5dl (1c) green lentils
2dl (a bit under 1c) red whole lentils
1  veggie stock cube
2teasp thyme
1teasp coriander, ground

2dl red (whole) lentils
3 medium carrots
2 medium/largish onions
4 cloves garlic

1,5dl mix of black elderberry concentrated juice and red wine vinegar (about 0,6dl of the vinegar)

Peel and chop the potato and sweet potato into similar chunks. Boil them until done. (Drain, mash and add butter while mashing.)

While the potatoes are boiling, boil the lentils according to the package. Add a vegetable stock cube. Once cooked add thyme and coriander, mix in and set aside.

Chop the onions and carrots into small pieces. Chop the mushrooms into larger pieces.
Mince the garlic onto a frying pan with a bit of butter. Fry for a moment and add onions and carrots. Fry for a few minutes and add mushrooms. Fry for a moment, until the skin of the mushrooms has changed a bit. Add lentils, juice and vinegar and mix.

Pour the lentil mixture into an oven dish (a large lasagne dish is good). Spread evenly. Add the potato&sweet potato mash on top, even out.
Bake in a 200C oven for about 30-40min.




Gluteiinittomat joulutortut / Glutein free Finnish Christmas pastries

Tässä gluteiiniton joulutortturesepti, yhdistelin useita eri versioita saadakseni tämän. Aika hyvä tuli! Taikina eiole lehtevää, vaan mahdollisimman helppo taikina jolla pystyy tekemään tortut (ja kuitenkin munaton, maidoton ja gluteiiniton!). Itse pidän myös mausta. Ainoa miinus joillekin lienee väri - vaaleita torttuja on vaikea saada ravinteikkaammista jauhoista.

Viljattomat tortut / "Flourless" star pastry
Kokeilin myös viljatonta torttutaikinaa, vaihtaen maissitärkkelyksen arrowjuureen. Taikinaa ei ollut ihan yhtä helppo käsitellä, enkä itse pitänyt mausta jostain syystä (mieheni sanoi että maku ok)... mutta nämä olivat kyllä enemmän perinteisten vehnätorttujen näköisiä, kuin tämän oman reseptini tortut (johtunee siitä, että käytin itse jauhamaani kaurajauhoa, eli ei ollut aivan hienoa). Kokeilin tätä omaa reseptiänikin kookosjauhoilla, ja totesin että se on mikä tökkii minun makunystyröissä vastaan. Kaura-riisi-sekoitus ollut mielestäni paras maku tähän mennessä.

Jos et jaksa itse tehdä taikinaa, kuulemani mukaan Schär millefoglie on paras gluteiiniton valmistaikina. Mutta suosittelen, että kokeilet tätä kuitenkin :)

Tämä on (maidoton), munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Gluteiinittomat joulutortut
Gluteiinittomat joulutortut (itsetehdystä kaurajauhosta, karkeaa)

Taikina
1,5 dl perunasuurimoita
1,5 dl vettä(/siemenmaitoa)
200g voita (/maidotonta margariinia)**
4-4,5dl gluteiinittomia jauhoja (paras glut.kaurajauho)
2rkl psylliumjauhetta (/ksantaania)
1 rkl soodaa
3 rkl omenaviinietikkaa

Luumusose
200g kuivattuja luumuja
1-3rkl vettä (luumujen liotuksesta)
(0,5-2rkl erytritolia/koivusokeria/kookossokeria/tms, jos kaipaa lisää makeutta)

Laita luumut likoamaan veteen (voit liottaa ne myös yön yli, mutta 30-50min riittää). Ota voi/margariini huoneenlämpöön (voit ottaa jo hyvissä ajoin).
Laita perunasuurimot ja vesi kulhoon. Anna liota jonkun aikaa, kunnes ovat liuenneet rakeista liisterimäiseksi seokseksi.
Lisää etikka, jauhot (joihin on sekoitettu psyllium ja sooda) ja voi pikkuhiljaa nyppien/veivaten/puristellen. Kun kaikki aineet ovat muodostuneet yhtenäiseksi taikinaksi, laita taikina jääkaappiin.

Valuta luumuista neste kippoon. Laita luumut tekosekottimeen ja lisää tilkka valutusnestettä (n. 1rkl) joukkoon. Blendaa tasaiseksi. Jos tuntuu että ei millään meinaa blendaus onnistua, voit lisätä varovasti vettä lisää 0,5-1rkl kerrallaan, mutta maksimissaan 1-2rkl lisää. Soseen pitää pysyä kasassa tortun päällä ja uunissa. Lisää myös sokeria, jos tuntuu että soseen makeus ei tällaisena riitä. :)

Ota taikina jääkaapista. Laita pöydälle jauhoja ja taikina päälle. Kauli n. 0,3-0,5cm paksuksi levyksi. Leikkaa siitä neliön muotoisia paloja. Tee viillot kulmien viereen, taita kulmat keskelle (käytä vettä saumakohdissa jos tarve ja paina kynnellä) ja laita lusikallinen luumuhilloa sidoskohdan päälle.

Siirrä valmiit tortut uunipellille joka on vuorattu leivinpaperilla. Jossain ohjeessa oli että jos siirrät tortut vielä hetkeksi kylmään ennen paistoa, niistä voi tulla rapeampia, itse en vielä kokeillut tätä.

Paista 225C n. 10-12min

**Olen kokeillut myös kookosöljyä voin sijaan. Taikinaa ei ole yhtä helppo käsitellä, ja makukin on mielestäni hiukan huonompi. Jos kuitenkin haluat kokeilla sitä versiota, niin sulata kookosöljy ja sekoita muihin aineisiin. Älä pidä taikinaa liian kauaa jääkaapissa, tai joudut käsin veivaamaan sitä jotta se lämpiää (kookosöljy kovettuu kylmässä). Käytä perunajauhoja kun kaulitset taikinaa.


perunasuurimot / potato grouts

sulaneet / melted


ENGLISH


The dish is (dairy free), egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Glutein free Finnish Christmas pastries (star pastries)

Glutein-free pastries (made with rough flour)
Dough
1,5 dl "potato groats" (or sub with potato flakes)
1,5 dl water/seed milk
200g butter/dairy free margarine**
4-4,5dl glutein free flour (bestis gluteinfree oat flour)
2 tbsp psyllium powder (or xanthan gum)
1 tbsp soda bicarb
3 tbsp apple cider vinegar

Prune pure
200g prunes, organic
1-3 tbsp water (from the prune soak)
(0,5-2 tbsp erytritol/birch sugar=xylitol/coconut sugar/etc, if you need it to be sweeter)

Place the prunes under water to soak (you can leave them overnight if you wish, but 30-50min is enough). Take the butter/margarine out and let it be in room temperature for a while.

Put the potato groats and water in a bowl. Let it sit for some time, until the potato groats have melted into a gluey kind of paste.
Add vinegar, the flour (that has the soda and psyllium mixed in) and butter by slowly pinching/squeezing it in. Once all is combined and makes a dough, place it in the fridge.

Drain the prunes (save the liquid). Put the prunes into a blender and add 1tbsp of the liquid. Blend so that it becomes even. Add a bit of the liquid if needed, 0,5-1tbsp at a time. You need to be careful not to add too much (otherwise it won't hold in the oven). Add the sweetener if you think the pure is not sweet enough for your taste.

Take the dough out of the fridge. Use a rolling pin to form a 0,3-0,5cm layer. Cut into desired shape and make star pastries (or something else). For star pastries you need a square and make cuts in the corners - you fold every second corner in (use water on your finger to pin them down). Place 2 teasp prune pure on the fold.

Place pastries on an oven tray lined with baking paper. In some recipes placing the pastries in a cold place before cooking them makes them crunchies, but I have not tried this and I actually prefer them soft (and doughy!).

Bake in 225C for about 10-12min.

**I have also tried to make this recipe by substituting the butter with coconut oil. The pastry is different, not as easy to manage and taste is not as good in my opinion. If you want to try it then melt the coconut oil and mix it in. Don't keep it in the fridge for too long or you will have to work it with your hands to warm it up again (coconut oil becomes hard in cold). Use potato flour when rolling the dough.