keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Mustapapu-suklaa-muffinit (tai mokkapalat) / Black bean chocolate muffins (or brownies)

Tämän reseptin taikinaa voit käyttää tehdäksesi muffinseja, mokkapaloja... tai mitä keksitkään :)

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Mustapapu-suklaa-muffinit
(24-25muffinsia tai 1/3 - 1/2 pellillinen mokkapaloja)

8dl mustapapuja, mielellään itse keitettyjä
0,6dl (4rkl) chia siemeniä, liota n. 2 desissä vettä (**voit myös korvata psylliumilla, ks. ohje alempaa)
6 rkl kookosöljyä (tai voita, jos maito ok)
2,5dl kookossokeria
2,5dl kaakaojauhetta*
(0,5dl vettä, jos tarpeen)
1 tl himalajan suolaa/merisuolaa
2 tl vanilja uutetta/jauhetta
3 tl leivinjauhetta
öljyä/voita
(paperisia muffinsivuokia)

*minä käytin ihan leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta, mutta voit käyttää myös esim. raakakaakaojauhetta jos haluat.
**jos haluat korvata chia siemenet psylliumilla, ohje muuttuu hieman. Käytä 2rkl psylliumia. Sekoita kaikki kuivat aineet psylliumin kanssa (kaakaojauhe, mausteet, leivinjauhe). Lisää 3,5dl vettä ja anna turvota. Muutoin seuraa reseptiä.

Laita chia siemenet likoamaan veteensä. Öljyä/voitele muffinsivuoat (paperisista on helpompi saada muffinsit ulos). Tai jos teet mokkapaloja, vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
Sulata kookosöljy alhaisella lämmöllä ja lisää sokeri. Sokeri saa hieman pehmetä, mutta ei tarvitse sulaa.
Lämmitä uuni 175C.

Laita kaikki ainekset paitsi vesi blenderiin/tms ja blendaa kunnes aines on suht tasainen taikina. Lisää vettä hiljalleen sen verran kun tarvitset. Taikina ei saa olla liian juoksevaa, sen pitäisi pysyä vielä suht hyvin esim. lusikassa.
Koostumuksen on hyvä olla niin hieno kuin saat.

(Itse tein kerran vitamixin kuivakannulla (dry jug) ja tein kolmessa osassa. En saanut ihan tasaista, sillä vitamix alkoi haista niin muovilta, etten uskaltanut enempää surrutella. Mutta ihan ok silti vaikka jäikin vähän klönttiseksi.
Toisen kerran tein wet jugilla kahdessa osassa. Meni hieman paremmin. Kerrostin niin että pavut alimmaisina, sitten kaakaojauhe, lopuksi muut aineet. Blendaa ja töki kunnes on sileää.)

Laita taikinaa öljyttyihin muffinsivuokiin ja tasoita päältä. Taikina ei erityisemmin "sula", vaan lähinnä paistuu. Eli muoto jossa laitat ne uuniin säilyy.
Paista uunissa n. 20-30min. Meidän uunissa meni 25-30min. Muffinsit ovat valmiita kun ovat päältä kypsiä ja sisältä vielä pehmeitä. Anna jäähtyä ja laita tarjoiluastiaan. Säilyvät jokusen päivän jääkaapissa.



ENGLISH

You can use this dough to make chocolate muffins, brownies... or whatever you want to try ;)

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan.

Black bean chocolate muffins
(makes 24-25 muffins, or 1/3 to 1/2 oven tray of brownies)

8dl (3,1C) black beans, preferably self boiled (&well drained)
4 tbsp (60ml) chia seeds, soak in 2dl (0,7C)water (**or sub with psyllium. see below for instructions)
6 tbsp coconut oil
2,5dl (1C) coconut sugar
2,5dl (1C) cocoa powder*
(0,5dl (1/4C) water, if needed)
1 teasp himalayan or sea salt
2 teasp vanilla extract
3 teasp baking powder
oil/butter
(paper muffin cups)

*I used regular baking cocoa powder. You could also use raw cocoa powder if desired.
**If substituting chia seeds for psyllium, alter the recipe as follows. Put 2tbsp psyllium in a bowl with the cocoa powder, salt, vanilla and baking powder. Mix and add 3,5dl water. Let it absorb the water. Otherwise follow recipe below.

Place chia seeds to their soak.
Oil/butter the muffin trays/cups (paper cups are easier to get muffins out). Or if making brownies line an oven tray with baking paper.
Melt the coconut oil on low heat. Add the coconut suger and let it soften (doesn't have to melt at all).
Preheat oven to 175C.

Place all ingredients in a blender/food processor and blend until smooth. Add water last, and only add as much as you need. The dough is supposed to be fairly firm, i.e. not runny. If it easily falls of a mixing spoon it is probably too runny.
It's good to make the dough as smooth as possible.

(I made this 1st time in the Vitamix dry jug in three parts and as the Vitamix started smelling a bit too much of plastic I stopped. I didn't get a very smooth dough. It was still okay to eat but I think a smoother one would be much nicer.
2nd time I made it in the wet jug in two parts - went okay and managed to get it smoother. Layering tip: first add beans, then cocoa powder, then other ingredients. Blend and poke until smooth.)

Place the dough in the oiled muffin cups and even out the tops (the dough does not "melt" in the oven, so what you see is what you will get after they are baked.).
Bake for about 20-30min, depending on oven and desired result. It will be softish on the inside, but outside should be cooked enough to get it out of the tin. I cooked them for about 25-30min.
The muffins are done when the surface is cooked and the centre is still soft. Let cool down and serve.
They keep in the fridge for a few days.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti