Kokeilin tehdä raakaa "juustokakkua". Usein kun raakaruoka yrittää matkia kypsennettyä tai vegaaninen ruoka matkia liharuokaa, lopputulos ei ole niin miellyttävä. Jos odottaa juustokakkua ja maistaa tätä, minä ainakin pettyisin. Mutta jos ajatuksena on maistaa pähkinäistä ja kermaista raakakakkua... makukokemus voi olla täysin eri! Sen takia annoin kakulle uuden nimen.Ymmärrän toki, miksi joku on nimennyt tämän juustokakuksi.
Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Ohessa suomennos, sekä tarkemmat määrät (eli ne määrät, joita itse käytin. Alkuperäisessä reseptissä monissa aineissa oli paljon joustoa).
Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & vegaaninen.
Raakakakku kermainen ja pähkinäinen
(1x 22cm kakkuvuoka, pohja vuorattu leivinpaperilla)
Pohja
3,75dl manteleita/parapähkinöitä/muita suosikkeja (liotettu 8h/yön yli, sitten valutettu ja huuhdeltu)
½ tl ruususuolaa
vajaa 2dl (190ml) kuivattuja taateleita, joita on liotettu vedessä yön yli**
1/2 dl kookosrouhetta
ripaus kanelia
Blendaa kaikki muu paitsi kookos massaksi. Lisää kookos ja sekoita.
Itse tein vitamixin "dry jugilla" ("kuivakannulla") kahdessa osassa alhaisella nopeudella (välillä piti "auttaa" kaapimalla massaa reunoista).
Tämän jälkeen sekoitin kaksi osaa yhteen kulhossa ja painelin sen kakkuvuokaan (vuokaan, josta pohja lähtee irti ja pohja vuorattu leivinpaperilla. Tämä auttaa myöhempää kakun siirtelyä ja irroittamista vuoasta). Sitten pohja jääkaappiin odottamaan täytettä.
Täyte
6 1/4 dl cashew pähkinöitä/osa (0,5dl) auringonkukansiemeniä (yön yli liotettuja)
2,5dl taateleita (yön yli vedessä liotettuja)**
1 1/4 dl taatelisiirappia (tai muu valitsemasi siirappi)
vajaa 2dl (190ml) kookosöljyä
n. 3rkl tahinia
2 tl vaniljajauhetta
3 rkl kaakaovoita
1 1/4 dl vettä
ripaus ruususuolaa
Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa (tai kattilassa, jos sinua ei huoleta se että lämpötila saattaa nousta yli raakaruoan suosituksen).
Blendaa kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi.
Tein täytteen vitamixin "wet jugilla" kahdessa osassa jälleen. Vähän valitteli/kuumeni, mutta tuli tasaista. Sitten sekoitin molemmat osat toisiinsa ja lisäsin pohjan päälle. Tämän jälkeen koko kakku meni pakastimeen.
**alkuperäisessä reseptissä ehdotetaan ottamaan taatelien liotusvesi talteen. Sen voi käyttää esim. smoothiessa tms. ja toki sitä voi käyttää myös tässä reseptissä veden sijasta.
Kommentit: Tämä meni hyvin kaupaksi :) Sai todella paljon kehuja. Ne harvat, jotka eivät pitäneet aiemmasta suklaa-raakakakusta, pitivät tästä. Omasta mielestäni maussa on jotain hieman arveluttavaakin, mutta kakku on kuitenkin hyvää. :D
ENGLISH
I tried a raw cake with this recipe. It's called a raw cheese cake. In my experience a lot of recipes that are trying to be something else (raw trying to be cooked/vegan trying to be meat) end up tasting a bit weird. They can never be what they try to copy. I made this cake and thought it was delicious (so did all our guests!). But if I was thinking I will be eating cheese cake and tasted this - I would have been dissapointed. The construction is cheesecakey, but taste is so different. Thus, I changed the name for something else that I think suits it better - even if it is a bit clumsier. I do understand why someone else would call it a cheesecake though.
I won't copy the actual recipe here - you can check it from the link. Some of the measures were very broad, so below is what I did.
The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free & vegan.
Here is basically what I used/did:
- the maximum amount of dates
- about half of the other ones that did not have a specific measure (i.e. if it said 1/3 - 3/4 cup, I used 1/2 cup).
- date suryp as the sweetener
- I ran out of cashews - so used approx 50ml sunflower seeds to make up for the last bit
- 3 table spoons tahini
I made the cake with the vitamix dry (base) jug in two parts on low speed and vitamix wet jug (filling) on low to medium speed. Needed to "help" it a few times with a spatula. Each time I mixed the two parts in a bowl before putting it into the cake tin.
Comments: As I said before, this cake was absolutely delicious. People who disliked the raw chocolate cake, loved this one. I find the taste a bit peculiar, but I do like it!
Navi1 ylempi
▼
Navi2 alempi
▼
torstai 11. kesäkuuta 2015
Gluteiinittomat amerikkalaistyyliset pannukakut / Glutein-free American style pancakes
Sain reseptin alunperin mieheni siskolta. Hänen reseptiin ei kuulunut makeutusainetta, mutta eräs kelle reseptin jaon ei pitänyt pannukakuista ilman makeutta, joten lisäsimme sokeria & suolaa. Ovat ihan hivenen kuivia, ainakin vaahterasiirapilla syötynä, joten seuraavaksi kokeilimme lisätä ohjeeseen rasvaa. Myöhemmin lisäsimme vielä soodaa kuohkeuttamaan. Olen myös tehnyt vegaanisen version, jossa munan tilalla on psylliumia. Letuista ei tule yhtä kuohkeita kuin kananmunalla, mutta mielestäni oikein hyviä.
Hillon ja kermavaahdon kera nämä ovat ihania <3 Ja toinen erikoinen mutta hyvä lisuke oli sitruunatahnaa (lemon curd) ja mustikoita.
Voit kokeilla reseptiä ilman mitään sulkeissa olevia aineksia, tai osalla niistä. Maun mukaan. :)
Tämä on maidoton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton & pähkinätön.
Gluteiinittomat amerikkalaistyyliset pannukakut
2,5dl jauhoja (tattarijauhoja, tai muu mieluisa gluteiiniton jauho)
1 muna (tai vegaaniversioon 1tl psylliumia & 0,7dl vettä)
2dl vettä/siemenmaitoa/maitoa/etc (tai sen verran, että saat oikean koostumuksen*)
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
(1/4 dl kookossokeria, valinnainen)
(1/2 tl ruususuolaa, valinnainen)
1rkl kookosöljyä/muu öljy
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Ensin kuivat, lisää sitten muut. Jos käytät psylliumia, anna valmiin taikinan turvota n. 10min.
*taikinan tulee olla paksua, niin että voit helposti sekoittaa sitä lusikalla. Jos taikinastasi tuli liian juoksevaa, anna sen seistä 30min ja se paksuuntuu.
ENGLISH
Got this recipe from my partneräs sister. Her original recipe had no salt or sweetener. Someone I made these to complained about them not being sweet, so we added coconut sugar (&salt) for those who want the extra sweetness. When eating them you really don't notice the lack of sugar though. They can be a bit dry it eaten with maple syrup though, so next time we will try adding some oil/butter into the mix. We've also added some soda bicarb to improve the fluffiness after adding oil etc. I also made a vegan version by substituting the egg with psyllium. Not as fluffy but still pretty good!
With jam & whipped cream these are lovely! <3 And another interesting topping was lemon curd and blueberries..
You can try it without any of the ingredients in the brackets, or by using everything or some. Up to you. :)
The dish is dairy free, glutein free, sugar free, soy free & nut free.
Glutein-free American style pancakes
2,5dl (1cup) flour (buckwheat flour, or other glutein free flour)
1 egg (or vegan sub 1teasp psyllium & 0,7dl water)
2dl (2/3cup) water/seed milk/milk/etc (or enough to get desired consistency*)
2 tsp baking powder
1 tsp soda bicarb
(1/4 dl coconut sugar, optional)
(1/2 teasp himalayan salt, optional)
1 tbsp coconut oil, optional
Mix all ingredients together (first the flour, baking powder and sugar&salt if using them. Then the rest.). If using psyllium, let the dough thicken for 10minutes prior frying.
*dough needs to be thick, not runny, but you need to be able to stir it with a spoon easily. If too runny, let it sit for 30min and it will thicken.
Hillon ja kermavaahdon kera nämä ovat ihania <3 Ja toinen erikoinen mutta hyvä lisuke oli sitruunatahnaa (lemon curd) ja mustikoita.
Voit kokeilla reseptiä ilman mitään sulkeissa olevia aineksia, tai osalla niistä. Maun mukaan. :)
Tämä on maidoton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton & pähkinätön.
Gluteiinittomat amerikkalaistyyliset pannukakut
2,5dl jauhoja (tattarijauhoja, tai muu mieluisa gluteiiniton jauho)
1 muna (tai vegaaniversioon 1tl psylliumia & 0,7dl vettä)
2dl vettä/siemenmaitoa/maitoa/etc (tai sen verran, että saat oikean koostumuksen*)
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
(1/4 dl kookossokeria, valinnainen)
(1/2 tl ruususuolaa, valinnainen)
1rkl kookosöljyä/muu öljy
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Ensin kuivat, lisää sitten muut. Jos käytät psylliumia, anna valmiin taikinan turvota n. 10min.
*taikinan tulee olla paksua, niin että voit helposti sekoittaa sitä lusikalla. Jos taikinastasi tuli liian juoksevaa, anna sen seistä 30min ja se paksuuntuu.
ENGLISH
Got this recipe from my partneräs sister. Her original recipe had no salt or sweetener. Someone I made these to complained about them not being sweet, so we added coconut sugar (&salt) for those who want the extra sweetness. When eating them you really don't notice the lack of sugar though. They can be a bit dry it eaten with maple syrup though, so next time we will try adding some oil/butter into the mix. We've also added some soda bicarb to improve the fluffiness after adding oil etc. I also made a vegan version by substituting the egg with psyllium. Not as fluffy but still pretty good!
With jam & whipped cream these are lovely! <3 And another interesting topping was lemon curd and blueberries..
You can try it without any of the ingredients in the brackets, or by using everything or some. Up to you. :)
The dish is dairy free, glutein free, sugar free, soy free & nut free.
Glutein-free American style pancakes
2,5dl (1cup) flour (buckwheat flour, or other glutein free flour)
1 egg (or vegan sub 1teasp psyllium & 0,7dl water)
2dl (2/3cup) water/seed milk/milk/etc (or enough to get desired consistency*)
2 tsp baking powder
1 tsp soda bicarb
(1/4 dl coconut sugar, optional)
(1/2 teasp himalayan salt, optional)
1 tbsp coconut oil, optional
Mix all ingredients together (first the flour, baking powder and sugar&salt if using them. Then the rest.). If using psyllium, let the dough thicken for 10minutes prior frying.
*dough needs to be thick, not runny, but you need to be able to stir it with a spoon easily. If too runny, let it sit for 30min and it will thicken.
Hummus
Maukkain hummus syntyy kun käytät laadukkaita ja mahdollisimman puhtaita raaka-aineita. Minä käytän itse tekemääni raaka-tahinia, sitruunamehu on puristettu tuoreeltaan ja kik herneet on itse keitetty (vs. säilyke kik herneet!).
Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.
Hummus
3dl kik herneitä, mielellään itse keitettyjä
3rkl sitruunamehua, tuoreeltaan puristettua
3rkl oliiviöljyä, luomu kylmäpuristettu
1-1,5 rkl tahinia
n. 2tl juustokuminaa
1tl cayenneä
1-2tl himalajan suolaa
2-4 valkosipulin kynttä (riippuen koosta ja mausta)
Laita kaikki ainekset blenderiin ja blendaa massaksi. Maista ja lisää mausteita/öljyä/tms. tarvittaessa. Hummus voisi olla paljon öljyisämpääkin kuin tämä. Maun mukaan.
Minä tein tämän vitamixilla niin että laitoin ensin kik herneet, valkosipulin ja mausteet. Alhaisella nopeudella surruttelin kunnes olivat muussia. Sekoitin ja lisäsin nesteet. Blendasin sileäksi suht hiljaisella nopeudella.
ENGLISH
In my hummus I normally use very fresh and pure ingredients - which is probably why it tastes so nice ;) I make the tahini myself and it's raw. The chic peas are boiled (vs. canned ones) and lemon freshly squeezed.
The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan.
Hummus
3dl chic peas
3tbsp lemon juice, freshly squeezed
3 tbsp olive oil, cold pressed & organic
1-1,5 tbsp tahini
2 teasp ground cumin
1 teasp ground cayenne pepper
1-2 teasp himalaya salt
2-4 cloves garlic (depending on size & how much you like garlic)
Place all the ingredients in a blender and blend to a smooth or semi smooth paste. Taste and add spices/oil/etc if needed. The hummus could be somewhat oilier than this, but it's all up to individual taste.
I made this with the vitamix on a low speed. First I put the chic peas, garlic and spices. Once the chic peas were broken down I added the liquid and blended it into a fine paste.
Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.
Hummus
3dl kik herneitä, mielellään itse keitettyjä
3rkl sitruunamehua, tuoreeltaan puristettua
3rkl oliiviöljyä, luomu kylmäpuristettu
1-1,5 rkl tahinia
n. 2tl juustokuminaa
1tl cayenneä
1-2tl himalajan suolaa
2-4 valkosipulin kynttä (riippuen koosta ja mausta)
Laita kaikki ainekset blenderiin ja blendaa massaksi. Maista ja lisää mausteita/öljyä/tms. tarvittaessa. Hummus voisi olla paljon öljyisämpääkin kuin tämä. Maun mukaan.
Minä tein tämän vitamixilla niin että laitoin ensin kik herneet, valkosipulin ja mausteet. Alhaisella nopeudella surruttelin kunnes olivat muussia. Sekoitin ja lisäsin nesteet. Blendasin sileäksi suht hiljaisella nopeudella.
ENGLISH
In my hummus I normally use very fresh and pure ingredients - which is probably why it tastes so nice ;) I make the tahini myself and it's raw. The chic peas are boiled (vs. canned ones) and lemon freshly squeezed.
The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan.
Hummus
3dl chic peas
3tbsp lemon juice, freshly squeezed
3 tbsp olive oil, cold pressed & organic
1-1,5 tbsp tahini
2 teasp ground cumin
1 teasp ground cayenne pepper
1-2 teasp himalaya salt
2-4 cloves garlic (depending on size & how much you like garlic)
Place all the ingredients in a blender and blend to a smooth or semi smooth paste. Taste and add spices/oil/etc if needed. The hummus could be somewhat oilier than this, but it's all up to individual taste.
I made this with the vitamix on a low speed. First I put the chic peas, garlic and spices. Once the chic peas were broken down I added the liquid and blended it into a fine paste.
maanantai 8. kesäkuuta 2015
Raaka tahini / Raw tahini
Minä teen raaka tahinia näin. Määrät vaihtelevat joka kerta hieman, kuin myös se kuinka hienoa tahini on (näkyykö siemeniä yhtään, vai onko se vain tahnaa).
Tähän reseptiin kirjasin summittaiset määrät - en mitannut esim. öljyä ollenkaan.
Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.
Raaka tahini
(vajaa hillopurkillinen)
170g (vajaa 2dl) kuorellisia paahtamattomia seesaminsiemeniä
1-4rkl seesam öljyä (kylmäpuristettu)
0,5-1tl himalajan suolaa
Laita seesaminsiemenet ja suola blenderiin. Blendaa niitä hetki, kunnes siemenet ovat hajonneet. Lisää öljyä vähän kerrallaan blendaten välillä, kunnes seos on tahnamainen. Säilytä tahini lasipurkissa. Jos öljy erottuu tahnasta, sitä alkaa olla liikaa. Laita ensi kerralla vähemmän.
Tahinia käytetään monissa raakaruoissa esim. kastikkeissa, kakuissa, dipeissä jne.
Tämän lisäksi tahini on tärkä osa hummusta.
ENGLISH
Here is how I make raw tahini. The consistency can be different each time - sometimes it's a very fine paste, sometimes I leave the nuts more visible.
This recipe is very approximate - I did not measure the oil at all when I made this batch.
The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan.
Raw tahini
(amount: small jam jar)
170g sesame seeds (unpeeled & untoasted)
1-4 tbsp sesame oil (cold pressed)
0,5-1 teasp himalayan salt
Place the sesame seeds and salt in a blender. Blend until seeds have broken down. Add the oil bit by bit into the mix, blending it in. You have enough oil in once it's a thick paste. Store in a glass jar.
If the oil clearly separates from the paste, you have put too much oil in. It's ok, next time put a bit less.
Tahini is used in many raw food recipes in sauces, dips, cakes etc
It is also an important part of hummus.
Tähän reseptiin kirjasin summittaiset määrät - en mitannut esim. öljyä ollenkaan.
Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.
Raaka tahini
(vajaa hillopurkillinen)
170g (vajaa 2dl) kuorellisia paahtamattomia seesaminsiemeniä
1-4rkl seesam öljyä (kylmäpuristettu)
0,5-1tl himalajan suolaa
Laita seesaminsiemenet ja suola blenderiin. Blendaa niitä hetki, kunnes siemenet ovat hajonneet. Lisää öljyä vähän kerrallaan blendaten välillä, kunnes seos on tahnamainen. Säilytä tahini lasipurkissa. Jos öljy erottuu tahnasta, sitä alkaa olla liikaa. Laita ensi kerralla vähemmän.
Tahinia käytetään monissa raakaruoissa esim. kastikkeissa, kakuissa, dipeissä jne.
Tämän lisäksi tahini on tärkä osa hummusta.
ENGLISH
Here is how I make raw tahini. The consistency can be different each time - sometimes it's a very fine paste, sometimes I leave the nuts more visible.
This recipe is very approximate - I did not measure the oil at all when I made this batch.
The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan.
Raw tahini
(amount: small jam jar)
170g sesame seeds (unpeeled & untoasted)
1-4 tbsp sesame oil (cold pressed)
0,5-1 teasp himalayan salt
Place the sesame seeds and salt in a blender. Blend until seeds have broken down. Add the oil bit by bit into the mix, blending it in. You have enough oil in once it's a thick paste. Store in a glass jar.
If the oil clearly separates from the paste, you have put too much oil in. It's ok, next time put a bit less.
Tahini is used in many raw food recipes in sauces, dips, cakes etc
It is also an important part of hummus.