Navi1 ylempi

Navi2 alempi

perjantai 18. huhtikuuta 2014

Siemen-näkkileipä TAI leipä / Seeded crisp bread OR bread

(For the English bit scroll down to ENGLISH )

Tarjoiluehdotus / Serving suggestion
Olen etsinyt ja etsinyt minulle sopivaa siemennäkkäriä. Olen kokeillut sellaisia johon tulee kananmunaa. Ensimmaiseen tuli 3, ja se maistui todella oudolta. Kummityttö kommentoi että ihan kuin koiran ruokaa. Jepjep. Muokkailin reseptiä ja kokeilin sitä yhdellä ja kahdella kananmunalla, sekä ihan ilman. Osa oli ok, mutta ei silti hyviä...lopulta löysin munattomia ja maidottomia reseptejä, joita yhdistellen ja omia muokkauksia tehden olen päätynyt tällaiseen reseptiin. Tästä voi myös halutessaan tehdä siemenleivän!

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön (jos haluaa) & vegaaninen.

Siemennäkkileipä / Seeded crisp bread
Siemen-näkkileipä (tai leipä)
(uunipellillinen näkkäriä, helppo tehdä)

3dl erilaisia siemeniä tai pähkinöitä (tee oma sekoitus, esim. auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä, psylliumsiemeniä, manteleita,...)
2 dl hiutaleita (esim. gluteiinittomia kaurahiutaleita, quinoa hiutaleita jne.-puurohiutaleita)
1dl jauhoja (esim. kookosjauhoja, tattarijauhoja, riisijauhoja)
2 tl suolaa
3 dl vettä
(siemeniä koristeluun)

Leipään lisäksi (jos haluaa, toimii ilmankin)
2-2,5rkl psylliumjauhetta
1rkl hunajaa/vegaani siirappia
2-3rkl sulatettua kookosöljyä/muu öljy/voita

Itse tykkään laittaa siemenet blenderiin hetkeksi, jotta niistä tulee murskaa. Osa siemenistä/pähkinöistä, kuten pellavansiemenet, tulisi kuitenkin laittaa kokonaisina taikinaan.
Sekoita sitten kaikki ainekset kulhossa, lisäten vesi viimeisenä.

Näkkäri: Levitä uunipellille mahdollisimman tasaisesti ja ohueksi. Käytä apuna kumista lastaa. Jos haluat koristella näkkärisi, ripottele siemeniä taikinan päälle tässä vaiheessa. Leikkaa mieluisan kokoisiksi paloiksi ennen kuin laitat uuniin.
Paista uunissa 175C noin 40min (katso ettei pala).
(Jos ovat vielä kosteita tai taipuisia paiston jälkeen, niin taikinaa on ollut liian paksulti, käännä leikatut viipaleet ympäri ja laita takaisin lämpimään uuniin joka on jo pois päältä. Voi antaa olla vaikka aamuun asti.)
Siemenleipä / Seeded bread

Leipä: Vuoraa leipävuoka tai pieni kakkuvuoka leivinpaperilla. Täytä taikinalla (mielellään max 4-5cm paksu kerros).
Paista uunissa 175C noin 30min. Ota sitten ulos, kaada uuniritilälle ja laita takaisin uuniin 15-20min ajaksi.

Jos teet molemmat samaan aikaan, näkkäri kypsyy hyvin alempana esim. keskitasossa ja leipä ylätasossa.


Kommentit: Tämä on ollut tähän mennessä mielestäni paras mastamaton siemennäkkileipä.Voi helposti muunnella makua eri siemenillä ym. Itse en pidä kurpitsansiementen mausta kypsennettynä.
Verrattuna leipään tai tavalliseen näkkäriin tämä täyttää ihanasti. Hyvä välipala. Pitää nälän paljon paremmin loitolla kuin tavallinen leipä.
Leipää kokeiltuani ihastuin siihen täysin. Helpompi tehdä kuin näkkäri, kun ei tarvitse levittää pellille. ;)

Siemenleipä / Seeded bread

Taikina / Dough

Raaka taikina levitettynä pellille / Uncooked dough spread onto an oven tray



Kypsennetty taikinalevy, joka oli leikattu ennen paistoa / Cooked sheet of dough that had been cut prior baking


ENGLISH

I have tried to find a good seeded crisp bread for long. I have tried many recipes. Ones with 3 eggs tasted a bit funny.. as my niece said "tastes like dog food!" Well, they were ok with dips or toppings, but I like to be able to eat it plain as well. Tried the recipes with 2, 1 and no eggs and all were a bit meh. After many trials and finding egg free and dairy free recipes as well, I made my own recipe that looks like this. You can also use this recipe to make a seeded bread!

The dish is dairy free, egg free, glutein free, soy free, nut free (if desired), sugar free & vegan.

Seeded crisp bread (or bread)
(one oven tray of crisp bread, easy to make)

3dl seeds and nuts (make your own mix, for example sunflower seeds, sesame seeds, flax seeds, psyllium seeds, almonds..)
2dl flakes (for example glutein free oat flakes, quinoa flakes, etc. - porridge ones)
1dl flour (for example coconut flour, buckwheat flour, rice flour...)
2 teasp salt
3dl water
(seeds for decoration)

For the bread add these (if desired, works without as well)
2-2,5 tbsp ground psyllium
1 tbsp honey/vegan suryp
2-3 tbsp melted coconut oil/other oil/butter

I like processing the seeds a bit in a blender to get a mince. Some nuts/seeds, such as flax seeds, should be put in the dough whole.
Mix all ingredients in a bowl, adding the water into it last.

Crisp bread: Spread the dough onto an oven tray (covered in baking paper) as flat and even as possible, use a spatula. If you wish to decorate your crisp bread, sprinkle some seeds on top at this point. Cut into desired shapes before putting in oven.

Cook in 175C for about 40min (check it doesn't burn).
(If they are still moist and bendy when they come out, the dough hasn't been spread thinly enough.You can flip them over and put them back into the warm oven that has been turned off. Leave them in until the morning if you want.)

Leipä vuoassa / Bread in a tin
Bread: Use a bread tin or a small cake tin. Put some baking paper in it. Put all dough in the tray, preferably into a max 4-5cm thick layer.
Cook in 175C for about 30min. Then take out, tip over onto the grill bit, and cook for another 15-20min.

If you are making both the crisp bread and bread at the same time, the crisp bread cooks nicely in the center of the oven while the bread is at the top on top of the grill bit.


Comments: This is definitely the best plain seeded crisp bread recipe I have tried so far. You can adjust the flavour with different seeds etc. Personally I prefer not using pumpkin seeds as they taste a bit weird when cooked.
This is a great snack and definitely more filling than bread or regular crisp bread! Bread never seems to keep my hunger away, but this does.
Once I tried the bread I really fell in love with it. Easier to make too as you don't have to spread it onto the tray. ;)


torstai 17. huhtikuuta 2014

Quinoa "pizzavuoka" / Quinoa "pizza casserole"

Tässä on resepti quinoavuokaan, joka maistuu pizzaiselta! Olen tehnyt tästä niin monta variaatiota - vuokaan on helppo laittaa mieleisensä täytteet, kunhan peruselementit ovat mukana. 

Katso myös maidoton/vegaaninen versio tästä: Vegaaninen quinoa "pizzavuoka"


Quinoa-"pizzavuoka"
(iso uunivuoka/lasagnevuoka, helppo ja suht nopea tehdä.. ruokkii 5 aikuista?)

4,5dl quinoaa (kuivaa) (eli 350g pss)
1,5dl punaisia linssejä (kuivana, tai quinoaa, jos et halua käyttää linssejä)
2 osaa pizzakastiketta (tai iso purkillinen valitsemaasi kaupan pastakastiketta)
1-2 mozzarellapalloa (á 125g) (maidottomaan versioon käytä maidotonta juustoa tai tofua)
2-3cm parmesania raastettuna (maidottomaan versioon jauhettuja kurpitsansiemeniä/jätä pois)
(100-400g juustoraastetta)

Tämän lisäksi vihanneksia ym. maun mukaan, esim.
1 iso sipuli (tai pieni kevätsipulinippu)
3-5 isoa sientä
3 valkosipulin kynttä
3 keskikokoista tomaattia
2,5dl pinaattia (n. 50g)

Keitä quinoa ja linssit quinoapakkauksen ohjeen mukaan. Jos tuntuu että ne eivät ole kypsiä ja vesi on lähes haihtunut, lisää vettä 0,5-1dl kerrallaan kunnes kypsää. Quinoa on kypsää kun se muuttuu vähän "läpinäkyväksi".
Sillä aikaa kun quinoa ja linssit kypsyy pilko sipuli hyvin hienoksi, sienet ja tomaatti paloiksi, ja murskaa valkosipuli.

Kun quinoa (ja linssit) ovat kypsiä ja vesi imeytynyt, laita ne uunivuokaan. Lisää pastakastike ja valkosipuli hyvin sekoittaen ja sitten pilkotut vihannekset ja juustot. Sekoita hyvin. Ripottele halutessasi juustoraastetta päälle.

Paista 200C n. 20min.




ENGLISH


Here is a quinoa dish that is supposed to taste a bit like pizza :) You can make lots of different versions of this, just like with a pizza, as long as the base is the same. 

If you want a dairy free version of this, check out this link: Vegan quinoa "pizza-casserole"


Quinoa "pizza casserole"
(makes a large oven tray/lasagne tray, easy to make and quite fast. Feeds about 5 adults?)

4,5dl (dry) quinoa (about 350g / less than 2C)
1,5dl (heaped 1/2C) red split lentils (measure dry)
2 portions pizza sauce (or a large jar of shop pasta sauce of choice)
1-2 mozzarella blobs (á 125g) (or for the dairy free version use dairy-free cheese or tofu)
2-3cm grated parmesan cheese (dairy free substitute ground pumpkin seed, or just leave out)
(100-400g grated cheese)

Then some veggies etc. according to taste, for example:
1 big onion (or small spring onion bunch)
3-5 big mushrooms
3 cloves garlic
3 medium tomatoes
2,5dl (1C) fresh spinach (about 50g)

Cook the quinoa and lentils according to the quinoa pack instructions. If it feels like the water absorbs before the quinoa is cooked, just add 0,5-1dl at a time and stir, until it is cooked. Quinoa will look slightly transparent when cooked.

While the quinoa (and lentils) are cooking chop up the onion very finely, chop the mushrooms and tomato into pieces and mince the garlic.

Once the quinoa is done, put it into a large oven tray. Add the pizza sauce and garlic and mix well. Then add the chopped vegetables and cheeses and mix again. Coat with some cheese grate if desired.

Cook in 200C for about 20min.

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Liotus / Soaking


Nyt on likoamassa muutama juttu:

- seesaminsiemeniä (raakatahinin tekoon)
- alfa alfan siemeniä idätykseen
- tattaria huomisaamun smoothiehen
- parsakaalin siemeniä idätykseen
- mung papuja idätykseen

** TULOSSA **

Kirjoittelen myöhemmin viestin miten tehdä raakatahinia. Kirjoitan myöskin viestin idättämisestä pian. Se on toooooodella helppoa! :)


Seesaminsiemenet, alfa alfa, tattari, parsakaalin siemenet, mung pavut / Sesame seeds, alfa alfa, buckwheat, broccoli seeds, mung beans


ENGLISH
 
Soaking a few things:

- sesame seeds (for making raw tahini)
- alfa alfa seeds for sprouting
- buckwheat for my smoothie tomorrow morning
- broccoli seeds for sprouting
- mung beans for sprouting


** COMING UP **

Will make a post of the tahini, as well as a post on sprouting. It is soooooooooo easy!!

perjantai 11. huhtikuuta 2014

Täytteitä pitsalle / Pizza toppings

Koska pitsapohjalle on nyt ohje blogissa, tässä joitakin ideoita maistuviksi täytteiksi :) Muista myös ihana kastike pohjaan. :)
En laita määriä täytteisiin, sillä jokaisella on oma mieltymyksensä. Tässä vain joitakin ehdotuksia minun mielestäni hyvistä makuyhdistelmistä.

Osa näistä on mm.
maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Avokadotäyte
avokadoa
punasipulia, vähän
(tomaattia)
(rucolaa - lisää aina vasta kun pitsa on paistettu, eli rucola ei käy uunissa!)
öljyä
(juustoraastetta, vain vähän, jos maitotuotteet ok)

Tomaatti-fetatäyte
tomaattisiivuja
kuutioitua/murskattua feta juustoa
punasipulia
(parmesan juustoa)
(rucolaa - lisää aina vasta kun pitsa on paistettu, eli rucola ei käy uunissa!)
juustoraastetta

Nicin kasvistäyte
kirsikkatomaatteja
kuutioitua/murskattua feta juustoa
tuoreita herkkusieniä viipaloituna
rucolaa (lisää aina vasta kun pitsa on paistettu, eli rucola ei käy uunissa!)
(parmesan raastetta)
juustoraastetta

Bataattitäyte
Joitakin suosikkejasi, kuten tomaatteja, sieniä jne.
raastettua bataattia
öljyä (ripottele öljyä etenkin bataatin päälle)


Kaikissa em. täytteissä on pohjalla perinteinen tomaattipyre tai tomaattimurska tms. Vaihtelun vuoksi voit kokeilla laittaa sen tilalle muussattua avokadoa. Jos valitsit avokadotäytteen, silloin ehkä parempi käyttää tomaattimurskaa alla. Tämä avokadososevinkki tuli mieheni hyvältä ystävältä Glenniltä v. 2011 :) Hän vinkkasi myös bataatista ja avokadon käytöstä pitsassa ylipäänsä. 

pitsa avokadotäytteellä / pizza with the avocado topping
Avokadotäyte / Avocado topping

pitsa tomaatti-feta täytteellä / a pizza with the tomato feta topping
Tomaatti-fetatäyte / Tomato feta topping

ENGLISH

Because there is now a recipe for a pizza base in this blog, here are some ideas for tasty toppings. Also remember the nice sauce for the base.
I am not putting any amounts as we all have different opinions about what tastes good etc. So here are a few combinations that I find nice.

Some of these are dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Avocado topping
avocado
red onion (just a bit)
(tomato)
(rocket - only add it once the pizza is cooked, rocket never goes into the oven!)
oil
(cheese grate, just a bit, if dairy is ok)

Tomato feta topping
Tomato slices
cubed/crumbled feta cheese
red onion
(parmesan juustoa)
(rocket - only add it once the pizza is cooked, rocket never goes into the oven!)
cheese grate

Nici's vegetarian topping
cherry tomatoes, halved
cubed/crumbled feta cheese
fresh mushrooms, sliced
(rocket - only add it once the pizza is cooked, rocket never goes into the oven!)
(grated parmesan)
cheese grate

Sweet potato topping
some of your favourites, such as tomato, mushrooms etc...
grated sweet potato
oil (sprinkle especially on the sweet potato)


All of these toppings use a tomato base (tomato pure, chopped tomatoes in a sauce, etc). But you could also try not using a tomato base, but mash avocado and spread that as a base (not if you are putting avocado as the topping though.. that would be going a bit crazy).
This tip for an avocado sauce was from my partner's very good friend Glenn in 2011. He also gave the idea for the grated sweet potato and even avocado on pizza full-stop!

Gluteiiniton vhh pitsapohja / Gluteinfree low carb pizza base

(for English scroll down to "ENGLISH" )

pitsa

Etsin reseptejä tavalliseen tapaani, ja silmäni osuivat tähän vhh ruokavalioon sopivalle pitsapohjalle. Koska se on myös gluteiiniton, otimme sen kokeiluun. Muokkasimme reseptiä hiukan, sillä kerma ym. tuntuu liian paljolta meille.

Tämä on gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön.

Gluteiiniton vhh pitsapohja
(pellillinen, nopea tehdä)

150g juustoraastetta
2 kananmunaa
0,75 dl siemenmaitoa/tms.
1,5 dl jauhoja (esim. kikhernejauhoja, tattarijauhoja, kookosjauhoja..)
suolaa

Sekoita kaikki muut ainekset sähkövatkaimella, paitsi juusto. Lisää juusto lopuksi. Levitä pellille niin isolle alueelle kuin pystyt, käytä apuna kumista lastaa. Pohja saa olla tosi ohut.
Paista pohjaa 15(-20)min 175C uunissa (riippuen kuinka kypsää tai rapeaa haluat). Lisää täytteet ja laita takaisin uuniin.

Täytteseen voit saada ideoita toisesta kirjoituksestani täältä.

Kommentit: Pitsa oli todella maistuvaa ja hyvin toimivaa. 15min paistolla pohja oli kypsä, mutta pehmeähkö. Esipaistaisin hieman pidempään, mutta monille varmaan hyvä noinkin. 
Virkistävää syödä viljaton pitsa!

koko pitsa
Arvaatko kumpi on minun ja kumpi mieheni puolisko??



ENGLISH

Here is our version of this recipe. The cream etc felt a bit too much for us so we changed it a bit.

The dish is glutein (& grain) free (flourless if chosen so), sugar free, soy free & nut free.
 

Glutein free low carb pizza base
(one oven tray, quick to make)

150g grated cheese
2 eggs
0,75 dl seed milk/dairy milk/etc
1,5 dl flour (for examle chic pea flour, buck wheat flour, coconut flour..)
salt

Mix all but the cheese in a bowl with a hand mixer. Add cheese grate. Spread onto an oven tray (which has baking paper on it). You might want to use a spatula. Spread it as wide as you can and don't worry about how thin it gets.

Cook for 15(-20)min in an 175C oven (depending on how cooked/crispy you want it). Take out, add toppings, put back into oven.

Need ideas for the topping? Click here.

Comments: It was very tasty and worked well. We cooked the base for 15min and it was cooked, yes, but slightly soft. I would cook it a bit longer, but many probably like it like this as well. 
It was refreshing eating a grain free pizza!

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Mausteinen juures- ja linssipata / Spicy Root and Lentil Casserole

(for the English bit.. scroll down to ENGLISH )

Mieheni löytämä resepti :) Alkuperäisessä reseptissä oli meille hiukan liikaa perunaa, joten vähensimme määrää jonkun verran ja mm. lisäsimme yhden porkkanan (joka oli huonohko idea, joten poistimme sen alla olevasta versiosta).



Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Mausteinen juures- ja linssipata
(2-3:lle, helppo mutta vie hetken tehdä - lähinnä vihannesten kuoriminen ja pilkkominen)

2 rkl öljyä (esim. rypsi-, rapsi-, seesam- jne.)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
500g perunoita (tai n. 6kpl keskikokoisia/pienehköjä pottuja)
4 porkkanaa (keskikokoisia)
2 palsternakkaa/palsternakan palaa (n. 250g)
2 rkl punaista currytahnaa
1l vettä (jossa 2 kasvisliemikuutiota)
100g punaisia linssejä

Kuori ja pilko perunat, palsternakka sekä porkkanat. Tee porkkanoista ja palsternakasta paksuja siivuja. Leikkaa peruna lohkoiksi.
Pilko sipuli. Lämmitä öljy isossa kattilassa ja kypsennä sipulia sekä murskattua valkosipulia kunnes ovat pehmenneet.
Lisää peruna, porkkana ja palsternakka kattilaan, kypsennä 6-7min välillä sekoittaen, kunnes vihannekset ovat hivenen kypsyneet.
Lisää currytahna sekä kasvisliemi. Lisää lämpöä kunnes seos kiehuu. Vähennä lämpöä hieman, lisää linssit ja peitä. Anna kypsyä 15-20 min kunnes linssit ja vihannekset ovat kypsiä ja kastike on hieman paksuuntunut.

Kommentit: Ihan hyvää oli, suomalaisen koulun käyneenä muistutti hieman kouluruokaa, sillä jäi kypsymään liian pitkäksi aikaa. Eli ole varovainen ettei vihannekset kypsy liikaa. Niiden olisi hyvä olla vielä vähän kiinteitä, meillä tulivat ihan pehmeiksi. Tehdään kyllä toistekin! Ehkä bataatin kera?


Ylikypsää / Overcooked


ENGLISH

A recipe my partner found :) The original recipe had a bit too much potatoes to our liking, so we decreased the amount and put an extra carrot in instead, along with some other minor changes. However it had a bit too much carrot then, so in the below version it has the original amount carrot in.


The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Spicy root and lentil casserole
(serves 2-3, easy but takes a while to make, mainly due to the peeling and chopping)

2 tbsp oil (rapeseed-, sunflowerseed, etc.)
1 onion
2 cloves garlic
500g potatoes (about 6 medium/smallish potatoes)
4 medium carrots
2 pieces of parsnip (about 250g)
2 tbsp red curry paste
1l water (with 2 stock cubes) = veggie stock
100g red lentils

Peel and chop the potatoes, parsnip and carrots. Make thick slices from the carrots and parsnip, and big chunks of the potato.
Chop the onion and fry it lightly in the oil with the garlic in a big pan/pot, until soft.
Add potato, carrots and parsnips. Cook for about 6-7min occasionally stirring, until the veggies are slightly cooked.
Add currypaste and veggie stock. Bring to a boil and decrease the temperature. Add lentils and cover. Let simmer for 15-20min until lentils and vegetables are cooked and the sauce has thickened.

Comments: It was good, but reminded me of Finnish school food. :D Only because our veggies were overcooked, so be careful not to cook them for too long. They should still be firm once cooked. We will definitely try this again sometime, maybe with some sweet potato!


lauantai 5. huhtikuuta 2014

Baba Ganosh


Mieheni tekee Baba Ganoshia tällä reseptillä.  Se on suht helppo tehdä, munakoison paahtaminen on se aikaavievin osa.

Huomaa että dippi olisi hyvä valmistaa 2-5 päivää ennen tarjoilua, jotta maku kehittyy riittävästi.

Kerran tarjoilimme tätä lounaalla yhdessä itse tehtyjen pita "sipsien", porkkana- ja kurkku tikkujen, hummuksen ja kikherne salaatin kera.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Baba Ganosh
(aika helppo, munakoison paahtaminen vie eniten aikaa)

3 keskikokoista munakoisoa
1dl tahinia
3rkl sitruunan mehua, tuoreeltaan puristettu
3 valkosipulin kynttä, kuorittu
1rkl oliiviöljyä
ripaus chilijauhetta (valinnainen)
1-2 rkl kuivattua korianterinlehteä (valinnainen)
jonkin verran isorakeista sekä hienoa suolaa (luonnollinen merisuola/himalajan suola)

Laita uuni lämpiämään 225-250C asteeseen (tai jos uunissasi on grilli, niin 200C pitäisi riittää).

Leikkaa munakoisot pitkittäissuunnassa puoliksi. Hiero isorakeista suolaa leikattuihin pintoihin. Laita munakoisot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, leikattu pinta paperia kohti. Tee haarukalla paljon reikiä munakoison kuoreen.

Paista munakoisoja uunissa kunnes kuori on suht rapeaa. Jos sinulla on grilliasetus uunissasi, on todennäköisesti helpompaa käyttää sitä (ja paisto sujuu nopeammin). Meidän uunissa, myös korkeammalla lämmöllä, tähän menee jonkin aikaa.

Kun munakoisot näyttävät grillatuilta ja haarukka uppoaa helposti niin ne ovat valmiit.

Laita koisot lautaselle ja peitä ne metalli-/lasikulholla ja anna jäähtyä (tämä auttaa kuoren irroittamisessa. Jotkut laittavat koisot muovipussiin, mutta me käytämme tätä tapaa sillä kuumuus irrottaa muovista kemikaaleja). Kun koisot ovat jäähtyneet, irroita niiden kuoret "lihasta".


Kun munakoisot ovat valmiit, laitat vain kaikki ainekset blenderiin ja blendaat sileäksi massaksi. Lisää mausteita ym. tarpeen mukaan, mutta muista - maku kehittyy jääkaapissa. Säilytä jääkaapissa ainakin 1-2päivää ennen kuin tarjoilet tätä.



ENGLISH

My partner made Baba Ganosh with this recipe. It's quite easy to make, the eggplant roasting is the most time consuming part.

Please notice you should make this 2-5 days before you want to eat it to allow the flavour to develop.

We once served this as a part of a lunch along with some pita bread chips, carrot- and cucumber sticks, hummus and the chickpea salad.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Baba Ganosh

3 medium eggplants
1dl (about 1/2 cup) tahini
3 tbsp lemon juice, freshly-squeezed
3 cloves garlic, peeled
1 tbsp olive oil, organic 
1-2 tbsp coriander leaf, dried. (optional)
pinch ground chilli or cayenne (optional)
some coarse salt as well as ground salt (natural sea salt/himalayan salt)
 
Heat the oven to 225-250C, or if you have a grill setting, 200C on that should be sufficient.

Cut the eggplants lengthways in halves. Rub cut surfaces with coarse salt. Place them onto an oven tray lined with baking paper, cut surface down. With a fork make plenty of holes into the eggplant skin.

Cook them in an oven until the skin is quite crispy looking. If you have a grill setting you should probably use that. This will most likely save you time. In our oven, with no grill and on the higher temperature, it takes a while.

Once they look chargrilled on the outside and a fork goes in easily the eggplants are cooked enough.

Place them on a plate and cover them with a glass or metal bowl and let them cool (makes it easier to separate the skin. Some people use a plastic bag, but we prefer this method as heat removes chemicals from plastic.). Once cooled, separate the eggplant skin from the flesh.

Once the eggplant is done, you just put all the ingredients in a blender and blend them into a smooth paste. Add seasoning if necessary (remember though - the flavours develop in the fridge. Store for at least 1-2 days prior serving.)



Linssisosekeitto / Purééd Lentil Soup

(scroll down to ENGLISH for that language :) )

Mieheni kokeiluja jälleen. Alkuperäisellä reseptillä tuli hieman liian vetistä, joten lisättiin linssejä. Tässä versio, jolla mieheni uskoo tulevan paras tulos.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Linssisosekeitto
(n. 3:lle pääruokana, 5-6:lle alkupalana. Tosi helppo ja nopea.)

1-2 sipulia, pilkottuna
1 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl punaista/vihreää/keltaista currytahnaa (Thai)
3 kasvisliemikuutiota
350-400g linssejä
1l vettä
(200ml kookosmaitoa)
salt
pepper

Paista sipulia oliiviöljyssä kunnes pehmenee. Lisää currytahna sekä kasvisliemikuutiot ja sekoita. Lisää linssit ja vesi. Keitä 20min tai kunnes linssit ovat pehmenneet. (Soseuta kookosmaidon kanssa. Lämmitä uudelleen jos tarve.) Lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan.

Kommentit: Oli todella hyvää, jopa meidän vajaa 2v. tykkäsi! Laitoimme n. 1rkl currytahnaa eikä ollut ollenkaan tulista. Ja niin helppo valmistaa!


ENGLISH

My partner tried another recipe. Here is the original one, which he changed a bit (as he felt the result was too watery). This recipe is the version my partner thinks would work best.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan. 

Purééd Lentil Soup
(serves 3 as a main, or 5-6 as a starter. Very quick and easy.)

1-2 onion, chopped
1 tbsp olive oil
1-2 tbsp Thai red/green/yellow curry paste
3 vegetable stock cubes
350-400g red lentils
1l water
(200ml coconut milk)
salt
pepper

Fry the onion in the olive oil until soft. Stir in the Thai curry paste and veggie stock cubes. Add red lentils and water. Simmer for 20 mins or until the lentils are tender. (Blend with coconut milk and reheat if needed.) Season with salt and pepper if needed.

Comments: The soup was delicious, even our almost 2-yearl old liked it. It wasn't hot either with about 1tbs of curry paste. Very easy to make too! 

Kikhernesalaatteja / Chickpea Salads



 (for the English part, scroll down until you see the word ENGLISH)

Tätä reseptiä voi muokata helposti oman maun mukaan. Joku syö tätä ilman yrttejä, toinen ilman fetaa. Myös ainesten määrää on helppo muokata omaan makuun sopivammaksi. 


Kikhernesalaatti, isompi annos
(isompi annos)

14-15dl kikherneitä (3 pakasterasiallista)
9 keskikokoista tomaattia
3 suippopaprikaa
3 keskikokoista punasipulia
3,5rkl basilikaa, kuivattu
1tl juustokuminaa
0,5tl mustapippurirouhetta
2-3tl suolaa

6,5rkl sitruunamehua
3rkl oliiviöljyä
(200g vegaanista fetaa, jos haluaa)


Kikhernesalaatti, alkuperäinen
(iso annos)

8-10dl kikherneitä
4-6 tomaattia
1-2 punasipulia
2 suippopaprikaa (ei tulinen), siemenkota poistettu
himalajan suolaa
pippuria
(+ 2tl juustokuminaa vaihtelun vuoksi?)

1-2 sitruunan mehu
2-4 rkl oliiviöljyä, luomu
ruukku tuoretta minttua
ruukku tuoretta basilikaa
150g+ fetaa (maidottomaan käytä vegaanista fetaa)



Ohje

Leikkaa punasipuli ja paprika ohuiksi siivuiksi, tomaatti vähän isommiksi paloiksi ja sekoita ne kulhossa. Lisää kikherneet ja sekoita. Mausta maun mukaan.

Jos mahdollista niin lisää sitruunan mehu, oliiviöljy, minttu ja basilika (paloittele pieneksi) vasta juuri ennen tarjoilua. Tarkista maku ja lisää loput sitruunasta ja mausteita jos tarve. Murenna feta salaatin päälle.

Sitruunamehun ja öljyn voi toki lisätä jo salaattia tehdessä. Jos haluat tehdä isomman satsin ja säilyttää salaattia jääkaapissa, se säilyy paremmin kun sitruunamehun ja öljyn lisää vasta juuri ennen syöntiä.





Kukkakaaliwingsien kera / With cauliflower wings
ENGLISH

You can quite easily alter this recipe to taste. As you can see my amounts are not exact and I do what I feel like each time. Some in our family like the salad without the herbs, some without feta, so we just make it in the way we each get what we like most, adding those ingredients just before serving.


Chickpea Salad 

8-10dl chickpeas
4-6 tomatoes
1-2  red onion
2 large red chilli (sweet, not hot), deseeded
himalayan salt
pepper
(+2teasp cumin for a change, sometimes?) 

1-2 lemons, juiced
2-4 tbsp olive oil, organic 
1 pot fresh mint, chopped
1 pot fresh basil, chopped
150g+ feta cheese, (if making dairy free: use vegan feta)


Slice the sweet chilli and onion, chop tomato. Mix together in a bowl. Add chic peas. Season to taste. 

If possible only add the lemon juice, olive oil, mint and basil just before serving. Check the taste and add the last bit of the lemon and spices if need be. Crumble the feta cheese over the salad last.  

Olive oil and lemon juice can be added a bit earlier, when mixing the salad, if desired. If you need to store the salad in the fridge for a long time or want to make a larger batch to eat later I find it keeps better when you add the liquids only once about to eat. Herbs can be chopped and stored in a separate container.

 

tiistai 1. huhtikuuta 2014

Raaka tortillat / Raw tortillas

(For the English version scroll down to the word ENGLISH)

Söin äitini kanssa raakatortilloja kerran. Meidän ruoassa kaikki muu paitsi tortillat olivat raakoja - käytimme tavallisia vehnätortilloja, ja raakavaihtoehtoina salaatinlehtiä. Savoijinkaali on myös hyvä vaihtoehto vehnätortillalle.

Resepti, jota käytin tämän aterian luomiseen, löytyy tästä. En tähän hätään muista miten tätä muokkasin, paria pikkujuttua lukuunottamatta. Kun teen sitä taas, niin editoin. Tässä suomennos reseptistä.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton & vegaaninen.

Taco"liha"

5dl saksanpähkinöitä (liotettuna 4-6h)
1rkl sipulia
2-3rkl chilijauhe
1tl juustokumina
1/2 tl oregano
1/2 tl suolaa 
ripaus cayenne pippuria

Laita liotetut saksanpähkinät tehosekoittimeen tms. jotta niistä tulee murua, mutta varo ettei niistä tule tahnaa. Lisää loput ainekset ja pulssita pari kertaa, kunnes ovat sekoittuneet. Siirrä omaan kulhoonsa.

Guacamole

2 pientä kypsää avokadoa
1,15dl tomaattia, kuutioituna
3 rkl punasipulia, kuutioituna
1 limen mehu
suolaa maun mukaan

Muussaa avokadot pienessä kulhossa. Lisää loput ainekset. Valmis seos on tasainen. Laita omaan kulhoonsa.

"Salsa" (Pico de Gallo)

2 suurta tomaattia, keskustat poistettu ja sitten kuutioitu 
1/2 keskikokoinen punasipuli, kuutioitu
1/2 dl korianteria, silputtu
1 rkl limen/sitruunan mehua
1 jalapeno, siemenet poistettu ja sitten paloiteltu
suolaa maun mukaan

Sekoita ainekset keskenään pienessä kulhossa.

Hapankerma

2,5dl cashew pähkinöitä (liotettuina 4-6h)
1,15dl vettä
2rkl sitruunamehua
1tl omenaviinietikkaa
1/2 tl suolaa

Laita cashewt sekä vesi tehosekoittimeen tms. ja blendaa kunnes seos on tasainen. Lisää loput ainekset ja blendaa kunnes ovat sekoittuneet hyvin.



Näitä oman maun mukaan yhdistellen ja omavalintaista wrappia käyttäen (vehnätortilla, salaatinlehti, savoijinkaali jne.) sekä mahdollisia omia lisukkeita laittaen (meillä taisi olla pilkottuja kurkkuja ja porkkanaraastetta ainakin)... herkullista tulee :) Olin yllättynyt kuinka paljon hapankerma muistuttaa sen todellista versiotaan. Mutta on paljon parempaa.



ENGLISH

We made raw tortillas once with my mother. Everything else was raw in our meal, apart from the tortillas. We used regular wheat tortillas. As an alternative to that we had lettuce leaves, but also savoy cababge could work.

The recipe can be found here. I made some changes into it, however, I cannot remember them all at present. Will edit this recipe once I make it again. Below is the recipe with some minor alterations of mine.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free & vegan. 

Taco "Meat"

2 cups walnuts, soaked 4-6 hours
1 tbsp onion
2-3 tbsp chili powder
1 tsp cumin
1/2 tsp oregano
1/2 tsp salt
pinch of cayenne 


Blend the walnuts in a food process until they break down into small crumbs. Do not over mix, they will quickly form a paste. Add remaining ingredients and pulse a few times until well blended. Place in it's serving bowl.

Guacamole

2 small, ripe avocados
1/2 cup tomato, diced
3 tbsp red onion, diced
Juice of 1/2 a lime
salt to taste

In a small bowl mash the 2 small avocados until fairly smooth. Add remaining ingredients and mix together. 

Salsa/Pico de Gallo

2 large tomatoes, seeded and diced
1/2 medium red onion, diced
1/4 cup of cilantro, minced
1 tbsp lemon or lime juice
1 jalapeno, seeded and minced
salt to taste
 
Mix together all ingredients in a small bowl. 


Sour Cream

1 cup cashews, soaked 4-6 hours
1/2 cup water
2 tbsp lemon juice
1 tsp apple cider vinegar
1/2 tsp salt


Blend the soaked cashews with the water in a food processor or powerful blender until very smooth. Add remaining ingredients and blend until well combined.


Use these and any other ingredients of your choice to create the perfect raw tortilla wrap! I think we used some diced cucumber and grated carrot in the filling. The sour cream was surprisingly authentic feeling, although I do prefer this raw version :)

Esittely / Introduction

(For the English bit, scroll down to the word ENGLISH )

Päätin perustaa ruokablogin! :) 

Tämä ei ole perinteinen ruokablogi, jossa olisi taiteellisia kuvia jne. Tämä on reseptipankki perheelleni, jotta löydämme tietyt reseptit myös reissussa. Osa resepteistä on netistä löydettyjä kokeiluja (usein hiukan muokattuina), osa omia luomuksia.

Pääosin resepteissä on näitä:
- kasvikset
- hedelmät
- marjat
- pähkinät, pavut, linssit ym.
- hunaja/korvaava
- kaura, riisi, tattari, quinoa jne.

Resepteissä ei ole:
- lihaa (/kalaa/kanaa)
- soijaa (paitsi joskus soijakastiketta, esim. tamaria/nama shoytä) 
- maissia (pääsääntöisesti)
- maitotuotteita (pääsääntöisesti, joissain on voita/juustoa)
- kananmunaa (99% tätä ei ole, pyrin uusimaan reseptit täysin vielä jotta tämä olisi 100% ei)
- prosessoitua sokeria (käytän kookossokeria / koivusokeria / vaahterasiirappia / taateleita / jne. sen sijaan)
- vehnää, ohraa, ruista

Ruokavalioni on muuttunut vuosien saatossa useita kertoja. Pääsääntöisesti reseptit ovat kuin yllä. Joissain resepteissä on yhä maitoa tms., sillä ne ovat vanhempia reseptejä. Tarkista kirjainkoodeista, missä resepteissä on sinulle sopimattomia aineksia. 

Kommentoi ja kysy, mikäli resepteistä löytyy jotakin epäselvää tai jos haluat ihan fiilistellä jotakin reseptiä kanssani :)

Nici


ENGLISH

So I decided to start a food blog! 

This is not a traditional food blog with fancy pics etc. This is a recipe bank for my family, so we can easily find the recipes we use, even when traveling. Some recipes are from the internet (often slightly altered), some are my own creations.

Mainly the recipes have..
- veggies
- fruit
- berries
- nuts, beans, lentils etc.
- honey/substitute
- oats, rice, buckwheat, quinoa... 

Recipes don't have..
- meat (inc. fish, chicken)
- soy (apart from soy sauce, for example tamari/nama shoy) 
- corn (mainly)
- dairy (mainly. Some have butter/cheese)
- egg (99%, I am going to update this to be 100% no at some point)
- processed sugar (I use birch sugar, coconut sugar, maple suryp, dates etc. instead)
- wheat, barley, rye

My diet has changed a lot throughout my life. Mostly recipes are as above. Some recipes still have dairy etc. as they are older ones. So check and use the letter codes to find out what suits you.

Please comment and ask if anything is out of order, or if you just want to let me know how you liked a recipe, I would love to hear from you :)

Nici