![]() |
Tarjoiluehdotus / Serving suggestion |
Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön (jos haluaa) & vegaaninen.
![]() |
Siemennäkkileipä / Seeded crisp bread |
(uunipellillinen näkkäriä, helppo tehdä)
3dl erilaisia siemeniä tai pähkinöitä (tee oma sekoitus, esim. auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä, psylliumsiemeniä, manteleita,...)
2 dl hiutaleita (esim. gluteiinittomia kaurahiutaleita, quinoa hiutaleita jne.-puurohiutaleita)
1dl jauhoja (esim. kookosjauhoja, tattarijauhoja, riisijauhoja)
2 tl suolaa
3 dl vettä
(siemeniä koristeluun)
Leipään lisäksi (jos haluaa, toimii ilmankin)
2-2,5rkl psylliumjauhetta
1rkl hunajaa/vegaani siirappia
2-3rkl sulatettua kookosöljyä/muu öljy/voita
Itse tykkään laittaa siemenet blenderiin hetkeksi, jotta niistä tulee murskaa. Osa siemenistä/pähkinöistä, kuten pellavansiemenet, tulisi kuitenkin laittaa kokonaisina taikinaan.
Sekoita sitten kaikki ainekset kulhossa, lisäten vesi viimeisenä.
Näkkäri: Levitä uunipellille mahdollisimman tasaisesti ja ohueksi. Käytä apuna kumista lastaa. Jos haluat koristella näkkärisi, ripottele siemeniä taikinan päälle tässä vaiheessa. Leikkaa mieluisan kokoisiksi paloiksi ennen kuin laitat uuniin.
Paista uunissa 175C noin 40min (katso ettei pala).
(Jos ovat vielä kosteita tai taipuisia paiston jälkeen, niin taikinaa on ollut liian paksulti, käännä leikatut viipaleet ympäri ja laita takaisin lämpimään uuniin joka on jo pois päältä. Voi antaa olla vaikka aamuun asti.)
![]() |
Siemenleipä / Seeded bread |
Leipä: Vuoraa leipävuoka tai pieni kakkuvuoka leivinpaperilla. Täytä taikinalla (mielellään max 4-5cm paksu kerros).
Paista uunissa 175C noin 30min. Ota sitten ulos, kaada uuniritilälle ja laita takaisin uuniin 15-20min ajaksi.
Jos teet molemmat samaan aikaan, näkkäri kypsyy hyvin alempana esim. keskitasossa ja leipä ylätasossa.
Kommentit: Tämä on ollut tähän mennessä mielestäni paras mastamaton siemennäkkileipä.Voi helposti muunnella makua eri siemenillä ym. Itse en pidä kurpitsansiementen mausta kypsennettynä.
Verrattuna leipään tai tavalliseen näkkäriin tämä täyttää ihanasti. Hyvä välipala. Pitää nälän paljon paremmin loitolla kuin tavallinen leipä.
Leipää kokeiltuani ihastuin siihen täysin. Helpompi tehdä kuin näkkäri, kun ei tarvitse levittää pellille. ;)
![]() |
Siemenleipä / Seeded bread |
![]() |
Taikina / Dough |
![]() |
Raaka taikina levitettynä pellille / Uncooked dough spread onto an oven tray |
![]() |
Kypsennetty taikinalevy, joka oli leikattu ennen paistoa / Cooked sheet of dough that had been cut prior baking |
ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein free, soy free, nut free (if desired), sugar free & vegan.

(one oven tray of crisp bread, easy to make)
3dl seeds and nuts (make your own mix, for example sunflower seeds, sesame seeds, flax seeds, psyllium seeds, almonds..)
2dl flakes (for example glutein free oat flakes, quinoa flakes, etc. - porridge ones)
1dl flour (for example coconut flour, buckwheat flour, rice flour...)
2 teasp salt
3dl water
(seeds for decoration)
For the bread add these (if desired, works without as well)
2-2,5 tbsp ground psyllium
1 tbsp honey/vegan suryp
2-3 tbsp melted coconut oil/other oil/butter
I like processing the seeds a bit in a blender to get a mince. Some nuts/seeds, such as flax seeds, should be put in the dough whole.
Mix all ingredients in a bowl, adding the water into it last.
Crisp bread: Spread the dough onto an oven tray (covered in baking paper) as flat and even as possible, use a spatula. If you wish to decorate your crisp bread, sprinkle some seeds on top at this point. Cut into desired shapes before putting in oven.
Cook in 175C for about 40min (check it doesn't burn).
(If they are still moist and bendy when they come out, the dough hasn't been spread thinly enough.You can flip them over and put them back into the warm oven that has been turned off. Leave them in until the morning if you want.)
![]() |
Leipä vuoassa / Bread in a tin |
Cook in 175C for about 30min. Then take out, tip over onto the grill bit, and cook for another 15-20min.
If you are making both the crisp bread and bread at the same time, the crisp bread cooks nicely in the center of the oven while the bread is at the top on top of the grill bit.
Comments: This is definitely the best plain seeded crisp bread recipe I have tried so far. You can adjust the flavour with different seeds etc. Personally I prefer not using pumpkin seeds as they taste a bit weird when cooked.
This is a great snack and definitely more filling than bread or regular crisp bread! Bread never seems to keep my hunger away, but this does.
Once I tried the bread I really fell in love with it. Easier to make too as you don't have to spread it onto the tray. ;)