Navi1 ylempi

Navi2 alempi

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Vegaaninen paella / Vegan paella

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Vegaaninen paella
(3-4:lle)

5dl paella riisiä (tai risottoriisiä)
oliiviöljyä
2-3 valkosipulin kynttä
1 keskikokoinen tai iso sipuli (ruskea/puna-)
2 sellerinvartta
2 tomaattia
0,5g sahramia (noin 0,5tl?)
1 kasvisliemikuutio / 1rkl kasvisliemijauhe
8dl vettä
1tl paprikamaustetta
2 pienehköä porkkanaa
1 pieni punainen paprika
1 pieni keltainen paprika
200g pakasteherneitä
1,5dl oliiveja (kalamata/vihreitä/mustia maun mukaan)
(2,5dl vapaavalintaista vihannesta (esim. sieniä, vihreitä papuja), valinnainen)
suolaa
pippuria

Paloittele sipuli ja sellenvarret pieneksi, laita valkosipuli puristimeen odottamaan. Paloittele tomaatti. Kuumenna öljyä pannulla ja murskaa valkosipuli sinne. Kypsennä hetki ja lisää sipuli ja selleri. Kuullota kunnes ovat pehmenneet. Lisää tomaatit ja kypsennä hetki.

Laita 8dl vettä kiehumaan. Lisää sahrami sekä kasvisliemikuutio/jauhe ja sekoita hyvin. Kaada edellisten joukkoon. Lisää myös paprikamauste.

Huuhdo riisit ja lisää ne joukkoon. Keittele 10min. Jos käytät risottoriisiä, vältä liikaa sekoittamista ja vatkaamista, jotta riisi ei puuroudu. Sekoita sen verran, ettei riisi pala pohjaan ja että ainekset sekoittuvat hyvin.

Pilko porkkana ja paprika pieneksi ja lisää joukkoon.  Lisää herneet, sienet/vihreät pavut. Sekoita ja jatka kypsentämistä kunnes riisi on kypsää, herneet lämmenneet ja neste on imeytynyt riisiin. Jos tarve niin lisää hiukan vettä. Jos käytät risottoriisiä niin varo lisäämästä liikaa vettä.

Lopuksi lisää paloitellut oliivit ja sekoita. Tarvittaessa lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.




ENGLISH

The recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Vegan paella
(for 3-4)

5dl paella rice (or risotto rice)
oliive oil
2-3cloves garlic
1 medium to large onion (brown/red)
2 stalks celery
2 tomatoes
0,5g saffron (about 0,5teasp?)
1 veggie stock cube or 1tbsp veggie stock powder
8dl water
1tl ground paprika
2 smallish carrots
1 small red capsicum
1 small yellow capsicum
200g frozen peas
1,5dl olives (kalamata/green/black according to taste)
(2,5dl vegetables of choice (such as mushrooms or green beans), optional)
salt
pepper

Chop onion and celery stalks into small pieces and place garlic into a garlic press and set aside. Chop tomatoes. Heat some oil in a large pan/pot and press garlic into it. Cook for a moment and add onion and celery. Cook until softened and add tomatoes, continue cooking for another moment.

Put 8dl water to boil. Add saffron and veggie stock cube/powder. Mix well. pour into the pan/pot. Add paprika spice.

Rinse rice and add them into the mix. Boil for 10min. If using risotto rice, do not stir it too much otherwise it turns into porridge. Only stir enough to get the ingredients mixed and so it doesn't burn/stick to the bottom.

Chop the carrots and capsicums into small pieces and add them in. Add peas, and mushroom/beans if using. Mix and continue cooking until rice is cooked, peas have softened and liquid is absorbed. If you need to, you can add some water. When using risotto rice be careful in adding water - too much will make it like porridge.

When done, add chopped olives in and mix. Season with salt and pepper if necessary.


Vegaaniset pikku quichet (/"muffinsit") / Vegan mini quiches

Nämä ovat niiiiin hyviä. Meidän 4v. rakastaa näitä myös. Helppoja tehdä. Mutta parhaita tuoreena. Alkuperäinen resepti löytyy täältä. <3

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.




Vegaaniset pikku-quichet (/"muffinsit")
(12-16kpl)

Taikina
3 rkl oliiviöljyä
6,2dl kikhernejauhoja (gram jauhoja)
7,5dl vettä
2 tl merisuolaa/himalajansuolaa
0,5 tl mustapippuria

Täyte
4dl omavalintaista täytettä*
2-3 valkosipulinkynttä, murskattuna
Yrttejä ja mausteita maun mukaan**

*Käytin paloiteltuja aurinkokuivattuja tomaatteja, sekä pakaste/höyrytettyä pinaattia. Vaihtoehtoisesti voit käyttää haluamasi hieman kypsennettyjä paloiteltuja vihanneksia tai hyvin paloiteltuja/raastettuja raakoja vihanneksia (esim. grillattua paprikaa ja lehtikaalia).
**Käytin kuivattua ruohosipulia

1. Valmistele täytteen vihannekset. Laita uuni lämpiämään 250C. Öljyä muffinsivuoat.

2. Vispaa taikinan ainekset isossa kulhossa tasaiseksi. Lisää täyte ja sekoita.

3. Täytä muffinsivuoat. Paista 250C uunissa noin 12min. Avaa uunin ovi raolleen, jotta höyry poistuu. Paista vielä 10-15min kunnes kullanruskeita.

4. Ota pois uunista ja anna jäähtyä 15min. Poista muffinsivuoista. Maistuvat parhailta lämpöisinä, hyviä myös jäähtyneinä. Säilyvät jääkaapissa jokusen päivän, mutta eivät maistu niin hyviltä kuin tuoreina.

Voit myös tehdä tällä yhden tai kaksi isoa quichea, etenkin jos sinulla on quiche-vuoka.





ENGLISH

These are SO yummy! And our 4-year-old loves them too. Easy to make. But best while fresh. Original recipe is found here <3

The recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Vegan mini quiches
(makes about 12-16)

Batter
3 tbsp olive oil
6,2dl (2,5C) chickpea flour (gram flour)
7,5dl (3C) water
2 teasp fine sea salt
0,5 teasp black pepper

Filling
4dl (1,5C) filling of choice*
2-3 cloves garlic, minced
Herbs (fresh or dried) and spices of choice**

*I used chopped sundried tomatoes, frozen/steamed spinach. Alternatively you could use lightly cooked chopped vegetables or finely chopped/shredded raw veggies -for example roasted capsicum&kale.
**I used some dried chives

1. Prep filling ingredients. Preheat the oven to 250C. Grease muffin trays with oil.

2. Whisk batter ingredients in a large bowl until smooth and combined. Stir in filling

3. Fill muffin cups evenly. Bake for 12mins in an 250C oven. Crack door open to release steam. Close the door and bake for 10-15min until golden brown.

4. Remove from oven and let cool for 15min. Then you can remove quiches from the tray/muffin cups. Best served warm but yummy when cooled down. You can store them in the fridge, but they aren't as yummy then.

You can also use this to make a regular quiche, especially if you have a quiche tray. My tray is so shallow I got two out of this portion.





Voi myös tehdä pellillisen ja leikata paloiksi. / You can also make a big oven tray of this and cut into pieces.




Pizzakeksit / Pizza crackers/biscuits

Nämä ovat helppoja ja herkullisia naposteltavia :) Näistä voisi tehdä myös näkkäriä. Alkuperäinen resepti täältä.

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Pizzakeksit 
(vajaa pellillinen)

3 dl kikhernejauhoja 
1 1/4 dl vettä 
1 dl ravintohiivahiutaleita
1½ rkl oliiviöljyä 
1-2 rkl oreganoa 
1rkl kuivattua ruohosipulia
1-1,5rkl valkosipulijauhetta 
ripaus mustapippuria 
0,5 tl suolaa 0,5 tl leivinjauhetta

Sekoita ensin kuivat aineet hyvin ja lisää nesteet ja sekoita tasaiseksi. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille siten, että laitat muovikelmua ja kaulitset kelmun päältä levyksi. Poista kelmu ja leikkaa taikinaan viillot, jotta kypsänä on helppo taitella kekseiksi. Paista 175C uunissa noin 20min.


ENGLISH

These are easy and delicious snacks :) You could make this into crisp bread also. Original recipe can be found here.

The recipe is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Pizza crackers/biscuits 
(almost one oven tray)

3 dl chic pea flour
1 1/4 dl water
1 dl nutritional yeast flakes
1½ tbsp oliveoil
1-2 tbsp oregano
1tbsp dried chives, optional
1-1,5tbsp garlic powder
some black pepper
0,5 teasp salt 0,5 teasp baking powder

First mix the dry ingredients well and then add wet ingredients and mix until even. Spread onto an oven tray lined with baking paper: usel cling film on top and with a rolling pin spread into a thin layer. Remove cling film and make cuts so that once it is cooked you can crack it easily into biscuits. Cook in an 175C oven for approx 20min.

lauantai 11. maaliskuuta 2017

Bataattia linssikastikkeella / Sweet potato with lentil sauce

Nepalilainen linssikastike oli todella hyvää!
Alkuperäiseen reseptiin verrattuna muutimme bataatit isoiksi ja teimme tupla-annoksen kastiketta. Kastiketta jäi runsaasti yli, mutta perunat menivät vaikka oli vain kaksi nälkäistä aikuista syömässä. Tässä siis oma arvio noin kolmelle aikuiselle sopivasta annoksesta (1x kastike ja isot bataatit) :) Vähensimme myös chilin määrää ja jätimme pinaatin pois.

Nämä reseptit ovat aika lailla kaikki
maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Jos haluat tehdä tätä isommalle porukalle, niin klikkaa tästä päästäksesi versioon, jolla teet 10-14 annosta.


Bataatteja nepalilaisella linssikastikkeella (alkup. resepti hienoin kuvin täällä)
(3 henkilölle)

3 isoa bataattia
1 sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
1 rkl raastettua inkivääriä (tai 0,5rkl inkiväärijauhetta)
1 tl kurkumaa (tai 1rkl raastettua kurkumaa)
1,5 dl kuivia punaisia linssejä
2 dl vettä
450g tomaattimurskaa (tai 340g tomaattimurskaa/paseerattua tomaattia + 2 tomaattia paloiteltuna)
(100g pakastepinaattia, valinnainen)
0,5 tl kaardemummaa
1/4 - 1 tl chilijauhetta / chililastuja (1/4tl ei tee ruoasta yhtään tulista)
0,5 tl suolaa

Tarjoile esim. tuoreen korianterin ja mangochutneyn kanssa. Halutessasi myös (vege)jogurtin kera.

Bataatit
Kuumenna uuni 200C. Halkaise bataatit (tai tee niihin viilto). Halkaistut kypsyvät nopeammin. Voitele oliiviöljyllä ja ripottele suolaa ja pippuria päälle. Pistele bataatteihin haarukalla reikiä. Paista 200C uunissa 40-60min.

Linssikastike
1. Suikaloi sipuli ohuiksi 1/2 tai 1/4 renkaiksi. Laita valkosipuli puristimeen ja murskaa se. Raasta inkivääri ja kurkuma.
2. Kuumenna pannussa öljyä ja lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota 5min. Lisää kurkuma, vesi, linssit ja tomaattimurska/tomaatit. Keitä hetki.
3. Lisää loput aineet ja kypsennä 15min tai kunnes linssit ovat kypsiä.



ENGLISH

The recipe is
dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

This was super yum!
We altered the original recipe a bit - we used 3 large sweet potatoes instead of 3 small ones and doubled the sauce. We were left with plenty of sauce but all potatoes were eaten by two hungry adults. So this recipe is sauce x1 with large sweet potatoes, should be enough for 3 regular hungry adults. We also cut down on the chili.

If you need to make a large batch, click here to find a version that makes 10-14 portions.


Sweet potato with a Nepalese lentil sauce (original recipe with lovely photos can be found here)

3 large sweet potatoes
1 onion
1 large clove garlic
1 tbsp grated ginger (or 0,5 tbsp ground ginger)
1 teasp ground turmeric (or 1tbsp grated fresh turmeric)
1,5 dl dry red lentils
2 dl water
450g chopped tomatoes (or 340g chopped tomatoes/tomato sauce + 2 chopped fresh tomatoes)
(100g frozen spinach, optional)
0,5 teasp cardamom
1/4 - 1 teasp ground chili or chili flakes (1/4teasp doesn't feel hot at all)
0,5 teasp salt

Serve with for example fresh coriander, mango chutney and if desired (vegan) yoghurt.


Sweet potatoes
Heat oven to 200C. Split the sweet potatoes (or make a cut in them). Split ones will cook faster. Fork them all over. Cook in a 200C oven for 40-60min

Lentil sauce
1. Slice onion into thin half or 1/4 rings. Place garlic into a garlic press ready to be squeezed. Grate ginger and turmeric.
2. Heat some oil in a pan and add onion, garlic and ginger. Lightly fry for 5min. Add turmeric, water, lentils and chopped tomato/which ever you are using. Boil for a moment.
3. Add the remaining ingredients and cook for another 15min or until lentils are done.