Navi1 ylempi

Navi2 alempi

sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Quinoa tabbouleh


Tein tabboulehia aineksilla jota kaapissa oli (ja ilman vehnää). Tavallisesti ei tule esim. sipulia, vaan ruohosipulia. Voi myös laittaa ruukun minttua, jotkut laittavat kurkkua jne.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Quinoa tabbouleh

2,5dl quinoaa
2,5-5dl silputtua persiljaa (n. 30-60g)
1,5-2dl silputtua kevätsipulia, tai(/ja) 1 pieni punasipuli
(1-2 ruukkua minttua silputtuna, valinnainen
4 tomaattia, pilkottuna
2 sitruunan mehu
2rkl oliiviöljyä
1-1,5tl himalajan suolaa
1/2-1 tl pippuria/pippurisekoitusta

Keitä quinoaa 5dl:ssä vettä. Kun lähes kaikki vesi on haihtunut, laita levy pois. Sekoita quinoaa vielä veden haihduttua, siitä tulee kuohkeampaa. Anna jäähtyä.
Lisää muut ainekset ja sekoita. Tarjoile tai laita jääkaappiin. Maustuu enemmän kun antaa olla jääkaapissa jonkun aikaa.

Kommentit: Tätä voi tosiaan muokkailla aika lailla maun mukaan lisäten tuoreita vihanneksia kuten kurkkua (poista keskusta jos et tarjoile heti), jotkut laittavat rusinoita, jne.



ENGLISH

Here is my version of quinoa tabbouleh - with whatever I had in the fridge! And of course without wheat :) I didn't have spring onion, so I added some red onion. Also I put lots of parsley compared to recipes I found online... that's how I like it!

The dish is dairy free, egg free, glutein free, sugar free, soy free, nut free & vegan.

Quinoa tabbouleh

2,5dl quinoa
2,5-5dl chopped parsley (30-60g)
1,5-2dl chopped spring onion or(/and) 1 small red onion
(1-2 pots mint, chopped. Optional)
4 tomatoes, chopped
juice of 2 lemons
2tbs olive oil
1-1,5tea sp himalaya salt
1/2-1 tea sp pepper/pepper mix

Cood the quinoa in 5dl water. When almost all the water is gone, turn the stove off. Stir it a few times after all water has absorbed completely. This makes the quinoa a bit fluffier. Let it cool down.
Add other ingredients and mix well. Serve or store in fridge. Flavours develop after being in the fridge for a few hours/a day.

Comments: you can alter this easily by adding cucumber (remove the center), raisins, etc. But it's delicious as it is.

Pinaatti ja kikherneet / Spinach and chic peas

Todella helppo, nopea ja maukas ruoka joko pääruoaksi tai lisukkeeksi.

Maidoton, gluteiiniton, munaton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön. Vegaaninen.

Pinaatti-kikherneet
(1-2 annosta pääruokana)

5dl kypsiä kikherneitä
n. 200g pakastepinaattia, kotimainen/luomu
3 valkosipulin kynttä
(n. 2cm pala sormen paksuista inkivääriä, raastettuna)
1,5tl suolaa
voita/öljyä paistamiseen

Paista pilkottua/murskattua valkosipulia pannulla. Lisää kikherneet ja inkivääri. Lisää lopuksi sulatettu pinaatti ja suola. Sekoita ja paista hetki.

Kommentit: Olen vuosia syönyt tätä vain maustettuna valkosipulilla. On todella herkullista. Nyt kokeilin myös lisätä inkivääriä ja makumaailma on aivan uusi. Todella hyvää :)


ENGLISH

This is a very simple and easy dish, yet very tasty. Can be used as a side or main dish.

Dairy free, glutein free, grain free, sugar free, egg free, soy free, nut free. Vegan & vegetarian.

Spinach and chic peas
(1-2 portions as a main)

5dl chic peas
about 200g frozen spinach, organic
3 cloves garlic
about 2cm of fresh ginger that is finger width
1,5 teasp salt
butter/oil for frying

Fry the chopped/minced garlic in a pan. Add chicpeas and ginger and fry until chic peas are warm. Add the defrosted spinach as well as salt. Mix and fry for just a moment.

Comments: For years I have been making this with just garlic. I love it. Now I tried adding also ginger - and it's like a brand new dish. So delicious.

Voikukkakaprikset / Dandelion capers

Voikukkakapriksien tekoon on monia eri reseptejä. Useissa nuput ryöpätään ensin, tai vähintään keitetään kapristenteossa ominaisessa suolaliemessä. Ryöppäys poistaa kuulemma kitkeryyttä.
Tämän lisäksi osassa resepteistä nuppuja liotetaan suolavedessä jokunen päivä, ja sitten etikkaliemessä joitakin päiviä tai viikkoja. Osassa resepteistä suolaliotusta ei tehdä ollenkaan, vaan ainoastaan kiehautetaan siinä.

Minä halusin valmistaa kaprikset mahdollisimman vähällä kuumentamisella. Toisaalta pidän myös marinoinnista, joten otin suolaliotukseen ja etikkaliotukseen pidemmät ajat. Tässä minun versioni voikukkakapriksista. :)

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen. 

*

Kun keräät nuppuja, kannattaa valita kaikista pienimpiä nuppuja. Isot saattavat aueta lämpöisessä vedessä, eivätkä välttämättä ole yhtä maukkaita kuin pienet. Nuput kannattaa laittaa viileään veteen vaikka pariksi tunniksi, tai vähintään huuhtoa kunnolla, jotta kaikki lika yms irtoaa varmasti.


Voikukkakaprikset

3dl voikukan mininuppuja
3dl vettä
1rkl ruususuolaa

Keitä vesi. Lisää suola ja anna sen liueta kunnolla veteen, nosta kattila levyltä. Lisää nuput. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin kolmeksi vuorokaudeksi (jos kattila ei mahdu jääkaappiin, siirrä jäähtyneet nuput ja neste lasiseen/metalliseen astiaan joka mahtuu).

Kolmen vuorokauden kuluttua valuta nuput ja siirrä ne lasipurkkeihin (tai purkkiin, riippuen koosta). Tee etikkaliemi:

1-2dl valinnaista etikkaa (valkoviini, omenasiideri, jne)
1tl kookossokeria (tai muu valinnainen makeutusaine)
Maustaa voi oman maun mukaan, esim.

1)
1/4 tl pippurisekoitusta, tai muutama kokonainen pippuri
7-9 katajanmarjaa

2)
1/4 tl pippurisekoitusta, tai muutama kokonainen pippuri
1/4 tl kaardemummaa
4-5 fenkolisiementä
ripaus juustokuminaa

Lämmitä etikka niin että saat sokerin sulatettua siihen. Anna hieman jäähtyä. Laita valitsemasi mausteet nuppujen sekaan. Täytä purkit etikkaliemellä niin, että nuput peittyvät. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Anna tekeytyä 1-3vk, jonka jälkeen voit käyttää kuten tavallisiakin kapriksia.


ENGLISH

There are many recipes for making dandelion capers. In most you boil them quickly first, or at least boil them in the salt water that is used in capers recipes in one way or another. The boiling apparently removes some bitterness.
After this the buds are soaked in salty water for a few days (unless using a recipe where you boil them in salt water), and after that they are soaked in a vinegar sauce for a few weeks (or days) depending on recipe.

I wanted to make the capers with as little heating as possible. I also like marinating, so I chose to marinate/soak the capers for longer times. Here is my recipe :)

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan.

*

When you are collecting the buds make sure you select just small baby buds. The larger ones might open in warm water, and they may have lost some of their flavour already. You should place the buds into cool water for an hour or two to remove excess dirt, or at least rinse thoroughly.

Dandelion capers

3dl dandelion baby buds
3dl water
2rkl himalayan salt

Boil the water and add salt, remove the pot from the heat. Let the salt melt into the water. Add buds into water. Let cool down and put into a fridge for 3 days (or if it doesn't fit in your fridge, transfer buds and liquid into glass jars that do fit).

After three days drain the buds and put them in clean glass jars (or one jar). Make the vinegar liquid:

1-2dl vinegar of choice (white whine, apple cider etc)
1teasp coconut palm sugar (or other sweetener of choice)

Use spices according to taste, for example:

1)
1/4 teasp pepper mix, or a few whole peppers
7-9 juniper berries

2)
1/4 teasp pepper mix, or a few whole peppers
1/4 tl cardamom
4-5 fennel seeds
a dash cumin

Warm the vinegar so that  the sugar melts into it. Let cool down a bit. add the spices of your choice in with the buds and fill with the cooled vinegar so that all buds are covered. Let cool down properly and place in fridge for 1-3weeks. Use as regular capers.


Värikäs perunasalaatti / Colourful potato salad


Tämä perunasalaatti on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, soijaton, sokeriton ja vegaaninen

Sopii hyvin kesäpöytään, grilliherkkujen kanssa, jne.

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen.

Värikäs perunasalaatti

n. 1kg perunoita
3 isoa tomaattia
1-2 ruukkua persiljaa/tilliä/minttua (tai muu mieluisa yrtti)
1 keskikokoinen punasipuli / pieni nippu kevätsipulia
2-3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
pienen sitruunan mehu
0,5-1tl suolaa
0,5tl pippuria

Keitä perunat niin että ovat vielä kiinteitä. Pilko halutun muotoisiksi paloiksi. Pilko tomaatti, leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi, hienonna persilja. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita varovasti hajottamatta perunoita. Mausteet kannattaa ripotella kevyesti joukkoon sekoittaessa, etteivät jää yhteen kasaan.


ENGLISH

This potato salad is dairy free, egg free, glutein free, grain free, soy free, sugar free and vegan.

A good cold salad for when you are grilling or with your summer meals.

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free, sugar free, soy free, nut free & vegan. 

Colourful potato salad

about 1kg potatoes
3 large tomatoes
1-2 pots parsley/dill/mint (or other desired herb)
1 medium red onion / small bunch spring onion
2-3 tbs coldpressed olive oil
juice of 1 small lemon
0,5-1 teasp salt
0,5 teasp pepper

Boil potatoes so that they are still firm. Cut into wedges or desired shape. Chop tomato, finely slice onion and finely chop parsley. Mix all ingredients in a bowl. Mix carefully, avoid breaking potatoes. Add spices bit by bit while mixing so they don't clump,


Vuohenputkipesto / Ground Elder pesto



Olen kokeillut tehdä pestoa eri villiyrteistä (kuin myös kasvatetuista). Vuohenputkesta tulee maukasta pestoa.

Resepti on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, soijaton,  pähkinätön, sokeriton ja vegaaninen. <3

Vuohenputkipesto
(n. hilloprk verran)

n. 2dl tiukasti pakattua vuohenputkea
1dl auringonkukansiemeniä (/cashew pähkinöitä/pinjansiemeniä)
n. 1tl suolaa
ripaus chiliä (jos haluaa)
1,5-2dl oliiviöljyä/avokadoöljyä

Laitan ensin vuohenputken ja siemenet blenderiin ja blendaan. Lisään 1dl öljyä ja mausteet ja blendaan taas. Lisään öljyä ikkuphiljaa, kunnes sopivaa. Voit myös aittaa kaikki ainekset blenderiin ja blendata sellaiseksi kuin itse haluat. Varo, ettet lisää liikaa öljyä.

Jos käytät avokadoöljyä kuten minä, se jähmettyy jääkaapissa. Itse käytän kuitenkin, sillä pidän sen mausta.

Kommentit: Tosi hyvää! Söin tätä itujen kanssa leivällä. Namskis!







Öljyisämpää, vähemmän blendattua / More oily, less blended
Vähemmän öljyä / Less oil


ENGLISH

Ground Elder pesto (bishop's weed / goutweed pesto)
(small jam jar)

2dl tightly packed ground elder (goutweed/bishop's weed)
1dl sunflower seeds (/cashews/pine nuts)
about 1teasp salt
dash chilli (if desired)
1,5-2dl oil (avocado oil, olive oil)

First blend the ground elder and seeds a bit. hen add 1dl oil and spices. Blend more. Add oil bit by bit until desired tectuxture.
Or you could put all ingredients in a blender and blend to desired consistency. Be careful not to add too much oil.

If using avocado oil like I do, remember it becomes stiff in the fridge. I use it despite of that, as I like the flavour of it.

Comments: Very yummy pesto :) I ate it with bread, topped with sprouts  - suited well.

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Nokkosnäkkäri / Nettle crisp bread

Tämä on maidoton, munaton, gluteiiniton, viljaton, sokeriton, soijaton, pähkinätön & vegaaninen. 

Nokkosnäkkäri
(1 pellillinen)

3,5dl erilaisia siemeniä tai pähkinöitä (tee oma sekoitus, esim. auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä, psylliumsiemeniä, manteleita,...)
1,5dl jauhoja (esim. kurpitsansiemenjauho, tattarijauho, riisijauho, kikhernejauho..)
1dl tiukasti pakattua kuivattua nokkosta
0,5dl rakkolevää (halutessasi korvaa nokkosella, tai jollain muulla mieluisalla)
1-2 tl suolaa
1,5-2 dl vettä
(siemeniä koristeluun)

Voit murskata/jauhaa noin puolet siemenistä blenderissä nokkosen ja rakkolevän kanssa. Tämän jälkeen sekoita kaikki ainekset kulhossa. Levitä mahdollisimman ohueksi pellille. Leikkaa voiveitsellä paloiksi ennen uuniinlaittoa. Koristele siemenin.

Paista 200C n. 20-40min.
20-25min paistoajalla jäävät pehmeiksi leipäsiksi, jotka ovat mukavaa vaihtelua ja ainakin meillä maistuu paremmin pikkuväelle. Ne eivät tosin säily pitkään.
Purkkiin laitettavat tulee olla kuivia, eli paistoaika n. 30-40min.

Jos meinaavat jäädä kosteiksi, käännä palaset ylösalaisin ja laita vielä vähäksi aikaa uuniin. Ne voi myös jättää pellille yön yli kuivumaan (uuni pois päältä), ennen kuin laittaa ne rasiaan.

Kommentit: Levä maistuu jonkun verran, eli jos todella inhoat levää, korvaa se nokkosella tms. :) Maukkata. Meidän 3v. herkutteli pehmeillä paloilla oikein antaumuksella.


ENGLISH

The dish is dairy free, egg free, glutein & grain free (flourless), sugar free, soy free, nut free & vegan. 

Nettle crisp bread
(1 oven tray)

3,5dl various seeds/nuts (make your own mix using for example sunflower seeds, sesame seeds, flax seeds, psyllium seeds, brazil nuts, cashews..)
1,5dl flour (for example pumpkin seed flour, buckwheat flour, chicpea flour, rice flour...)
1dl tightly packed dried nettle
0,5dl bladder wrack (replace with nettle if you dislike seaweed)
1-2 tea sp salt
1,5-2 dl water
(seeds for decoration)

You can grind about half of the seeds in a blender with the nettles and bladder wrack. After this mix all ingredients in a bowl. Place onto oven tray into a thin layer. Cut into squares prior cooking. Sprinkle with seeds.

Cook in 200C for about 20-40min.
By cooking for 20-25min they are left nice and soft, but will not keep for very long.
To get them crispy and longer lasting, cook them for at least 30-40min.
If they seem too moist, and not crisp at all, turn them around and put them back in the oven for a bit. You can also turn the oven off and leave them overnight in there to dry them better.

Comments: You can taste the sea weed a bit, so if you absolutely hate seaweed, do replace it with more nettle. I think these are delicious. Also our 3-year-old just loved the soft version.